Keresés

Részletes keresés

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 94
Merre laksz Brain, én is 3 szintes? Varsa u.

L. Láncszem:
Pedig pont nem ezt teszik majd, Kálmánka pont azt mondja hogy nem támogatja a fatávot, ezért nem lesz a Rogán féle fatáv támogatós szisztéma. Én ezt le is írtam neked, meg is érveltem miért. Ennél többel már nem tudlak meggyőzni. De ha tudsz valami konkrétumot akkor azt szívesen hallgatom.

Előzmény: Dr.Brain (89)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.16 0 0 93
> Majd szép lassan feldobja a talpát a régi rendszer, és egyenként leszerződteti a lakókat az új kütyüjére

Pont erről van szó. De most még lehetne tenni valamit ellene. Például, kirúgni a KA-t.
És ha az új céggel „vmi nem smakkol” akkor még mindig csak ugyanott tartunk, mint ha most nem szerződnénk velük: választhatjuk a MKTV-t.
Hogy biztosíték lesz-e, az majd a szerződés-tervezetből kiderül. De igazából teljesen mindegy, mert ez csak egy lehetőség. Akár élünk vele, akár nem, a mostaninál (Matáv-egyeduralom) rosszabb nem lesz a helyzet.

> a kisemberek meg boldogok lesznek
Igen, de mi „nagyfogyasztók” volnánk. A kisember boldog lesz az olcsóért kapott 10-20 órájával. Nekem (nekünk?) viszont szélessáv kell. Azt nem valószínű, hogy támogatni fogják.

Előzmény: Törölt nick (88)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 91
Na látod ez a fő gond ahogy mondod 600-700Ft-ba kerül ez az egész. A GaTes kér 1700-et a fatáv meg 3000-et. A GaTes jelenlegi beruházása pár hónap alatt térül meg, a fatávé 2 év. Onnantól mindkettőnek szinte tiszta haszon az e fölötti rész.

Egyébként kellene kábelezni is mert már vannak házak amik full KA csillagpontosak. Volt rendőrségi bejentés is mivel egyszer csak jött a KA, bekötötte a fatáv csillagos kábelét, a régit meg bebetonozta az aljzatba. Na vajon ki engedte be őket? Nyert. A kk. Ennek ellenére 2 hónap múlva jött vissza a rendőrségtől hogy ismeretlen tettes hiányában lezárják az ügyet. Ennyit a KA munkamódszereiről és a kk-k elkötelezettségéről. Csak nem biztos, sőt tuti hogy az emberek véleménye ezzel meg is egyezik, máskülönben nem lett volna feljelentés a dologból. Csak őket a kk-k mindig elfelejtik megkérdezni és soxor egy személyben olyanról döntenek amihez nincs joguk.

Előzmény: Törölt nick (83)
Dr.Brain Creative Commons License 2002.06.16 0 0 89
Én 3 emeletesben lakok, és itt is a villanyosdobozokon át hozták a vezetéket..
Előzmény: ZoliG (86)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 87
Elmondanád mik azok a rövidtávú politikai érdekek. Mert jelenleg még semmi biztatót ne olvastam a neten. A kormány tényleg a kisfogyasztók felé akar csak nyitni ahogy Ge.eF mondja, így megint abba a gödörbe esünk mint most. A Fatáv is azt mondja ha nem netes vagy vegyél szélessávú netelérést az olcsóbb mint apercdíjban netezeni. De ha egyszer nem tudsz venni, mert nincs rá lehetőség. A 10-20 órás csomagjukkal meg kitörölhetem.

A másik a kormány nem támogatja a kompenzációs megoldást. Ez így helyes. Ez esetben a fatáv ugyanúgy ugyanannyi pénzhez jutna mintha én fizetnék percdíjban, csak másik zsebemből húzni ki, abból amelyikből az adót fizetem. szóval így a fatáv egyszerűen nem játhatna rosszul, ezért tuvább erősödne.

Éppen ezért a hírközlési törvényt akarják módosítani és ott előnyösebb lehetőséget kicsikarnu a kicsiknek. Ennek az átfutása pedig nem 2 hét lesz, amíg csak a parlaent elé kerül a beterjesztés csak az maga fél év.

Szerintem magát a hálózatépítést és fejlesztést akarják dotálni, így a kicsik olcsóbban jönnének ki, valamint az hálózat összekapcsolás területén akarnak normális kompromisszumot elérni. Pl. japánban a központosban lévő DSLAM-ok telepítését dotálták így olcsóbb volt egy szolgáltatónak az ilyen szolgáltatás elindítása, és el tudott nagy tömegben terjedni. Ha valamit nagy tömegben adnak el az olcsóbb, ezért már a havidíjak önszabályozva voltakm ahhoz már hozzá sem kellett nyúlniuk. Jelenleg nállunk 12ezer ADSL van az országban, ott 5 millió fölött, azaz megközelítőleg 400x több. És csak 13x laknak ott többen, ezért tarható olcsóbban az ára.

