Én csak pillogok itt egy ideje, hogy ebben leég, abban nem ég le......, háááát nemtom talán még gyakorlatlanok vagytok, én, bármiben, bármit le tudok égetni! :-)))))))))))))))))))
most még pár percem van, nem elegendő leírni a receptet, de holnap feltétlenül :)
a bogrács anyagának kérdése láthatóan megosztotta a csapatot, ami azért nem probléma, mert az ilyen fórumok arra valók, hogy megosszuk a tapasztalatokat....
Pajtás, bocs, hogy bele-vau, de ez is csak babona. A bogrács anyagának az ízhez szerintem alapvetően semmi köze nincs (a hőelosztáshoz, leégésveszélyhez, tisztíthatósághoz, stb. igen, de az más kérdés). Én a kis házammal kaptam egy alumínium (!) bográcsocskát is, s az is szuper volt, pedig volt nekem akkor már két másik is, de valamiért azt kedveltem. A lényeg a megfelelő erősségű (lassú) tűz, s a megfelelő - kicsit nedves, jó ízt adó - fa, mert annak a füstjétől lesz igazán jó íze az ételnek, na meg persze a hozzávalóktól, s néhány technikai trükktől. Na jó, én csak kicsiben, max. 4-6 főre főztem benne, de nagyban állítólag az öntöttvasnak nincs párja (passz). De régen volt, talán igaz sem volt... :)
Volt vasbográcsom, de nem rémlik, hogy említésre méltó különbség lett volna a végeredményben. (Pedig szerintem elég jó öreglebbencset tudok rittyenteni...)
Tényleg kifejthetnéd, hogy miben látod a különbséget, mert valóban érdekel!
A "majd megtudod" stílusú válasz most kimarad a dobásból! :o))
Nem off a téma, mert ugyebár némi krumpli is van benne, az meg jó esetben a kertben terem. Meg az a disznó is lelkesen ette a kerti hulladékot, amelyikből az alápirított szalonna származik. Meg a tésztához szükséges tojást megalkotó tyúkok is lelegelték a kínaikelt, amikor kiszöktek a kertbe... :o))) Eccóval a slambuc is a kertből kerül a bográcsba! :o))))
"egy slambucot sem tudnál megfőzni benne, mert zománcosban elég érdekes lenne"
Miért is? A zománcosban ugyanúgy meg lehet pirítani, ugyanúgy át lehet fordítani, ugyanúgy lehet ringatni. Vagy mi az a részfolyamat a slambucfőzésben, amit csak a vas tud, és az összes többi nem?
Vagy csak azért, mert nem annyira archaikus? A pásztorok nem azért főzték az öreglebbencset vasbográcsban, mert erre nem jó a zománcos, hanem azért, mert akkoriban nem is volt másfajta...
mindenki ismeri a mondást ízlések és pofonok....ennek ellenére határozottan azt mondom, tanácsolom, zománcosat azt ne vásárolj, mindenképpen vasból legyen, és ez nem legenda, az ételnek sem olyan íze van a zománcosban
de most nem szeretnék érvelni, mert már sok dolog elhangzott itt
de pl. egy slambucot sem tudnál megfőzni benne, mert zománcosban elég érdekes lenne:)
Nagyon köszönöm a bográcsos hozzászólásokat mindenki hasznos volt különösen THOR kolléga írása győzött meg arról, hogy a ZOMÁNCOZOTT lesz a jó választás. Most kilépek mert fel kell tennem a kierjedt kajszimat nehéz 5 óra vár rám ... hjaj.:))
Ja, és szerintem abban minden egyetértünk, hogy a zománcozottat a legkönnyebb elmosogatni, és ezen kívül semmiféle egyéb gondozást nem igényel. Igaz, ha leejted és lepattan a zománc, akkor kidobhatod, de itt ismételten utalnék a pörköltbe szánt bor nem rendeltetésszerű felhasználásának a veszélyeire.
Nekem három különböző méretű zománcozott van. Soha semmi nem égett még le benne, de ez szerintem nem attól függ, hogy milyen a felülete. (Inkább attól, hogy jut-e a vörösborból a pörköltbe is...)
