" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Szóval akkor ez a maracuja. Most a hétvégén volt szerencsém Bp-en a fűvészkertben megnézni a trópus a télben kiállítást. Ott többek között megkóstolhattam a maracujától kezdve a kményen finom kakin át a cserimoia-t. Szóval érdekes volt !
A hétvégén lészüreteltem a kivit , összesen 11 kg lett 2 tőről(az egyik 2. éve terem, a másik most először !!!!) .
Gondolom, jól kivehetőek rajta a kialakított "emeletek". A vázkarok már egészen robusztusak és a termés súlya alatt sem egyenedtek ki, mint a Tiponál, hanem nagyon szép szöget tartottak meg. Könnyű vele bánni.
A lényeg az, hogy "karácsonyfának" legyen alakítva, mert különben a végtelenségig kitolja az ágak végére az egyre csökevényesebb termőrészeket és bekövetkezik a "szomorúfűz-effektus".
A felnőttkori éves hozama másfél mázsán látszik stabilizálódni. Már most látható, hogy jövőre is ígérkezik legalább egy ekkora termés. A rendelkezésre álló termővesszők alapján lehet megbecsülni. Ilyen idős felnőtt fa csak egy van, jóllehet most sok kicsi ki van ültetve, de azok csak növendékek. Az O'Gosho már egy szép nagy fa, de nem fordult még termőre. Remélem, hogy jövőre már igen.
Adtam neki többet, de ő nem figyelt arra, hogy különbözőek és síksági területre az egyik legkényesebbnek számító ujjast ültette magának, miközben azt sem tudja pontosan, hova került a többi.
A Decaisnea-ról: Kékhüvely vagy "halott ember újja" készül egy hevenyészett fordítás .
Annyit elsőre hogy a mag 18°C-n csírázik 1-3 hónapig ,februárban vetik üvegházban, szabadfőldbe szerintem májusban ráér mert a fagyot nem szeretei kis korában,2 éves növény ez azt jelenti hogy első év végén teleltetni kell csak 2. év végén lehet a szabadba kiültetni a végleges helyre.Összel érik november elején :)
Akkor egy kis káki metszési okítást kérnék , ha lehet pár rajzzal is támogatva mert erősen vizuális típus vagyok, kezdve egy 1 éves suháng szerú pár ággal rendelkező növénytől egy 3-4 éves termő fáig az általad ideálisnak tartott metódusok alapján. A környezetemben 4 db fa várja majd a tavaszi alakító metszét és ha asszociálni akarnék a kisherceggel akkor ha már megszelidítettem a környék pár gazdáját akkor felelősséggel is tartozom....
Ha jól vettem le az öreg kákis képről akkor a végcél egy orsó, szuperórso(átmérő max 1méter) korona kialakítása olyan mint a körtefáknál általában.
Korábban már beszéltem róla, hogy a kákinövényen belül nagyon határozott antagonizmus mutatkozik az egyes részek vegetatív és generatív hajlama közt. Azok az ágak, amelyeken nagy az éves növekedés, képesek a rajtuk lévő (kezdetben akár bő) termést lehullajtani, amíg a gyengén növekvő rövidke ágacskák megtartják. Ez a magyarázata az év közben jelentkező hullási hullámoknak is, amikor mindig annak lehetünk tanúi, hogy a fa újabb határozott növekedési szakaszba kezd. A túl sok csapadék, vagy hirtelen nagy mennyiségű öntözés, vagy tápanyagbevitel, mind gyümölcshulláshoz vezet. Fiatal növény esetében a fő cél a növény fejlesztése, kialakítása, ezért előnyös, ha mindig csak annyira van terméssel megterhelve, hogy az ne hátráltassa a fejlődésben. Ez a fiatal fa jól mutatja, mindazt, amit elmondtam. Az eredetileg 80 gyümölccsel terhelt fa 18-at termett ki (három hiányzik róla) és jól megfigyelhető, hogy a termés zöme az alsó, növekedésben visszafogottabb ágakon helyezkedik el.
A fa pedig évről-évre könnyebben kezelhetővé válik és egyre hasonlatosabb lesz az idősebb olasz fákhoz, amelyeken csupán hajtásifjításból áll a szüret és a metszés, egyidejűleg.
Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan, almaszedő és teleszkópos olló segítségével végeztem a káki elérhetetlen részein lévő gyümölcsök szüretét. Amint azt már egy évvel ezelőtt is képekben bemutattam, ezzel egyben a fa előmetszése is megtörténik. Talán a mostani képekből is kitűnik, hogy az ilyen típusú metszéssel elejét lehet venni, hogy a káki "szomorúfűzzé" váljék.