Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 9802

Ők lesznek a jövő fizikusai.

Persze a probléma kicsit bonyolultabb, mert egy ütközésnél nem vehetünk konstans erőlökést. Precízen alkalmazni kellett volna a megmaradási tételeket. (Megengedve, hogy elhanyagoljuk az ütközésnél fellépő akusztikus veszteséget, a hőhatást, valamint a közegellenállást.)

Egyszerű középiskolai példa két golyó centrális ütközése. (Nem centrális ütközésnél a súrlódást és a deformációt is figyelembe kellene venni. Szélső eset az érintőleges ütközés.)

Előzmény: szuperfizikus (9801)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 0 0 9801

És ez a probléma mennyiben rengeti meg a fizikát?

Előzmény: Törölt nick (9800)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 9800

A súlypontjában alátámasztott teniszütőt alulról megdobod egy teniszlabdával. Milyen magasra repül fel?

Apámnak van egy hosszú létrája. Ha az egyik végén próbálom megemelni, másik vége letámasztva marad. Valamennyit persze a tömegközéppontja is megemelkedik. De ez inkább csak forgás, mint haladó mozgás. Okosabbak persze ki is számolhatják, hogy adott erőlökés esetén hogyan oszlik el a lendület és a perdület a tömegközépponttól mért erőkar függvényében. (Sajnálatosnak tartom, hogy erre a jövő fizikusai nem jöttek rá, és az effektust egy túlságosan rövid fadarabbal próbálták kimutatni.)

Előzmény: szuperfizikus (9799)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 0 0 9799

Már megint nem vetted be a csapongásgátlót. 

Előzmény: Törölt nick (9798)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 9798

Hoztam nektek egy kérdést - a jövő fizikusaitól:

Hallgatói kísérletek (Atomcsill kísérletek, 2023.11.09.)

Segítek egy kicsit. Egy ilyen rövid fadarab helyett vehettek volna egy hosszú lécet.

Mivel a forgáshoz is tartozik energia. Milyen hosszú legyen a léc, hogy a tömegközéppontja szinte ne is emelkedjen meg, csak forduljon át?

szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.20 0 1 9797

Igen, mert a merőlegesen beeső sugár esetében csak kilépéskor törik meg.

De a kérdésemre nem válaszoltál. 

Előzmény: Törölt nick (9796)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9796

A sík egyenlete egyszerűbb a gömb egyenleténél. Persze a prizma belépő oldala akárhogy is állhat. Nyilván a merőlegesen beeső sugárra van a legkevesebb hatása.

Előzmény: szuperfizikus (9793)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.20 -2 0 9795

Te meg szépen illusztrálod, hogy folyamatosan butaságot beszélsz, és a sasát képzelgéseiddel vitatkozol. 

Előzmény: Elminster Aumar (9794)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.20 0 2 9794

"Már mindent letöltöttem, amit a gugli talált."

"Én csak a linkeket másolom be egy fájlba, hogy ne kelljen ismét keresgélnem."

Szépen illusztrálod, hogy az informatikához se értesz semmit. Nem ugyanaz a "letöltés" és a linkek összegyűjtése.

Van egyáltalán valami, amihez értesz? Esetleg a szabóság, mint Mekk Eleknél?

Előzmény: szuperfizikus (9790)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9793

Kezdjünk egy egyszerűbb esettel, egy prizmával.

Egy keskeny fénysugár ráesik egy prizmára. Megtörik a belépéskor, és ismét megtörik a kilépéskor. A törések mértéke kiszámítható, ugye?

Most vegyünk egy másik keskeny fénysugarat, amely párhuzamos az előbbi belépő sugárral, de a prizma vastagabb részén halad keresztül. 

Milyen irányú lesz a kilépő fénysugár?

- párhuzamos az előbbivel?

- jobban megtörik, mint az előbbi?

- kevésbé törik meg, mint az előbbi?

Ha nem érthető, akkor lerajzolom. 

Előzmény: Törölt nick (9791)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9792

Folyamatosan változó törésmutató esetén az "elemi lencse" felülete a gradiensre merőleges, mint egy potenciálfelület.

Kérdés, hogy milyen felbontással számolunk, mert infinitezimális lépéseket nem alkalmazhatunk. Ilyen lencsét még nem számoltam.

Előzmény: Törölt nick (9791)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9791

Vegyünk egy fénysugarat. Célszerűen a lencse optikai tengelyével párhuzamosan indul, természetesen a lencse irányába. Egyenes paraméteres egyenlete. Ismét célszerűen vagy horizontális, vagy vertikális a kezdeti irány. Az egyenes meredeksége kezdetben nulla. Persze sok ilyen egyenest fogunk venni. Hogy milyen sokat, az a képernyő felbontásától függ. Túl sűrű vonalakból áttekinthetetlen lesz. Túl kevés pedig nem mutatja meg a lényeget.

