Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Rápillantottam.
Elsőre annyit hámoztam ki belőle, hogy a Nap jelenségeivel, és annak a Földre gyakorolt hatásaival foglalkozik.
De mi lehet az a kerek izé a pólusok körül? Ráadásul nem pont a forgástengelyre szimmetrikusan, hanem ahhoz képest egy kicsit excentrikusan. Talán a mágneses térrel van összefüggésben?
A "Coronal Mass Ejection" legjobb sejtésem szerint napkitörés, a "cometa" pedig üstökös. A két dolognak ritkán van köze egymáshoz, de azt el tudom képzelni, hogy egy nagyobb üstökösnek a Napba történő becsapódása okozhat napkitörést.
Az östökösök egyébként kúpszelet pályát írnak le a Nap közelében, így a "Melyik csillagkép irányából jön?" kérdésnek egy adott pillanatban van értelme, de egy szög-adat értelmezéséhez két irányt kell definiálni. Gyanítom, hogy az eredeti szöveg valahol valamikor értelmes volt, csak aztán szájhagyomány útján terjedve eltorzult.
Szia Petyus!
Ez gondolom nem napkitörés volt , mível ez a kométa a Maryland-i obszervatórium megállapítása szerint 19,5.os szögben áll a Bika csillagképben lévő Naphoz s előtte a Sirius-sal állt 19.5-on.
>A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból.
Ezt egy eredeti szövegkörnyezetéből kiragadott és ezáltal süket dumává degradálódott idézetnek érzem. Aki érti, hogy ez így mit jelent, fordítsa le legyen szíves!
Aha. Az, hogy a SOHO felvételein utólag találnak üstököst, az sem nem egyedi, sem nem ritka eset. Valószínűleg ezért nem vert fel nagyobb port a dolog.
A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból. Ennek meg így sajnos se füle se farka.
Ezt a kifejezést "óriási korona tömegkilövődés"-nek tudnám silabizálni, ami gyakori jelenség, de teljes napfogyatkozás idején lehet a legjobban vizsgálni.
A SOHO által készített fotót a NASA tudósai
vizsgálták és úgy tűnik jó munkát végeztek, mert sikerült titokban tartaniuk ez idáig.
A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból.
Szia!
Sajnos laikus vagyok a témában, azt írtam, amit eddig sikerült megtudnom.
de, ha valóban történtek ilyen jelenségek, miért nincsenek a sajtók tele evvel a kozmikus csodával???
Sziasztok!
Bocs, hogy így betörök hozzátok, de egyedüli csillagászokat csak titeket találtalak itt a fórumon és szükségem lenne bizonyos felvílágosításra ( ez nem ennek a topicnak a témája tudom).Szóval amiről szó lenne , ki hallott arról az Iker-kométáról, amelyiket 1998.június 1. és 2-án figyeltek meg az Orionból tartott a Nap felé, és 1999.augusztus 11-én a napfogyatkozás előtt is látható volt.
Tudna nekem segíteni valaki, hol találhatnék erről bővebb adatokat.
Előre is köszönöm és bocs, hogy hosszú voltam.
Üdv, túrórudi
Bocs
Tegnap tévedtem az időt illetőleg,
ugyanis a Budapestre vonatkozó nyári időszámítás szerint van megadva.
Ezt már észlelés alapján állíthatom. Ma kb. 20:36-kor tűnt föl az ISS, olyan 25 fokos magasságban, NyDNy-i irányban. Majd néhány fokkal a Vegától délre elhaladva már elérte annak fényességét. Végül megjelenése után kb. 2 perccel elhalványodott és eltűnt a látóhatár fölött.
Az idő Local Time-ban van megadva, tehát gondolom nem nyári időszámítás szerint, hanem egyszerű közép-európai időben.
A fényességről nem írnak semmi kézzelfoghatót, csak azt, hogy a harmadik legfényesebb "csillag". Ez elég bíztató.
Ha már úgyis itt vagyunk, lenne egy színes kérdésem.
Szerintetek egy optikai ráccsal előállított spektrum felbontása növelhető-e úgy hogy a spektrumot egy másik rácsra vetítem, hasonló elven mint ahogy a több egymás után rakott prizma is növeli a diszperziót.
Elvileg ugyan tudnék szerezni optikai rácsot 800 vonal/mm, vagy jobb paraméterekkel cca 80-100 kHUF -ért, de vannak 150 vonal/mm-es rácsok jóval olcsóbban is.
Bocs, hogy megtöröm az idilli csevegést, de ha még valaki előtt rejtve maradt volna, a NASA szerint, most az ISS szabad szemmel is látható. Budapestre vonatkozó adatok a www.nexus.hu/zenit-en (Netscape ajánlott) vagy a www.nasa.gov hírén keresztül.
Bélla, Bélla , víz utáni vágyról egy Szivacs örs tag nyilvánosan nem beszél :-))))))
(A kettőst alkoholból eredő duplánlátásilag való észlelésre értendő.....)
Hello evribodri!
87-89-ben az Urániában Kulin Gyurka bácsival és a Z. Ottóval dolgoztam együtt, bemutató és egyéb munkában.
Van itt valaki aki ismerős azokból az időkből, skacok?
Üdv:
VADER