Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1878
Összekeveredett a szezon a fazonnal!
Megérteni nem, de megmosolyogni igen, hogy a nevetésnek a felsőbb fokozatait már ne említsem!
Prekoncepciókra kárhoztatott népség!
Előzmény: Floo2 (1876)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1877
Előzmény: Floo2 (1876)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1876
A metnetes hőtérképnek van egy alapvető hibája, mégpedig a következő: olybá tűnik, hogy a tengerszint feletti magasság szerint van szinezve nappal a térkép, magyarán ha az Alföldön 21 fok van az lila, ha valamelyik dombvidéken van 21 fok, az meg sárga!
Mintha az alföldi 21 fok az melegebb lenne, mint a dombvidéki, magasabb tengerszint felett mért 21 fok!
Amint a képen is látszik, az Alföldön meg a mediterránumban is vannak 21-22-23 fokok, meg pl. Zala megyében is 21 fokok vannak!
Az érdekes az, hogy a szegedi 20 fok, a békéscsabai 21, a bajai 21, a paksi 21, a dunaújvárosi 21, a Bp környéki 20-21 fokok magasabb szinskálát érnek, mint a szentgotthárdi 21, az egerszegi 21 vagy épp a kanizsai 21!
A kecskeméti 16 ugyanolyan szinben pompázik, mint a szentgotthárdi 21 ! ! !
5 fokos differencia egy szinskála alá véve!
Erre persze lehet az a magyarázat, hogy igen mert az Alföldön meg a mediterránumban vannak 23 fokok is, és azok srófolják fel ott az átlagolás miatt a szinskálát, míg errefelé vannak 19 meg 20 fokok is, azért nem magasabb a szin!
Igenám, csakhogy az errefelé, nevezetesen sármelléken lévő 19 fok is magasabb szinben van mint az egerszegi 21 vagy a szentgotthárdi 21!
Vicc!
Persze, megérteni ezt nem lehet!

Előzmény: Törölt nick (1868)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1875
(Pénzszag-mák, pénzszag-emberek, pénzszag-hatóságok)
Előzmény: ninovarga (1873)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1874
Bezzeg, a nemzet idegen érdekeknek való kiszolgáltatása egy csöppöt sem aggályos!
Előzmény: ninovarga (1873)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1873
Attól tartok, a magyar kivi is hasonlóan aggályos. Szerintem itt minden "aggályos", ami nem a nép tönkretételét és ellehetetlenítését szolgálja. Képzeljétek, milyen aggályos lehet a mi korlátozottan téltűrő növény-terjesztési elhivatottságunk.
A szagmáknak, szagembereknek és szaghatóságoknak mindig minden aggályos, de semmit nem tesznek azért, hogy a nép számára hasznos dolgok aggály nélkül elérhetőek legyenek.
Előzmény: valila (1872)
valila Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1872

Robi, hálás köszönet, hogy közzétetted ezeket az infókat.

Az utolsó mondat különösen tetszik:

"Mindezek figyelembe vételével a Goji bogyó fogyasztását nem javasoljuk, aggályosnak

tartjuk"

Konklúzió:

1. Goji bogyó cserjét lehet árusítani és venni is - ez nem aggályos (és nem olcsó.)

2. Szárított goji bogyót lehet importálni és árusítani is - ez sem aggályos és (kifejezetten drága.)

3. Hiteles helyről beszerzett és otthon termesztett goji bogyó elfogyasztása viszont már aggályos (mivel ez a legolcsóbb beszerzési forrás.)

Még arra lennék kíváncsi, hogy vajon a Gyógynövénykutató intézet mennyiért

végezné el a beminősítő vizsgálatokat?

Ha lesz goji ültetvényem, majd felkeresem őket egy megkereséssel és

beszámolok nektek az eredményről.

Előzmény: ribairobi (1864)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1871

Pest megye , Csepel sziget a helyszín, A Bp-i városi plusz meleg itt már sajna nem érvényesül, no és jön a hideg szél a Duna felől, nem kimondottan mediterrán, de én azért szeretem....

Hétfőn majd bővebben, mert otthon nincs net.... 

Előzmény: Törölt nick (1865)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1870

oksi, rendben a Profiknak profin kell(ene) csinálni a dolgokat  !

