a bica-t "bíka"-nak ejtik ,de ezt leírni nagyon nehéz, mert az A betű az egy lazán ejtett A, és nem olyan mint a miénk, továbbá az Í sem olyan hosszú, mint ahogy leírtam:)
De bica-t portóban nehogy kérj, mert csúnyán nézhetnek rád!
Ez olyan, mint a sörnél: lisszabonban és délebbre imperial van, portoban fino. Lisszabonban sem örülnek a fino-nak és fordítva. Van némi rivalizálás a két város között, isten tudja miért...én legalább is ezt tapasztaltam.
guilla: neked legalább van hullámod, nekem nincs :P :D
Ja igen, tenyleg, delen a pingo megfeleloje a bica. Remlett valami ilyesmi, csak nem voltam benne biztos. :) A galão-t meg elirtam, rossz helyen volt a hullamocska, akkor ezek szerint delen az ugyanaz.
Quilla, Nekem valami bica-t (?) hajtogattak mindig, én espressot kértem, azt mindig erre javították át. Én nagyon rövidet iszom minden nélkül. (Sok szerencsét a szelvénykéhez!)
Flower, igen sokat isznak, még éjfélkor sem ciki inni. Ha jól tudom a kicsi tömény, pont nem annyira erős mint a hosszú, erről konyhamagazinban olvastam, nem ezer százalékos info :) Utikönyv szerint kisérővel isszák, én ilyet nem láttam szokásnak. Ami viszont érdekes, hogy sörből is "rövid" a divat, azt is nagyon visszasírom. A sagres és a superbock a helyi márkák, és mindkettőből van 0.2-es, ami pont egy korty, nekem nagyon tetszett ez a szokás...
Szerintem pultnál ugyanannyi, de olcsó, 0.5-0.8 eur még drága helyeken is. Általában az ásványvízzel egyenértékű. Figyeld, hogy ne olasz márkát igyál, csomó helyen az van (lavazza és tsai, ami finom, csak ott nem érdemes)
Szerintem is mindegy, hogy hogy iszod, ülve , vagy állva :) Általában olcsó, 50 cent körül van. Dolgoztam egy kávézóban, ott ittak bica-t (sima eszpresszó), meg cafe cheio (eszpresszó, csak addig kell engedni a vizet , amíg tele nem lesz a csésze), meg galao (ez a tejes kávé, majd utána kiokosítottak, hogy két galao az nem galaos, hanem galois->kiejtve :) ) asszem volt még a cafe meio, ami a bica és a cafe cheio között van :)
Hat a neve terulettol fug (maskent hivjak Lisboaban es itt Portoban is) de a rovid eros feketet isszak tenyleg. De van masfele is ami szinten van mindenfele, (eszaki kifejezesek jonnek) a 'pingo' ami eros rovid fekete par csepp tejjel, a 'meia leite' ami a tejeskave es fele kave fele tej (fuuu de jo ez, en ezt szoktam) es a 'galaõ' ami meg az elozonel is nagyobb adag, ott asszem tobb a tej mint a kave.
Capuchino es elofirdul nehany helyen de nem jellemzo, es nem is mindig hozza azt a szinetet amit en attol varnek. De a tejeskaveban lehet bizni, mindenhol nagyon fonom kavet foznek.
Tenyleg ezek a 'gyogyteak' vannak mindenutt, na de ebben nagy vonalakban ki is merul a teavalasztek :) Meg az auchanban is problemas masfelet talalni, van persze, de kis kinalattal meregdragan. A magyar bolti kinalat boven felulmulja az ittenit (vagy en kerestem nagyon rossz helyeken) nem jellemzo a teazas a nepekre errefele.
