Keresés

Részletes keresés

Béla1007 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1881

Tomajiandi !!

Ma érkeztek meg a magok!!

Nagyon köszi!

Istennővagy!!

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1880
Jav.: 'színkorrekció"
Előzmény: ninovarga (1879)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1879
Egy fordított értelmű színezésnek akár megmagyarázható oka is lehetne, amennyiben a szíkorrekció az adott pillanat függőleges hőmérsékleti gradiensével korrigálná és a különböző tengerszint feletti magasságokon mért hőmérsékleteket átértelmezné egy egységesített magassági szintre. Ebben az esetben viszont éppen egy magasabb tengerszint feletti magasságban mért azonos abszolút érték kaphatna "melegebb" színnel jelzett magasabb "helyiértéket". Ennek még értelme is lenne, amíg amannak semmi sincs. De gondoljátok, hogy meghallgatnának, ha ezt elmondanám nekik?
Előzmény: ninovarga (1878)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1878
Összekeveredett a szezon a fazonnal!
Megérteni nem, de megmosolyogni igen, hogy a nevetésnek a felsőbb fokozatait már ne említsem!
Prekoncepciókra kárhoztatott népség!
Előzmény: Floo2 (1876)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1877
Előzmény: Floo2 (1876)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1876
A metnetes hőtérképnek van egy alapvető hibája, mégpedig a következő: olybá tűnik, hogy a tengerszint feletti magasság szerint van szinezve nappal a térkép, magyarán ha az Alföldön 21 fok van az lila, ha valamelyik dombvidéken van 21 fok, az meg sárga!
Mintha az alföldi 21 fok az melegebb lenne, mint a dombvidéki, magasabb tengerszint felett mért 21 fok!
Amint a képen is látszik, az Alföldön meg a mediterránumban is vannak 21-22-23 fokok, meg pl. Zala megyében is 21 fokok vannak!
Az érdekes az, hogy a szegedi 20 fok, a békéscsabai 21, a bajai 21, a paksi 21, a dunaújvárosi 21, a Bp környéki 20-21 fokok magasabb szinskálát érnek, mint a szentgotthárdi 21, az egerszegi 21 vagy épp a kanizsai 21!
A kecskeméti 16 ugyanolyan szinben pompázik, mint a szentgotthárdi 21 ! ! !
5 fokos differencia egy szinskála alá véve!
Erre persze lehet az a magyarázat, hogy igen mert az Alföldön meg a mediterránumban vannak 23 fokok is, és azok srófolják fel ott az átlagolás miatt a szinskálát, míg errefelé vannak 19 meg 20 fokok is, azért nem magasabb a szin!
Igenám, csakhogy az errefelé, nevezetesen sármelléken lévő 19 fok is magasabb szinben van mint az egerszegi 21 vagy a szentgotthárdi 21!
Vicc!
Persze, megérteni ezt nem lehet!

Előzmény: Törölt nick (1868)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1875
(Pénzszag-mák, pénzszag-emberek, pénzszag-hatóságok)
Előzmény: ninovarga (1873)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1874
Bezzeg, a nemzet idegen érdekeknek való kiszolgáltatása egy csöppöt sem aggályos!
Előzmény: ninovarga (1873)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1873
Attól tartok, a magyar kivi is hasonlóan aggályos. Szerintem itt minden "aggályos", ami nem a nép tönkretételét és ellehetetlenítését szolgálja. Képzeljétek, milyen aggályos lehet a mi korlátozottan téltűrő növény-terjesztési elhivatottságunk.
A szagmáknak, szagembereknek és szaghatóságoknak mindig minden aggályos, de semmit nem tesznek azért, hogy a nép számára hasznos dolgok aggály nélkül elérhetőek legyenek.
Előzmény: valila (1872)
valila Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1872

Robi, hálás köszönet, hogy közzétetted ezeket az infókat.

Az utolsó mondat különösen tetszik:

"Mindezek figyelembe vételével a Goji bogyó fogyasztását nem javasoljuk, aggályosnak

tartjuk"

Konklúzió:

1. Goji bogyó cserjét lehet árusítani és venni is - ez nem aggályos (és nem olcsó.)

2. Szárított goji bogyót lehet importálni és árusítani is - ez sem aggályos és (kifejezetten drága.)

3. Hiteles helyről beszerzett és otthon termesztett goji bogyó elfogyasztása viszont már aggályos (mivel ez a legolcsóbb beszerzési forrás.)

Még arra lennék kíváncsi, hogy vajon a Gyógynövénykutató intézet mennyiért

végezné el a beminősítő vizsgálatokat?

Ha lesz goji ültetvényem, majd felkeresem őket egy megkereséssel és

beszámolok nektek az eredményről.

Előzmény: ribairobi (1864)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1871

Pest megye , Csepel sziget a helyszín, A Bp-i városi plusz meleg itt már sajna nem érvényesül, no és jön a hideg szél a Duna felől, nem kimondottan mediterrán, de én azért szeretem....

