Macika, komolyan mondom, felvetetlek tiszteletbeli szemorvosnak. Nem vállalnád helyettem a szakmai moderálást :) ?
Ha megengeditek, rendet tennék a LASIK vs. PRK (tehát hagyományos kezelés) témában.
1/ A tények: A LASIK valóban újabb eljárás, valóban nyugaton többet csinálnak belőle mint PRK-ból, valóban a szaruhártya tangenciális bemetszésével kezdődik a beavatkozás, hazánkban a nagyobb centrumokban az Optikmedben, a SOTE-n és a Focusban is csinálnak ilyet. A pontosság kedvéért az Optikmed úgy döntött, hogy mivel a LASIK pontenciális szövődményei teljes egyetemi klinikai műtéti háttér jelenlétét kivánják, a szemklinikán végzi a LASIK műtéteket. Ebben szerintem igazuk is van, a jobb félni, mint megijedni elv alapján.
2/ Macikának ismét igaza van, a LASIK pont olyan mint a császármetszés, többet lehet kérni érte, nincs szülési fájdalom, amúgy pedig mint a babának, mint a mamának rosszabb mint a természtes szülés. Tele volt a Dallasi szemkongresszus a LASIK szövödményeivel, szóval lassan a testtel. Nőgyógyász kollégámnak üzenem, szinte biztos, hogy LASIK-al nem lett volna jobb, de lehet, hogy most ott konzultálhatnék a szemed felett. A világ úgy tűnik kezd visszafordulni a PRK felé, amivel egyébként a kezelés felső határa - 12 D.
A centrumokról nagyon igyekszem kerülni, hogy véleményt mondjak tapasztalat, illetve műszaki háttér kérdésében. Most csak annyit, dr. W. GY. Focusos túlkorrekciója, alul-eredménye ügyében, a Focus védelmében, hogy a Focus egy régi Visex Star-ral dolgozik, ehhez képest az eredményeik egyáltalán nem rosszak. Sőt, a Focus egy kifejezetten kisérletező kedvü intézmény, Dallasban a Focus tulajdonosa mutatta be azt a kisérleti lézerberendezést, amit itt a Focusban próbáltak és próbálnak ki ma is, mert Amerikában egy ilyen kisérletsorozat megszervezése iszonyú jogi feltételekhez kötött.
Pitzunak szintén igaza van, azzal a külömbséggel, hogy nem "talán" lesz sérülékenyebb a szem LASIK után, viszont az eredményei nem szignifikánsan jobbak, mint a PRK-é.
Kérésem mindenkihez: Írjátok meg mindannyian, akik két centrumban voltatok vizsgálaton, hogy hol mit tapasztaltatok, igen kiváncsi lennék erre.
A Lasik gyakorlatilag majdnem ugyanúgy forradást hagy a szaruhártyában, mint az átkos orosz módszer.
Nyugat-Európában és Amerikában azért gyakoribb, amiért a császármetszés is gyakoribb: kényelmesek az emberek, az orvosok pedig igyekeznek kihasználni-kiszolgálni ezt.
Kétségtelen, hogy nem fáj szinte egyáltalán, viszont kétszerannyiba kerül.
Lehetséges szövődmény, hogy a kivágott kis zseb nem tapad rendesen vissza, és egy darabig fityeg, vagy leszakad, ilyenkor van nagy szar.
Az sem szerencsés, hogy (Pitzunak igaza van) sérülékenyebb lesz a Lasik után a szem, ha ütés éri, könnyebben repedhet.
Van egy szemészorvos ismerősöm, aki viccesen megjegyezte, hogy azért szereti az orosz, szikével műtött szemet, mert autóbaleset esetén szépen egyenes (a szike vágásának megfelelő) vonalban reped a szem, és könnyebb összevarrni, mint a műtetlen szemet, mert az össze-vissza, cikkcakkban reped, és nagyon melós. :o)))
Nem vagyok biztos benne, hogy a Lasik is hasonló, de nincs kizárva.
En a Focus Med-ben voltam, tavaly szeptemberben. nekem csak -3 -4 D volt a szemem, es alapjaban meg vagyok elegedve. Nem kellett lassik, csak a szokasos szaruhartyalekaparos modszer. Bar ketsegtelen, hogy 2-3 napig iszonyuan fajt, aludni alig birtam.
