Keresés

Részletes keresés

Cifu Creative Commons License 2001.02.12 0 0 193
Na, most akkor jó egy évig megint nem nagyon lesz olyan műholdprogram, ami a békés űrkutastás terén alkotna valami nagyot :(

Egyébbiránt nagyon nem semmi, amit a NEAR szonda végigcsinált, abszolut pozitiv lecsengésű program, kár, hogy viszonylag ritka példa :((

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 192
Ez meg a legutolsó:

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 191
Az egyik utolsó kép:
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 190
2017 GMT (3:17 p.m. EST)

More than 10 minutes after the landing, Earth is still receiving a beacon signal from NEAR Shoemaker. Controllers are now working to reconfigure the RF communications system in an effort to receive actual telemetry data from the craft on the asteroid's surface. This landing has gone better than anyone could have believed.

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 189
21:10-kor bejelentették, hogy a szonda leszállt, mi több, jeleket fogtak tôle ezután is!!!
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 188
10:31 a.m.
De-orbit Maneuver
Duration: 20 seconds
Approximate altitude: 25 kilometers (15.5 miles)

2:16 p.m.
Braking Maneuver 1
Duration: 3 minutes
Approximate altitude: 5 kilometers (3 miles)

2:31 p.m.
Braking Maneuver 2
Duration: 5 minutes, 12 seconds
Approximate altitude: 3 kilometers (1.85 miles)
2:47 p.m. Braking Maneuver 3 Duration: 6 minutes Approximate altitude: 1 kilometer (0.6 miles)
2:59 p.m. Braking Maneuver 4 Duration: 4 minutes, 14 seconds Approximate altitude: 400 meters (1,320 feet)
3:04 p.m. Contact with surface

Keleti idô mind (mennyit is kell hozzáadni, hogy Közép-Európai Idô legyen? 6 órát?)

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.02.12 0 0 187
Nagy nap a mai!
Elsô alkalommal kerül sor egy űrszonda kisbolygóra történô leszállására/becsapódására. A NEAR szonda fogja elérni az Eros kisbolygót, kamerája addig működik, ameddig bír. Becslések szerint néhány m/s sebességgel fog leérkezni, 1 % esélyt adnak arra, hogy a kamera utána is működni fog!

Link:

Near Earth Asteroid Rendezvous Mission

tüzes fal Creative Commons License 2001.01.08 0 0 186
Köszi szépen :)
Majd leisszuk :)
Mijafranc Creative Commons License 2001.01.08 0 0 185
T Tüzes Fal !

Sári Pál
06-30-9441748

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.01.02 0 0 184
Nagyjából reálisak, de nem annyira "villanás", inkább néhány másodperces felfénylés, majd elhalványulás. Az elôrejelzés elég érzékeny a hely pontosságára, tehát ha -8 mg van elôrejelezve, azt nem biztos, hogy annyinak is látod, de látványosnak látványos.
Előzmény: syrius (183)
syrius Creative Commons License 2001.01.02 0 0 183
Hát ez fantasztikus volt, ezer köszönet. Január második hetében viszem az osztályomat a Pilisbe. persze távcsővel felfegyverkezve, de akkor 10-re már jósolhatok is nekik egy ISS-t. Nagyszerű oldal, (ma se fogok aludni :-)
Ja azok a flare-ek olyan tükrözésszerű felvillanások, amikor valamelyik napelem tükrözi a Napot a Földre? Ilyet még nem láttam, reálisak ezek a -8 magnitúdók az Iridiumoknál? Ez csak egy felvillanás, egy adott helyről nézve?
Előzmény: Dr. Lecter (182)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.01.01 0 0 182
Látogass el ide:

