Nem tudom minek hívják, lenne rá 5letem, de nem írom le :-)
Ja, és a Te recepted nyilvánvalóan a tojásszűkös háborús időkből való :-) A hős, felszabadító orosz katonák minden sarkon sütőport osztogattak a "vizes piskótához" :-)
idike:
Lehet, hogy neked ez az egész faszakodás, de nekem nem az. Ha így gondolod nem kell beleszólni. Amúgy elolvastam az egész vitát.
Én azt gondolom, hogyha valakinek fontos a vegaság, ha ő úgy gondolja, hogy ez a legjobb a számára akkor ezt vállalja el teljes mértékben. Akkor ne akarja se önmagát, se a családtagjait sem pedig senki mást megtéveszteni a vegasomlóival. Ugyanis ez önáltatás. Én ha hiszek valamiben, akkor nagy ívben teszek arra, hogy a családtagomnak tetszik-e a szejtán név avagy sem. Tiszteljen meg annyira, hogyha vega étterembe jön velem, akkor elfogadja a másfajta elnevezéseket. Ha pedig illuziót kergetünk, meg marketing célokból használunk ilyen elnevezéseket, akkor számomra ez egy kicsit olyan, mintha mégsem fogadnánk el önmagunkat, és mégis csak az lenne a fontos, hogy a külvilág mit gondol és neki mi felel meg.
Azt már én sem mertem leírni, hogy sosem teszek sütőport a piskótába. Szép magas lesz, aztán általában összezuhan, ennek még keresem az okát, de ez már KONYHA-TRÜKKÖK...
Persze, rengeteg allergias van. Van aki a femekre, a tojasra, a szinezekekre, a mehcsipesre, a diofelekre, stbstb.
En sem hasznalok etelfesteket semmibe. A feher piskota elvezeti erteke semmiben nem marad el a sargae mogott. Mar amikor szokevenkent piskotat sutok es pl egy allergias vagy egy kisbaba fogyaszto miatt nem teszek bele tojast. Sot nem is vasarolok semmit amibe etelfesteket tettek. Csak gondoltam, ha valakinek mindenaron a szin a fontos. :) [gyk vicc volt]
Ezt nem piskótának hívják... és nem is vizes piskótának...
Ja igen, és rengeteg ember kifejezetten allergiás a sütőporra.
Én egyébként soha nem teszek a piskótába sütőport, mert ha tojással csinálod, szép magas lesz nélküle is. Meg sárga. Ételfesték nélkül.
Asszem nem a faszakodásról szólt a történet eddig, de mindegy, hanem arról, hogy vajon nem néminemű megtévesztés-e bizonyos vega kajákat bizonyos nem-vega kaják nevein nevezni. Nyilván megint a legkisebb ellenállás elve működik, ahogy alább kifejtettétek -a fehér-folyékony dolgokat tejnek, a sütőporos sütiket piskótának való nevezés, stb. - pedig nyilván nem piskóta és nem tej (vagy legalábbis nem "olyan" piskóta és nem "olyan" tej,tejföl, stb ahogyan azt "normálisan" megszoktuk). Miért nem lehet pl. a tofutejföl helyett mondjuk tofukrém? És miért nem lehet saját neveket adni a vegakajáknak? Eygébként a bélbe töltött darabos cuccok megnevezésére van egy jó kis régi magyar szó: kötöny (by Cey-Bert Róbert Gyula gasztronómus), úgyhogy én ennyivel járulnék hozzá a ma estéhez. Jóccakát mindenkinek!
diétás csoki=diétás csoki
tojás nélküli piskóta= vizes (avagy hamis) piskóta
gabonakolbász és tsai=leírtad a nevüket (ha simán kolbászt mondunk, az alatt általában a sertéskolbász értendő. Ha vásárolsz, külön ki van írva, hogy pulykakolbász vagy lókolbász.)
zabtej, rizstej stb= ezeket is leírtad, de az általánosan használt "tej" főnév alatt a tehéntej értendő, még a kecsketejet is külön jelölik a dobozokon. Ez van írva a csomagolásra.