Ket rossz hatas maradt meg:
az egyik, hogy a jobb szemem nem tökeletes, pedig altalaban 1 D-val tul is korrigaljak a szemet, szerintem maradt rajta 0,5-1 D (90%-os). A bal szemem jo. Hat ez van.
A masik, hogy sokkal erzekenyebb lett aszemem, elsosorban a mechanikai ingerre, pl, ha belemegy valami, vagy ha eroteljesebb utes, dörzsöles eri. regebben nem volt igy, a mutet ota viszont ekkor taknyom-nyalam összefolyik es nagyon tud szurni. Egyebkent a cigifüstre is rendkivül erzekeny lettem, odaig se nagyon birtam, de azota magjobbanc sipi a szemem es könnyezek.
A Lasik eljárás tényleg újabb, de állítólag külföldön már elterjedtebb, mint a PRK.
A 2-3 nap fájdalom nem jár vele, de nem hiszem, hogy ez szempont lenne. 2-3 napot ki lehet bírni.
Illetve azt mondják, pontosabb lehet a PRK-nál, főleg magas dipoptriáknál.
Mivel én küzdősportolok, a Lasikot eleve kizárnám. Az én szaruhártyámat ne vagdalja senki. Bár a Lasikról csak a műtétem után hallottam.
Összefoglalva, sokan dicsérik a Lasik-ot. Az egyetlen hátránya az lehet, hogy talán sérülékenyebb lesz a szemed. De erről sem tudtak mit mondani a topic szakemberei néhány hete.
Én is a lézeres szemműtéten gondolkodom. -9,5D ill. -8,5D kontaktlencsét hordok, a jobbikon elvileg van egy -0,5 cyl 180 fok is, de a lencse nem cilinderes, így is jól látok vele. Mértek már -13 dioptriát is az egyik szememen, ebből kifolyólag nagyon nem tudom, hogy most éppen melyik értéknek higgyek :(
Jó pár éve figyelem a mútéti lehetőségek alakulását, kezdve onnan, hogy Fjodorov-klinika Moszkvában, eü. minisztérium illetékes osztálya ésatöbbi, mert akkor még a szikés módszert sem csinálták itthon, a lézer meg abszolút nem volt a köztudatban. A szikés módszer hamar kiesett a választékból. Sokáig a lézeres is tárgytalannak tűnt, mert azt mondták, hogy ilyen nagyfokú rövidlátásra nem csinálják meg, vagy ha mégis, akkor sem lesz belőle 0D, akkor meg tök mindegy, ha továbbra is lencsét kéne hordanom.
Egy éve jártam vizsgálaton a Focusnál, ott azt mondták, hogy a PRK a magas dioptria érték miatt nem jöhet szóba, de LASIK-re alkalmas a szemem. Akkor úgy döntöttem, hogy várok még vele, részben pénzügyi okokból, részben meg azért, mert nagyon újnak tűnt a LASIK eljárás, és a Focus is azt mondta, hogy havi 1-2 műtéti napon csinálnak csak LASIK-et, míg PRK-t lényegesen gyakrabban. Én meg nem szeretnék kísérleti nyúl lenni gyakorlatlan orvosok keze alatt.
Most ismét felmerült a téma, hogy jó lenne a mútét. De hol, és miért éppen ott?
Az Optik-Med mellett szól a rengeteg itteni sikerélmény, az orvosi garancia, és a tapasztalat ... ellene az, hogy csak PRK-t csinálnak, tehát esetleg azt is megműtik, akinek a LASIK jobb lenne. Ha náluk műttetném magam, és nem lenne teljesen 0 a végeredmény, akkor örökké azon filóznék, hogy LASIK-kel biztos jobb lett volna.
A Focus mellett szól az, hogy van mindkét módszer, tehát az adott páciens számára jobbat ajánlják ... ellene az, hogy kisebb a rutin, hacsak meg nem változott időközben a helyzet.
És van egy Lasik Szemészeti Klinika is itt Pesten, amely főleg LASIK-re specializálódott, de csinálnak PRK-t is, ha azt jobbnak látják. Hetente van műtéti nap, az elvégzett műtétek számáról nincs információm. Ellene szól az, hogy viszonylag új a piacon, nem látok róla visszajelzéseket, élménybeszámolókat sehol.
A SOTE I. Klinikán szintén van mindkét eljárás, de számomra kizáró ok a kiszolgálás színvonala, a hosszú várakozás, amit itt említettetek ... meg az a feeling, ami a TB-hez kötődő intézményeket belengi. Volt szerencsém náluk kontaktlencse vizsgálaton átesni (2 óra várakozás minimum), meg két hétig szenvedni azért, mert juszt is félkemény lencsére akartak átállítani ... szóval abból nem kérek.