Heavens-Above

Előzmény: syrius (181)
syrius Creative Commons License 2001.01.01 0 0 181
Én a RedShift 1-et vettem meg még évekkel ezelőtt és sajna nem vettem meg a 2-t egy éve kint az USA-ban, pedig ott volt a polcon 10$-ért, csak azóta se tudom mennyivel tud többet. Ezekhez a letöltésekhez meg még nem nagyon értek, bár rámférne, de akkor most nem itt kérek erre vonatkozó tippeket.
Tudja valaki, hol lehet arra vonatkozó infót szerezni, mikor húz el felettünk ez az új űrállomás? Sajna a Starry Night csak a Mir pályáját ismeri. (Amíg tartja magát)
Előzmény: Dr. Lecter (180)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.01.01 0 0 180
A RedShift 2 van meg. A Starry Night-tal együtt egy cimborám hozta az USA-ból (A RedShift Windozer/Macintosh, a SNP Mac verzió), de tudomásom szerint lehet interneten át is rendelni, vagy itthoni forgalmazókon (Telescopium, AstroTech, stb.) keresztül beszerezni, esetleg valami warezsiterôl leszedni, aztán kódot lopni hozzá, de ez igen-igen csúnya dolog.
Előzmény: syrius (179)
syrius Creative Commons License 2001.01.01 0 0 179
Ugye nemcsak a monitoron vettétek észre milyen szépen ragyog a Vénusz, a Hold a Jupiter és a Szaturnusz. Szóval elő a távcsövekkel (és a fülessapkákkal)
És Boldog Újévezredet mindenkinek!
Dr.Lechter, neked melyik Redshift van meg?
És a Starry Night Pro hogyan szerezhető be, ha szzabad ilyet kérdeznem?
Andreas Creative Commons License 2000.12.26 0 0 178
A CyberSky 3.2 könnyen kezelhető program, kielégítő tudással. Az általa számolt értékek viszont kis mértékben eltérnek pl. a Starry Night által megadott értékektől. Nem tudom hogy ez mitől van, lehet hogy az egyik program nem számol az atmoszféra hatásaival?
Skymap Pro Nagy tudású program idegesítően nehéz kezelhetőséggel. Tíz különféle előre definiált nézet van, növekvő nagyítással. Viszont hiába állítjuk be a nézethoz tartozó opciókat (pl. csillagok határmagnitúdója) ezeket nem menti el. Ha viszont a nézetek nélkül állítjuk a nagyítást kisebbre, percekre leállhat a gép a megnövekedett látómező miatti nagyszámú csillag miatt.
További programok:
SkyChart III
Earth Centered Universe
Előzmény: tüzes fal (177)
tüzes fal Creative Commons License 2000.12.24 0 0 177
Azt hiszem én is letöltöm.
Tudtok még ilyen programokat, linkeket?
Andreas Creative Commons License 2000.12.23 0 0 176
Érdekes, én kérdeztem hogy ki mit használ és nekem is a Starry Night Backyard 3.1 nyerte meg a tetszésemet. Ajánlani nem mertem, azt hittem hogy a profik helyből gutaütést kapnának a horizontot borító fák miatt :))
Ennek a programnak köszönhetem, hogy egyre több csillagot és csillagképet ismerek föl az égen.

Lenne egy kérdésem is:
Vannak ugyebár előre letárolt bemutatók. Ilyen pl. a Go/Analemma. Itt a Nap egy csíkot húz az égen. Hogy lehet beállítani más égitestre?

Előzmény: syrius (174)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.12.23 0 0 175
Nekem a RedShift mellett a Starry Night Pro van meg, gyakorlatilag mindent tud:

