Én kb 1hónapot szántam rá és elmentem mindhárom helyre, hogy lássam a külömbséget a hozzám "közeleső" 3 hely között,ha van időd és energiád Neked is javaslom ezt a technikát.
Mindhárom helyen megvizsgálták a szemem ,különböző szemcseppek, várakozás, vizsgálatok stb.
Én ezek után döntöttem el hogy hová megyek ,hallottam erről-arról is jó kritikát, de kiváncsi természetem van:-)
A tapasztalataimat mondtam el, és ha bizonytalan vagy Te is nézz szét a helyek között.
1/Aztatat nem lehet tudni.
Csak akkor ezek szerint nagyon sok bérenc van.
Macika, Fece, Zldead, MIz, Banya, stb.
2/ Vigyázz még elszólod magad. "a konkurencia bérencei vagytok ". Te ki vagy, ha neked bármelyik itt megdicsért lézrecentrum a konkurenciád ?
Szóval ne rontsuk el azt, ami itt szépen megy, kultúremberek kultúrált formájú véleménycseréjét.
A chat ugyanis erről szól. Szépen kérlek, talán nem csak a magam nevében.
Talán majd a szemdoki tud err?l többet mondani....
Igyekszem. Pillanatnyilag a piacon jellemzően három féle lézer létezik.
1/ A legrégebbi technika, az un. full-spot ablációs lézerek, ezeket úgy dolgoznak, hogy egy, nagy energiájú nyalábbal egy lépésben kezelik a szemet. Egyetlen előnyük, hogy gyorsak, hátrányuk a relatív pontatlanság és az ilyen lézerek általában csak minusz dioptriát képesek kezelni.
Ilyen lézer hazánkban pl. Debrecenben van, Budapesten a Focusnál.
2/ A középút az un. pásztázó lézer, ami kis energiájú nyalábbal dolgozik, sejtsoról sejtsorra haladva végzi a műtétet. Lassabb, mint az előző, de lényegesen pontosabb, ilyen lézere van az Optikmednek.
3/ A feljődés új iránya a Macika által említett pontszórásos technia, magyarul "flying spot", lézerek. Itt a kezelés még pontosabb lehet és lesz is majd biztosan, ha "kiérlelődik" technika, ilyen a Szemlkinika lézere.
4/ A Focus majdani, jelenleg kipróbálás alatt lévő lézere nem tudom mi lehet. Két eshetőség van.
1/ Csak a plusszos szemekre létezik egy termokoagulációnak nevezett technika, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy körkörösen égési hegeket helyeznek el a szaruhártyán. Ezt nem gondolnám, hogy a Focus alkalmazni akarja, mert most is van ilyen berendezésük, és ők is tudják, hogy nincs tartós eredménye a kezelésnek, viszont szövődménye temérdek.
2/ Mint már mondtam, a Focus tulajdonosa Dallasban bemutatott egy amerikai kisérleti lézert, amit Magyarországon próbálnak ki, mert itt nem kell az a rengeteg engedély, ami nélkül Amerikában meg se lehet mozdulni. Szerintem ez egy igéretes módszer, de eredményt még egyet sem publikált senki, v.s. az még 2-3 év, mire erről eldől, hogy valóban jó módszer-e.
és aztatat honnan lehet tudni, hogy ti nem mind a konkurencia bérencei vagytok és csak reklám az egész topik? :))))))
bocs, de az emberben, amikor egy bizonyos helyet nagyon reklémoznak és dicsérnek, az ilyesmi felmerül...
Szentigaz, valahogy nehezen elképzelhető 4x kitaxizni Budakeszire, merthogy saját autót vezetni, vagy tömegközlekedni nem kifejezetten nyerő frissen kezelt szemmel....
A Focus most 10%-al levitte az árait, viszont az Optik ha bejelentkezel kivizsgálásra küld egy ingyen vizsgálatikártyát .A SOTE és a focus egy árban van, a focus gördülékenyebb, viszont azt hallottam ,a SOTE lézere jobb....Azért az is érdekes, hogy az Optiknál a +15000 ft-hoz képest sokan vannak..
Ja, én is hallottam, valami pontszórásos technológia, vagy mi.... Igazán nem vagyok már naprakész a témában, amóta jó lett a szemem, nem kísérem figyelemmel az újdonságokat.
Talán majd a szemdoki tud err?l többet mondani....
> ... az magától összezárul és ált. nincs hegképződés... vagy ez butaság?
Az.
Szóval, az eljárás neve a radiális keratotómia. Ebb?l máris tudhatod, hogy valami sugárirányú beavatkozás történik. Az egész dolgot úgy képzeld el, mint a kerékpár küll?it. Persze szerencsére nem olyan s?r?n. A szemedet leérzéstelenítik, id?szakosan megbénítják a mozgatóigedeit. Aztán a szemed felé tolnak egy mikroszkópot, aminek a másik végén a doki van. Itt következik a horror.