Én csak az amatőröket védtem, mert én is beruháztam egy ilyen kütyüre és már 1 hónapja keresem a helyét a kertben még mielőtt betonoznék! de már tudom, hogy a szélmérőm nem lesz 10m magasan(max3-4), a hőérzékelő 2m körül lesz  a csapimérő 1m-en nyílt terepen, de hát korlátoz a rádiós hatótáv, de minél messzebb kéne tenni az épületektől....és csak ezért nem fog menni állandóan  a Pc fenn a neten...egynelőre

Előzmény: Floo2 (1861)
ribairobi Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1864

Sziasztok anno kb 1 -1,5 honapja rákérdeztem egy két illetékes szervnél fogyaszthato vagy mérgezö növény-e  a Goji bogyo

Részlet a levélböl :

"Tájékoztatom, hogy a Goji növénnyel és Goii bogyóval kapcsolatosan küldött bejelentését

a' ÁNTSZ Váci, Szobi, Dunakeszi Kistérségi Intézete a Közép-magyarországi Regionális

Intézetiünkhöz továbbította.

Bejelentésére a következő tájékoztatást adom:

A Magyarországon üzleti kereskedelmi forgalomba hozható gyógynövények jegyzékét az

üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló

4/1997 . (I. 22.) Kormány rendelet 6. számli melléklete tartalmazza. A Goji növény és

bogyója (Lycium barbarum) a kereskedelemben forgalomba hozható listán nem szerepel.

Az egységes szerkezetbe foglalt gyógynövények és illóolajok vizsgálatáról, minősítéséről,

forgalomba hozata|árő| és ellenőrzésérő| szóIó 37/19.16. (X. 29.) MT. rendelet , valamint a

végrehajtására kiadott 2/|9.78, (III. 16.) NIM rendelet Vhr' 2. $ (1) bekezdése szerint

gyógynövény esetében - a belföldi  fogyasztói forgalomba kerüIő termékekre vonatkozóan

- a kötelezően előírt vizsgálati bizonyítványt a Gyógynövénykutató Intézet adja ki.

A Gyógynövénykutató Intézettő| (2011 Budakalász, Lupaszigeti u. 4.) 2008. 09. 19-én

telefonon kapott tájékoztás szerint Magyarországon ez a növény nem forgalmazható,

mivel az előállító vagy a forgalmazó  a szükséges vizsgálatokkal, vizsgálati

bizonyítvánnyal nem rendelkezik. A Gyógynövénykutató intézethez Goji bogyóval

kapcsolatos megkeresés nem érkezett.

Mindezek figyelembe vételével a Goji bogyó fogyasztását nem javasoljuk, aggályosnak

tartjuk"

valila Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1863

Marimama, gyönyörűek a bogyókáid. Nagyon irigy lettem, hiszen
nálad már roskadoznak a terméstől az ágak. Majd írd meg légyszíves,
hogy milyennek találtad az ízét. Én még csak szárított gojit ettem, az
kifejezetten ízlett.

Van még valamilyen egzotikus gyümölcsöd?

Előzmény: marimama51 (1857)
groowe Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1862

Andi 1000 köszönet,megérkeztek a magok!

Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1861
Extrem nem is azért írta, mert baja van a metnetesekkel, sőt, nem is írta hogy baja van velük!
És az egy dolog, hogy az amatőr beruház több 10 000 ft-ot, és összerakja a mérőjét, és esetleg rosszul telepíti, rossz helyre, fa alá a csapadékmérőt, esetleg nem pont 2 méteren hanem 1,60-on, vagy a 4. emeleten, ez egy dolog, de amikor ugyanezt a profik csinálják, beruháznak több millió forintot, és telepítik borzalmas helekre, na az a durva!
Előzmény: sbubu (1860)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1860

bocsi, hogy belebeszélek a dologba, de ugye tudjátok, hogy a metnet csapata amatőr meteorológusokból áll. Persze az OMSZ-től is vesznek át adatokat, előrejelzéseket. De jellemzően egy olyan amatőr aki vesz egy olyan mérőműszert aminek az adatai Pc-re tölthetőek és kitölt egy alaptudást kívánó meteorológiai teszet az pubkiálhatja a mérési erdeményeit a neten keresztül az ő saját koordinátáival. Persze ha rendszeresen kiugró értéket mér akkor az árnyékolással vagy az elhelyézéssel vagy akár a műszerrel lehet gond és ezért szólnak is az illetőnek. Tehát általában az amatőr saját kertjében van a mérési hely, persze szerepelnek a térképen az OMSZ mérőállomásai is.

Bocsi, hogy védem őket, de szerintem az becsülendő hogy valaki beruház több tízezer Ft-t egy műszerre, számítógépre, internetre, és folymatosn járatja a Pc-jét, midndezt hobbyból és azért, hogy minél több mérési pont legyen az országban... 

Előzmény: Törölt nick (1850)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1859
Bocs coerulea a neve, elgépeltem...
Előzmény: sbubu (1858)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1858

értem, köszi szóval nem fagytűrű a golgota. Nekem corulea-m van egy pár éve kiültetve és igen jól bírja, persze annak a termésében nem sok enni való van...

de olyan jól érzi magát, hogy teljesen befutotta japán naspolyát(ő volt a gyorsabb nem én) 

Előzmény: Törölt nick (1836)
marimama51 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1857
Sziasztok!Az én goji bogyóm.Szeptemberben átültettem,nem hittem volna,hogy beérleli a terméseit.
valila Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1856

ExtremEE, nagyon szépek a képeid.

