Keresés

Részletes keresés

Ahmet Creative Commons License 2006.11.21 0 0 517
A lószar hol nem illik bele az ökológiai rendszerbe?
Előzmény: frpeter (422)
tmbg Creative Commons License 2006.11.21 0 0 516
Azon csodálkozom, hogy bár elkerülöm a Szalajka-völgyhöz hasonló piknikező helyeket és a szerencsétlenül túlnépesedett Budapest környékét, de nem szoktam motorosokkal találkozni. A városközeli közutak persze kivételek, de ott meg rendőrt nem láttam még. A legutóbb látott motorosra pedig a szokásos jelzőknek az ellenkezője volt igaz. Inkább magasleseket, etetőket, az ehhez kapcsolódó szövevényes úthálózatot, tarvágásokat szoktam látni, fűrészeket vagy kirádulókat hallani. Fokozottan védett helyen csak motorosok után érdeklődő BNP-seket láttam, Defenderrel.
Előzmény: igen7 (509)
Ahmet Creative Commons License 2006.11.21 0 0 515
Figyelj, ha valakinek a sisakján is fűcsomók lógnak, akkor nem az úton lett sáros, ne magyarázd meg nekem.

Tönkreteszi az erdőt:
Csak pár dolog, persze nem fog minden előfordulni, és nem is minden erdőtípusban: erózió, aljnövényzet kitaposása, felszíni gyökerek megsértése, ami utat nyit a gombafertózéseknek, az állatvilág folyamatos zavarása, vízgazdálkodási viszonyok erőteljes befolyásolása, talajszerkezet tönkretétele. Ilyesmi nem fér a kicsi agyadba, de nem is kell, ezért képezik a szakembereket, de nekik meg akkro el kellene hinni.

Hangyaboly vs. borzvár: Ez valami jópofa vicc?

Lovas, bringás átrepüli? Ha azért van ott, hogy ne menjen be, akkor ne kerülje meg a lovas és a bringás se.

Patakokban nincsen sár: lehet, hogy én nem ültem quadon, de te meg nem láttál patakot.
Előzmény: frpeter (414)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 514
erre talán a quadosok válaszolnak, én biztos nem
Előzmény: igen7 (509)
Ahmet Creative Commons License 2006.11.21 0 0 513
: )
Előzmény: hsoma (397)
Libertine Creative Commons License 2006.11.21 0 0 512
Engem speciel még az is zavar, hogy a Mátrafüredről felfelé vezető úton állandó a motorzúgás, hétvégén nem is lehet úgy túrázni Mátraháza környékén, hogy ne hallja az ember ezt a kellemes felvezető "zenét". No meg arra is volt már példa, hogy sima erdei ösvényen terepbiciklis kapta s**be az egyik ismerősömet (nem örült neki). Az összes zajongó "cool" emberkét ki kellene tiltani a természetvédelmi területekről, illetve azok környékéről.
Előzmény: Törölt nick (510)
Ahmet Creative Commons License 2006.11.21 0 0 511
Konkrétan én azt szeretném, hogy az összes quadot zúzzák be, de tudom ez irreális. Egyébként meg javasolnám, hogy az összkerék hajtást azelőtt kapcsoljátok be, mielőtt elakadtok. Továbbá jó lenne, ha normális kipufogó lenne a gépeken. De az optimális az lenne, ha nem mennétek quaddal kirándulni.
Előzmény: jazso (376)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.21 0 0 510

Érdekes ez a topik. Bár az "érdekes" és a "szánalmas" között olykor csak egy vékony hajszál a határ...

Én is baromi gáznak tartom, hogy például a Nagy-Kevély környékén kirándulva hétvégén már az a ritkább, hogy az ember nem hallja a fültépő motorzúgást. Ez ugyanis - a gyermekcsevegéssel ellentétben - mérföldekre elhallatszik... Persze, persze, nem szabad általánosítani, egy-egy bunkó alapján az összes motorosra. De én valahogy mindig bunkókkal találkozom az erdőkben. Azokkal, akik hatvannal húznak el melletted az ösvényen, és simán átmennek a lábadon, ha nem állsz félre.

Talán azért, mert aki az erdőben motorozik, az bunkó? Szerintem.

Egyébként a topikcím annyiban téves, hogy lényegesen több terepmotorossal lehet találkozni, mint kvadossal. Bár az is igaz, hogy a kvad még a motornál is több kárt okoz.

Szerintem a probléma megoldása tiszta és egyszerű: motoros jármű nem az erdőbe való. (És ne tessék azzal jönni, hogy akkor az erdészet meg a hegyimentők meg a mikulás motoros szánkója...)

