Köszi a segítséget! Eltávolítottam az elhalt, elszáradt csírákat. Univerzális virágföldbe lettek ültetve, kb.: 1,5 ujnyi homok az ültetőedény alján, s azon 2,5 ujnyi virágföld. Fényképeket ígértem, hamarosan feltöltöm. Üdv mindenkinek!
A Hayward termős fajta (nem létezik porzós Hayward), a Tomuri pedig jó porzója ennek.
Egyébként érdemes lehet valami avar/lomb/szálas takarást tenni köréjük, hogy a tővek még extrém hideg esetén se károsodjanak.
A felfutó hajtásokat én sosem szoktam takargatni, de nálam tapasztaltabbak (pl. a Nálunk is termő új gyümölcsök topikban) javasolják a fehér takarást a függőleges törzsekre. nem amelegentartásért, hanem hogy a téli napsütés miatti erős hőingadozást elkerüljék, ugyanis a "nappal kiolvad - éjjel megfagy" húzd meg - ereszd meg játéka okozhat kéregrepedéses fagykárt.
Új vagyok ezen az oldalon, és a véleményetekre lennék kiváncsi. Nógrád megye középső részén lévő kertemben ültettem tavasszal 3 Hayward ( 2 termő, egy porzó) és egy Tomori tövet. Szépen megerősödtek, kb1 cm vastag hajtásokat neveltek. Ez lesz az első telük kint. Szükséges valamilyen védelem? A töveiket kissé fölkupacoltam földdel. A hajtásokat takarjam?
Az elpusztult csírák eltávolítása csökkenti az átfertőzés esélyét, de hogy mennyire, az függ egyebektől is.
Ha normál földbe ültetted a magokat, ez valószínűleg nem jelentős, hiszen a föld természetes módon tele van rothasztó-korhasztó mikrobákkal, ha viszont tőzegbe, hompokba, steril földbe stb. vetettél, ahol az ültetőközeg maga nem eleve egy mikrobatenyészet, akkor inkább számít szerintem.
Részleges megoldást jelent, hogyha az elszáradt csírákat eltávolítom mihamarabb, a terjedés megakadályozása érdekében?
Tisztában vagyok vele, hogy a magról való szaporítás eredménye kétséges, első sorban hobbi szinten foglalkozom vele, így a veszteség is bele van kalkulálva. A most meglévőket próbálom "felnevelni", s ahogy írod, az oltás lehetőségét nem zárom ki. Köszönöm a tippet!
A csíranövények elszáradása valószínűbb, hogy valamilyen fertőzés, palántáknál könnyen előfordul. A kb. 20 fok + ablak, a lehetőségekhez képest jó nekik, majd kiderül hogy húzzák tavaszig.
Ne felejtsd el, hogy a kiwinél is (mint szinte mindegyik gyümölcsünknél) nemesített fajtákat tartunk. Ezeknek a magjából bizonytalan gyümölcsminőséget adó, a szülőnél szinte mindig gyengébb minőségűt termő utódnövények lesznek, amik csak ritkán hasonlítanak a nemes szülőre.
Kiwi esetén zömében porzós (hímvirágú) kiwire számíthatsz, akár 10-20 növényt is fel kellhet nevelned ahhoz, hogy néhány termős (nővirágú) is legyen köztük.
Ha nincsenek nemesítői, fajtaszelekciós szándékaid, jobban jársz ha beoltod valamilyen ismert, nemes fajtával a magoncaidat (ha már elég nagyok lesznek), ha pedig egyszerűbben akarsz termő kiwit a kertedbe, akkor vegyél egy megbízható kereskedéstől ismert fajtájú nemes kiwit. E kettő nem is zárja ki egymást, mert ha veszel egy-egy termőst és porzóst, akkor 1-2 év múlva ezekről szedett nemes hajtással olthatod be a saját nevelésű alanyokat.
Szia, a végső cél az, hogy itthon a kertemben, legyen egy vagy több termő egészséges kivim. Tisztában vagyok vele, hogy évek múlva lesz eredménye, de nem baj.
Megpróbálom megmenteni a csirácskákat, remélem sikerrel fogok járni! Jelenleg állandó szobahőmérsékleten kb.:20C fokon vannak, az ablakban ahol déli-délutáni napfényt kapnak, állandó nedvesen tartott földben. Hagyjam ott őket?
Már van pár, amik miután kicsiráznak s kibújnak a földből, elszárad a szíklevelük. Ez a kései/korai vetéstől van? Mivel tudnám őket segíteni?