Én sajnos nem tudom visszaadni a fügécském
gyönyörűségét, valahogy olyan helyen van,

hogy sehonnan nem tudok igazán jó "portrét"

készíteni róla. A goji pár piros bogyójáról
jobb lett a felvétel.

Előzmény: Törölt nick (1854)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1855
Káki!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1849
Embertelen vidék, azok a domboldalak, fantasztikus, vagy szánkópályát kéne oda telepíteni, vagy gyümölcsöst! :))
Előzmény: Törölt nick (1838)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1848
PErsze, hogy nem halálpontos, 30 és 40 között :))
Mért nem mennél bele, lemaradtam valamiről?
Előzmény: Törölt nick (1847)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1846
A fórum olvasóinak, vagy annak, aki csak ugy be-bekukkant, furcsa lehet, miért foglalkozunk ennyit az időjárással, meg a meteorológiával, meg a tévhitekkel!
Az ok nagyon egyszerű, egyrészt a korlátozottan téltűrő növények, illetve ezen gyümölcsfajok termeszthetőségét tévhitek sokasága övezi, rengeteg félreértelmezés, félremagyarázás létezik, ami gátat szab elterjedésüknek!
Ezekkel a meteorológiai példákkal nagyon jól lehet szemlélteni ezen tévhitek leleplezésének módszerét!
Másrészt a klimaelemek nagyon fontosak ugy általában a gyümölcstermesztésben, persze fontos, hogy milyen módon metszük a növényt, de ha valaki beleülteti a fügéjét egy fagyzugba, vagy dombra, de nem elég magasra, akkor a metszési tudománnyal nem sokra megy!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1845
Na, most néztem meg a guglin, 88 méteren van mellette a sík, vagyis közel 40 méteres fagylefolyás!
Aztán ugye nem tudjuk, hogy a miskolci avasi állomáson nincs-e valami fagylefolyást gátló akadály, vagy lehet épp a tarcali annyira jó helyen van, annyira nyitott, hogy a levegő éjjel egy pillanatra sem tud éjjel megállni, igy ellensúlyozva lehet a fagylefolyásbeli különbség!
Akkor lenne két feladatod, avasi állomás meg a tarcali :))
Várjuk a képeket!
Előzmény: Törölt nick (1842)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1841
Igen, igazad van, Tarcal télleg csak 1-2 fokkal mér alacsonyabb minimumot derült időben!
Az a 124 méter mondjuk akkor érdekes, ha ott mellette a sík 100 méteren van mondjuk, mert akkor az a 20 méteres fagylefolyás elég ahhoz, amit mér!
Milyen domborzatú rész Tarcal?
Gondolom jártál már arrafelé, vagy honnan tudod hogy pontosan 124 méteren van?
Előzmény: Törölt nick (1837)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1839
Tudni tudom hogy kétszázakárhány méteren van, talán 230 körül, meg tudom hogy domb, meg tudom hogy kb. 80-100 méterrel van a sík szintje felett, meg hogy valami buszvégállomás közvetlen közelében van állítólag, de a közvetlen környezetére lennék kiváncsi, meg hogy a buszállomás belezavar-e vajon a hőszennyezés végett?!
Előzmény: Törölt nick (1837)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1835
Te ExtremEE!
Ha esetleg arra az Avas felé jársz-kelsz, le tudnád fotózni az állomást, meg a közvetlen környezetét, illetve úgy hogy látszódjon hogy dombon van?
Vagy esetleg bárki a fórumból?
Ha már ennyi szó esik róla, megnézném, milyen magasan van meg hol!
Milyen utcában van az állomás, a koordinátáit meg tudod adni esetleg, vagy bármit ami alapján megtalálom a guglin?
Előzmény: Törölt nick (1830)
sbubu Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1834

szia !

mi ennek a golgotának  a pontos neve ? és hogy bírta  a telert nálad kint? 

Előzmény: Törölt nick (1808)
tomajiandi Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1833

Én is most készülök elvetni néhányat.  Van infód a tartásról?

Merqez! Fordítanál nekünk némi szakirodalmat? Magyarul szinte semmi érdemlegeset nem találtam.

Előzmény: Papa360 (1831)
sbubu Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1832
Köszi ! akkor ha könnyen elválik a szár a gyümölcstől akkor nem is kell metszőollóval vágni ? A szár nélkül szedés nem befolyásolja a kivi eltarthatóságát ?
Papa360 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1831

Tomajiandi!

Megkaptam a magokat. Köszönöm szépen!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!