Keresés

Részletes keresés

msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 184
ha előzőleg nem volt szabad akaratuk (mármint mielőtt ettek a tiltott fáról), akkor nyilván Isten maga akarta, hogy egyenek belőle.

ebből két dolog következhet: az egyik, hogy Isten valójában nem akart megtenni értük mindent; vagy a másik, hogy a szabad akarat már a tiltott fáról evés előtt is létezett.
Előzmény: Jávorfácska (177)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 183
csak vicceltem :)
Előzmény: Shinitai (180)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 182
ha lehet tudni, ha bárki előre tudja, hogy mit fogok dönteni, lehet ez akár egy engem jól ismerő személy, vagy Isten is, akkor a döntésem nem szabad.

legyen itt egy gondolatkísérlet. tételezzük fel, hogy az a munkám, hogy két gombot kell nyomogatnom: A és B feliratúak. tetszőlegesen eldönthetem, hogy melyik gombot nyomom meg. a megnyomott gomb fölött felvillan egy lámpa. namost ha az akaratom szabad, akkor senki sem tudhatja előre, hogy melyik gombot nyomom meg. hiszen azt én magam, abban a pillanatban döntöm el, ahogy megnyomom a gombot. ha bárki előre tudja, hogy én melyik gombot nyomom meg, akkor tudja azt, hogy én mi alapján döntöm el, hogy melyiket nyomjam meg, és ez alapján következteti ki.

ha ezt az alapot bárki ismeri, mert ismerhető énrajtam kívül ez az alap (például Isten belelát a lelkembe), akkor nem mondható, hogy a döntés az enyém, hiszen én egy előre definiált módon működök, amely megszabja a döntéseimet. így nem mondható, hogy az akaratom szabad.
Előzmény: Jávorfácska (176)
Shinitai Creative Commons License 2008.11.21 0 0 181
Ki vagyok én, hogy Máraival vitatkozzak?
Lehet, hogy tévedek, de úgy érzem Ő valamiféle leereszkedő jóindulattal tanulmá-
nyozta az embereket, inkább csak a jelenségek szintjén. Ezért nem meglepő, hogy
az emberi reakciók olykor meglepik.
A Márai alakok nem hús-vér személyek, illusztrációk.
Amúgy nagy író, nagy gondolkodó, és még kedvelem is.
Persze nem vagyok szakértő, vidáman írhatok hülyeségeket!
Előzmény: Jávorfácska (145)
Shinitai Creative Commons License 2008.11.21 0 0 180
Készséggel elismerem, a Te mondásod sokkal jobb, csak tartalmilag más, mint amit
én mondtam.
Előzmény: msmks (118)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 179

Ezt nem inkább a halál utáni élet c. topikban kéne kitárgyalnunk?

Előzmény: Jávorfácska (178)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 178

Buddha tanaiban tabula rasa vagyok. Itt az alkalom, hogy ez változzon. Előre szólok, lehet, hogy a felfogóképességem nagyon lassú.

Hova lett a láng? - van erre válasz a buddhizmusban?

A kereszténységben ilyen gond nincs. A láng szüntelenül ég:)

Előzmény: msmks (168)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 177

A problémák szvsz Ádámmal és Évával kezdődnek. Isten mindent meg akart tenni értük. De azzal, hogy ettek a tiltott fa gyümölcséből, olyanfajta önállóságot követeltek maguknak, amiben már nem tehet meg mindent értük Isten, mert nem léphet helyettük. Ha helyettük lépne,  akkor abban a szabad cselekvésben gátolná őket, amit ők előzőleg megköveteltek maguknak. 

Előzmény: msmks (173)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 176

Én szeretném megérteni, hogy számodra mi ebben az önellentmondás. Tudom, hogy egyről- kettőre fogunk jutni, ahogyan már nem egyszer jutottunk. Tehát hallgatlak!

Előzmény: msmks (174)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 175

Ez így teljesen érthető és elfogadható számomra, köszönöm, Magyarpityu... de volt egy másik kérdésem is:)

Előzmény: magyarpityu (167)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 174
igen, de ez számomra önellentmondást hordoz, egyelőre nem értitek, mi a problémám :)
Előzmény: Jávorfácska (172)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 173
tehetne ellene?

ha tehetne, de nem tesz: közömbös.
ha nem tehetne: nem mindenható.
ha tesz: nem létezik "rossz út", amire bárki is rátérhetne. isten nem engedi.
Előzmény: Jávorfácska (171)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 172

Magadban hordod a döntéseidet, ezt mondja modernkori pszichológia, és talán az eleve elrendelés tana is?