A szaruhártyádba kis ék alakú bemetszéseket ejtenek a középponttól kifelé, sugárirányban, szikével, gyakorlatilag megtámasztott szabad kézzel. Annál nagyobb szög?t, minél nagyobb fokú a rövidlátás.
Ezzel érik el azt, hogy a szaruhártya fénytörése megfelel?(bb) legyen.
Sajnos ez a módszer nagyon drasztikus beavatkozás. Gondold el, az hogy milyen mélyen vég bele a szemdbe, az csak a doki gyakorlatától függ. Míg mindkét lézeres beavatkozás után lehetséges (ha szükséges) kontaktlencse viselése, addig ez után gyakorlatilag lehetetlen.
És akárki akármit mond, a szaruhártya igenis maradandó hegekkel gyógyul ez esetben. Minden egyes bemetszés helyén esetleg kicsit opálos heg is lehet.
A gyanúm az, hogy az ismer?södnek nem orosz-rulettel m?tötték a szemét. Már csak azért is, mert olyan hihetetlenül szigorú szabályok szerint telik a beavatkozást követ? fél év – s?t szinte az egész további élet – hogy azt nem felejtené el fél nap alatt. Többek között nem lehet nehezet emelni, er?sebben orrot fújni, a sportok nagy része örök életre tiltott.
Kétségtelen, hogy néhány – nagyon-nagyon – ritka esetben a lézeres kezeléssel szemben csak ez nyújthat megoldást, de ett?l a kockázat nem lesz kisebb.
Befejezésül hadd ismételjek meg egy pár hozzászólással ezel?tt leírt történetemet:
Van egy szemészorvos ismerősöm, aki viccesen megjegyezte, hogy azért szereti az orosz, szikével műtött szemet, mert autóbaleset esetén szépen egyenes (a szike vágásának megfelelő) vonalban reped a szem, és könnyebb összevarrni, mint a műtetlen szemet, mert az össze-vissza, cikkcakkban reped, és nagyon melós. :o)))
Írd meg ennek a cicusnak, mi a lényege az orosz módszernek! Én is leírhatnám, de te pontosabban fogalmazol. Én így tudom: egy deci vodka, aztán hurrráááááá!!!!!! :))
én azt hallottam az orosz módszerről, hogy az nem is hegesedik, mert amit kimetszenek, az magától összezárul és ált. nincs hegképződés... vagy ez butaság?
Csak mert aki ottan műttetett, az meg aszondta, hogy a műtét után csak pár órás kellemetlen érzés volt, lévén, hogy nem lógtak ugye ott az idegek kifelé, és már fél nap múlva el is felejtette, hogy műtötték...
van valakinek pozitív tapasztalata, aki ott műttetett, vagy mindenkinek az ismerősének az ismerősének szétrongálták a szemét? :)))))))
Nekem 97. nyaran mutottek meg a szememet, a szombathelyi Madentko klinika doktornoje vegezte a mutetet, ami a bp-i I.szamu szemeszeti klinikajan volt. A mutet rovid es fajdalommentes volt, aztan beraktak egy kontaktlencset es mar mehettem is haza. Csak az elso par nap volt kellemetlen, egy het utan mar egesz jol lattam, 1 honap utan pedig teljesen kitisztult a latasom. Azota semmi problemam nincs a szememmel, nem romlott, nem faj. A batyamnak mar 96-ban megmutottek, o is hasonloan van. Tudom ajanlani mindenkinek, a klinika nagyon jo, nagyon rendesek.
>Többnyire ennek a topic-nak a hatására október 7-én megműtettem mindkét (-4-es) szememet az Optik-Mednél. Azóta eltelt több. mint 2 hét és még mindig homályosan látok, távolra és közelre egyaránt. Érdeklődnék, hogy Ti, akik már előbb átestetek ezen a beavatkozáson, szintén ilyesmiket tapasztaltatok-e.
A gyogyulas uteme eszmeletlen nagy szorast mutat embertol es veletlenektol fuggoen. Nekem pl. az egyik szemem azonnal es vegig jol latott, a masiknal viszont lattak valami gyulladast indulni es egy nappal hamarabb levettek a vedolencset (nem kivanok senkinek ilyet ;) azzal egy honapig homalyosan lattam, aztan egy csapasra kitisztult.
A felesegemnel viszont valami 6 honap volt, mire az egyik szeme homalytalan lett (mar reg elkonyveltuk, hogy hat az nem sikerult, a masik szeme hamar tiszta lett). Ja, azota azzal sokkal tisztabban lat mint az elsovel, ami kezdetektol jo volt (lehet hogy az utolag elkuszott negyed-fel dioptriat minuszba.)
Voltam az Optik-mednél,tényleg ez a legjobb hely, a többi is jó,de.
Kipróbálhattam a SOTÉ-t is mert átküldtek megvizsgálni oda is,ott legjobban a várakozás zavart, dehát néha a malmok lassan őrölnek...
