Biztos nem örülnek, de reméljük kibírják. Én már régen kivettem alóluk a tálkát, a zárt edényekben lévőket meg lefektettem. Holnap talán már nem fog esni, és felállíthatom őket.
Amíg szaporán hullottak a leveleim, addig én is ezt az elvet vallottam, de mióta megfelelő cserepekben, megfelelő vízellátással vannak, valahogy sokkal, de sokkal kevesebb a sárga levél. Mondjuk ha van most 100 tövem, abból 75 biztos nem hullajtott levelet az idén.
A levélsárgulással kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy a tömeges virágzás, és a magtokok megjelenésekor kezdődik. A növény a virág és a mag nevelésére rengeteg energiát igényel. s így bizony képbe jön a tápanyag hiány is. A tápoldattal való ellátásban a hibát mindig a kánikulában követem el. A nyáron, mikor 2 x, vagy 3 x kellett öntözni, nem a víz mennyiségéhez adtam a tápanyagot, hanem maradtam a heti egynél. Hiba volt! Mikor kezdtek megjelenni a sárgulások, levágtam a magtokokat - persze mindig marad rajta - és tápoldatoztam. Legtöbbnél pár levél vesztéssel megúsztam, de azért vannak kivételek is. Nálam a legnagyobb vesztes a Maria Gambetta lett, be is ígértem neki jövőre tarra vágom.
A kertjeitekben még mindig gyönyörű virágok vannak. Nálam már alig, azok is őszi színben, nagyságban, formában.
Egészen biztosan nem tápanyaghiány mert én sosem tápozok és az nem egyetlen (mindíg hideg eső utáni) éjszaka sárgulna le, hanem folyamatosan és nem is állna le magától.
Nálam is sárgulnak itt-ott, remélem, nem lesz megint tömeges... Némelyik a nyáron röpke idő alatt felkopaszodott, tavaszra eldönthetem, fát csinálok valamelyikből, vagy tövig csapom.
Magoncok nálam is álldogálnak, ki minden virágzási szándék nélkül, ki induló bugával, ami most már egyre megy, de igazán ne legyek türelmetlen, ezek 2013. éviek. Vannak friss nyílók, a változatos rózsaszín fehér torokkal csoportba tartoznak, pedig az ember lánya reménykedik, hogyha nem is egy Márványos, de valami kis felismerhetően más virágú felbukkanásában. :)
Nem tudom volt e már valakinek ilyen gondolata, vagy esetleg már ki is próbálta. Arra gondoltam, hogy leandert lehet e oltani, szemezni? Mivel egyre nagyobbak a növények és a teleltetés emiatt körülményes, viszont a szinek tetszenek jutott ez az eszembe. Nem akarnék egy növénytöl sem megszabadulni, de lassan nincs helyük :( . Mi lenne ha pl egy rózsaszinü leának lenne egy pár fehér ága? Vagy bármely színű hasonló habitusú növénynek 2 színe lenne. Megvalósítható?
de félre a tréfát, a leander is lombhullató növény biz. mértékig. Valamikor tehát kell levelet hullatnia. Én azt vettem észre, hogy aa levélsárgulás és -hullás szélsőséges időjárási körülmények között szokott nagyobb méretett ölteni. Ha extrém meleg van, vagy éppen hogy komoly lehülés jön, stb....
Így legyünk okosak?:-) Én maradok a vízelméletemnél, miért lenne most hirtelen olyan nagy tápanyaghiány. Habár!!! az is igaz, hogy nem csak állott vizet kaptak a hordóból, hanem abban a hordóban mindig volt egy kis tápanyag nyalánkság, most meg ugye már nincs egy ideje!
Na jól van, a lényeg, hogy mindenki a maga kertjében kísérletezze ki, mikor nincs tele a leandere sárga levelekkel!:-)
Nálam is egyre több a sárga levél. Szerintem nem az esö okozza, mivel nálunk már nagyon régen nem esett. A hideg vízzel való öntözés? Ebben sem akarok hinni. Egész nyáron slauggal öntöztem kútról, még a 40 fokban is, csak estefelé mikor kezdett egy kicsit "lehülni a levegö" és már árnyékban voltak a növények. Szerintem inkább tápanyag hiány lehet. Augusztus közepén is volt nálam ilyen sárgalevél hullám. Akkor kaptak pár maréknyi mütrágyát és máris megszünt a sárgulás.