Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Sikerült hozzájunom a Kulin könyvhöz, ami 1958-as kiadású. Nem tudjátok véletlenül, létezik-e újabb (felújított) kiadása? Esetleg tudnátok ajánlani olyan könyvet ami a Kulin könyvhöz hasonlóan összefoglaló jellegű és kb. azzal megegyező szintű tudásanyga van?
Egyelore Berko Erno vadonatuj CCD-felveteleivel frissultek az oldalak. O is a magyar fejlesztesu AMA-KAM kamerat hasznalja. A kepek magukert beszelnek...
Papp Istvánt kellene elérned mivel ő volt a tervezője, úgyhogy ő mindenre tud választ adni. Telefonszámot holnapra tudok mondani, valahol otthon van elásva.
( ps. Nap - Hold esetében a kb 15.000 ft.-os mezei panelkamerákkal is lehet próbálkozni.)
Küldtem emilt a nexusról (is) de nem tudom mi lett vele, mert nem jött vissza és az elküldöttek közt se nincs...
Lényege az, hogy küldheted az itteni [ válasz erre | adatok | e-mail ] címre is.....
Bocs hogy kicsit késtem a válasszal....
Látta-e valaki az űrállomás kinyított napelemtábláját ?
Élesen és tisztán. (Ma reggel öltözködés közben a reggeli híradóban (bocs:-))
A "törött"-ről mindíg az jut eszembe, amikor egy 200-as kész tükröt ,vagy 30 évvel ezelőtt, ki akartam finoman fúrni. A két darab még most is meg van és külön-külön is működnek.
Sziasztok
Laikuskent csak egy keresem lenne...Legyszives irjatok meg a Nagy-Goncol "rudjabol" az elso csillagnak a nevet. Tudtommal mellette talalhato a Mizar, es amire en gondolok talan az Alcor, de szeretnem ha valaki hozzaerto ebben megerositene.
Elnezest amiert kicsit "offtopic" vagyok, de hol mashol kerdezhetnem meg mint itt a Csillagaszatban...?
Éjfél után érdemes kinézni, bár elég kövér a Hold, meg a felhôzet is eléggé mozog, de esély van elkapni a Leonida meteorraj sűrűjét! Ugyanígy a szombat hajnalt is érdemes megpróbálni!
Szép idők voltak, csütörtöki előadások, máig megvannak az általános iskolai feljegyzéseim és szép emlékeim. Rám is nagy hatással voltak az említettek, Kulin György fanatikus szeretete amivel megnyerte az "égieknek" a fiatalokat. Nagyon szerettem az Üzen a Nyolcadik bolygó című könyvét, bár sokáig nem tudtam, hogy a Q. G. Lyn fedőnév mögött ő rejtőzik. A Baráti Kör utazgatásai is szép emlékek, Egerbe, Katoviczébe, ahol akkor először láttunk igazi planetáriumot. Sok évtized után végre összejött egy kis távcső, így végre én is mutathatom a Saturnus gyűrűt, a Jupiter holdakat, stb az érdeklődőknek. Akkor volt egy szép szupernóva a Delfin csillagképben, kb. 2 magnitudóig felment. És persze az UFO témák kimeríthetetlenül...
T muallim!
Az Uraniának valamikor én is lelkes látogatója voltam. Ponori Thewrewk, Kulin Róka gedeon voltak az akkori nagy öregek. Kulinnal külömösen jó viszonyban voltam. Az időtájt járt oda sokat ifj. Bartha Lajos és Szüle Dénes is. Az utóbbiról tudsz valamit? Dénes akkor 1968-71 táján 25-30 éves volt. Jó képességű, reményre jogosító embernek tartottam, azonban azóta nem halottam felőle semmit.
Egyébként csodállatos idők voltak, első 10 cm-es tükröm ott csiszoltam. Ezt követően az Urániának csináltam egy 20 cm átmérőjüt, végül magamnak szintén 20 cm átmérőt. Minden fogásra maga Kulin tanított.
fjuri
Kulinnal és Ponory Tewrek (talán jól írtam a nevét) sokat beszélgettem,az Urániában, ki is szokta javítani a tükreimet foncsorozás előtt.
Csodás idők voltak!
Az egyik első vékonyka könyvét "A kis csillagász távcsöve " címűt csak úgy faltam, akkor kezdtem amatörködni.
Az első 100-as tükrömet " A távcső világa " könyvtári példány alapján készítettem el sikeresen.
A második kiadást - nem szép dolog - már nem adom oda senkinek.