Előzmény: Törölt nick (79)
ZoliG Creative Commons License 2002.06.16 0 0 86
Ha lesz net akkor tudod ki akar innen a közeljövőben elköltözni :)
Az igazság az, hogy nem tudom a 4 emeletes házakba hogyan húzták be a kábelt, de itt a 10 emeletnél meg van csinálva rendesen, semmi sem látszik a lépcsőházban.
Előzmény: Törölt nick (84)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.16 0 0 85
> Ge.fe jól figyelj:)
> Most következik újabb rövidlátásom

Sajnálom, hogy ennyire hajthatatlan vagy.
Én inkább elviselem a kábelcsatorna szörnyű látványát a lépcsőlázban. (Megjegyzem, van ott már utólag szerelt kábelcsatorna, tehát nem is lesz olyan a nagy változás…) Cserébe viszont két cég ajánlata közül választhatok. Akár normális intrnetnet, akár kábeltv tekintetében.
Nálad meg majd – egyébként szívből kívánom – becsönget egy politikus, és hoz egy kütyüt, amiből csak úgy, vezeték nélkül „jön” a szélessávú net.

ZoliG Creative Commons License 2002.06.16 0 0 82
Véletlenül nem te vagy nálunk a kk? :) Mert eléggé olyan demagóg dumát adsze elő, mint amit ő nekem a telefonba.
A KA sem díszítette ki a lépcsőházat az új kábeljével, hanem felhozta a villanyóra szekrényekben. Szerintem az újak is itt húznák, mert: 1. egyszerűbb, mint behálózni az egész házat vele, 2. olcsóbb is, mert nem kell 10 km kábel minden folyosóra.
De ha mégicsak a lépcsőházban hoznák akkor gondold végig hogy mi fontosabb neked? Az hogy jól nézzen ki a lépcsőház, amin naponta párszor végigmész amíg be nem érsz a lakásba vagy olcsón akarsz netezni / tv-t nézni / telefonálni...
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 81
ADSL:
Lehet optikán is ADSL-t csinálni csak jóval drágább. Ez a bibi jelenleg hogy a fatácnak nem éri meg a mi drágaságunk. Az optikás ADSL-t 3-4x többe kerül mint a sima rezes, és a fatáv inkább ezen a pénzen beköt 3-4 másik rezes területet és onnan 3-4x több pénzt kaszíroz mint hogy neked ADSL-ed legyen.

A mi rendszerünk HYTAS, aminek az első szava a Hibrid. Ez egy vegyes optikai-rezes hálózat. Hogy mi lett a régi rézpárral? Lehet hogy most is használva van, de lehet hogy tényleg pihen. Egyébként nekünk az optikai feltúrás előtt nem is volt telkónk, nem hiszem hogy amikor telepítettek akkor duplán dolgoztak, szerintem nem biztos hogy mindenütt van régi réz szál.

KábelTV:
Nem függetleníteni akarjuk magunk tőlük. Nekünk jó az ő ajánlatuk is ha kedvező. A házak a közös képviselők által eddig is azt modták jöjjön a fatávkábel, és annak az egyéni előfiztőnek akinek az ő szolgáltatásuk kell annak kössék be. De a fatávkábelnek ez nem jó, nekik csak az a megoldás hogy egy egész ház vagy senki. Természetesen ha az egész ház, akkor az első dolguk a régi kábelTV rendszer elpusztítása, ezzel bárminemű konkurencia ellehetetlenítése. Márpedig ebbe a kk-k nem mentek bele, mert a régi hálózat a házak tulajdona és mi nem hagyjuk hogy a fatáv elpusztítsa önös érdekei miatt.

Mi csak versenyhelyzetet szeretnénk, mert a lakóknak meg az az érdekük. És első körben a 2 szolgáltató már jó dolog, később talán lesz több is. Küldöldön is kis alternatívok látnak el kisebb közösségeket, mert a nagyok rá vannak kényszerítve hogy a hálózatukra önköltségi/versenyképes áron kötelesek beengedni őket. Ahová nagy beruházás kell az nem is a kicsi alternatívok piaca, arra kellenek a nagyok.

A két régi embert mint olvashattad a GateS átveszi. Ezt az Árpit a kk-m neked is felhozta hogy beszél vele a kábelhálózat állpotáról, meg arra mik a lehetőségei. Csak sajna maga a kk-m elérhetetlen így nem lett belőle semmi. Te esetleg nem tudnád őt netközelbe varázsolni hogy leírja mit is tud a mi kis saját hálózatunkról.

Előzmény: Törölt nick (74)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.16 0 0 80
Teljesen igazad van. Csodát várni nem érdemes. Sok mindenről szó volt már ebben a topikban, de a legfőbb kockázatokról nem.

Arról például, hogy a felmondási idő a KA-t is megilleti. Sok házban ez 3 hónap, másoknál 1. És máris októberben vagyunk. Vagyis, ha okróber 1 lenne az új szolgáltatás kezdete, akkor a „3 hónapos” házak már a következő két hétben fel kellene, hogy mondjanak a KA-nak! Mind. Utána pedig az „1 hónaposak”. Szintén mind, egyszerre. Mert mi van, ha a KA-nak és a Fortnak egyazon időpontra, egyazon gerincre érvényes üzemeltetési szerződése van? Akár egyetlen házzal is? Balhé van, bizony.

