Csak a pufferkapacitás miatt említettem a homokot, tiszta homokban kevés növény élne meg. A legtöbb ajánlott keverék tartalmaz homokot. Arra akartam rávilágítani, hogy a több homok csökkent pufferkapacitást eredményez a közegben (ha minden egyéb körülmény azonos). Én egyébként egyáltalán nem használok homokot :)
Valószínű hogy vmi gomba is lehet a dologban. A kakaót is laza közegbe tettem már utoljára és nem is locsolom csak mikor már elég száraz a talaj amivel nincs problémája az irodalommal ellentétben, ami sok vizet ír. Télen egész szárazon tartottam így nem is lett baja, ellentétben első növényt még rendesen locsoltam, és nem is tett jót neki. Valszin ez is azok közé a növények közé tartozik amik nehezen nehezen honosíthatók meg nálunk, mert még a füvészkertekben sem növekszik rendesen, sőt tönkremennek ott is néha. Ha tél nem lenne olyan sötét valszin nem lenne annyira problémás. Nekem télen az első kakaó nem volt túl közel az ablakhoz, és nagyon melegben volt 26 fok, és erősen produkálta a száradásos tüneteket. Tulajdonképp először foltosan sárgult, majd el is halt a levél.
Én nem vagyok tapasztalt kertész, de a homokról eléggé rossz véleményem van: szerkezeténél fogva nagyon be tud tömörödni, és szerintem hozzájárul a gyökerek rothadásához, ha a víz odajut.
Egészen világos zöldek a kihajtó levelek, majd méretbeli kifejlődést követően bezöldülnek teljesen. Az erezet mindig sötétebb zöld egy kicsit. Eltérő fejlődés egyik növénykénél sem volt, és a növények növekedése során sem változott ez a helyzet.
Az első lépés, hogy a levélhegy kissé visszaszárad. Való igaz, csak a legalsó levelek ilyen csúnyák.
A baj az, hogy az 1...2 hónapos levelek vége is visszaszárad 2...3 mm-t. Azt is megfigyeltem, hogy a visszaszáradás locsolást követően történik: mintha nem szeretné a kakaó a nedves ültetőközeget. Egészen érthetetlen. (A vanília meg egyenesen imádja, hogy vízben tocsog - persze ennek feltétele a laza szerkezetű ültetőközeg, különben kirohad a tapasztalataim szerint.)
Nagy probléma azért nem lehet, mert szépen hajt és hozza az új leveleket, ellentétben a ceyloni fahéjjal, amelyik stagnál, ill. sorvadozik. Pedig nemrég ültettem át...
Az a baj vele, hogy nem elég mély az edény, és nem tud nőni a főgyökere, hogy felvegye a tápanyagot. Ha szárad a csúcstól az alsó levél, az annyira nem gáz.
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy amikor az új hajtások nőnek, akkor egyből zöldek, vagy először bordók, aztán barnák és utána zöldek?
Az ecuadori kakaó magjaid kikeltek? Nekem egy sem (talán C. angustifolium volt és még egy... nem emlékszem). Írta is az eladó, hogy a kakakó magok nem bírják az utat, nem kelnek jól. Nem hittem el. Az érdekes az, hogy a Montosotól rendelt kakaó magok nagyon jól keltek (100%). Egyébként az ecuadori magok kelési aránya (elég sokat vettem) 90-100% a legtöbb fajnál (nem mértem, csak saccolok). Sajnos, helyhiány miatt minden elpusztult, de ha egyszer lesz helyem, rendelek tőlük (bár elég drága). Van, amiből 1 sem kelt ki, de lehet, hogy annak sztratifikálás kell.
Túlsavanyítástól nem kell félned, ha nagyjából a recept szerint savanyítasz. Nem könnyű túlsavanyítani a közeget, mert elég jelentős a pufferkapacitása. Ha tiszta homokban nőnének, akkor gond lenne, mert a homok rosszul puffferol, de a föld és a tőzeg jól. Nekem is leszáradtak az alsó levelek, de szép volt a fácskám. A felső levelek száradását a savanyítás szépen megállította. Én minden növényemhez W*x*lt használok (a közegkultúrásokhoz is, amelyeket föld nélkül nevelek), és szerintem nagyon jó.