Ha minden jól megy Dec. 7.-én műtik mindkét szememet 1*re:-)
Elmentem a Focus Medicalhoz szerdán azt javasolták
hogy a jobb,rövidlátó szememet műtsük + először, mert a másik egy kicsit gázosabb, mert egy kicsit el van lustulva. De kedden megyek az OptikMedhez is kiváncsi vagyok,ott mit mondanak...
A Focusnál,ha valakit érdekel, most van egy 10%-os
akció Dec. végéig.Maga a vizsgálat egy kicsivel több volt mint 2 óra ha jól számoltam 7 kütyüvel vizsgálták a szememet.Rendesen elmagyarázták a különböző műtétek közötti külömbségeket.
Beszéltem olyanokkal akik kontrolra jöttek mindenki meg volt elégedve az eredménnyel..
Majd kedden megírom, hogy az Optiknál mi volt:-)
Közeli ismerősöm még a kilencvenes évek végén csináltatta meg (el) „orosz-rulettel” a szemeit.
Sajnos a műtét nem sikerült, gyakorlatilag rosszabb lett a szeme (már közelre sem éles), és ráadásul kontaktlencsét sem hordhat, mert a bemetszések (hegesedések) miatt nem bírja fél óránál tovább hordani, ömlik a könnye tőle, dörzsöli, stb.. A tragédia, hogy már szemüveggel sem lát annyira jól, mint a beavatkozás előtt.
A legrosszabb az egészben, hogy huszonegynéhány éves, előtte van az élet. És még jogosítványt sem kaphat.
Rosszul sikerült PRK műtétről még én sem hallottam. Az én szemem sem lett 100%-os (ha 100 % alatt 100 m-ről a légy tökén a szőr éleslátását tekintjük)
De őszintén mondom, ahhoz képest, ahogy a kontaktlencsével láttam, nagyon meggyőző a dolog. A lágy lencse a komoly cilinderem miatt nem nyújtott tökéletes látást, a kemény lencsét meg nem bírtam igazán megszokni.
Egy biztos: komolyzenész vagyok, és az előttem két sorral ülő kollégák kottáit is el tudom olvasni. Ez nekem meggyőző, és megtérült befektetésnek tekintem az a kisebb vagyont, amibe került a beavatkozás. Nincs bajom az éjszakai vezetéssel sem, pedig azzal azelőtt (kontaktlencsével) mindig volt.
A Pitzu fél munkatársának szerintem nincs igaza.
Én, mint optikus, csak olyan műtötteket látok, akinek nem 100%-os. Mégsem úgy gondolom, hogy a műtét hülyeség :))) Akinek tökéletes, az felém se jön többet (amíg olvasószemüveg aztán mégis kell neki) Szóval, azok, akinek nem 100%-os, azok között sem láttam egyet sem, akinek PRK után rosszabb lett volna. Igaz, néhányan éjszakai káprázást említettek, de nem vészes az sem.
Az orosz a késével viszont csinált már olyant, hogy rosszabb lett. (láttam előtte is, utána is)
Szóval én nem vagyok nagyon műtétpárti (naná, egy optikus:)))) de az igazság az, hogy a PRK egy jó alternatíva. LASIKről nem sokat tudok mondani, egyet láttam eddig, az nagyon sok dioptriáról indult, nem jó a látásélessége, meg nem is szép a szaruhártyája. De hát csak egy eset, az semmit sem jelent.
Ezt már leírtam egyszer. Ahogy a begyöpösödötten szemüvegpárti (bár szerintem csak fél) munkatársam megjegyezte:
"Aki megvakult, az nem tud internetezni, tehát az interneten csak pozitív tapasztalatokat olvasvatsz."
Viccet félretéve, olyanról már hallottam, hogy valakinek nem lett tökéletes a szeme ( 0 dioptria, 100%-os látás) a műtét után, de olyanról, hogy rosszabb legyen, mint előtte, még nem.
Nagyon zavar a rovidlatasom (-6.5 es -3.5 D) es ezert en is egy lezeres szemmuteten
gondolkodok. Szike's mutettol nagyon tartok, ezert csak a lezeres kezeles erdekel.
Kinyomtattam es vegigolvastam a topicot es felmerult bennem nehany dolog:
Hogy lehet, hogy nem talalkozok rossz eredmenyrol szolo leirassal? Nem
a mutet kozbeni es utani fajdalomra gondolok, hanem komolyabb problemakra,
peldaul maradando szem-karosodasra. Okozott valakinek ilyet a mutet?
Mit tudtok errol? Lehet-e rosszabb a szemem mutet utan, mint elotte volt?
Hallottam valami olyasmit, hogy aki elvegezteti a mutetet kap egy bont,
amivel valaki masnak ingyenes az elso vizsgalat. Igaz ez? Ha igen akkor
szivesen at- (esetleg meg-) vennek egy ilyen bont. Nem szeretnem, hogy
karbavesszen a vizsgalat ara, ha esetleg nem mutheto a szemem.