És a másik. Tegyük fel, hogy sikerül végrehajtani a lehetetlent, és minden ház szeptember 30-cal felmond a KA-nál, és szerződik a Forttal. Ahol a régi gerinc feljön a földből, ahhoz a szobához jelenleg a KA-nak van kulcsa. Másnap bemehet oda a Fort rákötni a saját fejállomását? Nos, erre (sem) mernék fogadni…

Szóval nagyon komoly buktatók vannak, de azt kellene belátni (és beláttatni mindenkivel), hogy nincs mit vesztenünk. A Matáv üzemelteti a mi hálózatunkat, miközben nyilvánvalóan a már majdnem befejezett sajátjában érdekelt. Igazából teljesen mindegy ki üzemelteti tovább a régit, csak ne a Matáv legyen. Mert akkor verseny lesz, különben pedig monopólium. Nem csodát kell várni (kormánytól, meg akárkitől…), hanem lehetővé tenni a versenyt. Itt és most, egy egyszerű társasházi szavazással.

Előzmény: chromax (77)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 78
Szerintem ebben semmi csoda nincs, csak más üzleti hozzáállás. Úgy hívják hosszabb távú megtérülés. Ezekben az árakban nincs semmi rendkívüli csak tisztességes haszon és a befektető nem 1 éves befektetés megtérüléssel számol. A fatávkábel az irrálisan magas áraival 1 max 2 év alatt visszaszerzi a befektetése költségét, de furcsa mód minden évben ennek ellenére 20-30%-al árat elenek. Így az 1-2 év után a 3000Ft-ból már szerintem vagy 2 ezer tiszta haszon. És megtehetik mert senki nincs akivel versenyezhetnének, nincs konkurencia, aki lenyomná az árakat. Ha lenne GaTeS akkor lenne konkurencia is.

Telefonnál is lehetne konkurencia, kikerülve az előfizetői hurkot, amire jelenleg a fatáv olyan irreális nagyker árat állapít meg a konkurenciának ami magasabb a saját kisker áránál. Ezért van hogy az alternatívok nem árasztnak el téged ajánlataikkal hanem inkább kivonulnak a magyar piactól.

Netnél is lenne konkurecia. A drága infrastruktúra kiépítésének legdrágább részei már megvannak, ezért gazdaságos a beruházás. Nagy mennyiségben sokkal olcsóbb sávszélt venni és ezt az erőforrást egy LAN-on megosztani. Nem véletlenül a LAN egy nagyon gazdaságos dolog, most csak ezt használnák ki.

Előzmény: chromax (77)
chromax Creative Commons License 2002.06.16 0 0 77
hát nem tudom srácok
számomra továbbra is felfoghatatlan hogy vajon miért éri meg ebben a konstrukcióban szolgáltatni a Gates-nek. Csodát pedig ne várjatok: a fejállomásépítéshez, jogdíjak letárgyalásához, Hif engedélyekez nem 1-2 hét kell, hanem hosszabb idő. Plusz még felállítani a kötelező ügyfélszolgálatot, stb. Megjegyzem a számlázás+behajtás sem két fillérbe kerül, dehát továbbra is hajrá :)

Előzmény: ge.ef (62)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 76
Új infok, végre sikerült felhívnom a "lelkes" kk-t aki szervezkedik. :) Csütörtökön összeröffentek a GaTeS-el, és sajna csak pénteken olvasta el a levelem így nem tudta feltenni az ott összegyűjtött kérdéseket, de azok küzöl pár részükről is felmerült. Hétfőn megint egyeztetnek akkor talán teljesebb képet adhatok. Hétfőn én is felhívom a GaTeS-t a biztonság kedvéért. :)

Először is Ge.eF-nek válaszolva telefon témakörben. A helyi hívás tényleg helyi hívás(egyes körzet, Budapest) nem hálózaton belüli hívás. Van szerződésük a fatávval a ltp.-re telepített telefon központot a fatáv központjába fogják bekötni. Ezen kívül megerősítették a megbeszélésen elhangzottakat, miszerint tényleg telepítenek a ltp.-re lokális telefon központot, ezért a ltp.-en belüli hívás ingyenes lesz.

Végül csütörtökön belátta a GaTeS hogy a kk-s dolog nem működik úgy ahogy ők képzelték, egyes kk-k szabotálják az információ eljutását a lakókhoz. Nagy valószínűséggel elkészül egy információs lap, amit mind a 4000 lakó postaládájába el akarnak juttatni(mondjuk nekem kérdéses hogy jutnak el a postaládáig, de ezt a röplaposok is megoldották anno). Aztán talán lesz ügynökös reakció gyűjtés. Remélem tényleg megcsinálják ami múltkor én is javasoltam, mert ez tűnik egyedül logikusnak.

Hétfőn akkor elég telcsis nap lesz GaTeS majd KA, aztán ez a kk. Elvégre minden oldalt meg kell hallgatni, nem vagyok én saját magam ellensége, csak éppen nem mindegy mi mennyi és mit kapsz érte?

ge.ef Creative Commons License 2002.06.16 0 0 75
> Az internetet meg megoldják majd a szocik...politikai érdekük

A most megszűnő kedvezmények egykor az internet széleskörű elterjedése érdekében jöttek létre. De nem értek célt. Ma még nagyon szűk réteg netezik, miközben a tömeges használat ügye egyáltalán nem halad. A stratégiai cél pedig az lenne. Ezért a Matáv most mással fog próbálkozni. Fájdalom, de az átlagember lesz megszólítva havi 10-20 órás ajánlatokkal. Nem mi. És a kormányzati cél is ez.