Hát ezen ne agyalj, mert ez mindenhol csinálja, én savanyítottam a talajt, ritka ásványokat adtam hozzá(majdnem radioaktívakat:)))), és semmi javulás. Lehet még a trópusokon is ezt csinálja, elhasználódik a levele alul. A baj valszin akkor van, ha a friss, vagy a felső levelei is világosodnak, vagy vmi. tünetet mutatnak. üdv
Itt egy idézet a nagyvirágúról: "Felhasználása: a pektinben és C-vitaminban gazdag pulpát ízletes levekhez és zselékhez használják, és süteménybe, édességbe, édes ételekbe dolgozzák be, vagy likőr alapanyagát szolgáltatja. A magokból, éppúgy, mint a kakaónál, csokoládé (cupulade) és zsiradék készíthető." Tehát használható ugyanúgy, sőt külföldi leírásokban rendes kakaó helyett használják, sőt még keverik is. üdv.
Itt van két kép róla. A nagyobb változatokat emilben tudom elküldeni, vagy valaki másnak, aki fel tudja olyan helyre tenni, ahol nagy méretben meg tudod nézni.
Ha érdekel, 70-77-88-249-en tudsz elérni.
Az alsó levelek a többi kakaómnál is ilyenek - a kép alább. A levél csúcsa felöl kezd kiszáradni egész lassan. Mi lehet a baj? Az ültetőközeg tőzeg és rododendron talaj keveréke. Lehet, hogy túl savas, és valamit nem tud felvenni a talajból? W*h*llal szoktam permetezni naponta egyszer (8,8,6+nyomelemek).
Igen volt egy jó sárga klorózisos kávé, meg még 3-4 kicsi, meg noni, dinnyefa meg pár ritkább dolog, akkor ezek szerint elvittek már sok mindent.
Szoros értelemben nem az igazi kakaó a többi, de azért mégis, hisz hasonlóan használják őket, és pl. a nagyvirágú kakaó elnevezés sejteti hogy az is kakaó:)
A grandiflorum meg a gileri az nem kakaó. Ezek a Theobroma genusba tartozó más fajok. A keserű mandula sem cseresznye, hiába tartoznak ugyanabba a genusba (Prunus).
A tapasztalat jó. Szerintem csak a Montaso előzi meg csírázási százalékkal.
Az ecuadori magoknál az a super a többihez képest, hogy az összes cacaó fajta megtalálható és rendelhető ( grandiflorum,gileri és a többi). Nekem a grandiflórum kezdett szépen csperedni, de mint a többinél (a féltés miatti túl locsolás, és a tartási gondok miatt), elpusztúlt.
Szia Ha gondolod rendelhetsz magot, bár most próbálok dugványozni Józsefh-nek. Szubtrópusi növény, 10 fokon lehet teleltetni, bár nálam még nem telelt de az előző gazdája könnyen teleltette. Nem kényes növény, kint van most a napon, szárazságot is jól bírja, kártevő nem támadta meg. Remélem jövőre már terem, mert már magasabb nálam:) Elvileg 7-8 éves kortól teremhet. Szép növény egyébként, osztott leveleivel az aráliára hasonlít. üdv
Mi a tapasztalat az ecuadori magokkal? Milyen arányban csíráztak? Nálam mostanában nem megy 30 fok alá éjjel sem a hőmérséklet. Ha jók a tapasztalatok, jövő tavasszal megpróbálhatjuk.
Az teljesen jó, én sem vagyok onnan messze. Várom a képeket, tedd fel a Picasára, vagy valahová, ahová nagyfelbontásút fel lehet tenni. Én az imageshack.us-t szoktam használni.
De sajnos azt kell mondjam (saját tapasztalat) egy növény kevés - csak ha annyira biztos az illető magában.
Bocsi, de az ecuadori rendelésnél kifelejtettem, hogy minimál rendelés van náluk (min. 20 USD) és a rendelés 20%-a a szállítás (postai).
Egyébként a 35 fokos meleg csírázáshoz nem kell és szerintem nem jó, éjszaka pedig (nálam 23 fokra ment le tegnap), több mint 10 fok ingadozás kicsinálja a magokat.
Egyébként nem az ecuadori, hanem a surinamei tropilabtól voltak a bedöglött magok.
Na de örülök, egyenlőre megoldódik a cacaó kérdés, de még szükség lehet később talán cacaó magokra, akkor vissza térhetünk.