Keresés

Részletes keresés

tomajiandi Creative Commons License 2008.11.10 0 0 1925
 Ma délelőtti képek:
tomajiandi Creative Commons License 2008.11.10 0 0 1924
Köszönöm!
Előzmény: Béla1007 (1906)
sbubu Creative Commons License 2008.11.10 0 0 1923

Szóval akkor ez a maracuja. Most a hétvégén volt szerencsém Bp-en a fűvészkertben megnézni a trópus a télben kiállítást. Ott többek között megkóstolhattam a maracujától kezdve a kményen finom kakin át a cserimoia-t. Szóval érdekes volt !

A hétvégén lészüreteltem a kivit , összesen 11 kg lett 2 tőről(az egyik 2. éve terem, a másik most először !!!!) .

 

Előzmény: Törölt nick (1907)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1922
Gondolom, jól kivehetőek rajta a kialakított "emeletek". A vázkarok már egészen robusztusak és a termés súlya alatt sem egyenedtek ki, mint a Tiponál, hanem nagyon szép szöget tartottak meg. Könnyű vele bánni.
Előzmény: ninovarga (1921)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1921
A Costata még ennél is jobban adja magát a "karácsonyfa" formához.
Előzmény: ninovarga (1920)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1920
A lényeg az, hogy "karácsonyfának" legyen alakítva, mert különben a végtelenségig kitolja az ágak végére az egyre csökevényesebb termőrészeket és bekövetkezik a "szomorúfűz-effektus".
Előzmény: ninovarga (1918)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1919
Holnap csinálok egy kis rajzot.
Előzmény: Béla1007 (1905)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1918
Ha tavaly a felső harmadán ennyi termővessző maradt és azzal ezt az idei mennyiséget produkálta, akkor a mostani helyzet még ennél is többet ígér.
Előzmény: Törölt nick (1914)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1917
Egyébként én is úgy gondoltam először, hogy jégfügét nevelt magának.
Előzmény: Törölt nick (1913)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1916
A felnőttkori éves hozama másfél mázsán látszik stabilizálódni. Már most látható, hogy jövőre is ígérkezik legalább egy ekkora termés. A rendelkezésre álló termővesszők alapján lehet megbecsülni. Ilyen idős felnőtt fa csak egy van, jóllehet most sok kicsi ki van ültetve, de azok csak növendékek. Az O'Gosho már egy szép nagy fa, de nem fordult még termőre. Remélem, hogy jövőre már igen.
Előzmény: Törölt nick (1914)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1915
Adtam neki többet, de ő nem figyelt arra, hogy különbözőek és síksági területre az egyik legkényesebbnek számító ujjast ültette magának, miközben azt sem tudja pontosan, hova került a többi.
Előzmény: Törölt nick (1913)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1910
Igen, ez az ujjaslevelű óriás, meg amit Spataki a zsebében hazavitt (miután kiásta), az is az.
Előzmény: Törölt nick (1908)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1906

Tomajiandi!

A Decaisnea-ról: Kékhüvely vagy "halott ember újja" készül egy hevenyészett fordítás .

Annyit elsőre hogy a mag 18°C-n csírázik 1-3 hónapig ,februárban vetik üvegházban,  szabadfőldbe szerintem májusban ráér mert a fagyot nem szeretei kis korában,2 éves növény ez azt jelenti hogy első év végén teleltetni kell csak 2. év végén lehet a szabadba kiültetni a végleges helyre.Összel érik november elején :)

Üdv

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1905

Szia Ninovarga !!

Akkor egy kis káki metszési okítást kérnék , ha lehet pár rajzzal is támogatva mert erősen vizuális típus vagyok, kezdve egy 1 éves suháng szerú pár ággal rendelkező növénytől egy 3-4 éves termő fáig az általad ideálisnak tartott metódusok alapján. A környezetemben 4 db fa várja majd a tavaszi alakító metszét és ha asszociálni akarnék a kisherceggel akkor ha már megszelidítettem a környék pár gazdáját akkor felelősséggel is tartozom....

Ha jól vettem le az öreg kákis képről akkor a végcél egy orsó, szuperórso(átmérő max 1méter) korona kialakítása olyan mint a körtefáknál általában.

De hol vágjak, metszek én tavasszl???

Köszi

Üdv

BÉla

mergez Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1904
Fügefa Németországban. A másodtermés ott ismeretlen fogalom.

ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1903
Olasz vadászismerős itteni zsákmánya.
Előzmény: Béla1007 (1901)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1902
Korábban már beszéltem róla, hogy a kákinövényen belül nagyon határozott antagonizmus mutatkozik az egyes részek vegetatív és generatív hajlama közt. Azok az ágak, amelyeken nagy az éves növekedés, képesek a rajtuk lévő (kezdetben akár bő) termést lehullajtani, amíg a gyengén növekvő rövidke ágacskák megtartják. Ez a magyarázata az év közben jelentkező hullási hullámoknak is, amikor mindig annak lehetünk tanúi, hogy a fa újabb határozott növekedési szakaszba kezd. A túl sok csapadék, vagy hirtelen nagy mennyiségű öntözés, vagy tápanyagbevitel, mind gyümölcshulláshoz vezet. Fiatal növény esetében a fő cél a növény fejlesztése, kialakítása, ezért előnyös, ha mindig csak annyira van terméssel megterhelve, hogy az ne hátráltassa a fejlődésben. Ez a fiatal fa jól mutatja, mindazt, amit elmondtam. Az eredetileg 80 gyümölccsel terhelt fa 18-at termett ki (három hiányzik róla) és jól megfigyelhető, hogy a termés zöme az alsó, növekedésben visszafogottabb ágakon helyezkedik el.
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1901

Szia Ninovarga !

Te lőtted a madarakat??

Addig lógatod őket a bőrükben amig a farktolluk ki nem hullik és csak aztán pucolod meg ??

Dödölével fincsi lehet:)))

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1900
Képek az őszi tavaszból
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1899
A fa pedig évről-évre könnyebben kezelhetővé válik és egyre hasonlatosabb lesz az idősebb olasz fákhoz, amelyeken csupán hajtásifjításból áll a szüret és a metszés, egyidejűleg.
Előzmény: ninovarga (1898)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 1898
Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan, almaszedő és teleszkópos olló segítségével végeztem a káki elérhetetlen részein lévő gyümölcsök szüretét. Amint azt már egy évvel ezelőtt is képekben bemutattam, ezzel egyben a fa előmetszése is megtörténik. Talán a mostani képekből is kitűnik, hogy az ilyen típusú metszéssel elejét lehet venni, hogy a káki "szomorúfűzzé" váljék.
valila Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1897

Robi,

ha a Starkl kertészetből rendelted a bogyódat, akkor
biztos lehetsz benne, hogy az ehető "csodabogyót"

kaptad. Csak ellenőrzött minőséget dobnak piacra.

Én sem szeretném, ha megmérgeznének.

Előzmény: ribairobi (1893)
valila Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1896
Arth ur, bocsánat a névelírásért, figyelmetlen voltam.
Előzmény: valila (1895)
valila Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1895
Art ur, köszönöm. Nincs ellentmondás közöttünk, a
megállapításaiddal tökéletesen egyetértek.
Előzmény: Arth_ur (1894)
Arth_ur Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1894
A "génmanipulált" élelmiszerek kérdésére nem szeretném elkanyarítani a topikot (van erre több topik is itt az Indexen), de sokkal több rémhír és pánikkeltő félrevezetés forog közszájon, mint megbízható ismeret. (Olyanok jóvoltából, akiket Nino szagemberként szokott aposztrofálni.) Így csak annyit erről, hogy egy kalap alá véve elutasítani a génmódosított forrásból származó élelmiszereket ugyanakkora tévedés, mint fenntartások nélkül bízni mindenben, ami természetes. Ilyen alapon boldogan lehetne enni a gyilkos galócát, a krumpli bogyóját, vagy néhány direkt-termő szőlő metilalkoholos borát (hogy csak nyilvánvaló tévedéseket említsek), hisz csak természetes anyagok vannak bennük, és vegyszermentesek...

