Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1806
Meg kellene próbálni. Csak nagyon pontosan kellene beállítani és mérni a hőmérsékleteket. Különböző kitettségi időtartamokat is lehetne szimulálni.
Előzmény: Törölt nick (1805)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1804
Ha nagyon közel van a parthoz, akkor könnyen előfordulhat, hogy (mint ahogy csekély túlzással mondani szoktam) lényegében a "víz" hőmérsékletét méri, különösen, ha onnan felöl fúj a szél. A köd feloszlása után is 100 %-ot közelítő páratartalom tud még maradni, ami fölemészti a napsugárzás hőjét és lényegében egy "átlátszó", Balaton vize által folyamatosan visszahűtött hidegpárna marad fenn, amiben a napsütés csupán egy diszítőelem.
Előzmény: Törölt nick (1768)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1803
Az olasz mikroszaporító laboratórium udvarának hatalmas fügefái alól szedtem ki sarjakat, azokat dugványoztam. Azokon kívül egy trevisoi ismerősömtől kaptam két dugványt, meg Zuccherelli proftól egy magnélküli, meg egy ismeretlen, de jónak mondott fajtát. Fejből nem tudnám megmondani, összesen mennyi. Sok. Helyük már nincs, egymás hegyén-hátán lesznek.
Előzmény: Törölt nick (1766)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1799
De a Te papásodásod is csak a 360 kedvéért van!
Előzmény: Papa360 (1797)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1798
Ma is jól "bebalatonodott".
Papa360 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1797

Köszönjük szépen! A dícséret Floo2-t illeti. Ő a fiatalosan lendületes füge felfedező.

Én már papásodok:)))  

Előzmény: ninovarga (1779)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1796
Hogyan lehet, hogy a Rédics és Lovászi között elterülő elég magas dombvidék (300-330 m) erdeiben minden enyhe év decemberében(!) jön tudósítás több talált vargányáról. A saját megfigyelésem az, hogy ha idejében megjelenik tömegesen, akkor a mostanihoz hasonló, sőt ennél jóval hűvösebb idő esetén is továbbtermelődik, amíg, ha valamilyen oknál fogva (holdállás(?), csapadékhiány) nem jött ki időben, akkor már nem is akaródzik.
Előzmény: beetee (1795)
beetee Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1795

:)

Bocs, ha Jozsotól vársz választ. A magam részéről: szerintem nagyon nincs papírforma idő a vargányának. Az a magasabb átlaghőmérsékletű napokon is 8-10 napra bújik elő a komoly, áztató esők után. Mostani őszön nem volt ilyen, az éjszakai hidegek pedig teljesen visszafogták a termőtestképzést.

Persze lehet találni (helyismeret, szerencsés körülmények...), de nagy terméshullámot kár elvárni.

Előzmény: ninovarga (1793)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1793
Arra adj magyarázatot Jozsókám, hogy az abszolút kedvezőnek tűnő időjárás mellett miért ez a gombaszegénység. Papírforma szerint vargányaőrületnek kellene lenni!
Előzmény: jozso48 (1792)
jozso48 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1792

Ez a gomba a repedéses széteső pöfeteg.Nem tartozik a jóízű gombák közé,

különösen a kellemetlen szaga miatt(ami főzéskor még erősödik)nem szoktuk

ajánlani a fogyasztását.Azonban ha ennek ellenére meg akarod kóstolni, tudni

kell,hogy a pöfetegek csak addig fogyaszthatóak amíg a metszésfelületen a

hús teljesen fehér.Ahogy elkezdd sárgulni már a legfinomabb pöfeteg is megárt,

ugyanis hashajtó hatásúvá válik.

Egyébként az óriás pöfeteg és a bimbós pöfeteg árusítható is, és ezeket bátran ajánlom fogyasztásra is a többivel nem érdemes kisérletezni.

Előzmény: Törölt nick (1722)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1791
Legyünk bizakodóak. Kimondottan diadalként élném meg, ha ott jól viselkedne ez a faj. Nagyon szorítok neki. Magában az, hogy nemigen elterjedt, még semmit sem bizonyít, se pro, se kontra.
Előzmény: Törölt nick (1787)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1789
Most már nyugodtan leszedheted. Az érettség fokát jól lehet érzékelni azzal, hogy a gyümölcs mennyire könnyen válik el a szárától. Ha könnyedén "kipattan" belőle, a termés szedésre érettnek minősíthető. Akkor nem szabad még leszedni, amikor erőltetni kell és a szár egy kis része bennemarad az izületben.
Előzmény: sbubu (1784)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1786
Nem lenne szerencsés belőlem ez a mennyiség, mert ebben az esetben bárki azt mondhatná, hogy én sem vagyok különb a szagmáknál, mert azok 19, én meg egy hiján 20.
Előzmény: Törölt nick (1783)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1785
"Más megyékben" ott vagy Te, és 20 év múlva, ha a Mecsek oldalában keres valaki fügét, megkérdezve egy öregembert, hogy nem tud-e ilyenről, az automatikusan a Tokaj-hegyet fogja megemlíteni, mint a legbiztosabb lelőhelyet.
Előzmény: Törölt nick (1780)
sbubu Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1784

Sziasztok !