Biztos vannak jó fej motorosok is. Mint ahogy biztosan vannak jó fej bagósok is, meg a náci pártban is biztos voltak jó fejek.

igen7 Creative Commons License 2006.11.21 0 0 509
"a gond csak az, amikor "egyesületen" kívüli két-három mókamester indul bele a vakvilágba."

én itt most két dolgot nem értek:

egyrészt,ha csak egy törpe kisebbségről van szó, akkor miért nincs senkinek sem olyan élménye, amikor egy kvados teljesen természetbe illő módon ment az erdőben és nem zavart senkit?

másrészt, ha két - három mókamester okozza a gondot, akkor miért tiltakoznak vehemensen a kvadosok ebben a topikban is az ellen, hogy az erdőkből (az arra kijelölt néhány helyet leszámítva) a motorozás, kvadozás ki legyen tiltva? hiszen ők nem "rosszfiúk", elvileg tehát ők nem járnak erdőbe kvadozni...
Előzmény: annyi baj legyen (507)
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 508
támogatom, csak időnként mutatnak olyan dolgokat, hogy csak nézek... aztán írok 8amit néha nem kéne...) bocs!
Előzmény: Vargabetű (506)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 507
"igen, legyetek szívesek szabályozni önmagatokat."

igen, írták, hogy készek erre, és ez igencsak becsülendő lépés.
a gond csak az, amikor "egyesületen" kívüli két-három mókamester indul bele a vakvilágba.
ilyenkor jól jönne az egyedi azonosító, és lehetne lépéseket tenni.
és még akkor is ott vannak a kétkereküek.

Előzmény: Vargabetű (502)
Vargabetű Creative Commons License 2006.11.21 0 0 506
Erdőhasználatról nyissunk másik topikot. Amúgy oda lyukadunk ki, hogy a motoros/kvadosok az erdészeti Rt-k valós hibáit alapulvéve legalizálva érzik magukat.
Előzmény: hsoma (491)
rali Creative Commons License 2006.11.21 0 0 505
Ami egyébként - mint indok - baromság.
Előzmény: papugaja (503)
szkzze Creative Commons License 2006.11.21 0 0 504

Mindkét félnek elviekben igaza van.

A quad-soknak abban, ha már költöttek egy ,,kevéske" pénzt a szerkezetre, ezt nem azért tették, hogy a sufniban nézegessék. Az erdőjárók, túristák meg nem azért mennek ki a természetbe hétvégeken, hogy ugyanazt a zajt hallgassák ott is, amit egész héten át hallhatnak a városban, faluban. Mert tegyük hozzá, a városokban is sajnos jelen vannak a kiberhelt kifogóval rendelkező motorosok képviselői.

De azért valamit tudomásul kellene venni: ha a NP-kok és egyéb területeken tíltva van az ott nem dolgozók, vagy cégek gépjárműveivel való behajtás, akkor ezt tiszteletben kell tartani, ugyanúgy, mint a túristák részére a természetbenjárás írott- és íratlan törvényeit. Ez ilyen egyszerű, és akkor nem kellene vitatkozni, anyázni, stb.

Nálunk is megjelentek / Szigetvár és környékén, DDNP / ezek a problémák, igaz, hogy egy kissé nehezen, de végül sikerült lerendezni a dolgot egymással. Azóta, immár másfél éve, csend és nyugalom az erdeinkben, a srácok meg kinn a prérin, egy nem használt mezőgazdasági területen dagonyáznak. Tehát, van megoldás, csak meg kell keresni. :)

papugaja Creative Commons License 2006.11.21 0 0 503
"Mi az indoka annak , hogy nem adnak rendszámot? "

Egyik indok szok lenni a difimű hiánya.
Előzmény: csanya. (501)
Vargabetű Creative Commons License 2006.11.21 0 0 502

Szerintem többen is látjuk a pozitiív hozzáállásodat. Igen, legyetek szívesek szabályozni önmagatokat. A topikba beíró természetjárók közül többeket régebb óta ismerek, más fórumokról, nem azok a tipikus véres-szájú emberek...s láss csodát kinyílt a bicska a zsebükben. Enyémben is. Téged is ejtsen gondolkodóba ez a vehemencia, próbáld meg elhinni, hogy tényleg ekkora a baj. És elég jó beazonosítható az OKOZÓK köre. Nem a személye, nem a járműve, a köre. Nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom, többünk a toleranciája utolsó cseppjénél tart. Ugye itt-ott a tettlegesség is szóba került. Azért ezt nem akármi válthatja ki!!!

Senkit sem zavar a falu szélén lévó focipálya. Senkit sem zavar a falu szélén lévó krosszpája. Nem alapból kérdőjelezzük meg a kvadosok hobbiját. Kérlek, hidd el amit az erdőben csináltok az elviselhetetlen. 481-es hsz-ben írtam konkrétumot, de van még személyes "élmény". Ezt nektek kell létesíteni, és csúnya szó, de átnevelni társaitokat. Nekünk is megvannak a magunk építeni/tenni/javítani valóink, tehát azt tudjuk mondani: hajrá! Fogjatok bele!