Megjott a levelke, emberem ma intezi, beforgatja aztan meglatjuk. Koszi! :)
Én hoztam gazdaságos csomagolást magamnak, de kimérősen nagyon gusztusos és különleges kávék is vannak, nyilván a brazil vonal miatt. A reptéren vannak külön ilyen boltok, ahol kávé, bor, sajt meg méz van, így nem kellemetlen felvinni a gépre. Sajtokban is nagyon jók.
Ami viszont még érdekes: gyógyteából is nagy a választék, én azt mindig egy halommal hozok, ajándékba is. Nem tudom mi az oka meg a magyarázata (arab hatás??), de még a nagy márkák is külön gyógynövény termékekkel nyomják, és a legeldugottabb tengerparti kocsmában is lehet egy jó kis citromfűteát (cidreira) vagy verbenat inni. Először nagyon meglepődtem, azóta meg visszasírom itthon, hogy még gyümölcsteát is ritkán lehet presszókban kapni.
Az utikönyvek nem írják, de nekem még az indiai kaja volt kint nagy élmény, 3-4 eur-ért olyan finomat és gusztusosat lehet enni, amit itthon még a legdrágábbakban sem. (arról nem is beszélve, h olyan kulturáltan csinálják, hogy külön fűszermentes gyerekmenü is van mindenütt így családon belül nem konfliktus, ha valaki nem szereti).
A portóit úgy kell inni, mint az aszút, étkezés után egy kis pohárkával. Egyébként elég sok mindenre jó, én legutóbb túl sokat ettem, fájt a gyomrom, ittam egy kicsit, és helyre is hozott egyből. Egyébként antivirális,antibakteriális hatását ismerik, kb. úgy használják mint mi a pálinkát :)
Zöld bor: (vinho verde) Fiatal, gyöngyöző bor, aki a fröccsöt itt hiányolja, az bepótolhatja vinho verdével némileg :)
A jobbnál jobb vörös és fehér boroknak száma végtelen, és nem feltétlenül áll az ár és a minőség egyenes arányban. már 4 euró körül is igen jó borokat lehet kapni. Az otthonihoz képest viszont különbség, hogy nálunk ugye lehet kapni chardonnay-t, kékfrankost, juhfark, kadarka, cabernet, meg valamilyen cuvét, bikavért, itt külön szőlőfajták szerint nem láttam eddig borokat (lehet nem néztem elég jól meg), hanem Alantejo-i, Ribatejo-i, Douro-környéki borok vannak, amik több szőlőfajta együttes aromája képpen kiváló borokat eredményeznek.
Hat amennyire ismerem az arat, ez meg karacsonyon kivul sem olcso, de en akkor plane nem szoktam venni, szoval nem tudom, de elkepzelheto, hogy akkor dragabb. En nagyon szeretem a halat, de valahogy a vizben fott hal vizben fott krumplival meg abban fott kaposztaval nekem nem hozza a karacsonyi menu erzetet. Plane, hogy a bacalhau eleg 'eros hus' nem olyan mintha halat enne az ember, tomeny, nehezebb. Szoval unnepi menunek a fapados verzioja nekem meg mindig testidegen :) De az egyeb verzioi (bacalhau com natas peldaul) nagyon finomak. Csak az nem keszul karacsonykor nalunk.
En inkabb szardiniat, carapaut meg lazacot szoktam venni, fozni. Meg tengeri haltorzset, na az ki tudja milyen hal :) Es a nagy kedvenc a polip, de azt en nem tudok, azt csak vendegloben, de valami isteni finom peldaul grillezve. Ha valakivel szembejon ki ne hagyja!!!
