Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 630

Simán megoldható, kis türelmet, összehozom a korábban linkelt 3,2"-os kijelzőre.

A DS18B20 soros, gyakorlatilag 40 méter (CAT5) kábellel áthidalható köztes erősítés nélkül is. Azt, hogy hány elemet lehet felfűzni, meg kell nézni a leírásban, de elvileg 10-nél biztos többet.

Előzmény: Amperszag (627)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 629

Veszek én Due-t is ha az kell, de nem tudom milyen kijelző jó hozzá. Millió félét lehet kapni és teljes a káosz.

Vagy elég annyi, hogy "for Arduino" ?

Előzmény: Törölt nick (620)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 628

Kinőttem már abból hogy ingyen akarjak valamit. Megvennék én ilyet boltban is csakhogy nincs, illetve ami van az jóval többet tud annál amire nekem szükségem van és annyit nem akarok áldozni rá.

Előzmény: Prof (618)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 627

Csináltam gyorsan CorelDrawban egy rajzot mit is szeretnék:

Ez 5 db DS18B20-as bemenet lenne és 1 db "K" hőelem vagy nekem jó a 0...10V is.

"Mindösszesen" az a célom hogy ezt a felületet lássam a lakásban.

Aztán ha valahogy sikerülne összehozni akkor cifráznám alarm kimenetekkel és talán logolással de ez egyenlőre nekem nem fontos. Az viszont felmerült bennem, hogy van-e olyan valami soros izé ami összegyűjti a pincében az érzékelők jelét és csak egy éren vagy érpáron küldi fel az adatokat hogy ne kelljen millió eret felhoznom a pincéből.

Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 626

Megoldás: pontmulti próbanyák, hüvelysor és némi kábelezés.

A kábelrögzítéshez meg sorkapocs (beforrasztható), a többi csak tetriszezés és forrasztás kérdése.

Előzmény: Törölt nick (622)
vfp Creative Commons License 2015.01.22 0 0 625

Mire gondoltál?

"A nyomógombos LCD-k programozásra is használhatók, vagy csak a képernyő beállításra?"

Előzmény: Törölt nick (624)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 624

Van ez a tipus és most vettem a 3 ponton összekötött verziót is.

Az lesz, hogy a termetes relé modul megy távtartóval a forrasztási oldalra, a másik oldalra egymás mellé a 3 modul anya érinkezővel rádugva a forrasztós panelra forrasztott tűkre.

A tűket összekötöm a forrasztási pontokon, ha nem érnek el + légvezetékkel.

A nyomógombos LCD-k programozásra is használhatók, vagy csak a képernyő beállításra?

Előzmény: vfp (623)
vfp Creative Commons License 2015.01.22 0 0 623
Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 622

Az adott feladatra még elég hardwert, vagy elegendő tartalékkal rendelkezőt válasszunk a kérdés, ha még nem is tudjuk mit akarunk, a válasz mindegy.

No, a lényeg: össze kellene állítani egy termosztátot a füsthőfok vezérlésére.

Van hozzá max6675 bredboard, tűs érintkezőkkel az alkatrészekkel megegyező oldalon.

Van egy pro mini alaplap kétoldalon beforrasztható érintkezőkkel apa-anya kivitel.

Van 2 relés modul, tűs érintkezőkkel az alkatrészekkel megegyező oldalon.

Cél a darabok minél hozzáférhetőbb elhelyzése lehetőleg minél kisebb térben.

Cél az oldható érintkezések minimalizálása a későbbi érintkezési hibák elkerülésére.

Az érintkezőkre dugott vezetékes összekötők tényleg hobby kategória, de az elemes rendszer miatt az egy nyákra forrasztott alkatrészekről le kell mondani.

Szóval most forgatom a lapokat, hogyan lenne a legjobb kialakítás.

Előzmény: Prof (621)
Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 621

Az UNO (328P) és a DUE (SAM3X8E) között nem igazán van félúton a Mega2560. A DUE elég más architektúra, 32 bites, számottevően gyorsabb (órajel), mondjuk kifinomultabb darab. A Mega2560 órajele ugyanannyi, az igazi differencia ki/bemenetek száma és a memória (különösen a SRAM). Ha a számítási kapacitás fontos, akkor én már nem a DUE felé mennék, hanem a minap tárgyalt mbed szisztéma felé. Több értelme van, rugalmasabb, mondjuk komolyabb cucc.

Előzmény: Törölt nick (620)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 620

Ez középúton van a DUE felé, elég nagy kapacitású.

A két végletet választottam, a DUE lehet a nagykapacitású, összetettebb feladatokra, egy mini 30 KB meg termosztátnak.

A kód, ami az utóbbira is kell 16 KB, elfér, de nem a legnagyobb, mi lesz ha bővül.

Kb ilyen szempontok miatt választottam, de először be kell szerezni a cuccokat, anélkül nehezebb elképzelni a programozást.

Ha nekem ment, neked is menni fog, a kész kódokkal neki lehet kezdeni, legfeljebb hozzá igazítod a saját kiépítésedhez.