És bár a „szocik” visszajöttek, azok az idők – reméljük – soha nem fognak, amikor Állam Bácsi oldja meg minden gondodat. A „politikai érdek” régen rossz. Lehet, hogy bennem van a hiba, de szerintem csak a gazdasági érdek a biztos. És itt bejelentkezett egy cég, akinek gazdasági érdeke lenne üzemeltetni egy hálózatot, amire a Matáv kezében biztos pusztulás vár. És mellesleg a mienk, kár lenne érte, mert beruházás értékét már kifizettük a lakás árában. Ettől lehetne olcsóbb a net. Nem a „szociktól”…

Ne haragudj, de amit írtál, az olyan arcpirítóan rövidlátó, hogy akár a ZoliG-féle történetben (68) szereplő „vén szatyor” is mondhatta volna.

Előzmény: Törölt nick (69)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 73
Az antenna-micronak is viszonylag jó ár/érték hányadosa van. Ahogy nézem 1195+440=1635. Gondolom ha fizetik a +440-et akkor nem kell a decodeért fizetni. Így van?

A A Gates-es csatorna tervezettel összevetve:
Minusz:
-ViaSat3 (ez nekem és még gondolom sokaknak elég fájó pont lenne. Alig nézek TV-t, de ha igen akkor is szinte csak ezt a csatit. Nem lenne többé Star Trek, Bundy és agyő Sötét oldal is benne X-Akta)
-Satelit(ez nekem nem lenne nagy veszteség)
-Sport 1(ez sem lenne, de biztos vannak sportrajongók akiknek igen, igaz ha jól tudom ezen van NHL az még én is megnézném)
-TV5,ORT (ezek pláne nem hiányoznának)
-nem lenne net(ez nekem különösen fájó pont)
Plusz:
+Sat1, ORF1 (én személy szerint megvagyok nélkülük)

A GaTeS-es rendszerben még az lenne pozitív hogy műa ltp. meszavazhatná mely csatornák kellenének és a legkívánatosabbak kerülnének(természetesen bizonyos anyagi realítást figyelembe véve). Nekem személy szerint a VH1 hiányzik, inkább az mint a Europian MTV. Pár éve láttam, tisztára elnémetesedett, tök szar, még a VIVA is jobb, abból meg már van egy. Akkor már inkább az amcsi MTV, de azt nem tudom átjátszák-e idei eu-ba.

Ebben a AM-ben soha nem értettem hogy a közösségi csomagok miért drágábbak. Egyéni 1195, kisközösség 2135, nagyközösség 1635. Magáva az AM-el vannak negatív emlékeim, gondolom még mindenki emléxik arra az időre amikor még néhány csatorna innen jött rá a kábelra(A3, szívTV). Azoknak anno elég volt egy erős szél vagy eső és máris a béka segge alatt volt a képminőség. De talán ezt még elviselném, úgy sem nézek sohat TV-t.

Az internetet nem fogják megoldani a szocik pláne ebben a tempóban ahogy haladnak. De ha más lenne az sem csinálna semmit, mind egykutya, de hagyjuk a politikát. Állítólag be fognak nyújtani valami törvénytevezetet ami fél év múlva kerül a parlament elé, aztám amíg abból még lesz valami az csak évek kérdése, nekünk meg már csak 2 hét van hátra.

Ha meg is oldanak valamit akkor az biztos nem lesz szélessávú net, max 24h modem, de én még ezt is kétlem. Mindig évekkel vagyunk a németek mögött, és nálluk még csak most lett kötelezve a DT, amíg ez ide begyűrűzik addigra nekem földigérő szakállam nő. Nekem viszont szélessávú net kellene és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Az állam nem fogja megdotálni az ADSL fejlesztést és az optikai gerincek kihúzását, pedig külföldön pl. Japánban így tettek, hirtelen 1 év alatt a semmiből lett 4 millió ADSL és a tendencia jövőre még meredekebben nő. Nállunk ezt nem fogják meglépni mert a fatáv további erősödéséhez vezetne és jelenleg nem ez a cél.

Ami itt változást hozna az az alternatív szolgáltatók tömege és a kis közösségi hálózatok összekapcsolása, mint az amcsiban. Ezzel egy a gond szerintem itt a III.-ben már csak nekünk van alternatív hálózatunk a többit már mind kipusztította a fatáv hogy lehetőse se legyen a konkurenciának. Mi most kivételezett helyzetben vagyunk-e miatt, ezért is vagyunk az utolsó ellenállók a kerületben. Ezzel lehetőségünk lenne lépni egy alternatív szolgáltató felé, de ha nem teszi meg a telep és igába hajtja a fejét, akkor később már nem lesz esélye. Ezt kéne valahogy tudatni az emberekkel.

Előzmény: Törölt nick (69)
uhuhu Creative Commons License 2002.06.16 0 0 72
hát jelenleg albérlet ujpesten, de 1 honapon megyek vissza obudára az Árpád hid lábához.
Előzmény: Törölt nick (71)
uhuhu Creative Commons License 2002.06.16 0 0 70
én 12 évig laktam a Pok u-i lakotelepen, az elsök között költöztünk oda, és egy pár éve jöttünk el onnan.

Én nagyon szerettem ott lakni.

Vagy nem ez volt a kérdés???

:-))))

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.16 0 0 68
Egy tippem van miért nem kaptál te sem papírt. Igaz ezt a storyt ZoliG-nek kéne megírnia, de ő már eltette magát holnapra.

