Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Kedves hozzáértők. Azt szeretném kérdezni hogy két kajszi csemetém sok új hajtást hozott, ezeket hagyjam meg, még várjak vele, vagy most távolítsak el valamennyit belőlük?
Megafol,plantafol jó választás én használtam már mindkettöt lehetne vitattkozni hogy van -e jobb lombtrágya én általában a valagro termékeit használom megvagyok elégedve.Ezt azért mondom mert régen kipróbáltam lombtrágya elhagýása nélkül milyen termés alakul mondanom se kell hogy óriási a különbség amikor nem használtam azon az éven több csapadék ellenére silányabb volt a termés minösége gyümölcs méret,színezettség,íz a hajtás növekedés szempontjábol is fontos a jó kondició én ugy használom a lombtrágyát virágzáskor bórt juttatok ki mikor már van lombfelület mehet a többi sokan ugy használják hogy nagy dózisban pár alkalommal juttatják ki én meg alacsonyabb dózissal minden alkalommal lehet váltogatni is más lombtrágyakkal is ,de az utolsó kettöben mindenképp legyen megafol .A idei söt a tavalyi év is speciális eset a fagykárra gondolok ilyenkor létfontosságu a lombtrágya kijuttatása nagyon fotos a gyors regenerálódás érdekében.
Sajnos én úgy látom (és nem győzök csodálkozni), hogy manapság már áprilisban tizenpár fokban is tud esni (most is esett, tavaly is!) a jég. Nem kell nekifutás, mint régen, úgy van szerintem is ahogy mondod, nagy meleg utáni lehűlés szokott nagy jég v. egyáltalán jég esni, és nem áprilisban, hanem nyáron.
Ez igaz csak azért mondtam mert erre nem jellemzö inkább az hogy nýáron nagy vak meleg után hirtelen lehülés miatt alkul ki jégverés utoljára 2016 ban de az brutális volt az őszibarackon meg a többin a háncsot szétverte.
Időjárási helyzetjelentés ebben a pillanatban nagy égzengés majd eső majd egy 3 perces jégeső értitek reggel 6ó 15-20 p-kor jégeső hogy jól induljon a napom .Még mielött bárki mást irna én pl nem emlékszem hogy reggel jégeső hullott volna a nyakamba munkába menet ez is érdekes .
Nem tudom hol mértek mult héten -5 fokot több éjszakán keresztül de itt nálunk nem volt ilyen ezen a héten szerdán v csütörtökön reggel jelzett a mérő egység fagy közeli állapotott ,de aķkor is + 2 fok volt a legalacsonyabb hömérséklet.Még teljesen eldönthetettlen a termés alakulása mert még a kis termés kezdemények is "megfázhatnak" megsárgulnak majd leperegnek.
Na mondjuk az hogy az alma is elfagyott elég durva...nálam most kezdenek virágozni a korábban virágzók a többi még pirosbimbó...úgy tűnik elég nagy különbségek vannak az országon belül is
"Korábban a kíséreti kertünkben volt kajszibarack, és 15 év alatt csak egyszer fagyott el úgy, hogy nem volt gyümölcsünk. Az utóbbi 4-5 évben viszont mindig megtalált bennünket a fagy, kisebb- nagyobb mértékben, de ilyenre, mint a mostani, nem emlékszem."
...
"Méhes Gábor abban látja a megoldást, hogy ültetvénycserét hajt végre,
és próbál későbbi virágzású almafajtákat telepíteni."
és
Tarolt a fagy Tolna megyében: brutálisak a károk a gyümölcsösökben
Az tény, hogy az erdei (román, erdélyi) áfonya finomabb, de ez nem azonos a
Lidiben árulttal, mert az Vaccinium myrtillus azaz fekete áfonya.
A bolti az kék fürtös (amerikai) áfonya: Vaccinium corymbosum,
Még a magyar wikipédia is eléggé bizonytalan a témát illetően...
Egy magyar kis áfonyaültetvény ("kert") meg egyenesen világát nem tudja
(áfonyás fórumon írtam erről) vagy direkt megtéveszti a népet,
amikor fekete áfonyáról ír oldalán az anioxidáns értékekkel dobálózva.
Persze a feketében több lenne :) A kéknek csak a héjában van főleg, ahogy egy kékszőlőben...
Az euró felhozását nem értem. Forintban adták... :) Bár lehet, hogy euróban vették... :)
Azt sem írtam, hogy szeretetből adják olcsón, tudom, hogy marketing célból. (A kérdés, hogy miért éri ez meg nekik, költői volt, és főleg az igen ramaty zöld kajszira vonatkozott, ami még választékbővítésnek sem jó, mert ha nem veszi meg senki, akkor nem bővíti a választékot... és rontja -szerintem- az imidzsüket.)
Az analógia a kajszival onnan jött, hogy elképesztő, hogy mekkora veszteségekre hajlandók
az áruházláncok, hogy olcsónak állítsák be magukat, írhattam volna az extrém olcsó dinnye esetét,
vagy pár hete a Tecsó talán 500? Ft-os eprét (fél kg.) Az is lehet (valószínű) persze, hogy nagyon olcsón jutnak alkalmilag egy-egy szállítmányhoz (szegény termelő, kótyavetyélnie kell...), és ezt marketing célra használják fel... Én is szoktam döbbenetes akciókat csinálni a nyomdával, de csak jó ügyfeleknek, ha maradt kapacitásom, és ki kell használni, akkor mehet néha a nullszaldós "biznisz".
Áfonyát jelenleg 19 hektáron termesztünk, számtalan technológia felhasználásával, melyek lehetővé teszik, hogy május elejétől október végéig folyamatosan magyar termesztésű, friss, ízletes áfonyát szállítsunk a magyar családoknak.
Tudom, nem is a jelenről beszéltünk hanem úgy általában. Van zöldséges ismerősöm, tavaly vettem is tőle románt, tele van vele a nagybani nyáron. A magyarnak tavaly 3000 volt kilója a Lidl-ben, akciósan : https://minden-akcio.hu/lidl-akcios-ujsagok/ujsag-20458-31
Az megvan, hogy az áfonya szezonja nem most van? Valahonnan a világ túlsó végéből hozták a termesztett áfonyát, ami másik faj, mint az erdei és nem Romániából.