Hétfőn majd bővebben, mert otthon nincs net.... 

Előzmény: Törölt nick (1865)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1870

oksi, rendben a Profiknak profin kell(ene) csinálni a dolgokat  !

Én csak az amatőröket védtem, mert én is beruháztam egy ilyen kütyüre és már 1 hónapja keresem a helyét a kertben még mielőtt betonoznék! de már tudom, hogy a szélmérőm nem lesz 10m magasan(max3-4), a hőérzékelő 2m körül lesz  a csapimérő 1m-en nyílt terepen, de hát korlátoz a rádiós hatótáv, de minél messzebb kéne tenni az épületektől....és csak ezért nem fog menni állandóan  a Pc fenn a neten...egynelőre

Előzmény: Floo2 (1861)
ribairobi Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1864

Sziasztok anno kb 1 -1,5 honapja rákérdeztem egy két illetékes szervnél fogyaszthato vagy mérgezö növény-e  a Goji bogyo

Részlet a levélböl :

"Tájékoztatom, hogy a Goji növénnyel és Goii bogyóval kapcsolatosan küldött bejelentését

a' ÁNTSZ Váci, Szobi, Dunakeszi Kistérségi Intézete a Közép-magyarországi Regionális

Intézetiünkhöz továbbította.

Bejelentésére a következő tájékoztatást adom:

A Magyarországon üzleti kereskedelmi forgalomba hozható gyógynövények jegyzékét az

üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló

4/1997 . (I. 22.) Kormány rendelet 6. számli melléklete tartalmazza. A Goji növény és

bogyója (Lycium barbarum) a kereskedelemben forgalomba hozható listán nem szerepel.

Az egységes szerkezetbe foglalt gyógynövények és illóolajok vizsgálatáról, minősítéséről,

forgalomba hozata|árő| és ellenőrzésérő| szóIó 37/19.16. (X. 29.) MT. rendelet , valamint a

végrehajtására kiadott 2/|9.78, (III. 16.) NIM rendelet Vhr' 2. $ (1) bekezdése szerint

gyógynövény esetében - a belföldi  fogyasztói forgalomba kerüIő termékekre vonatkozóan

- a kötelezően előírt vizsgálati bizonyítványt a Gyógynövénykutató Intézet adja ki.

A Gyógynövénykutató Intézettő| (2011 Budakalász, Lupaszigeti u. 4.) 2008. 09. 19-én

telefonon kapott tájékoztás szerint Magyarországon ez a növény nem forgalmazható,

mivel az előállító vagy a forgalmazó  a szükséges vizsgálatokkal, vizsgálati

bizonyítvánnyal nem rendelkezik. A Gyógynövénykutató intézethez Goji bogyóval

kapcsolatos megkeresés nem érkezett.

Mindezek figyelembe vételével a Goji bogyó fogyasztását nem javasoljuk, aggályosnak

tartjuk"

valila Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1863

Marimama, gyönyörűek a bogyókáid. Nagyon irigy lettem, hiszen
nálad már roskadoznak a terméstől az ágak. Majd írd meg légyszíves,
hogy milyennek találtad az ízét. Én még csak szárított gojit ettem, az
kifejezetten ízlett.

Van még valamilyen egzotikus gyümölcsöd?

Előzmény: marimama51 (1857)
groowe Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1862

Andi 1000 köszönet,megérkeztek a magok!

Floo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1861
Extrem nem is azért írta, mert baja van a metnetesekkel, sőt, nem is írta hogy baja van velük!
És az egy dolog, hogy az amatőr beruház több 10 000 ft-ot, és összerakja a mérőjét, és esetleg rosszul telepíti, rossz helyre, fa alá a csapadékmérőt, esetleg nem pont 2 méteren hanem 1,60-on, vagy a 4. emeleten, ez egy dolog, de amikor ugyanezt a profik csinálják, beruháznak több millió forintot, és telepítik borzalmas helekre, na az a durva!
Előzmény: sbubu (1860)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1860

bocsi, hogy belebeszélek a dologba, de ugye tudjátok, hogy a metnet csapata amatőr meteorológusokból áll. Persze az OMSZ-től is vesznek át adatokat, előrejelzéseket. De jellemzően egy olyan amatőr aki vesz egy olyan mérőműszert aminek az adatai Pc-re tölthetőek és kitölt egy alaptudást kívánó meteorológiai teszet az pubkiálhatja a mérési erdeményeit a neten keresztül az ő saját koordinátáival. Persze ha rendszeresen kiugró értéket mér akkor az árnyékolással vagy az elhelyézéssel vagy akár a műszerrel lehet gond és ezért szólnak is az illetőnek. Tehát általában az amatőr saját kertjében van a mérési hely, persze szerepelnek a térképen az OMSZ mérőállomásai is.