Hát vagy túl későn, vagy túl korán vetetted el ezeket a magokat...
Vagy azon frissében, májusban el kellett volna, vagy kivárni a kora tavaszt, és akkor elkezdeni. A szerencsétlenek most belenőnek a tél közepébe, pont ellenkező ciklusban, mint kellene nekik. A magokba "visszagyömöszölni" őket mostmár strapás lenne, marad az, hogy megpróbálod megmenteni a a kiscsírákat.
Sziasztok, idén májusban kiboncoltam 2 kivit, kb 6-7 hete elültettem a magokat, kb egy hete bújtak ki. A magokról nem tudok egyebet csak azt, a papírja után, hogy olasz. Mikor szedjem őket külön, s mire figyeljek az átültetésnél? Legközelebb képeket is felteszek!
Igen, sajnos a haywardra nekem is várnom kell, de ha azt nézzük, hogy a legtöbb honos gyümölcsfa több évesen kezd el teremni, akkor még előnyben is vagyunk a kivivel:)
A ken's red-el ez az egyetlen probléma, hogy gyümölcse igen apró. Nekem idén az első termés relative jól sikerült, viszont porzó nélkül, ugyanis egy vakondnak köszönhetően a porzója az idén még nem hozott virágot. Így mogyoró nagyságú termései voltak és olyan 30 szem ért be porzás nélkül a közel 200 virágból. Egyébként nagyon izletes kiviket terem! Egyik ismerősömnek már 3-4 éves tövei vannak és neki állítólag akadtak kisebb dió nagyságú gyümölcsök is és miután szinte az összes virágból gyümölcs lett, így már saccra is több száz termést szüretelt. Bár ő óvatosan lefújta tavasszal virágzáskor moníllia ellen, amit egyébként nem mindenki ajánl, erről nagyon eltérő véleményeket hallok-olvasok. Valamint nem sajnálja az istálló trágyát sem, 2 hetente szórja körbe a tövüket.
A többiek véleményére ezzel kapcsolatban én is kiváncsi lennék!!!
A hayward 3 éves korában termőre fordulhat, és évről évre többet teremhet a körülményektől függően. 10 éves korára éri el a tenyészcsúcsot, akkor már 1 tő akár 1 mázsa termést is hozhat, persze ezek csak tájékozató és átlag adatok:))
Viszont nekem a ken's red már kb másfél éves korában termett, ezért kezdtem ezzel a fajtával, majd telepítettem a haywardot.
Boltban hozzáférhető tiszta IBA-ról (amiből 0,6%-os oldatot csinálhatnál) nem tudok, de szerintem nem is érdemes erőlködnöd az előkerítésével. Inkább vegyél boltban Incit-K-t, abban naftilecetsav (0,8% NAA, magyarul NES) és indolvajsav (0,5% IBA, magyarul IVS) keveréke van, hasonlóan jól illene működnie, legfeljebb nem 90%-os eredést kapsz, hanem csak 80%-ost, feltéve, hogy a többi dolgot jól csinálod.
Arth ur! Még valami! Incit8-am van ugyan, de az IBA-t nem tudom honnan szerezhetném be. Tudsz valami online áruházat ahol lehet kapni? Milyen áron van, csak nagyságrendileg? Az incit elég olcsó...
Sziasztok. Érdeklődnék valaki nem tudna-e felajánlani 1-1 hayward-tomuri kiwipárt ? nagyon szeretnék de most anyagilag elégnehéz hejzetben vagyok. Postaköltséget álnám. Veszprémmegyében elmennék érte.Köszönöm.
"6000 ppm IBA 5mp bemártással is 90%-os gyökeresedést biztosít"
ppm: "parts per million" rövidítése, anyagkoncentráció milliomodrészben megadva, %-osnál kisebb koncentrációknál szokás használni. Ezesetben a 6000 ppm az 6000 rész hatóanyag (IBA) 1 millió rész oldatban, azaz 0,6%-os IBA oldat.
IBA: Indol-butyric acid rövidítése, magyarul indolvajsav, az egyik leghatékonyabb gyökereztető hormon.
Tehát a félfás dugványok alsó végeit 5 másodpercre bemártották 0,6%-os indolvajsav oldatba, majd lerakták a dugványokat meleg, párás helyre, és megfelelő idő múlva (feltételezem hogy 6 hét, vagy két hónap lehetett) átlagban 10-ből kilenc dugványnak ültetéshez elégséges méretű gyökérzete nőtt.