Szóval a közösképviselők(ezután KK-k) egy egyesületbe tömörültek. Ennek feje és néhány lelkesebb kk intézte a GaTeS-el a dolgokat és ők minden kk-nak szétosztottak bizonyos szórólapokat amit soxorsítaniuk kéne és eljuttani a lakókhoz. Ezen kívül fel is kéne mérniük a reakciókat és a lakók visszajelzését visszaküldeniük ez alapján döntene a GaTeS belevág-e a buliba.

Az első gond már maguk a kk-k, mivel nagy részük el sem ment az Aratóba arra a megbeszélésre amit az elején írtam. Ennek ellenére a szervezők akik a papírszétosztást csinálták nekik is elküldték a papírosokat. Ezt viszont még az is tetézi hogy egy "lelkesebb" kk szavait idézzem: "Jellemző, hogy megtalálhatatlanok. Egy részüknél sem a telefonszám, sem a címük nem jó. Jellemző, hogy nem a címüket írják oda, hanem egy lépcsőházat
abból a házból amit képviselnek, vagy képviseltek." Ez alapján el tudom képzelni hogy bizonyos kk-hoz nem jutott el a papír. Nállunk például szétosztotta a kk a papírt, de ez után már nem túl tevékeny(maszekol a szentem és egész nap nincs itthon). Ez lenne az első alkalom hogy kk-nak csinálniuk is kellene valamit, de elég unaktívok a témában, pedig ezért is fizetjül őket hogy tegyenek a ház érdekében. Ez már alapjaiban kudarcra ítéli az egész kezdeményezést.

Na és akkor jöjjön a story amit az elején igértem. Szóval ZoliG(az egyik topictársunk) sem kapott papírt csak ebből a topicból és tőlem értesült a dolgokról. Egy ideig várt aztán rászánta magát és felhívta telefonon a kk-t hogy akkor mi is van. Nos ez a kk, kerek perec kijentette hogy szerinte jó a Kis-Astrasat(KA) és ők jövőre is fognak szolgáltatni és ők olcsóbbak is. Az a hülye picsa nem volt képes felfogni hogy annak viszont már nem a jelenlegi 625Ft lesz az ára, hanem jóval több(fatávkábelTV jelnlegi árai). Amikor ZoliG felvetette neki az internet dolgot, akkor pedig ilyet mert beszólni hogy az kit érdekel, mert őt nem(valami vén szatyor, gondolom a TV-n is csak a ki/be kapcs gombot ismeri), ezért erre semmi szükség. Ő egy személyben döntött, meg sem kérdezi erről a ház véleményét, ezért ki sem ossza a papírokat.

És hogy még cifrább legyen a story, kisosztott helyett más papírokat, méghozzá a KA-jét. Ezek után nem nagy logika kijelenteni, egyes kk-k vagy olyan sötétek hogy az éjszaka elbújhat mellettük, vagy egyszerűen megvette őket a KA(fatáv). Szerintem ez nem lesz egyedi példa. Korábban írtam nem kevés pénz forog kockán. Ezen a lapon, amit csak ezekben a házakban osztottak ki(legalábbis a mi házunkban biztos nem találkoztam vele) az áll hogy utalnak egy másik ajánlatra(amit a kk ki sem osztott ezért erről nem is tudnak az emberek), mi szerint ők nem szolgáltatnának tovább a régi rendszeren és hogy ez nem igaz. Le is írják az ajánlatukat a papírra ami a fatávkábel(csillagpontos rendszer) ajánlatai(jelenleg 2690Ft, de július 1.-től felemelik 3000Ft-ra). Ezek szerint a vén szatyornak nem erőssége a számtan. A 2690 mióta olcsóbb az 1690-nél. Ehh, de szerintem nem titeket kell meggyőzni, hagyjuk. A régi soros rendszer árairól mélyen hallgat a papír, pláne arról mi lesz jan. 1 után. Mindenesetre hétfőn felhívom a KA-t és kiszedek belőlük mindent. Ha nem megy telefonon akkor bemegyek személyesen, nekem ne ködösítsenek itt.

A képújságban is megjelent egy ilyen oldal, ami erre vonatkozik, igaz ott nincsenek a fatávkábeles ára, csak annyi részletekrért hívjuk őket. Azt írja ahol a házak engedik ott lesz 42 csatornás fatávkábel és Axelero internet Szeptembertől. Ehh. Ez még mindig a régi duma, vagy mindenki vagy senki lesz, de erről bővebbet miután felhívtam őket. A szeptemberi Axelero internetről meg annyit, hogy azt hogy 3 hónapon belül lesz intrenet már közel 2 éve igérik, ez után nehéz komolyan venni ezt az igéretet. Pláne annak tudatában hogy a fatávkábel fejlesztési keretét már az első negyedévben kimerítette ezért év végéig már semmi fejlesztés nem lesz. Ezen kívül itt van a melletünk lévő Csilaghegy is jó példaként. Ott decemberben kötötték be a csilagpontos rendszert, és persze januárra internetet is igértek. Aztán miután januárban mindenkitől beszedték a 2900Ft-os TV aladíjat, hírtelen elfelejtették a beígért internetet. Amit meglett a fix pénz már nem lett olyan fontos, akkor már nyárra igértek, most pedig 2003 lett ebből az igéretből is. Ezek után már ki hisz nekik. Én nem az biztos.

