Keresés

Részletes keresés

tp329 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1573

Én csak pillogok itt egy ideje, hogy ebben leég, abban nem ég le......, háááát nemtom talán még gyakorlatlanok vagytok, én, bármiben, bármit le tudok égetni! :-)))))))))))))))))))

Előzmény: Törölt nick (1572)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1572

Biztos vagyok benne hogy alu bográcsban készülhet a legjobb étel a világon és nem is ég le.

(Az alu talán az egyik legjobb hővezető a világon, többszörösen jobb a hővezetési együtthatója a vasnál vagy acélnál.

És a közhiedelemmel ellentétben még a réznél is jobb. A réznek is nagyságrendileg nagyon jó a hővezetése (szintén talán a legjobb az alu után),

az elektromos vezetőképessége jobb az alunál.

Sok gyártó ki is használja ezt. Pld: Az az inox lábas, amiben minden leég:

 

 

Vagy  saját: 

 

 

 

Illetve az az inox lábas, amiben semmi nem ég le:

 

 

A különbség a lábas alján látható több rétegű lemez, amelyben két inox réteg között egy vékony alulemezt  helyeztek el,

ami szétteríti a hőt, egyenletes meleget biztosít, így az étel nem ég le.

Ha kinagyítjátok a képet, láthatjátok a különbséget.

 

Amiért mégsem használunk (nem is árulhatnak)m alu lábasokat-evőezközöket, az az, mert az ecetsav és más szerves gyenge savak is

(citromsav, almasav, stb) enyhén oldják az alut, és ez (állítólag hosszú távon) idegrendszeri megbetegedést is okozhat.

Ezért tiltották be a nagymamáméknál még használt alu evőeszközöket.

Tehát már alu bográcsot én nem használnék.

 

Tehát az alu lábas egyenletesen melegszik mindenhol, mert olyan gyorsan vezeti a hőt.

Az acél vagy vas lassabban vezeti a hőt, ezért egyik helyen odakozmálhat, másik helyen pedig épp hogy fő....

Az öntöttvas hővezetési együtthatója valóban jobb a sima vasnál, de az alut és a rezet meg sem közelíti...

Ilyen szempontból viszont akkor mégiscsak adnék egy esélyt a réz bográcsnak...

(Persze nekem nincs, és még nem is próbáltam.)

De az aluval ellentétben a réz már félnemes fém, és nagyon kevés sav oldhatja, a főzésnél

keletkezhető szerves savak semmiképp, maximum a rendkívüli erősségű ipari savak (salétromsav, királyvíz...)

Viszont nagyon jól vezeti a hőt.

Kár hogy nagyon drága, és -valjuk be őszintén, ennek is elég vékony a falvastagsága....

De berozsdálni nem fog...

 

Ha valakinek van réz bográccsal tapasztalata, megírhatná...

Mielőtt egy újabb fölösleges és drága , be nem válló kiadásba verem magam...

Vagy a legjobb bográcsot szerzem be , ami csak létezik a világon... (?)

Előzmény: h.apci (1569)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1571

most még pár percem van, nem elegendő leírni a receptet, de holnap feltétlenül :)

a bogrács anyagának kérdése láthatóan megosztotta a csapatot, ami azért nem probléma, mert az ilyen fórumok arra valók, hogy megosszuk a tapasztalatokat....

 

Előzmény: tp329 (1570)
tp329 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1570

Attól még leírhatnád, hogy te hogyan készíted! Naaaa!