En igen, de nem a sozottat hanem melyfagyasztottat. Enni viszont szoktam, mert anyos a sozottbol csinalja a menut, es karacsonykor pl kotelezoen az van. Es bar ugyamugy szeretem, azert a 24.-ei menuben nem repkedek tole :)
A bacalhaut (a tablas sozott halat) valoban aztatjak felhasznalas elott, annyira nem marad sos, ha jol csinalta a szakacs :) De nem itt sozzak be, a bacalhau hideg vizekben eszakon el, ott halasszak es ott tartositjak ilyen modon, tul kell elnie mig ideer :)
En ugyan nem iszom semmifele bort, de ettol meg aki velem van igen, es nem lattam meg olyat, hogy ne lett volna hutve a bor, inkabb nekem az szokott lenni a gond, hogy minden be van hutve es neha hutetlen uditojuk sincs. Lehet, hogy csak belefutottal ilyen helybe, vagy ha tobb helyen is elofordult, akkor meg nem tudom miert. De azert nem ez az altalanos.
portói van 3.30-tól. Mi 4-5Euróért vettünk egy üveggel, persze határ a csillagos ég. Egy szaküzletben láttam 750Euróért is. Nagyon régi volt. 50-60 éves ha jól emlékszem. Nekem egyébként annyira nem ízlik, meg túl erős. A "rendes borok" jobban csúsznak :).
Espresso-t ittam ami ízre is jó volt meg hatásos is volt. A városokban elég meleg volt nappal, persze főleg a tűző napon, egyébként nem volt vészes. A tengerparton volt nagy élet, de a víz hőmérséklete az elég frissítő. Konkrétan nekem túl hideg volt. A városokban sem volt tömeg. Talán csak este a fő túristacsapásokon, meg a villamoson. Ami nem tetszett hogy a borokat nem hűtötték semennyire se. Sok helyen lehet kérni egy pohár bort, és nem is drága, de langyosan nekem közel sem olyan élvezetes. Amit kajához rendeltünk az sem volt hűtve. Persze pl. a vöröset nem is kell nagyon csak kb.16-18 fok, de a fehérrel se foglalkoztak. Pedig aztán akkora választék van borokból hogy az elképesztő. És nem is drágák.
Láttam még boltokban nagy darab sózott halakat. Azon gondolkoztam hogy lehet felhasználni ennyire besózott halakat úgy hogy a belőle készült kaja ne legyen sós. Mert ezek aztán állnak a sóban..
A hozzám elért változatban (RTP) az említett termék a spanyonátha ellen védte meg a tüzotókat... Gondolom a portóinak teljesen mindegy mivel reklámozzák ingyen. (Engem pl. máris rávettek egy kis gargalizálásra, illetve az utána következö megelözö eljárásra.)
1. Cais do Sodré - Praca do Comércio - Rossio - Av. Liberdade- VII. Eduárd park (gyalog) 2. Belém városrész (könnyen elérhető villamossal, vagy hév-vel Cais do Sodréból, Pasteis de Belém sütit mindenképp ki kell próbálni az édes szájúaknak :)) 3. Castelo Sao Jorge és Alfama, szintén gyalog 4. Expo (Oriente és környéke, Ócenárium )
Ezek mellett a 28 as villamos mindenképp megér egy próbát!
Másik oldal: Christo Rei (kilátásért mindenképp érdemes) , és ha van még idő, akkor fürdőzés Costa de Caparica-n (15 km hosszú homokos part)
Ezek mellett, már nem lisszabon, de közel van: Sintra várai és Cascais városa, és európa legnyugatibb szárazföldi pontja: Cabo da Roca.