Ps. személyes megjegyzés. Nagyon úgy néz ki ez a kk-s dolog nem mindenhol müxik, és ez halálra ítéli az egészet. Kérdés lépne-e erre a GaTeS. Szerintem ők azt hitték a kk-kon keresztül infohoz juthatnak, nagyon úgy néz ki tévedtek. Ha érünk nekik valamit szerintem jobban járnának ha pár ügynökkel(most úgyis szünet van, nyári munkára éhes diák mindig akad ilyenkor) felmérnék a lakók érdeklődését. Esetleg ők csinálnának 4000 tájékoztató papírt és azt szétszornák a postaládákba. Igaz ezzel nem lehet a válaszreakciókat lemérni, az ügynökös jobb lenne.

Dr.Brain Creative Commons License 2002.06.16 0 0 67
Sziasztok!

Ezekről a dolgokról még nem is hallottam a mai napig. Az internet érdekelne, de nagyon, és most azonnal ;)
Most végülis kapni kellett volna már valamilyen levelet, vagy szórólapot erről a dologról? Mert félek, hogy amiért nekem elvileg nincs tv-m, nem fizetek egy forintot sem, nem kapok majd levelet.

paulinamartinez: Én is Őrlő utcai vagyok. Te hányban laksz, ha szabad megkérdeznem? Akár privátban is (nszb@freemail.hu).

Végezetül nagyon örülnék, ha lenne már valami alternatívája a modemes netezésnek, mert ha ebbe belegondolunk egyszerűen siralmas a helyzetünk. Eleve siralmas, aztán július 1-jével már gyenge szó ez.

ge.ef Creative Commons License 2002.06.12 0 0 66
Gates, mint ISP: Szerintem ez semmilyen veszélyt nem hordoz, hiszen kvázi a Datanet lenne a szolgáltató, de mivel ők – feltételezem – nem foglalkoznak közvetlenül kábelnettel, az ezzel kapcsolatos papírmunkát, ügyfélkapcsolati dolgokat és persze a pénzügyi kockázatot másra bízzák. Gyanítom, hogy ilyen szolgáltatás-továbbadás esetén lényegesen kevesebb hatósági engedély kell (ha kell egyáltalán).

+40 nap: Szerintem, ha ez még az idén – vagyis a MKTV monopóliumát megelőzően – összejön, az már szerencsés esetnek mondható. De 1-2 hónapon belül kizártnak tartom. Nem azért, mert a Fort nem tudná tartani az ígéretét, hanem mert ennyi házon keresztülvinni a döntést, az sajnos nem megy egyik napról a másikra. Ráadásul most kezdődik nyaralószezon, ami tovább lassítja az ügyet.

paulinamartinez Creative Commons License 2002.06.11 0 0 65
ebben az a jó, hogy nekünk csak úgy bedobta a postás a ládába. tehát mi nem is írtunk alá semmit, hogy kaptunk volna értesítést...akkor mi van? hogy reklamáljak?
Előzmény: shabbarulez (64)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.11 0 0 64
Matáv-kedvezmény megszűnése: az új dátum augusztus 10.?

Ez a +40 nap nekünk pont kapóra jönne. Ha lenne GaTeS, és 2 héten belül dűlőre jutnának, akkor addigra már el is indulhatna a netszolgáltatás, így nem kellene nettelenül lennünk.

Ps. (személyes): én nem is vettem át a papírt, akkor már tudtam mi van benne. A fater megtalálta az értesítést, amit másnap még bedobtak a postaládába és bement a postára de épp az előző nap már visszaküldték a feladónak. Azóta sem küldtek másikat. :) Akkor nekem mehetne akár tovább is. :D

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.11 0 0 63
Nekem csak egy gondom van ezzel hogy a GaTeS lenne az ISP és a telefonszolgáltató. Azért ez elég szép széles szolgáltatási terület, ráadásul eléggé engedély köteles, és talán még valami tőke limit is van ami nélkül bele sem lehetne vágni. Márpedig az nem kevés pénz, ez pedig csak egy Kft., ezért nem hiszem hogy megvan a keret. Azt eddig is láttam hogy cég fő tevékenysége távközlés, az biztos hogy én nem értek hozzá, de ez vajon az ISP-séghez is elég? Ráadásul ugye a cég még csak bejegyzés alatt van.

Ami zavarna abban hogy a GaTeS az ISP az az hogy egy internet hálózat általában úgy működik hogy a csomagod először elkolbászol az ISP szerveréig és onnan az ISP által bérelt vonalakon megy tovább külföldre vagy a BIX-re. Vajon nekik van ilyen vagy minden közvetlenül megy a Datanethez. Nem szeretném ha egy gyors hálózat szűk keresztmetszete egy kis ISP lehetőségei lennének.

Ja megint küldtem egy levélkét a Datanetes srácnak de nem nagyon erőssége a tájékoztatás, csak arról kaptam levelet hogy továbbküldte a GaTeS-nek. Az ő szakmai ismereteiket meg már ismerem a korábbi leveleikből, szóval megint nem kapok válaszokat csak lamer dumákat. Pedig nem ártana tisztázni a dolgokat, a mobiljuk hivogatása meg nem az erősségem. :)

Előzmény: ge.ef (62)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.11 0 0 62
Én úgy gondolom, ha az emberekkel sikerül megértetni, hogy ne a mostani havidíjhoz hasonlítsanak, hanem a MKTV (januártól amúgy elkerülhetetlen) csomagjaihoz, akkor győz a józan ész.

A közös képviselők természetesen kapnak pénzt az őket foglalkoztató háztól. De akik ezt szervezik, ők nem csak a sajátjuk, hanem az összes ház érdekében próbálnak valamit tenni, és ezért nem fizet senki.