Volt vasbográcsom is, de megette a fene. Pontosabban a rozsda. Nyilván nem kezeltem kellő alapossággal, mert van ismerősöm, akinek évtizedek óta megvan a vasbográcsa, és hibátlan. Az inoxot nem ismerem, és az ismerőseim közül sincs senkinek. Rezet biztosan nem használnék. Szerintem nem véletlen, hogy a kora-bronzkor óta nem nagyon használnak rézedényeket a konyhában...
Mindegyik bográcsom hagyományos "pásztorbogrács" alakú. A hallé is hibátlanul megfő benne. (Szégyen, nem szégyen: nálunk a zasszony a halfőző mester...)
Nagy Hohó ex-kollégám esküdött rá, hogy teljesen más íze lesz, ha a lapos fenekű halfőző bográcsban készül, meg is ideologizálta mindenféle belső áramlási tulajdonságokkal, meg gőzvisszaforgatással, meg efféle hókusz-pókuszokkal. Én meg ráhagytam, aztán inkább többféle méretűt vettem, mint többféle alakút. Eddig nem bántam meg.
"Már elnézést, de pajzsmirigy alulműködött vagyok, és az orvosi papírokban fehéren feketén az áll: jódozott sót ne fogyasszon!..."
Csak a biztonság kedvéért kérdezem, hogy nem értettél félre valamit? A nejem is érintett, de neki kifejezetten javasolta az orvos a tengeri sót, s a jódozott sót. Előfordulhat, mert sok oka lehet az alulműködésnek, de ezzel is megleptél...
Úgy tudom,hogy ez a speciális halászléfőző kifejezetten a bajai halászlé főzéséhez van.Hogy miért is azt nem tudom,de a Borbás MArcsi műsorában volt egyszer valami halászléfőzős rész azt hiszem,abban láttam. Akit nagyon érdekel keressen rá :)
vásárolj egy 15 literes vasbográcsot, az jó azokhoz az ételekhez amiket felsoroltál, bár a hegyi pörköltről még nem hallottam :) ha ez a hegyen fő, akkor lehet, hogy olyan állvány kell neki amelyiknek nem egyforma hosszúak a lábai :)
amikor megfőzted és a kaját kiszedted belőle súrold ki apró sóderrel, kend ki zsírral, tegyél bele egy összegyűrt újságot, ez összeszedi a nedvességet, és nem lesz gond
az én bográcsom úgy néz ki, mint ha most vásároltam volna, tény és való dolgozni kell a tisztitásán nem keveset
Nem rég volt a Tűzrőlpattant topikban ismét téma ez. Mármint melyik bográcsot válasszam....? kérdés.
Ott ez rendszeresen visszatérő történet.
Kivonatolva: Inox a legkönnyebben kezelhető bogrács, de nagy bográcsoló mágusok szerint nincs "olyan feelingje"
Zománcos: ha nem dobálod, és a zománc épp marad, akkor szintén könnyű kezelni, és szinte gondozásmentes, de szintén nem az igazi a fenti okokból.
Vas/lemez bogrács: kezelni kell minden használat után, mert rozsdásodhat, ennek már van hagyományőrző jellege... :)
Réz: alapvető hibája, hogy drága, azon kívül nem lehet benne sokáig tárolni az ételt, mert reakcióba léphet vele.
Öntöttvas: nem olcsó, nehéz(!!! leemelni, arrébb tenni...), kezelni kell, viszont jobb a hőelosztása egy kicsivel.
Tulajdonképpen mindegy melyiket veszed, a használatát kitapasztalod, és örülsz. Ha sokszor gondolod használni, akkor lehet érdemesebb a drágábbakban is gondolkodni, ha csak néha, akkor ... És szempont, hogy mennyire vagy lusta, mert ha a vasbográcsot nem tisztítod-kezeled és megrozsdásodik, akkor ugyan van esély helyrehozni, de arra is, hogy esetleg hamarabb kuka. Ne adj isten az étel is rozsdaízű lesz....
Egy másik ügyben kérném a véleményeteket. Nincs bográcsom. Venni kellene, azt tudom, hogy a halászlének külön van. Amit a boltban láttam ma az vagy zománcozott vagy inox.
A kérdés az, hogy melyikbe nem ég le a cucc illetve melyiket könnyebb tisztítani ha mégis van kis bajság ???