Előzmény: Törölt nick (1568)
h.apci Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1569

Pajtás, bocs, hogy bele-vau, de ez is csak babona. A bogrács anyagának az ízhez szerintem alapvetően semmi köze nincs (a hőelosztáshoz, leégésveszélyhez, tisztíthatósághoz, stb. igen, de az más kérdés). Én a kis házammal kaptam egy alumínium (!) bográcsocskát is, s az is szuper volt, pedig volt nekem akkor már két másik is, de valamiért azt kedveltem. A lényeg a megfelelő erősségű (lassú) tűz, s a megfelelő - kicsit nedves, jó ízt adó - fa, mert annak a füstjétől lesz igazán jó íze az ételnek, na meg persze a hozzávalóktól, s néhány technikai trükktől. Na jó, én csak kicsiben, max. 4-6 főre főztem benne, de nagyban állítólag az öntöttvasnak nincs párja (passz). De régen volt, talán igaz sem volt... :)

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1564)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1568

hát ha te nem éreztél különbséget, akkor teljesen mindegy én mit írok és mit érzek

Előzmény: neduddgi(én) (1567)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1567

Volt vasbográcsom, de nem rémlik, hogy említésre méltó különbség lett volna a végeredményben. (Pedig szerintem elég jó öreglebbencset tudok rittyenteni...)

Tényleg kifejthetnéd, hogy miben látod a különbséget, mert valóban érdekel!

A "majd megtudod" stílusú válasz most kimarad a dobásból! :o))

 

Nem off a téma, mert ugyebár némi krumpli is van benne, az meg jó esetben a kertben terem. Meg az a disznó is lelkesen ette a kerti hulladékot, amelyikből az alápirított szalonna származik. Meg a tésztához szükséges tojást megalkotó tyúkok is lelegelték a kínaikelt, amikor kiszöktek a kertbe... :o))) Eccóval a slambuc is a kertből kerül a bográcsba! :o))))

Előzmény: Törölt nick (1566)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1566

gondoltam, hogy, ezt írod válaszként :)

próbáld ki a különbséget és majd megtudod

én már kipróbáltam a végeredmény nem slambuc lett, hanem krumplis tészta

Előzmény: neduddgi(én) (1565)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1565

"egy slambucot sem tudnál megfőzni benne, mert zománcosban elég érdekes lenne"

 

Miért is? A zománcosban ugyanúgy meg lehet pirítani, ugyanúgy át lehet fordítani, ugyanúgy lehet ringatni. Vagy mi az a részfolyamat a slambucfőzésben, amit csak a vas tud, és az összes többi nem?

Vagy csak azért, mert nem annyira archaikus? A pásztorok nem azért főzték az öreglebbencset vasbográcsban, mert erre nem jó a zománcos, hanem azért, mert akkoriban nem is volt másfajta...

Előzmény: Törölt nick (1564)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1564

mindenki ismeri a mondást ízlések és pofonok....ennek ellenére határozottan azt mondom, tanácsolom, zománcosat azt ne vásárolj, mindenképpen vasból legyen, és ez nem legenda, az ételnek sem olyan íze van a zománcosban

de most nem szeretnék érvelni, mert már sok dolog elhangzott itt

de pl. egy slambucot sem tudnál megfőzni benne, mert zománcosban elég érdekes lenne:)

Előzmény: TINTUS (1563)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1563

Nagyon köszönöm a bográcsos hozzászólásokat mindenki hasznos volt különösen THOR kolléga írása győzött meg arról, hogy a ZOMÁNCOZOTT lesz a jó választás. Most kilépek mert fel kell tennem a kierjedt kajszimat nehéz 5 óra vár rám ... hjaj.:))

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1562

Ja, és szerintem abban minden egyetértünk, hogy a zománcozottat a legkönnyebb elmosogatni, és ezen kívül semmiféle egyéb gondozást nem igényel. Igaz, ha leejted és lepattan a zománc, akkor kidobhatod, de itt ismételten utalnék a pörköltbe szánt bor nem rendeltetésszerű felhasználásának a veszélyeire.

Előzmény: neduddgi(én) (1561)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1561

Nekem három különböző méretű zománcozott van. Soha semmi nem égett még le benne, de ez szerintem nem attól függ, hogy milyen a felülete. (Inkább attól, hogy jut-e a vörösborból a pörköltbe is...)

Volt vasbográcsom is, de megette a fene. Pontosabban a rozsda. Nyilván nem kezeltem kellő alapossággal, mert van ismerősöm, akinek évtizedek óta megvan a vasbográcsa, és hibátlan. Az inoxot nem ismerem, és az ismerőseim közül sincs senkinek. Rezet biztosan nem használnék. Szerintem nem véletlen, hogy a kora-bronzkor óta nem nagyon használnak rézedényeket a konyhában...