Az ISP a Gates lenne, de ők csak továbbadják, „szétosztják” a Datanettől nagykerben beszerzett sávszélt. Amit ők csinálnak: számlázás, ügyfélszolgálat, infrastruktúra a lakótelepen belül. És nem lepődnék meg, ha még utóbbi működtetését is kiadnák pl. a Fort-nak, és ők tényleg csak az „üzleti” részével törődnének.

Telefon: nem tartom valószínűnek, hogy a Matáv megengedi, hogy egy alternatív a helyi hívás áráért kapcsolódjon a hálózatához. Másmilyennek ismerem őket… Én lennék túl optimista? :)))

Előzmény: shabbarulez (61)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.11 0 0 61
Jaj Ge.eF csak legyen igazad és győzzőn az optimizmusod, én mindig csak a realításban hittem. :)

Ez a közérthető és laikusoknak készült cuccot nem tudnád feltenni, csak hogy teljes legyen a paletta. Amiket én felraktan azt mind a GaTeS küldte a kk-nak, én még olyan papírt nem láttam amikben ők teszenk hozzá valami közérthető magyarázatot. Láttam még néhány belső kk-s papírt, ami érdekes volt belőlük azokat be is írtam.

A hurok szorul, ezt sajnos érzem. Már csak három hét én game over. Csak a kérdés ideiglenesen vagy véglegesen. A "szervezők" nem kapnak pénzt? Én úgy tudom a kk-k kapnak díjazást a munkájukért.

Az biztos hogy jó lenne már valami konkrét szerződés tervezet, amiben lehetne látni ők mit várnak el tőlünk, mik a feltételeik és mi mire számíthatunk, milyen szolgáltatásokat kapuk. Nekem pl. még ma sem világos az a mondat a Fort-os papíron van. "Az internetet a gates-től megrendelő" vagy valami ilyesmi szövek. Akkor most nem a Datanet lenne az ISP? Ha nem, megvan egyáltalán a gatesnek ehhez az infrastuktúrája és az engedélye?

A telefonról csak annyit van egy papír ahol a gates összeshasonlítja árait a fatávéval és a két helyi hívás szembe van állítva. Csak azért nem raktam fel, mert inkorrekt a gates nettó árait veti össze a fatáv contoll csomag bruttó áraival. Azért ez már engem is felháberít, ezért írtam egy saját bázis csomagost, elvégre az a legelterjedtebb.

Szerintem lehet az a helyi valódi helyi hívás. Gondolj bele, miért ne adhatná a fatáv nekik +10-15% haszonnal a helyi hívást. Ahhoz hogy beindulhassanak és a szolgáltatásuk életképes, eladható legyen ezt a kockázatot egy ideig be kell vállaniuk. Idővel talán lesz olyan piaci helyzet hogy valódi nagykeráron juthatnak hozzá és még akár nyereséget is realizálhatnak rajta. Szerintem pont ezért azonosak az árak.

Azért ezt jó lenne konkrétan megtudni, de sajnos a Datanetes fickóknak nem erősségük az emilre való válaszolás, technikai fronton a GaTeS-es pénzemberek meg a béka segge alatt vannak. Ők válaszolnak csak nem értenek hozzá.

Előzmény: ge.ef (60)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.11 0 0 60
A technikai dolgokat, amiket írtál, egyáltalán nem vitatom, az 512/512-höz szerintem is kevés a jelenlegi rendszer. De sok részletet nem tudhatunk. Pl. ha a fejállomásnál már 4-5 kábel indul, amire nagyjából egyenletesen vannak felfűzve a házak, akkor akár el is bírná. Ez persze csak találgatás. Ők nyilván egy alapos felmérés után tettek ajánlatot. De azt, hogy a gerincet cseréljék vagy bővítsék, én továbbra is teljesen kizártnak (lehetetlennek) tartom. Valahogy a meglévőn kell megoldást találniuk.
Mellesleg, ami az 512/512-t illeti, én nem igazán élem bele magam előre… Ígéretnek gyönyörű, de hiszem, ha látom. :)

Szerintem, ha nem is 1-2 hét alatt, de pozitív döntés születik. (A Gates nem hinném, hogy továbbáll egy kis várakozás miatt, végülis profitorientált cég, nem jótékonykodni akar velünk.) Egyébként van egy közérthető, laikusoknak készült tájékoztató anyag, amit – remélhetőleg – minden KK megkap. Aki elolvassa, az átlátja a lényeget. Bízzunk benne, hogy rövidesen eljut mindenhova. Szorul a hurok, ahogy közeleg a július, de azért vegyük figyelembe, hogy a „szervezőket” nem fizeti ezért senki. Legyünk türelemmel.

Ami a táblázatot illeti, szvsz nagyon jó. Viszont jó volna már látni a Gatestől is valami ajánlat-félét. Addig sajnos az internet és telefon árakat és technikai részleteket nem igazán lehet komolyan venni, mert a vetítés az csak vetítés…

Hadd hívjam fel még valamire a figyelmet: a telefonnál a „helyi hívás” az nem Budapestet jelenti ám, hanem így értelmezendő: „hálózaton belüli hívás”. Azt azért ne gondoljuk, hogy GTS-ből Matáv hálózatba (és fordítva) majd 9 Ft-ért fogunk telefonálgatni.