A véleménytek szerint kivit le kellene már szüretelnem vagy amíg ilyen enyhe fagymentes az idő jobb ha fenn van még a bokron amíg lehet ? 

Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1781
Á, az kizárt!
Itt nincs tenger :))))
Előzmény: Törölt nick (1780)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1779
Imádom Bennetek ezt a fiatalos hevületet és boldog vagyok, hogy a segítségetekkel, egy jó ügyet szolgálva, lehetséges lesz egy mozgalmat elindítani.
Nem állunk túl rosszul a saját (szűkebb) hazánkban történő "prófétává" válásban. (Pedig a mondás szerint ez lehetetlen).
Most fejeztem be az iskolában egy hetedik osztályban tartott interaktív földrajz-biológia-fizika-kémia előadást a korlátozottan téltűrő növények honi termeszthetőségéről és óriási aktivitást és érdeklődést sikerült kiváltanom az érdektelennek tudott kamaszokból. Elképesztően aktívvá váltak, amikor feltártam nekik, hogy egyenként (a különböző tantárgyakból) minden olyan ismeretelem birtokában vannak, amelyek összekapcsolásával teljességgel értelmezhetővé és érthetővé válik számukra minden olyan összefüggés, amit ehhez tudni kell.
Mindent ők maguk találtak ki, miután végigvezettem őket a konklúziókhoz vezető logikai ösvényeken. Boldognak és diadalittasnak láttam őket. A végén jutalomként mindenki megkapta a maga korlátozottan téltűrő gyümölcs-jutalmát.
Előzmény: Papa360 (1778)
Papa360 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1778

Mielőtt körűl arasz nézni a környéken jelezd. Tudok kiwit, minikiwit, fügét is.

Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1777
Mivel már sötétedett, ezt az egyet is csak félhományban tudtam lefotózni, igy többet nem találtam, bár nem is jártam be nagy területet, de amit bejártam, ott több nem volt, csak ez az egy!
Biztos van több is, de ez már csak jövőre derült majd ki, télen nem olyan eredményes a fügevadászat, egyrészt nem motivál a tulajdonostól esetleg ajádékba kapott gyümölcs :), másrészt a kopasz ágakat keresgélni nem annyira jó!
Majd jövő nyáron biztos rászánok egy kis időt!
Lehetne szervezni a fórumozók közreműködésével egy fügevadászatot itt errefelé :)
Megszállnánk a zalai szőlőhegyeket, vagy a városkok körüli dombok lakóövezeteit, és fényképezővel (nameg tálakkal az esetleges zsákmány reményében) felszerelkezve elindulna az ország első fügevadászata :))
Előzmény: Törölt nick (1775)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1776
Bőven elég a csöpögtető öntözés is, de egy cikkben olvastam hogy esőztetőt is használnak!
Északi-északkeleti-keleti irányból fújva a szél keresztüláramlik 160 ha párásabb-nedvesebb, nagyrészt árnyékolt területen, kizárt hogy ne befolyásolja a nappali hőmérsékleteket!
Óriási a párologtatás ekkora felületen, ami hőt von el!
Nemmellékesen 240 méter körül van a tszf. magasság, az sem indokol túl magas T-maxokat, a középhőmérséklet pedig azért alig magasabb a nagykanizsaiénál, mert a mellette lévő szűk völgy és a domb közti szintkülönbség 40-50 méter!
240 méteres tszf. magasság mellett nagyobb szintkülönbség kellene, ami emelné tovább a minimumokat, hogy kompenzálva legyen a magas tszf. magasságból adódó nappalihőmérséklet csökkenés!
Ez az 40-50 méteres fagylefolyás egy Nagykanizsa melletti dombtetőn már tudna magas közepet, vagy bárhol, ahol mondjuk 140-150 körül van az alja!
Hogy miért nem tették messzebb?
Hát azért, amiért a pécs-pogányit sem tették messzebb az aszfalttól!
Csak ami ott aszfalt, az itt öntözött almás!
Előzmény: Törölt nick (1773)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1771
De lekaptam....arról a dombról, ahol egy 160 ha-os almás közvetlen közelében van, és áttettem egy normális helyre :))
Amikor még tavasszal jártam ott, épp permeteztek, és a keleti szél szépen vitte rá a permetszert a mérőházikóra!
Egyébként Nagykutason van, Zala-Vas határán!
Egy képem van róla, ez télen készült, a mérő közvetlen közelében, tőle néhány méternyire jól látható a gyümölcsös, ameddig a szem ellát!
Gondolom nem kell hozzá nagy fantázia, hogy az intenziv, csöpögtető és esőztető (!) öntözéssel ellátott almás negatív avagy pozitív irányba torzítja-e pl. a nappali értékeket!
Előzmény: Törölt nick (1770)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1769
Az előző hozzászólásom második képén látható domboldalból készült képek, visszafelé oda, ahonnan az első képek készültek!
A domb 140 méteres szintről indul, előbb lankásan, lassan emelkedve, majd 200 méter körül egyre meredekebben, végül 280 méteren van a teteje!
Az utolsó képen egy agyonmetszett, agyon.....tt fügebokor, 20 éves, minden éven visszametszik, nehogy elnyomja a kiskertet....gyümölcse pirosas-bordós-barnás, volt rajta még érett, a tulaj nem is tudta hogy még van rajta, nem volt túl kommunikatív!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 1767
Első képen Zalaegerszeg látképe a várostól délnyugatra-nyugatra lévő domboldalból!
Második képen innen az északkelet felé fekvő domboldal!
Az utolsó kettő pedig a város közepén lévő, aláfűtőtt domboldal látható!
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1765