Kérdezni meg mindig lehet.

Előzmény: Amperszag (617)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 619

A harmadik interfész vált be, ezért nem mindegy szerintem a forrás, ez is kínai, csak ök még mindig vannak.

Ezen túl szoftwer függőbb a dolog, a fordhoz az emissziós adatokon túl a többi kiolvasáshoz már egyedi és kompatibilis kell pl. nincs engedélyezve minden az európai modellekhez.

Előzmény: John Zero (616)
Prof Creative Commons License 2015.01.21 0 0 618

Pedig az arduino erről szól.

Vagy pénzért megiratod valakivel, csak az ugye pénz és máris nincs ingyen.

Ez a felállás nem rossz, de kell hozzá egy köztes shield, ami magában 10 dollár plusz posta, mert elmebeteg módon van tervezve, gyakorlatilag ha ez fent van, SEMMI más nem mehet fel, pedig a Mega lábainak csak kb. felét használja.

Leszek később (hétvégén) normálisan is, akkor tudok majd interaktívabb lenni.

Előzmény: Amperszag (617)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.21 0 0 617

Szerinted ez megfelelne arra a célra amit szeretnék? Gondolom kellenének még hozzá a hőérzékelőket kezelő modulok.

http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-3-2-inch-TFT-LCD-screen-module-Ultra-HD-320X480-for-Arduino-MEGA-2560/32258931336.html

Többek között nekem még az is magas, hogy mitől lesz 6 hőfok adat a kijelzőn.

Ha nekem ilyen "mz/x:négyzetgyök2-vel a kapcsos zárójelben" kódokat kell írnom akkor abból tuti nem lesz semmi, arra viszont kevés esélyt látok hogy valaki pont olyan programot írt már amilyen nekem kéne ráadásul ugyan arra a hardverre.

Előzmény: Törölt nick (609)
John Zero Creative Commons License 2015.01.21 0 0 616

"Az OBD II interfészek legolcsóbb kínaija"

Valóban, erről én is hallottam. Én is vettem egy Bluetooth OBD II-t, valamennyire működik, de rendes fogyasztást még nem sikerült kinyernem.

Állítólag az OBD II-kel az a baj (ELM327 alapúak), hogy az ELM cégnek volt egy 1.0-s szoftvere, chipje, valami PIC-en futott a szoftver, amiben elfelejtették bekapcsolni a programtár-olvasási védelmet, ezért ezt lemásolták a kínaiak. Viszont az ELM cég később újabb verziókat fejlesztett a szoftverből, már az 1.5-nél tartanak, és sok hibát javítottak, de a kínaiak még mindig az 1.0-s programot árulják (1.5 néven). Önmagában az ELM programozott chip ára kb. 17 USD (kb. 4 ezer Ft).

http://elmelectronics.com/obdic.html

Persze valamire lehet, hogy elég jó az 1.0 is.

Előzmény: Törölt nick (611)
granov Creative Commons License 2015.01.20 0 0 615
Előzmény: Törölt nick (613)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 614

http://www.ebay.com/itm/New-Pro-Mini-atmega328-5V-16M-Replace-ATmega128-Arduino-Compatible-Nano-HA-/191476600220?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c94e50d9c

Vettem ilyet is, + USB konvertert.

A külső kvarc a 16 MHz-hez 16 MHz-es legyen, vagy a csipben futó 8 MHz mellé külső 8 MHz-es?

Előzmény: Törölt nick (613)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 613

Ez a mini ehhez képest töredékáron is megvehető.

Viszont kell hozzá vagy egy rendes égető is, vagy egy USB-soros konverter.

Előzmény: Törölt nick (611)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 612

Ezúton is kérek elnézést a régiektől, hogy ez a tűzimádó banda bettette ide a lábát.....

Előzmény: titusz99 (610)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 611

http://www.tinyosshop.com/index.php?route=product/product&product_id=275

Megérkezett az utolsó alaplap is, remélem hibátlan.

Nem mindig a legolcsóbb a jó, az autóm E85-ösítése kapcsán megtanultam.

Az OBD II interfészek legolcsóbb kínaija egy jó kis doboz volt használható elektronika nélkül, reklamációig a kínai eltűnt az ebay-ről.

titusz99 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 610

Látom átjöttél ebbe a topikba.

Az én terveimben közel 15 hőmérő szerepel (0-100), és +1 a füstgázhoz.

Több vezérlő is lesz.

1 a kazán monitorozására

1 a puffer és a fűtés részére

És valószínűleg lesz +1 ami összefogja őket és lehetővé teszi, hogy a hálózatra kitegyem a mért adatokat. Most a kazán van soron.

Én az alkatrészeket eBay-ról rendeltem, de nincs meg minden.

Szállítás alatt van 5 hőmérő.

Kijelzőm van, 20x4-es LCD.

Van egy Arduino nano-m (ezen kezdtem), van egy arduino mega-m, + van 5 mini-m.