Nem vagyok jogász, de először be kell szüntetni a vandálkodást, mások veszélyeztetését. Majd törvényes keretek között szabályozni: a gép legyen jármű, azonosítható. Túristajelzésen, erdőben és ezek 1000m-es környezetében tilos tartózkodni( járó/álló motorral is). Versenyek, edzések tartására a terület tulajdonosának/kezelőjének írásos engedélye kelljen.

Én hajlandó vagyok "engedékenyeb" hangon is párbeszédet folytatni, ha befejeződik az ámokfutás. Eddig azonban nem tartottunk ott. (eddig azonban ott tartottunk, hogy látva a kvad/motor helyzetet csakis maximális elutasítás, és durva hangnem jöhetett szóba, és ezzel nem vagyok egyedül).

Tisztelem az elhatározásodat, járj eredménnyel. Bizom a helyzet normalizálódásában.

Előzmény: kutya. (489)
csanya. Creative Commons License 2006.11.21 0 0 501
Hát gyerekek voltak itt okos hozzászólások.

Pl iskolások akik hangoskodnak az erdőben. Persze ez is rossz az állatok szempontjából de kérdezném a tisztelt kvados kollegákat hallotáttok már a gépetek hangját úgy , hogy nem volt bukó a fejeteken?????? Ne irjatok már ilyen blödségeket. Most majd az jön bebebebebeb ő kezdte...

Rendszám kérdés. Mi az indoka annak , hogy nem adnak rendszámot?

csanya
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 500
ment
Előzmény: hsoma (499)
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 499
nonpublic. akko' Te méljél nekem, légyszíves.
Előzmény: hsoma (498)
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 498
ide tán minden befér...

izé. van egy kérdésem, mélek véle.
hsoma
Előzmény: annyi baj legyen (496)
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 497
ekét vajh' miért vágták ki?
nem kell a moderációt félteni, oszt az ide is, oda is.

status quo? útáljuk egymást szépen tovább? OK, én benne vagyok, ez egy nagyon kényelmes álláspont. de elébb tán fontoljatok meg egy -két dolgot.
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.21 0 0 496
a kiinduló szál az erdészet okozta erózió volt.
erre írtam, hogy ez egyáltalán nem jellemző.
te viszont gyorsan belekaptál egy új témába.

nem bánom, beszélhetünk erről is, ha nagyon OFF, majd kiabálnak ránk.

a tervszerű erdőgazdálkodás, mint olyan, igazából nem egy régi dolog, és ami a mégrosszabb, sokáig csak terv volt, ésszerüség nélkül. volt Trianonunk, ahol rengeteg erdővagyont vesztettünk el, majd jött pár évtized, ahol a gyorsan, minél többet kiszedni elv érvényesült. ez meg lett spékelve szakmailag védhetetlen döntésekkel, tájidegen fajok telepítésével.
ezek szépen meg is hozták a maguk gyümölcsét: talajvíz drasztikus csökkenése, ez miatt kiszáradt tölgyesek !évtizedekkel! előre hozott kényszervágása, hektárszámra pusztuló lucosok, a szú miatt, gyorsan növő, értéktelenebb fajok telepítése.
ebből kell egy piaci alapon működő, fejlődö gazdálkodást kialakítani, ami már az erdő természete miatt sem megy egyik évről a másikra.
ebben egyáltalán nem segítség a kárpótlásként létrejött magánerdők léte sem, kibogozhatatlan tulajdonviszonyokkal, szakmai tudás nélkül, ahol az alapelv az, hogy az erdő csak úgy nő magától, és majd jól ki kell vágni, és lesz belőle a pénz. ha egy ápolás után a felügyelet nem veszi át a területet, és nem megy a pénz, akkor meg megy a sírás.
mindezek ellenére, országosan tekintve, egyre jobban érvényesülnek a szakmai érvek a gazdaságiak mellett (ezek ugyanúgy gazdasági érvek, csak nem rövidtávúak).
van még sok hiányosság, de ez melyik ágazatban nincs? ráadásul egy hibás döntés lehet, hogy csak tíz-tizenöt év múlva mutatkozik meg.
És igen, az erdőgazdálkodás egyik célja, hogy kivágják a fát, a legalkalmasabb időpontban. egy öt évet túltartott erdőben már súlyos köbméterek jelzik a hibát.

Előzmény: hsoma (491)
kutya. Creative Commons License 2006.11.21 0 0 494

A technikai részét megértettem. A többi meg nem változott : este ha hazaértem, végigolvasom a "termést" . Ha látom értelmét, akkor reagálok is.