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 171

Isten tudja, hogy esetleg valamikor rossz útra térsz, de ő ezt nem akarja.

Előzmény: msmks (169)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 170

Hát én ezt egy kicsit másként látom...Előre látja, mit fogsz dönteni, mert képes ide-oda nézni az időben, és az események szövevényében. Előre látja a lépéseidet, anélkül, hogy a lépéseidben befolyásolna téged, vagy döntene, választana helyetted.

Előzmény: msmks (169)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 169
ha Isten előre tudja, akkor nincs szó szabad választásról. :)
ha Isten előre tudja, mit választok, akkor nekem semmi felelősségem nincs a választásban, úgysem dönthetek másként, mint ahogy Isten akarja.
Előzmény: magyarpityu (167)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 168
igen.
akkor felveszem itt. a reinkarnációról, azaz a "lélek vándorlásáról" szólva a Buddha a következőt mondta:
van egy mécses, amelyben olaj van. meggyújtjuk a kanócot, és a mécses égni kezd. ha este eloltod a mécsest, majd a következő este meggyújtod újra, akkor a láng ugyanaz lesz, vagy ez már egy másik láng lesz, mint az előző?

azok, akik egy "halhatatlan lélek" vándorlásáról beszélnek a testek között, azok azt mondják, hogy a láng bizony ugyanaz. (kérdés, hogy hová lett a láng, miközben nem égett a mécses.)
akik azt mondják, hogy nincs lélek, azok azt mondják, hogy ez egy másik láng. de azt nem képesek megmondani, hogy ez az új láng miben különbözik a régitől.
Előzmény: Jávorfácska (166)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.21 0 0 167

Sziasztok!

Ahogy ígértem, összefoglalom, számomra mit jelent a szabad akarat és az eleve elrendelés. Isten meghívása az üdvösségre mindannyiunknak szól, mind hivatalosak vagyunk Isten közösségébe és mindannyian elférünk Nála. Azonban nem mindenki él a lehetősséggel, nem mindenki fogadja el az ingyen kegyelmet. Szabad akarat, hogy Isten nem erőlteti rá senkire magát, mindenkinek elfogadja a döntését, eleve elrendelés pedig, hogy Isten előre tudja, végül ki fogja elfogadni a meghívást és ki rekeszti ki magát. Szerintem dióhéjban erről van szó.

Előzmény: Jávorfácska (149)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 166

Az önismeretei kérdéseknél tartottunk, sors és önismeret, aztán én egy csomó irodalmi idézetet pakoltam fel, amint láhatod, szerintem Te pedig bárhol fel tudod venni a fonalat.

Előzmény: msmks (163)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 165

Lóghatsz, amennyit csak akarsz, de mint látod, én már ezt a kis időt is észrevettem!

Előzmény: msmks (162)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 164

És olyan mondás is, hogy a szerelem mindent legyőz, de a szerelmet nem győzi le semmi.

Szia Elisabeta!

Örülök, hogy jöttél, és ízesíted a topikot!

Előzmény: Törölt nick (161)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 163
viszont már nem emlékszem, hol tartottunk...
Előzmény: Jávorfácska (160)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 162
csak egy napot lógtam el :)
Előzmény: Jávorfácska (160)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.21 0 0 161

Erre van egy tréfás mondás:

Az Omnia (kávé) legyőzi a szerelmet.

Előzmény: Jávorfácska (157)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 160

Ezt a vendéget már nagyon hiányoltam...

Előzmény: msmks (159)
msmks Creative Commons License 2008.11.21 0 0 159
az idézetből nem is jön ki. ez saját tapasztalatból jön ki.
Előzmény: bhagavan (122)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 158

Köszönöm a kedvességedet, ami azt illeti, ma tényleg roskadásig raktam az asztalt, de nem tagadom, csupa olyasmit szeretek elétek tálalni, amit én magam is szeretek.

Persze szívesen kóstolgatom a vendégeim főztjét is:)

Előzmény: Nicsinyo (156)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.21 0 0 157

Hát igen:

Omnia vincit amor.

• A szerelem mindent legyőz.
  • Eredete: Vergilius: Georgica.
Előzmény: Törölt nick (155)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.11.21 0 0 156
Tetszik ez a Füves könyv (meg a többi idézet is), Jàvorfàcska!
Te pedig egy jo hàzigazda vagy...:-)
Előzmény: Jávorfácska (138)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.21 0 0 155

You Are My Destiny

Igy is fel lehet fogni a végzetet.:)

Előzmény: Jávorfácska (154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!