Ok, tudom ... írtatok itt olyat is, hogy Optik-Med leszedett -11D-t is, meg lehet több lépésben is, ha egyből nem megy ... de -8D felett tudtommal szerencsejáték, nem lehet biztosat mondani, hogy mi lesz az eredmény.
Most kb. itt tartok. Mivel nem tudok dönteni, valszeg elmegyek az Optik-Med-hez és a Lasik Klinikára is egy vizsgálat erejéig, meg személyes benyomásokat szerezni, és azután döntök. Meg persze minden szereplőt megkérdezek, hogy miben tartja magát jobbnak a konkurrenciánál, mivel tudna meggyőzni, hogy inkább őket válasszam, és ne egy másik intézményt :) Kicsit macerás lesz kétszer egy hétig nélkülözni a lencsét ... :(
Ha hozzá tudtok szólni, csak bátran ... van egyáltalán itt valaki, akinek LASIK műtéte volt? Azt olvastam, hogy bár alapvetően a magasabb dioptria kezelésére találták ki, külföldön már 2-3 dioptriánál is ezt javasolják az előnyei miatt. Ehhez képest nálunk még mindig a PRK a gyakoribb. Miért?
Viszonylag ritka, hogy az egyik szemen -3,5D, amásikon +3,5D fénytörési hiba van, de előfordul.Saját betegeim közül egy esetben fordult elő ( természetesen nem pont azonos dioptria értékekkel), hogy lézeres kezelésre került sor, méghozzá sikeresen. ( történetesen az Optik-Medben)
A kezelés előtt részletes szemvizsgálat kell, hogy történjék, sok függ a műthetőség megítélésében attól, hogy van -e esetleg cylindered, vagy csak spherikus töréshibát kell lézeresen korrigálni.
Mindenesetre elvileg nem kizáró ok a két szem eltérő töréshibája, de ennél tovább, csak a vizsgálat után lehet menni.
Sok sikert, és tájékoztass a vizsgálati eredményekről, érdekel, hogy lézercentrumban, ahol erre specializálódtak, milyen végleges vélemény alakult ki, ill. mit ajánlottak...
Szia Sárkány(bőr)!
Rövid válasz a kérdésedre (OPTIK-MED vagy FOCUS):
Tegyük fel másképpen a kérdést. Ha tudod, hogy téli gumit szeretnél, hová mennél, mondjuk az ország legnagyobb gumis műhelyébe, vagy a CORVIN áruházba ahol esetleg még hajcsavarót is vehetsz a feleségednek?....
Az OPTIK-MED csak lézeres szemműtétet végez.
A FOCUS-nál inkább a sokféleségre adnak.
Egy biztos (ezt egy szemész ismerőstől tudom): A KEZELÉSEKNÉL A GYAKORLOTT KÉZ NAGYON SOKAT SZÁMÍT!!!!!
Vagyis szerintem OPTIK-MED.
Na igen nekem is jó lett volna 3 éve egy ilyen topic, tele infóval, nem kellett volna 1 éves nyomozást és közvéleménykutatást csinálnom a műtét előtt...
Az az igazság, hogy a jogsimba mos sincs beírva ez a korlátozás, valahogy kimaradt belőle:-)
A vezetés megoldva, csak nagyon sűrgős esetekben megyek majd vidékre, ha a többiek nem tudják megoldani 2 napon belül:-)
Használnak a szemcseppek ZedlzDead?
Amióta visszaadták a látásomat, azóta semmi különbséget nem érzek a szemem teherbírásában. Csak annyit, hogy jobban látok, mint kontaktlencsével.
Ma voltam a fél éves vizsgálaton, a bal szemem 0,9-es, a jobb 1,0-ás. Nem ment a bal szememmel az 1,0 sor. Pedig amúgy megesküdtem volna, hogy a ballal látok jobban.
Mindenesetre ez így nagyon megfelel számomra. Nem hiszem, hogy ezt a minimális eltérést valaha is érezni fogom.
Én 3 héttel a műtét után már vezettem, állati boldogan, mert a jogsimba belepecsételték, hogy szemüveg nélkül vezethet! (Ezt Te se felejtsd el!) Igaz, hogy én rövid távokat vezettem, nem is javasoltak hosszabb távot, mert az nagyon igénybe veszi a szemet (pl. kiszárad).