 

Mindegyik bográcsom hagyományos "pásztorbogrács" alakú. A hallé is hibátlanul megfő benne. (Szégyen, nem szégyen: nálunk a zasszony a halfőző mester...)

Nagy Hohó ex-kollégám esküdött rá, hogy teljesen más íze lesz, ha a lapos fenekű halfőző bográcsban készül, meg is ideologizálta mindenféle belső áramlási tulajdonságokkal, meg gőzvisszaforgatással, meg efféle hókusz-pókuszokkal. Én meg ráhagytam, aztán inkább többféle méretűt vettem, mint többféle alakút. Eddig nem bántam meg.

Előzmény: TINTUS (1548)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1560

Nekünk is van mindenféle, de a zománcost szeretjük használni, a könnyebb kezelhetőség végett.

A halfőzőnek nem az a lényege, hogy felül szűkül, hanem hogy az alja szélesebb, egyenletesebben éri a hő.

Előzmény: TINTUS (1548)
tp329 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1559

Natur vasbogrács párti vagyok, de bármelyik jó, ha megtanulod használni. Tisztítani meg mindegyiket kell :-(((.

Előzmény: TINTUS (1549)
tp329 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1558

Hogy főzöd a slambucot?

Előzmény: Törölt nick (1551)
h.apci Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1557

"Már elnézést, de pajzsmirigy alulműködött vagyok, és az orvosi papírokban fehéren feketén az áll: jódozott sót ne fogyasszon!..."

 

Csak a biztonság kedvéért kérdezem, hogy nem értettél félre valamit? A nejem is érintett, de neki kifejezetten javasolta az orvos a tengeri sót, s a jódozott sót. Előfordulhat, mert sok oka lehet az alulműködésnek, de ezzel is megleptél...

Előzmény: Törölt nick (1541)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1556

Úgy tudom,hogy ez a speciális halászléfőző kifejezetten a bajai halászlé főzéséhez van.Hogy miért is azt nem tudom,de a Borbás MArcsi műsorában volt egyszer valami halászléfőzős rész azt hiszem,abban láttam. Akit nagyon érdekel keressen rá :)

Előzmény: Törölt nick (1553)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1555

vásárolj egy 15 literes vasbográcsot, az jó azokhoz az ételekhez amiket felsoroltál, bár a hegyi pörköltről még nem hallottam :) ha ez a hegyen fő, akkor lehet, hogy olyan állvány kell neki amelyiknek nem egyforma hosszúak a lábai :)

amikor megfőzted és a kaját kiszedted belőle súrold  ki apró sóderrel, kend ki zsírral, tegyél bele egy összegyűrt újságot, ez összeszedi a nedvességet, és nem lesz gond

az én bográcsom úgy néz ki, mint ha most vásároltam volna, tény és való dolgozni kell a tisztitásán nem keveset

Előzmény: TINTUS (1552)
beetee Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1554

Nem rég volt a Tűzrőlpattant topikban ismét téma ez. Mármint melyik bográcsot válasszam....? kérdés.

Ott ez rendszeresen visszatérő történet.

Kivonatolva: Inox a legkönnyebben kezelhető bogrács, de nagy bográcsoló mágusok szerint nincs "olyan feelingje"

Zománcos: ha nem dobálod, és a zománc épp marad, akkor szintén könnyű kezelni, és szinte gondozásmentes, de szintén nem az igazi a fenti okokból.

Vas/lemez bogrács: kezelni kell minden használat után, mert rozsdásodhat, ennek már van hagyományőrző jellege... :)

Réz: alapvető hibája, hogy drága, azon kívül nem lehet benne sokáig tárolni az ételt, mert reakcióba léphet vele.

Öntöttvas: nem olcsó, nehéz(!!! leemelni, arrébb tenni...), kezelni kell, viszont jobb a hőelosztása egy kicsivel.