Sziasztok! Tegnap jöttünk meg Portugáliából. Annyira jó volt hogy le kell írnom. Vonattal voltunk mivel vasutasok vagyunk és van nemzetközi kedvezményünk. kb. 40óra volt az út. A legkeményebb az éjszakai vonatozás volt Irun-Lisszabon között. Persze azért mert a fekvőhely nem olcsó ezért nem vettünk. A sima kocsik meg eléggé tele voltak. Egyébként a portugál tömegközlekedés előtt le a kalappal. Jól szervezett, elég könnyen érthető, elég sűrű. Korszerűek a járművek is. Az észak-déli fővonalon 200km/h-val is mennek a vonatok. Az IC és Alfa Pendular vonatok helyjegyes vonatok. 4 eur a helyjegy. Szállásunk Lisszabonban 'res jardim d amadora' volt. Octopustravel.com -on foglaltuk. Aludni, zuhanyozni lehetett, reggeli is járt és kb.5000 ft volt egy éjszaka. Internetezni is lehet 2-3 Eur egy óra net, van fülhallgato mikrofon is. Nem a központban van, de az Amadora vasútállomás mellett amiről könnyen megközelíthető, Sintra, Lisboa Oriente, de a központban lévő Rossio állomás is. A 28-as villamost nem hiába írják le az utikönyvek. Nekem nagyon bejött. Többet gyönyörű csajok vezetnek nem akármilyen temperamentummal. Nagyon ügyesek. Hasonló élmény volt persze buszozni Sintra és Cascais közötti úton, cabo de roca-t útba ejtve. Érdekes volt hogy míg Cascais-ban ragyogó napsütés szélcsend és meleg volt, addig Cabo de Roca-nál párás ködös levegő, és hűvös erős szél. Mivel csak 3 napot tudtunk Portugáliban tölteni sok mindent nem láttunk, de amit láttunk az nagy élmény volt. Egy éjszakát Portoban aludtunk. A Residencial Cesarban. Ezt is az Octopustravelen foglaltuk. Egy ezressel volt drágább a lisszaboni szállodánál, de sokkal igényesebb volt. Nemrég lehetett felújítva, és légkondi is volt. Itt is volt internetes gép felszerelve, 2Eur/óra. Kicsit kijebb esik ez is a túristaközponttól de egyáltalán nem vészes. Közel van a Carolina Michaelis metrómegállóhoz. Nagyon kedves recepcióscsajok vannak akik kézséggel segítettek, elláttak térképpel meg tanácsokkal, és még a csomagjainkat is otthagyhattuk kijelentkezés után a vonatindulásig ingyen. Lélegzetelállító a város látképe akármelyik hídon megyünk át. Nagyon jó lett volna még maradni bármelyik városban néhány napot, meg kicsit elmenni délre is, de időnkből ennyire futotta. A kávék nagyon finomak voltak. A borok szintén. Ezek ráadásul olcsók. A kaják is finomak voltak. Az emberek nagyon segítőkészek és az árszínvonal is jobban illik hozzánk mint akár Horvátországé. Itt azért még az 1-2 Centeseket is jobban használják mint mondjuk Ausztriában.
Most bogozgatom a hozzászólásokat. Tervet készítek, szeretném hasznosan tölteni majd az időt kint, mit érdemes nézni. Madridból már vonattal megyünk át Portugáliába. Ami biztos, hogy szept. 18-tól 4 nap szállás lefoglalva Lisszabonban. Ötleteket szívesen várok, hogy mik a kihagyhatatlan dolgok, mi az ami a nagy reklám ellenére felejtős. Szeretnénk autót bérelni, ezzel kapcsolatban pár infó is jól jön. Minél többet megnézni Portugáliából szerintem csak autó vagy motor segítségével lehet. 27-re vissza kell érkeznünk Elvasba, onnét megyünk majd 30.-ra vissza Madridba.
Szüretet szeretnék látni, de lehet ahhoz egy kicsit korán érkezünk, bikaviadalt látni, mert sp. pont lemaradok róla. Imádok fotózni, szóval majd képekkel illusztrálom a segítségeteket:)
Szóval túl sok az infó, szívesen fogadok mindent. :) Üdv
Könnyítésképpen: www.virtourist.com/lisbon/index.html 33 kép alapján válogathatsz, hogy mit szeretnél mindenképpen látni. Tulajdonképpen mikor indulsz?
Válaszd a 22-es buszt, gyalog attól legközelebb a szálloda. Valóban a térkép csalóka és nincs minden sarkon utca névtábla, főleg a sarki romhalmazokon. Párizs jó példa !