Elvileg a műtét után 1-2 héttel már tudsz dolgozni, hogy konkrétan a vezetésre mit tanácsolnak, azt nem tudom. Valószínűleg egy kicsit több pihenést, mert gyorsabban el fog fáradni a szemed.
És ha engem kérdezel, akkor Optik-Med.
Sziasztok!
Végigolvastam hozzászóllásaitokat ezért szeretném Én is feltenni kérdésemet.
Általában ahogy olvatam mindenkinek vagy+ vagypedig - -os szemüvetek volt a műtét előtt...
Viszont Nekem a természet fintorának köszönhetően +3.5 és -3.5 :-(
Ti mit javasoltok?
Most jelentkeztem be a Focushoz vizsgálatra jövő héten megyek:-)
Ha minden jól megy Dec. közepén szeretném megműtetni a szememet, hogy a jövő évet már tisztábban lássam:-)
Viszont meg tudná-e valaki mondani, hogy műtét után mennyi idővel lehet biztonságosan vezetni..
Ugyanis havi szinten kb 8-10 ezer km-t vezetek...
És még egy kérdés Focus vagypediglen Optik?
Mikanak, ZedlzDead-nek, es Face-nek (akinek meg keresem a leirasat :))
En amugy 24 eves vagyok, de vannak nalam fiatalabb es idosebb ismeroseim akik gondolkodnak a dolgon, idosebb embereknel lehet nagyobb a kockazat? Mondjuk 55-60 eves emberkekre gondolok:)
Meg egy kerdes tud valaki www oldalt vagy konkret telszamot mondani a mutetet vegzo helyekhez? Koszi mindenkinek az odafigyelest :)
"Beleolvastam a családias hozzászólásaitokba, de egy pár dologra nem láttam a választ!? :) Lehet, hogy rossz a szemem?? :)
En -1.5;-1.5 szemű vagyok és lehet-e így műttetni magam illetve mitől függ kinek lehet kinek nem? :)
Ami leginkább érdekelne, hogy mivel akadályozzák meg, hogy elmozdítsam a szemem műtét közben? Ha sportolok, nagyobb-e a veszélye annak, hogy műtét után elpattannak az erek az erőfeszítéstől? Lehet-e végleges szemkárosodás a műtét hatására? Van-e korhatár? És melyiket javasolnátok inkább a kaszabolást vagy a zseblámpát? (bemetszés, lézer) :) Kösz mindenkinek és jobbulás a bátraknak :) "
Nekem 98-ban volt szemműtétem a Focus-nál.
EGy ott lévő pácienst -1,5 -ös szemmel műtötték. Tehát ez megy, csak pénzed legyen.
A szemed nem tudud elmozdítani műtét közben mert speciális felületen fekszel, a szemhéj meg ki van támasztva mint A Tom és Jerry-ben aTom szeme_:))
+érzéstelenítés.
Ennek ellenére , ha a számítógép a legkisebb elmozdulást érzékeli-ugyanis végig ez vezérli a műtétet- azonal leáll!! ( Én is rákérdeztem)
VÉgleges szemkárosodásról én nem hallottama lézeres műtéteknél a szikés módszert én hazárdírozásnak tartom, itt félévig mindennel vigyázni kell és visszaromolhat, a lézeressel egy hét múlva vezettem, bár mindkettő fajtánál beszéltem elégedett pácienssel, ugyanis egy évig készültem a műtétre, előtte végigkérdeztem vagy 5 műtöttet, volt olyan akinek a szikés visszaromlott, utána helyrehozták lézerrel.
Korhatár alsó van 18 alatt nem igen műtenek, csak ha már megállt a szemromlás.
Néhányra tudok válaszolni, főként a topik alapján.
A 1,5 dioptria elvileg már műthető (1 dioptria alatt nem szokták javasolni). Az, hogy lehet-e, egy vizsgálaton derül ki, egy csomó kizáró ok van, de ezekről a szakembereket kérdezd :-)
A szemedet a műtétkor kiterpesztik, és egy vákuumos maszkot raknak a szemgolyódra, így nem mozdul el. Kicsit durván hangzik, de az érzéstelenítőtől nemigen érzed.
Szemkárosodásról még nem hallottam, korhatár van, nagyon fiatal korban nem javasolt, mert akkor még változhat a szemed.
Egyértelműen a lézert javasoljuk, szerintem itt mindannyian.