Ezek után vesszük a domború lencse egyenletét. Kiszámoljuk a fénysugár és a lencse felületének metszéspontját.

Az adott pontban merőlegest szerkesztünk a felületre. Vektori szorzat. Aztán a beeső fénysugár meredekségére alkalmazzuk a törési törvényt. A fénysugár folytatja az útját a lencse kilépő felületéig. Ott ugyanezt elkövetjük. Több rétegű lencse esetén folytatjuk ugyanígy a számolást. Végül meghatározzuk azt a pontot, ahol a kilépő fénysugár metszi az optikai tengelyt.

Előzmény: szuperfizikus (9784)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9790

Már megint butaságokat beszélsz.

Én csak a linkeket másolom be egy fájlba, hogy ne kelljen ismét keresgélnem. 

Mellé írom, hogy miről szól, miért fontos. 

A tiédet is bemásoltam. Elég hosszú, így csak az elejét tudtam elolvasni. De ha szükségem lesz rá, tudom hol találom. Van több írás is, aminek a linkjét eltettem magamnak. 

Ilyen egyszerű. 

Előzmény: Elminster Aumar (9787)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9789

Nem mindegy, hogy valamit először eltolunk és utána elforgatunk, vagy először elforgatjuk és utána eltoljuk.

Homogén koordinátákkal a két művelet összegezhető egyetlen mátrixban. A lehetséges két sorrend közül melyiket reprezentálja az eltolva forgatás? (Ennek utána kell járnom.)

Előzmény: Elminster Aumar (9785)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 9788

Volt egy "laborgyakorlat" az egyetemen. YX-spektrum kiszámolta a sugárkövetést különböző lencséken.

Később én is megírtam a programot. Koordináta-geometria. Ebben tudok segíteni.

Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.19 0 2 9787

"Már mindent letöltöttem, amit a gugli talált."

Te ugye nem tudod, mikor kell megállni a hazudozásban? Minden egyes alkalommal úgy túltolod a biciklit, hogy még a legtopább olvasónak is leesik a tantusz, hogy szemrebbenés nélkül hazudsz.

Egyrészt azért nem töltheted le a google találatokat, mert mint az általam hozott is, többtucatnyi független weblapból állhatnak. Egyesével a weblapokat letölteni macerás, olyan net-archiváló programot találni és megfelelően használni, ami több linkekkel összekötött weblap-tartalmat le tud menteni, na az meg informatikai szakértelmet igényel.

Másrészt meg a netes tartalmakat csak a bolond tölti le, mert ugyan már minek? Bárhol és bármikor elérhető, semmi szükség nincsen offline másolatra. Pláne működésképtelen offline másolatra, hiszen a weboldalakon lévő linkeket nem sok program képes úgy átkonvertálni, hogy offline másolatban is működjenek és ne a semmibe mutassanak.

Megint nagyot akartál mondani, de annyira nem értesz a témához, hogy csak egy csúfos lebukás szerencsétlenkedésre sikeredett.

Előzmény: szuperfizikus (9786)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.19 0 0 9786

Már mindent letöltöttem, amit a gugli talált. 

Előzmény: Elminster Aumar (9785)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.19 0 0 9785

Csak hogy ne halj meg hülyén: https://mogi.bme.hu/TAMOP/muszaki_optika/index.html

Kábé öt másodperces Google keresésbe került. Neked se tört le volna a kezed, ha bepötyögöd a keresőbe, hogy "geometriai optika" ahelyett hogy itt egy anonim fórumon pattogjál követelőzve.

Viszont borítékolom, hogy nem fogod elolvasni. Túl magas ez is neked.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.19 0 0 9784

Engem jelenleg a geometriai optika érdekelne.

Ebbe tudsz segíteni?

Előzmény: Törölt nick (9782)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.19 0 0 9783

📺 Nem találom azt az előadást. Nem a szivárvány és nem a délibáb. Persze az is lehet, hogy rosszul emlékszek, vagy összeadtam két különböző előadás tartalmát. Emlékeim szerint először veszi a geometriai optikát (amely egy közelítés a λ0 határesetre). Aztán kiszámolja a Maxwell-egyenletek alapján adott hullámhosszra az interferenciát. Végül megcsinálja elektronokra a Schrödinger-egyenlet alapján. So far so good.

A kérdésem a következő: Schrödinger nem relativisztikus. A relativisztikus kvantumegyenlet neve Klein-Gordon. Abból viszont szét lehet csatolni két elsőrendű differenciálegyenletet. Mint tudjuk, a Maxwell-egyenletekből kettő definíció, kettő pedig természeti törvény. Vagyis hol van a Klein-Gordon alapú elektrodinamika? Nem az a kérdés, hogy K-G miért relativisztikus és Schrödinger miért nem az.