Csak kiegészítőkre lesz szükségem.

Ha kell természetesen segítek, de vedd számításba, hogy még én is tanulom.

Üdv.:Titusz

Előzmény: kerezsijoc (596)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 609

Mint írtam a DUE alaplappal, MAX6675 bredboarddal, 2 relés bredboarddal indultam a termosztát programnak, + itt segítettek

az ARDUINO IDE és a hardwer össszehozásában.

Az IDE letölthető szoftwer az ARDUINO honlapról, a szükséges libraryk szintén, lentebb bemásoltam.

Gyakorlati tanács:

A könyvtárak programba töltésére a leírt módszert használd, tény a fellelhető kódokban van hiba, azt jelzi az IDE, amit lent bemásoltam az fut.

Legfeljebb bemásolod, aztán itt megszakértjük.

Ha eldöntöd mire használnád, mit választottál, azt is megszakértjük,

Ha előtted lessz a cucc, sokkal hamarabb műödik, mint gondolnád.

Ráadásul te legalább fontos alapokkal indulsz.

Előzmény: Amperszag (608)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.19 0 0 608

Tételezzük fel hogy ezek megvannak, illetve 2 mozdulat és meg van rendelve de ha felírod hogy mi kell a húsleveshez és én azokat megveszem abból még nem lesz húsleves. Tudom tanuljak meg főzni, de mi van ha nekem tényleg csak 1 tányér leves kell de a boltban nem lehet kapni.

Előzmény: Törölt nick (607)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 0 607
Előzmény: kerezsijoc (605)
halaloszto Creative Commons License 2015.01.19 0 0 606

Sziasztok,

esp8266 wifi 800

Errol van valami info? Nagyon tetszik, de addig jutottam az olvasasban hogy a kinaiul tudok szeirnt a kinai datasheet is hianyos, a kinaiul nemtudok meg orulnek ha eljutnak vele odaig hogy egy http requestet tud csinalni es kesz. Persze ez sokmindenre eleg, de elvileg van benne rtc is, es ha ahhoz is lenne doksi tenyleg alom cucc lenne.

Koszi,

Vajk

Előzmény: granov (604)
kerezsijoc Creative Commons License 2015.01.19 0 0 605

keresem, de nem találom konkrétan melyik hozzászólástól olvassam mert már vagy 3 x átfutottam de nem találom úgy tűnik vak vagyok

Előzmény: Törölt nick (600)
granov Creative Commons License 2015.01.19 0 0 604

Ha már ár:

ebayról

arduino nano: 1500 (zerintem többet tud mint az uno), ha már 1 db van jöhet a mikro, de nem sokkal olcsóbb

nano-hoz nagyon jó kis shield van:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=arduino+nano+sensor&_sop=15&_from=R40%7CR40%7CR40%7CR40%7CR40%7CR40&LH_BIN=1&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xarduino+nano+sensorshield&_nkw=arduino+nano+sensorshield&_sacat=0

enc28j60 net 800

esp8266 wifi 800

ds18b20 10pcs 4000-ért (én még 3e vettem)

max6675-öt 2100-ért vettem. szerlve, érzékelővel

Előzmény: Törölt nick (603)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 0 603

http://www.sainsmart.com/sainsmart-uno-r3-improved-version-ethernet-shield-w5100-for-arduino.html

Ez már kedvezőbb, egyben alaplap és ethernet.

www.sainsmart.com/sainsmart-ds18b20-digital-temperature-sensor-module-for-arduino-avr-pic.html

Hőmérő ds18b20.

www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-2pcs-lot-MAX6675-K-type-thermocouple-temperature-sensor-module-for-arduino/32243333122.html

MAX6675 bredboard.

Előzmény: Törölt nick (595)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 0 602

"Szóval kezdetnek nagyon jó az Arduino, de sajnos a továbblépésben nem segít. Ahhoz már érdemesebb platformot váltan"

Vagy mélyebbre kell leásni, sőt leginkább jobb onnan kezdeni - az alapoktól.

Az Arduino hobby kategória/projekt, úgy is kell kezelni. Persze az alappaneleket fel lehet használni komolyabb dolgokra is, de ahhoz kellene az alapok (pl egy mikrovezérlúő belső felépítése, regiszterszintű müveletek, elektronika, stb).

Előzmény: Vargham (598)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 0 601

Technikai tudnivalók/előfeltételek

A programok telepítése kb. 1 órát vesz igénybe!

• Telepített Oracle JDK és Android SDK
  • Az androidos fejlesztéshez az ingyenesen letölthető Android Studio-ra van szükség, ez tartalmaz minden további eszközt, mely a fejlesztéshez szükséges. 
  • Saját androidos eszköz birtoklása előny, de semmiképpen sem előfeltétel a tanfolyam hallgatásához. A bemutatott példák túlnyomó többsége szimulátoron is működni fog.

A fentiek telepítésével indul a fejlesztés?

Előzmény: Törölt nick (599)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!