Ha nem, akkor nem adom a nevem hozzá, és csak egy utolsó észrevételem lesz - egyúttal (a megfelelő helyen) megkérlek hogy a tagok törlése helyett, a FÓRUM-ot töröld. Köszönöm.

Előzmény: Deibler úr (493)
Deibler úr Creative Commons License 2006.11.21 0 0 493
Ahogy a másik topikba is beírtam. Máskor a moderációs topikban üzenj kérlek. Ld. Állásfoglalások, TechHelp (21). Akit elragadnak az indulatok, az hajlamosabb valami később kimoredálandót leírni.
cs.imre Creative Commons License 2006.11.21 0 0 492
Na jólvan,végigolvastam a cikkeket,most elindulok bringázni(erdőben,túristaúton és ahol jól esik,montival).Ha valami érdekeset találok akkor fényképezek!
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 491
az egészet. humbuk. amit ma az erdészet csinál, az katasztrófa, maximum erdőgarázdálkodás (siralmas megújuló energiaforrás hasznosítást jelző mutatóink javítására /euban utcsó/ komplett zempléni bükkösök zakatolnak pl. a kazincbarcikai erőműbe).
amikor a dinp -et a piliserdő szabályosan zsarolja azzal, hogy levágja az erdészeti szempontból annyira marhára értékes bokorerdőt, ha a np nem ad ki nekik tarolásra értékesebb állományt, ne beszéljünk már kulturált erdészeti termelésről, szvsz valahol az alapok vannak elkúrva (monnyuk a mindenhol mindenáron nyereségorientált termelés).

az egyben véghasznált területek csökkentése nagyon dícséretes, csak ez a jéghegy csúcsa, amíg eljut akár a szlovén szintre, még van pár lépcső...
Előzmény: annyi baj legyen (486)
jazso Creative Commons License 2006.11.21 0 0 490

ez szép és jó!

de eddig egyetlen egy ilyen dolog nem jött ide.(én nem látok)

kutya. Creative Commons License 2006.11.21 0 0 489

A moderálást én kértem legelőször - ezért nagyjából meg kéne köszönnöm.

Fura mód, azonban a quad-os fórumok hemzsegnek a kitiétásról szóló h.sz-ekkel, addig a "természetvédők" nem igazán hőzöngenek e miatt...

Ha ez arra irányul, hogy célzottan tereljék a vita menetét a 'társadalmilag elfogadott' mederbe, akkor meg is értem.

De mivel a szellemi értékek felbecsülése (a másik együgyű írása lapján) nagyobb bűnnek számít, mint a gyilkossági kísérlet kilátásba helyezése : így értetlenül állok előttetek. Talán Árpi bácsi Blogja (kitűnő hangulatkeltésnek - pont ezt akartam elkerülni azzal, hogy NEM quadosokat hívtam ide párbeszédre, hozzánk quados túrázókhoz) ami arra sarkall, hogy így alakuljon.

MINDENKI olvassa el a fejlécet mégegyszer : segítséget kértem és vártam a kívülállóknak. Pl. " Én itt gyalogtúrázom. Zavartok engem ebben. Szerintem xxxx helyre nyugostan mehetnétek (nem a p..ba!) mert közel van, és ott nincsenek gyalogosok sem."

Másik : "Erdőm van. Zavar hogy quadoztok benne. De van egy csapás a szélén, amit amúgy csak benőne a dzsuva, gondozni nem tudom. Ha azon jártok, nekem sem gáz."

Nevüket quados fórumokon százak említenék mint "első fecskék" és GARANTÁLOM hogy nem lenne negatív hang egyikben sem.

A "rendőr-haverom" "kifeszítem a drótkötelet" "meglőlek csapágygolyóval" vagy a szomszéd blogban "szerzek egy puskát, és lövök rájuk" NA EZ NEM HIÁNYZIK !!!

Kedves moderátorok - ha a következő h.sz megfelel mindannak, amiért indítottam ezt a meglehetősen sok résztvevőt és gondolatot vonzó fórumot - akkor minden maradhat. Ha nem, akkor ne tagjainkat töröljétek HANEM AZ EGÉSZ FÓRUMOT !!!

Kis csalódás eddig - remélem este, amikor hazaérek a reagálások közben mosoly ül az arcomra... Béke veletek.

Előzmény: Deibler úr (445)
jazso Creative Commons License 2006.11.21 0 0 488
a névtelenségböl nem fog kilépni még akkor sem ha nem kell az egész forúm szemelátára csak privátban
Előzmény: hsoma (487)
hsoma Creative Commons License 2006.11.21 0 0 487
kakukk!
erről beszélek. még pár ilyen cikk/jegyzet, mint a mostani, és a társadalom szemében nem lesz rendes motoros.
Előzmény: jazso (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!