A kérdés az, hogy Schrödinger és Klein-Gordon mitől kvantált,

vagy Maxwell miért nem az? Vagy mégis?

Előzmény: Törölt nick (9781)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.19 0 0 9782

Még mindig nem az, de már közeledünk...

Amit keresgélek (sajnos nem emlékszem a címére), a geometriai optika és a Maxwell-egyenletek kapcsolata.

De ha már itt vagyunk:

Cserti József: A Fermat-elv a geometriai optikában (Atomcsill, 2015.09.24.)

Hogyan dönti el a fény, hogy melyik úton menjen? Minegyiket kiszimatolja és utólag eldönti?
(Kis fáziseltérés erősíti egymást. Nagy fáziskülönbség kioltja.)
Ajajaj! Mekkora raszter szerint lehet integrálni?

Ehhez majd még kapcsolódik egy másik hullámtani kérdés...

Előzmény: Törölt nick (9781)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.19 0 1 9781

Hoztam nektek egy előadást. Nem ezt kerestem, hanem egy másikat. De hamarosan azt is megtalálom. Tehát:

Cserti József: Az optika — a kvantummechanika előszobája (Atomcsill, 2012.11.08.)

Ezt valamikor elsős koromban kiszámoltam, hogy a trabantnak milyen LASSAN kell mennie, hogy átférjen a kulcslyukon.

Viszont amit keresek, az egy másik Cserti előadás. Jön, jön, jön:

szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.12 -1 0 9780

A modellalkotás lényege, hogy átmenetileg eltekintünk minden lényegtelen körülménytől, és csak a lényegesekre koncentrálunk.

Ebben kellen fejlődnöd. 

Előzmény: Törölt nick (9778)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.07 0 1 9779

Az jól látszik, hogy telis-tele van a fejed ismeretekkel. 

Sokrétű a tudásod. Talán egyikünk sem rendelkezik olyan széleskörű ismeret-tömeggel, mint te.

De van egy nagy bajod. Ezerféle gondolat cikázik össze-vissza a fejedben, és nem tudod őket kordában tartani. Amíg nem tanulod meg a gondolataid irányítását, addig nem jutsz sehova, hiába rendelkezel töméntelen mennyiségű ismerettel. 

Előzmény: Törölt nick (9777)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.07 0 1 9778

A jelenlegi fizika a hatásintegrál köré van felépítve.

Arisztotelész súrlódását viszont még nem sikerült a Lagrange-függvénybe beépíteni.

Próbáljuk meg a nem konzervatív mágneses erők sémájára.

Viszont a mágnesesség rotációját próbáljuk kihagyni belőle.

Nézzünk egy ilyen tagot:

Lf = βAv = βAx. = β B x x.

(Most gondolkoznom kell, hogy ezek közül melyik vektor. Nem egyszerű az önjelölt zsenik élete.)

Szerepel benne a koordináta és a deriváltja is.

Hoppá, ezt már lezongoráztam egyszer.

Most jönne az a trükk, hogy átrendezzük. Valami

(∂A/∂x) (∂x/∂t)

Ennek a szép barna lánynak egyenletnek...

Na most kellene, hogy súgjatok! :D

Különben dühbe jövünk elő kell keresnem egy könyvet, ahol rendesen le van írva lépésenként.

Előzmény: szuperfizikus (9774)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.07 0 0 9777

Na és Bástya elvtársat már le sem akarják hülyézni?

Én már csak döglöttmacskát érek?

Előzmény: szuperfizikus (9776)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.06 0 0 9776

Senki nem sírt utánad, amíg nem voltál. 

Előzmény: Fat old Sun (9775)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.11.06 -1 2 9775

Szándékosan nem szóltam hozzá jó ideig, nehogy az a vád érjen, hogy akadályozom a bohócfizika kibontakozását, de szemlátomást ugyanaz az értelmetlen, semmitmondó szófosás megy, mint azelőtt.

Ami nem csoda, mert a bohócfizikusnak semmije sincs a nagyképű handabandázáson kívül. És soha nem is lesz.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.06 -2 0 9774

Nem mondtam, hogy mindent ki kell dobni.

Csak azt, ami a relativista elvekre épült.  Sajnos ez a "modern" fizikának egy jelentős része.

De ami jó, azt meg kell tartani. 

Előzmény: Törölt nick (9773)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.06 0 1 9773

Mexüntetve megőrizni. A tudomány így működik.

Tulajdonképpen még Arisztotelész fizikáját sem dobták ki teljesen, mert a közegellenállást elég jól leírja.

Egyébként a legutóbbi atom chill előadó érdekes témát boncolgatott.

Mivel a mindenféle zavaró hatásokat nem tudjuk kiküszöbölni, azt is mondhatnánk, hogy

inerciarendszerben a testek csárdást táncolnak és közben a himnuszt éneklik. :o)

Előzmény: szuperfizikus (9772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!