Teleszkópot kerestem és szemműtétre leltem :) ilyen ez az internet :)
Beleolvastam a családias hozzászólásaitokba, de egy pár dologra nem láttam a választ!? :) Lehet, hogy rossz a szemem?? :)
En -1.5;-1.5 szemű vagyok és lehet-e így műttetni magam illetve mitől függ kinek lehet kinek nem? :)
Ami leginkább érdekelne, hogy mivel akadályozzák meg, hogy elmozdítsam a szemem műtét közben? Ha sportolok, nagyobb-e a veszélye annak, hogy műtét után elpattannak az erek az erőfeszítéstől? Lehet-e végleges szemkárosodás a műtét hatására? Van-e korhatár? És melyiket javasolnátok inkább a kaszabolást vagy a zseblámpát? (bemetszés, lézer) :) Kösz mindenkinek és jobbulás a bátraknak :)
Én nem tudom, hogy heg, vagy nem heg, de a cimborámnak két éve csinálták, sima lézeressel. Azóta nem szeret este vezetni, mert azt mondja, olyanok a lámpák, mintha üstököst nézne szemből. Mondom neki, hogy ez hülyeség, szemből még sose látott üstököst :))) Szóval, ilyen csóvát húz, de körbe. (ő nem internetezik,azért én írok. Ő tul.képp egy inter-nyet :))) Na, megnézték ilyen biomikroszkóppal, van egy "felhőcske" a szaruhártyáján ahol műtötték. Na, most az a kérdés, hogyha az reverzibilis, akkor miért nem reverzibilizálódott két év alatt? És nem is fog?
Örömmel látom, hogy a fórum továbbra is aktívan működik. Macikának csak gratulálni tudok ahhoz a hatalmas információmennyiséghez, amit az excimer műtétekről összegyűjtött, mielőtt rászánta magát. Különösen Optika.hu-nak üzenem, hogy szakemberek részéről nagyon fontos az objektív tájékoztatás, még ha esetleg kicsit ellenérdekeltek is a lézeres kezelésben. Konkrétan: A hagyományos excimer műtét után /PRK/ a szaruhártya NEM hegesedik. A szaruhártyában megjelenhet egy mucoprotein /bocs :)/ anyag, ami a haze nevű állapotot okozhatja, de ez még véletlenül sem heg. (Mielőtt vitatkozni kezdenénk a heg per definiciónem irreverzibilis, a haze per definicionem reverzibilis) elváltozás. /mégnagyobb bocs :)/ Talán az optikmedesek tartottak valaha egy előadást nekünk ennek előfordulásáról, próbálj meg kérni tőlük irodalmat, vagy ha nem ők voltak, biztos megmondják hol lelhetsz.
Többieknek: A kezelést végző intézményeknek kutya kötelességük ezekre a kérdésekre kimerítő választ adni, ne restelljetek kérdezni.
Tisztességes helyen ezek az infók irásban is meg kell legyenek, az ismert FAQ, vizsgálati, kezelési leírás stb. formájában.
Azt írtad, a Bowman hártya eltűnik, mégsem hegesedik a szem. De hegesedik! Csak egy finom, egyenletes felhő lesz, nem egy masszív, durva heg. Mert a behatás is egyenletes. De ez csak szőrözés, lényegében igazad van.
Érdekes, hogy a Lasik eljárásból mindenki csak a jót szűri ki.
Legyünk pártatlanok. Még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. A Lasik után ugyanis forradás marad a szaruhártyában, csakúgy, mint az átkos orosz eljárás után, hiszen „zsebet” vágnak bele, és azon belül végzik el a szaruhártya fénytörésének szabályzását. Ezek után visszahajtják a „kivágott” darabkát, és az visszagyógyul.
Vagy nem.
De az igaz, hogy gyakorlatilag fájdalommentes.
És erre építenek a módszer lelkes hívei.
Pedig a „hagyományos” lézeres eljárás gyakorlatilag forradás nélkül gyógyul. Csak az ún. Bauchman hártya tűnik el a szemről, amiről azt tanítják, hogy ha az megsérül, akkor hegesen gyógyul a szem. Persze a tankönyvek a lézeres szemműtétek előtt íródtak. Merthogy ez esetben mégsem hegesedik a szem.
Legyünk megelégedve – szerintem – a hagyományos módszerrel, (bár a Lasik után másnap akár mehetünk is dolgozni) nem árt az a pár nap pihenés a mai rohanó világban.