És még:... Egy török dolgozat angolul, amiben azt taglalják, hogy milyen hatással van az IBA koncentrációja és a félfás dugvány szedésének időpontja a kivi gyökeresedésére. Már 6000 ppm IBA 5mp bemártással is 90%-os gyökeresedést biztosít július végi dugványszedéssel.Nagggggyon érdekes :)))) 90 %
Érdeklődj a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topikban (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181283) telepítőanyagról. Remélhetőleg Ninovargáék tudnak neked megbízható forrást elfogadható árral ajánlani.
Állítólag lehet...
Gyakorlatilag meg nekem néha gyengén sikerül, néha meg egyáltalán nem. Sokan sokféleképpen próbáltuk már, és bőséges frusztrációt okozott már mindenkinek, néha egy kis sikerélménnyel. A Haywardot és Tomurit messze nem olyan könnyű dugványozni, mint pl. a minikiwiket. Kicsit több odafigyeléssel azért idén télen is fogok próbálkozni újra a fás dugványozással.
Nekem is van 3 termő hayward és 1 tomuri porzóm, de még csak 2 évesek, augusztusban telepítettem őket a végleges helyükre.
Viszont igen nagy kerttel rendelkezem, amely homokos, szőlő-klímájú terület, állítólag az egyik legjobb terület kivi telepítésére. A biztonság kedvéért szeretnék még 1 porzót beállítani, de akkor már fejleszthetném a termő állományt is, ebből jött az ötlet, hogy miért ne termeszteném "nagyban"?!
Viszont anyagilag nem állok túl fényesen, 3000 ft/tő áron pedig nem tudom megvásárolni.
Tud valaki egy megbízható, de olcsó helyet, ahol lehet kapni?
Esetleg lenne valakinek néhány gyökereztetett vesszője felesleg és eladó? Vagy csak simán vessző?
Én megtartanám, de még csak két öreg, termő kivitövet neveltem fel. A profik általában egy szálat javasolnak csak magasra ereszteni. Ha ezt választod, akkor is ráérsz jövőre választani közülük, ha már látod, hogy melyik hajt jobban, erősebben.
a termos novenyen ket vesszo fut felfele, mindketto egyforman erosnek es egyforman hosszunak tunik. Tavasszal mindkettot megtarthatom, ha ketfele engedem oket avagy mindenkepp csak az 1 szalas megoldas a mukodokepes?
Hagyd nőni, majd a növény eldönti. Ha tud az egyméteres hajtáson valamelyik felső rügyből erősen hajtani, akkor viheted azt tovább; ha nem, akkor majd hoz új erőset lentről. Ráérsz akkor eldönteni, amikor már megerősödött, csak legyen egy jó erős hajtása, ami mehet felfelé szabadon.
Ha nem bolygattad meg a gyökérlabdáikat az ültetésnél, akkor nyugodtan újraültetheted őket, de szerintem felesleges. A két öreg kivim sincs messzebb egymástól 1 méternél, és köszönik erősek, jól nőnek. A tő- és sortávolságot akkor kell igazán komolyan venni, ha területet telepítesz be egy növényfajjal, hogy minden egyednek jusson elég tenyészterület. A te esetedben ez nem gond, mindkét tőnek lehet elég helye, csak nem egymás felé kell nevelni őket.
Egy apró kiegészítés: a párból csak a termő a Hayward, a párja az vagy Tomuri, vagy valami hasonló időben virágzó másik porzós fajta.
Beallok a hobbikivisek koze! :) A godollon vasaroltam egy porzos es egy termos Hayward novenyt. kb 1 meter magasak. A hetvegen elultettem oket a keritesem melle, ahova majd jo allvanyzatot tudok epiteni nekik. Kb 1 meterre ultettem oket. Olvastam viszont, igy utolag, hogy inkabb 2-3 meter tavolsagot kellett volna hagynom koztuk! kivegyem es ujraultessem oket, avagy mivel a kornyekukon csak a gyep von el toluk tapanyagot, nem kell bantanom oket?
tavasszal vissza kell vagnom oket, avagy nem, inkabb engedjem az 1m-es szalat tovabb, hogy a cikkekben irt 4 meteres hosszusagot elerje?
Lehetőleg nem nagyon ingadozó, mérsékelten fagypont alatti, fagypont körüli hőmérséklet az ideális. Ilyen hőmérsékleten locsolni sem nagyon kell. Semmiképp se tartsd melegen, ahol hajtásnak indulhat még tavasz előtt.
Fény annyi kell, amennyi levele van! Normálisan ledobja a leveleit ősszel, és akkor tavaszig fény sem kell neki.