A teljes kiőrlésű liszt pedig származzon olyan helyről, ahol rendszeresen ellenőrzik a gombatoxin-szennyeződést a lisztben!!! (Ami nálunk sajnos nem mindenhol valósul meg.)
Ugyanis a fuzárium-toxinok a búza felszínén halmozódnak fel. Ha ilyen fuzáriumos búzából (ami csapadékos évben elég gyakori) sima, fehér, finom lisztet őrölnek, abba nem nagyon kerül bele a toxin, és fogyasztható marad, de ha teljes kiőrlésű lisztet csinálnak belőle, abba a hasznos vitaminok, nyomelemek, rostok, stb. mellett a veszélyes mennyiségű gombatoxin is belekerül a felületéről.
Szóval csak óvatosan, tessék mérlegelni a kockázatot, és főképp olyan forrásból vásároljunk, ahol ellenőrzik az ilyesmit.
Előzmény: valila (1891)
ribairobi Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1893

szia

 

ugy legyen ahogy mondod. csodabogyo legyen a kertemben lévö goji .. mert persze azért vettem.  de már kezdek kicsit pesszimistán látni... Kiváncsi vagyok a nyomozás végkimenetelére .. Ha nekem tényleg mérgezö növényt adtak el akkor bizony perelni fogok . Bármi uj infot megtudok leirom

 

jo szorakozást

Előzmény: valila (1892)
valila Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1892

Robi, köszönöm. Én úgy gondolom, hogy a két fajta között nincs
nagy különbség, mindkettő fogyasztható.

 

"Wolfberry – kereskedelmil nevén goji*bogyó - két nagyon szorosan összefüggő fajtája a Lycium barbarum és Lycium chinense.

A Wolfberry fajok lombhullató erdős évelő növények miközben magasan 1-3 m-re növekednek. L chinense-t  termesztenek Kína déli részén és némileg rövidebb, amíg L barbarumöt termesztenek északon ,elsősorban a Ningxia Hui Autonomous Regionben.

2007 februárjában, Nagy-Britannia Food Standards Agencyje (FSA), egy tanácsadó élelmiszerbiztonságért, az European Union (EU) Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságának, kiadott egy vizsgálatot kiskereskedők és bioétel-boltok irányába, ami a wolfberries gyümölcsök huzamos használatát bizonyítják Európában. Ez az időszak dokumentál egy biztonsági történeli időszakot és kiértékeli, hogy a bogyók újszerűek-e az EU-ban, vagyis szükséges-e vizsgálatok alá vonni.

2007 júniusában a FSA bejelentette döntését, mely szerint a wolfberrieseknek már van használati történelme Nagy-Britanniában, 1997 óta valóban forgalmazzák és fogyasztják, allergiát nem okoz. Tehát a wolfberrieseknek nem kell igényelniük olyan eljárást, amely az újszerű ételekre vonatkozik."

 

Előzmény: ribairobi (1890)
valila Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1891

Sziasztok!

 

Béla, köszi a linkeket. Ma szüreteltem, lecsíptem egy bogyót,
bár még nem voltam biztos abban, hogy érett. Valóban olyan
az íze, mint a cikkek szerint, a mazsola és áfonya keverékére
hasonlít. Így frissen talán még finomabb, mint szárítva.

 

Azért persze sosem árt az óvatosság, ha valamiben nem
vagyunk teljesen biztosak. Jobb, ha körüljárjuk a témát és nem
eszünk meg akármit. Főleg nem génmanipulált  és agyonfinomított

élelmiszereket. A liszt legyen mindig teljes kiörlésű és cukor helyett
sokkal egészségesebb a méz fogyasztása.

 

Egyetek jól, legyetek jól!

Előzmény: Béla1007 (1889)
ribairobi Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1890

sziasztok

 

A probléma ott kezdödik hogy a magyaro. forgalombahozott " goji bogyonak eladott

/goji berry Lycium barbarum /   nem forgalmazhato stb stb elözö hozzászollásom tartalmazza miért . Azt hogy nem büntettek meg senkit... várd ki a végét . jelenleg folyik a nyomozás/ NFH. /  amit te ehettél az a goji-bogyó  kínai farkasbogyó /chinese wolfberry/....   ha gondolod utánnajárok erre van e engedély. Kinél zongoráztad le h forgalomba hozható e a növény ill bogyoja? Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál? a Gyógynövény kutató intézetnél? vagy ÁNTSZ? eddig jutottam a saját nyomozásom során. Remlem hamarosan pontot tudunk tenni hivatalosan is az ügy végére hidd el minden létezö hatoságot felkerestem hál istennek mindenki segitökész

Előzmény: valila (1888)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1889

Sziasztok !

A gojit már 2006-ban Angliában a tesco forgalmazta és vitték mint a cukrot!! Akkor már rég volt ott is EU :))

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/5315202.stm

 

http://style.uk.msn.com/sexandrelationships/inthebedroom/article.aspx?cp-documentid=9072739

 

Üdv

BÉla

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!