Köszi szépen a választ Nino , már sokkal jobban érzem magam !

:))

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1764
Gyakorlati szinten válaszolom, hogy mihelyt ki lesz szedve és valamilyen módon eljuttathatóvá válik. Jövő tavaszig biztosan lesz rá alkalom.
Előzmény: Béla1007 (1751)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1763
Ahhoz, hogy a Balatonnál is eltűnjön a ködfelhő, vagy az kellett volna, hogy a Balaton vize lett volna melegebb (lehet, hogy csupán elhanyagolható mértékben), vagy a magasban lett volna kevésbé meleg (lehet, hogy csupán elhanyagolható mértékben), vagy egy kicsit erősebb talajközeli légmozgás lett volna (lehet, hogy csupán elhanyagolható mértékben). ...és melegebb lett volna NEM elhanyagolható mértékben.
A magyarázat mellé lásd a tegnapi 850-es és a nappali hőtérképet.
Előzmény: Törölt nick (1755)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1762
Az önálló gondolkodási képességekkel megáldott emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy alábecsülik a sztereotípiák káros hatását, mivel ők maguk könnyedén belátják azok hamis voltát. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem mindenki rendelkezik önálló gondolkodási képességgel.
Sokkal magasabb szinten lehetne működőképes a társadalom, ha mindenki gondolkodna. A magukat öntudatlanul manipulálni hagyó emberek ítélőképességét nagy mértékben képesek torzítani az ilyen hatások. Ezért veszem én ennyire "zokon" ezeket.
Tavaly ilyenkor az inverziós jelenség hosszú hónapokon át folytatott magyarázata után nagy lelkesedéssel mutattam be a dombon teljesen épen maradt dáliák képét, miután az ország minden egyes vidékén mértek már az állomások a dáliát bőven elfagyasztó mértékű fagyot. Elkövettem azt a hibát, hogy mellé néhány piros eper képét is föltettem. Azonnal megkaptam valakitől, hogy "ilyen képeket" ő is tud föltenni eperről és málnáról, valószínűleg azért, mert a Napfény Városa közelében lakik. Erre az adekvát válasz az lett volna, ha vettem volna ki a mélyhűtőből, -18 fokról málnát és epret és elfogyasztottam volna bánatomban. Ehelyett úgy éreztem, hogy 10 mázsa babot hánytam a falra egy éven keresztül és az indulatomat csak nagyon nehezen tudtam csillapítani.
Előzmény: Törölt nick (1752)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1751

Sziasztok !!

Papa360: Ha kikel a tölgycsemete akkor biztos megpróbálom a sz.gomba termesztést :))

Ninovarga: Elméleti síkon kérdezem hogy látsz-e arra reális esélyt hogy még a nem túl távoli jövőben hozzájussak 2 db guzal kara oltványhoz ???

Tegnap vettem észre a szomszéd nénike főldjén is van még élő paprika és valami uborka is igaz csak a levelei termés az nincs .

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1750
Előzmény: ninovarga (1749)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1749
Pista bácsi már leszüretelte a Costata-ka(ki)rácsonyfáját, így aztán nem is zavartam, csak "befényképeztem" az udvarába.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!