 

Tulajdonképpen mindegy melyiket veszed, a használatát kitapasztalod, és örülsz. Ha sokszor gondolod használni, akkor lehet érdemesebb a drágábbakban is gondolkodni, ha csak néha, akkor ... És szempont, hogy mennyire vagy lusta, mert ha a vasbográcsot nem tisztítod-kezeled és megrozsdásodik, akkor ugyan van esély helyrehozni, de arra is, hogy esetleg hamarabb kuka. Ne adj isten az étel is rozsdaízű lesz....

Előzmény: TINTUS (1548)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1553

Hú, én a rozsdamentes vagy inox típust nem ajánlom.

Néhány éve divat , amikor bejött én is vettem.

Úgy spóroltak az anyaggal, hogy a hő ellenállás nélkül átmegy rajta, és MINDEN leég benne.

(Talán még a víz is....) Szóval szép, meg minden, de nagyon rossz vele főzni, egyfolytában utánállítani kellene a magasságot, és végig egyfolytában

kevergetni kellene hogy ne égjen le....

Úgyhogy csak a zománcozott a legjobb, ott a hő másképp terjed, nehezebben kapja oda.

A halászléfőző bogrács valóban van, és csak annyiban különbözik a normáltól, hogy míg a normálnak

bővül a szája, addig a halászléfőzőnek szűkül.

Nem tudom miért, egyszer régebben elmagyarázták, de már elfelejtettem.... De szerintem bármelyikben bármit meg lehet főzni.

 

És van még a régi zománc nélküli vastagfalú vasbogrács, nos abban szinte lehetetlen lekozmálni az ételt,

főzni benne nagyon jó. De rozsdál. Hiába kentem ki vastagon zsírral, ahogy az utasítás írta, stb, rövid időn belül úgy

megkapja a rozsda, hogy főzni abban már nem lehet. (Nem csak felületi, hanem sok pontszerű helyen mélységi is, úgyhogy 

lecsiszolni sem lehet.)  Szóval az a típus nekem mindig hamar tönkrement.

 

Nálam a nyerő a zománcozott bogrács.

Előzmény: TINTUS (1548)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1552

A  vásárlási dilemmám miatt feltett kérdéseimet olvastad-é ?

Előzmény: Törölt nick (1551)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1551

egyébként nekem 3 bográcsom van, egy 15 lliteres ebben főzök minden pörköltet, van egy 8 literes, ebben csak slambucot főzök

és van egy zománcos levesfőző, na ennyi kb.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1550

na, van halászlé főző bogrács is, ami egyébként zománcozott, érdekes alakja van szükül a szája,

Előzmény: TINTUS (1548)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1549

Még annyit, hogy nem csak halászléről van szó hanem pld.

csülkös bab,

babos káposzta,

hegyi pörkölt,

pásztortarhonya

paprikás krumpli

bácskai rizses hús

stb.

 

TINTUS Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1548

Egy másik ügyben kérném a véleményeteket. Nincs bográcsom. Venni kellene, azt tudom, hogy a halászlének külön van.  Amit a boltban láttam ma  az vagy zománcozott vagy inox.

 

A kérdés az, hogy melyikbe nem ég le a cucc illetve melyiket könnyebb tisztítani ha mégis van kis bajság ???

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1547

Káposzta savanyításának minden leírásában kihangsúlyozzák, hogy kerüljük a jódozott sót.(meg a klórozott vizet). Másról nem tudok.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1546

Valószínűleg attól függ, mi okozza . Azért hívják fel rá a figyelmét annak, akinek nem jó a jód. 

Előzmény: Törölt nick (1545)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1545

Hát ha így van akkor ezt vagy rosszul, vagy fordítva tudtam.

Elnézést a félreinfóért....

Szerintem egyébként mindegy milyen, a lényeg hogy só legyen.

Én szoktam venni ilyet is, olyat is. Én a jódozottat sem vetem meg. Meg a natúrt sem.

Előzmény: Törölt nick (1541)
h.apci Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1544

Az előfordul, hogy megpuhul... ...de nem kellene szegény jódos sóra fogni. :)

Előzmény: Törölt nick (1543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!