Vagy "tej", vagy "kecsketej", "reggeli ital", "szójatej"...
Miért a ködös Albionban a "milk" szóra általában mit asszociálnak az emberek?
El kene kezdenunk nyelvujitani. A dietas csokiban ugye nincsen cukor, ergo nem csokolade, mi legyen a neve? A tojas nelkuli piskota nem neveztetik tobbe piskotanak, hanem minek? A gabonakolbasz (pulykakolbasz, marhakolbasz, lokolbasz) elnevezes toroltessek, helyette mi lesz? A zabtej, rizstej, haltej es egyeb, nem emlosallat eredetu tejeket kiejteni is tilos, mit irunk a csomagolasra?
Falafel (jusztse csicserborsófasírt, pedig hasonlít) és húsgombóc ragyogóan megférnek egymás mellett, ez nyilvánvaló. Imádom a vega kajákat, ha hébehóba bekaphatok egy csülköt pékné módra! :)
Fujj, eszemben sincs!!! Inkább a jóféle szaladgálós házi tyúkok tojása!!! (van is itthon vagy 20 darab, lehet, hogy holnap piskóta lesz? :)))
Ja, egyébként nekem is van kedvencem: tofutejföl :)))) Gyönyörű szó, nem? :)))))
nem azért írtam, mert amatőrnek nézlek:)
csak már korábban is volt téma ez itt, hogy somlói-e az a somlói és piskóta-e az a piskóta. És hát persze, hogy nem. Örülök, hogy ebben megegyeztünk:)
Kedves Gyümi, ennyira azért nem vagyok amatőr a konyhában, pontosan tudom, hogy egy tojás nélküli sütőporos tészta _nem_ piskóta, legalábbis az én fogalmaim szerint és eszembe sincs azt várni tőle, amit a sajátomtól várok. Ettől még aki ezt piskótának hívja, ám tegye, ha neki jól esik, ezen nem fogunk összeveszni.
Ok, de a piskóta textúráját, színét, könnyűségét bizony hogy befolyásolja a tojás. Egyébként eszembe nem jutna ezt a fajta tésztát durum-vagy egyéb teljeskiőrlésű lisztből csinálni, én réteslisztből szoktam sütni és sosem lett sem lapos, sem tömör. (6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál rétesliszt és 1/2 csomag sütőpor).
a recepttel semmi gond.
De ha pont olyan sütit vársz mit amilyen a piskóta nagyot fogsz csalódni. Ez ugyanis egy másik recept, egy másik süti.
Aki piskótát akkar enni, egyen azt.
Aki bármilyen okból nem akar piskótát enni, pl. azért mert van benne tojás, és ezért hajlandó megkóstolni valami mást (netán még elhiszi, hogy finom is lehet:)) az próbálja ki ezt a receptet:)
Csak attól, ui. a sütőporból gáz termelődik (CO2), ami lazábbá teszi, megemeli (de ezt a reklámból is tudhatja a háziasszony). A tojásból nem sok gáz jön.
Nemregen keszitettem teljesen hagyomanyos piskotat, jobb hijan teljesorlesu kenyerlisztbol (durum, mas nem volt otthon). Lapos tomor cucc lett, a sok tojas (es a sutopor) ellenere. Szvsz a liszt sikertartalma nem segitett es persze a korpa sem. Szitald at a lisztet, az meg habosabba teszi. Bar megettek igy is, mert ize viszont volt. :)
Finomlisz+sütőpor a "normál" piskótába is kell, ugye, mégsem csak attól emelkedik fel a tészta és lesz piskóta a piskóta :))). Komolyan ki fogom próbálni, mert most már őszintén kíváncsi vagyok, hogy mit tud ez a recipe. Kösz.