Bocsi, hogy védem őket, de szerintem az becsülendő hogy valaki beruház több tízezer Ft-t egy műszerre, számítógépre, internetre, és folymatosn járatja a Pc-jét, midndezt hobbyból és azért, hogy minél több mérési pont legyen az országban... 

Előzmény: Törölt nick (1850)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1859
Bocs coerulea a neve, elgépeltem...
Előzmény: sbubu (1858)
sbubu Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1858

értem, köszi szóval nem fagytűrű a golgota. Nekem corulea-m van egy pár éve kiültetve és igen jól bírja, persze annak a termésében nem sok enni való van...

de olyan jól érzi magát, hogy teljesen befutotta japán naspolyát(ő volt a gyorsabb nem én) 

Előzmény: Törölt nick (1836)
marimama51 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 1857
Sziasztok!Az én goji bogyóm.Szeptemberben átültettem,nem hittem volna,hogy beérleli a terméseit.
valila Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1856

ExtremEE, nagyon szépek a képeid.

Én sajnos nem tudom visszaadni a fügécském
gyönyörűségét, valahogy olyan helyen van,

hogy sehonnan nem tudok igazán jó "portrét"

készíteni róla. A goji pár piros bogyójáról
jobb lett a felvétel.

Előzmény: Törölt nick (1854)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1855
Káki!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1849
Embertelen vidék, azok a domboldalak, fantasztikus, vagy szánkópályát kéne oda telepíteni, vagy gyümölcsöst! :))
Előzmény: Törölt nick (1838)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1848
PErsze, hogy nem halálpontos, 30 és 40 között :))
Mért nem mennél bele, lemaradtam valamiről?
Előzmény: Törölt nick (1847)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1846
A fórum olvasóinak, vagy annak, aki csak ugy be-bekukkant, furcsa lehet, miért foglalkozunk ennyit az időjárással, meg a meteorológiával, meg a tévhitekkel!
Az ok nagyon egyszerű, egyrészt a korlátozottan téltűrő növények, illetve ezen gyümölcsfajok termeszthetőségét tévhitek sokasága övezi, rengeteg félreértelmezés, félremagyarázás létezik, ami gátat szab elterjedésüknek!
Ezekkel a meteorológiai példákkal nagyon jól lehet szemlélteni ezen tévhitek leleplezésének módszerét!
Másrészt a klimaelemek nagyon fontosak ugy általában a gyümölcstermesztésben, persze fontos, hogy milyen módon metszük a növényt, de ha valaki beleülteti a fügéjét egy fagyzugba, vagy dombra, de nem elég magasra, akkor a metszési tudománnyal nem sokra megy!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1845
Na, most néztem meg a guglin, 88 méteren van mellette a sík, vagyis közel 40 méteres fagylefolyás!
Aztán ugye nem tudjuk, hogy a miskolci avasi állomáson nincs-e valami fagylefolyást gátló akadály, vagy lehet épp a tarcali annyira jó helyen van, annyira nyitott, hogy a levegő éjjel egy pillanatra sem tud éjjel megállni, igy ellensúlyozva lehet a fagylefolyásbeli különbség!
Akkor lenne két feladatod, avasi állomás meg a tarcali :))
Várjuk a képeket!
Előzmény: Törölt nick (1842)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1841
Igen, igazad van, Tarcal télleg csak 1-2 fokkal mér alacsonyabb minimumot derült időben!
Az a 124 méter mondjuk akkor érdekes, ha ott mellette a sík 100 méteren van mondjuk, mert akkor az a 20 méteres fagylefolyás elég ahhoz, amit mér!
Milyen domborzatú rész Tarcal?
Gondolom jártál már arrafelé, vagy honnan tudod hogy pontosan 124 méteren van?
Előzmény: Törölt nick (1837)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1839
Tudni tudom hogy kétszázakárhány méteren van, talán 230 körül, meg tudom hogy domb, meg tudom hogy kb. 80-100 méterrel van a sík szintje felett, meg hogy valami buszvégállomás közvetlen közelében van állítólag, de a közvetlen környezetére lennék kiváncsi, meg hogy a buszállomás belezavar-e vajon a hőszennyezés végett?!
Előzmény: Törölt nick (1837)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1835
Te ExtremEE!
Ha esetleg arra az Avas felé jársz-kelsz, le tudnád fotózni az állomást, meg a közvetlen környezetét, illetve úgy hogy látszódjon hogy dombon van?
Vagy esetleg bárki a fórumból?
Ha már ennyi szó esik róla, megnézném, milyen magasan van meg hol!
Milyen utcában van az állomás, a koordinátáit meg tudod adni esetleg, vagy bármit ami alapján megtalálom a guglin?
Előzmény: Törölt nick (1830)
sbubu Creative Commons License 2008.11.06 0 0 1834

szia !

mi ennek a golgotának  a pontos neve ? és hogy bírta  a telert nálad kint? 

Előzmény: Törölt nick (1808)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!