Előzmény: shabbarulez (50)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.10 0 0 59
Ja ha már annyire belemerültem a számokba akkor most egy kis matek.

Abban az esetben ha csoda történne és mind a 4000 család 2003-re minden téren hátat fordítana a fatávnak:

Telefon:
4000fő x 6000Ft(szerintem 2003-ban bőven elmegy átlag telefonszámlának) x 12 hónap = 288 milkó

KábelTV:
4000fő x 3400Ft(ismerve az emelésük eddigi dinamikáját szerintem reális becslés) x 12 hónap = 163 milkó (tudom nem mindenki veszi a hármas csomagot de a nagy többség igen, ha hozzáveszük az HBO-sokat azok kompenzálnak :D és ha ilyen csoportos áttérés lenne szerintem nem kérnék a 25ezer belépőt, de ki tudja

Internet:
400 fő x 15000Ft(szerintem lesz ennyi jővőre a kábelnet, az utóbbi fél évben kétszer emeltek árat, miért is fognák vissza magukat) x 12 hónap = 72 milkó + 5 milkó beugró

Az összesen 528 milkó/év plusz az a 150-200 milkó ami az új kábelTV kiépítése miatt a földben pihen.

Szóval nem kevés pénz, az biztos hogy a a fatáv foggal körömmel ragaszkodni fog a ltp.-hez. Azt sem tartom kizártnak hogy a GaTeS-nek adnak simán 100 milkó lelépő/bánat pénzt csak hogy kopjanak le.

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.10 0 0 58
De elküldtem az egyik fő kk-nak, ő is nagy "szervező". Én is osztom a véleményed, az ővék nem túl "olvasható". Az emberek a számokat tudják jól összehasonlítani, a szöveges részben sokan elvesznek, elvégre nem is várható el hogy értsenek hozzá. Az egyszerűség szerintem is gyönyörködtet. :)

A megvalósulásban már és sem hiszek, a kk-k felől tapasztalható semmittevés miatt. Állítólag mind megkapták pénteken a papírosokat, de ezek szerint senki nem szórta szét azt a lakói között. Szomorú, de szerintem mi netesek tudjuk a legtöbbet az egészről. Egyébként van egy olyan papír is a kk-nak hogy gyűjtsék össze az igényeket és azokat 13.-áig adják le. Na ez már biztos soha nem lesz meg. Talán a GaTeS még ad 1 hét haladékot a döntésre, de szerintem utánna továbbálnak más ltp. vagy lakópark is van Budapesten, mi meg szívhatjuk a fogunkat.

A júl 1 már akkor kiderült hogy nem tartható, a GaTes azt hitte jun 1.-én hogy azonnali választ kap, ők az 1 hónap alatt gondolták a kiépítést. Azt mondták 1 hónap a net kiépítése, és 2-3 hónapon belül befejezik a teljes kábelTV-s rendszert is. A netet hajlandóak voltak előre venni a közelgő jul.1 miatt. Ha csoda történne és mégis lenne valami és az emberek rábólintanának akkor szerintem aug. elején lehetne net meg telefon, és szeptember végére ki is épülne minden más a ltp.-en.

Előzmény: paulinamartinez (57)
paulinamartinez Creative Commons License 2002.06.10 0 0 57
shabba, nagyon szép táblázatot gyártottál. nem ajánlottad fel a közösképviselőknek, hogy esetleg ezt is csatolják a tájékoztatóhoz, hátha megérti a földi halandó is, hogy mi közül kell választania? lehet, hogy nagyobb esélyünk lenne a megvalósulásra, ha ez terjedne el...
amúgy én még mindig csak szép álomnak tartom, a júli 1-ben már végképp nem nagyon hiszek :( de hátha nem kell felébredni :)
Előzmény: shabbarulez (54)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.10 0 0 56
Erre most nem tudok mit mondani, ott ez hangzott el, a közös képviselőknek most kiküldött papírokon is ez áll idézek "Miután a Kis-Astrasat 2002. december 31-ével megszünteti a soros rendszeren a szolgáltatást". Ezek után én ezt tudom, nekem a KA nem mondott semmit, nem is beszéltem velük.

Ha te ezt állítod akkor akár igaz is lehet. Akkor esetleg oszd meg velünk mit ajánl 2003 a KA. Milyen csatornákat és mennyiért? Mert én úgy tudom ők 2003-tól már csak a fatávkábel csillagpontos rendszert kínálják.

Engedelmeddel a KA-t nem hívám fel telefonon, eddig nekem mindig hazudtak és azt mondták csak amit hallani akartam, legalábbis az internettel és az egyéni bekötési lehetőséggel kapcsolatban így tettek. Aztán amikor konkrétan rákérdeztem hogy akkor most vezessük végig lépésenként hogy ő mit is ért egyéni bekötés alatt internetnél, akkor kibökte hogy lesznek egyéni TV-s csomagok, de azok csak úgy lehetnek ha az egész ház azt választja. Ezt eljátszottuk még 3-4x telefonon, 1-2 emberkével és mindig így próbáltak meg félrevezetni. Ezek után én már nem nagyon hiszek nekik. ha esetleg te is hitték nekik elsőre, én a helyedben erőszakosan levezetettném velük ők hogy is értik ezt a szolgáltatunk továbbat, lehet hogy a végén pont az ellenkezője derül ki mint az én esetemben is. Vagy az amit az elején leírtam.

Előzmény: Pucros Mackó (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!