Starry Night Pro

Előzmény: syrius (174)
syrius Creative Commons License 2000.12.23 0 0 174
Régebben felvetődött a csillagászati programok minősítése. Akkor említettem a Starry Night-ot. Azóta nagyjából kiismertem és nagyon élvezem, akárcsak a tanítványaim. Abszolút "real" fantasztikusan demonstrálhatók az égi jelenségek a legváltozatosabb helyzetekben, könnyen kezelhető, látványos, stb. Sajnos egy standard változatom van, tudja valaki mit tudhat a professional? Amit hiányolok, hogy nem tud rákeresni objetumokra, csak bolygókra, üstökösökre, és a Mir-re. És a konstellációkat, amiket a RED SHIFT gyönyörűen kiszámol, azt nem tudja. Szóval kiegészíthatjük a topicot csillagászati programokkal, azok értékelésével (khm. cseréjével)
Én is csatlakozom a jókívánságokhoz: Syrius
tüzes fal Creative Commons License 2000.12.21 0 0 173
Mijafranc :)
Tud várni a dolog januárig, kinőttem már a kapkodásból...
Egy kérdés:
Van egy panasonic nv ds8 kamerám.
Most ez ugye nem kifejezeten csillagászati célokra készült.
Lehetséges lenne mondjuk ezt egy newton távcső
okulár helyére ugy illeszteni, hogy ugye a tükör összegyüjtötte fénnyel működjön ez a "távcső"?
400x digit zoom , 40 x optikai zoom, érvényesülhet ez így? 1 luxos a kamera
és nem szeretném szétszedni ha nem muszáj, viszont ha már van akkor nem szeretnék vásárolni ccd chippet.
Egyébként mindenkinek kellemes ünnepeket előre is :)
muallim Creative Commons License 2000.12.21 0 0 172
Kaptam egy képeslapot svédből, amelyen egy Fresnel elven működő homorú tükör látható ( nem hologramm ) és mindjárt egy összehajtható tükrös távcső jutott az eszembe.
Előzmény: Mijafranc (171)
Mijafranc Creative Commons License 2000.12.21 0 0 171
Hahó

Ha tud várni a dolog januárig, akkor ok.
Pécelen, Sári Pál és co. készítenek komplett, német szerelésű tengelykereszteket, mikroprocesszor-vezérelt mozgatással, goto funkciókkal mindennel.
Ha januárig nem vár a dolog akkor, az mcse honlapról kiindulva maileken keresztül próbáld meg megtudni a tel.számát.
Hali.

Előzmény: tüzes fal (170)
tüzes fal Creative Commons License 2000.12.21 0 0 170
Nekem van egy tizenhatos tükröm Newton reflektornak szerelve.
viszont szeretném felujítani mert még régebben csináltam kezdetleges eszközökkel.
Van valahol olyan műszerész aki csinál jó tengelyszerkezetet, állványt, és nem telescopium árakon?
Van egy videokamerám is, lehetséges vajon szétszedés nélkül az okulár helyére beszerelve
felvenni a képet?
ccd tapasztalatokat keresek ha tudtok :)
Mijafranc Creative Commons License 2000.12.20 0 0 169
KELLEMES KARÁCSONYIDÁKAT & BUÉKIDÁKAT MINDENKINEK AKI EDDIG BEESETT A TOPIKBA ÉS VÉLHETŐEN MÉG BEESIK
( MAXIMUMA dec 24 és jan 01 KEI 0h RADIÁNS A FA ALATT)
Hali
Mijafranc Creative Commons License 2000.12.20 0 0 168
Ma hoztam el a frissen aluzott 150-es tükrömet
Előzmény: muallim (167)
muallim Creative Commons License 2000.12.13 0 0 167
A MÉDIAMARKT-ban egyhuszad dossziéért megéri tükrös távcsövet venni ( 110-es ).
Előzmény: Charlie Firpo (166)
Charlie Firpo Creative Commons License 2000.12.13 0 0 166
Hali!
Kosy mindenkinek a valaszt! Oroszul nem sajnos tudok :( Antikvariumban mar megatlaltam, de csak ay elso kiadast (1941-es!), potom 6,5 ezerert. Ennek a Csillagaszat c. konyvenk utananezek.

Kosz a segitseget!

udv. CF

muallim Creative Commons License 2000.12.12 0 0 165
Van egy szenzációs könyv : szprávocsnyik ljubítyeljá asztronómiji. ( persze orosznyelvű)
Rengeteg táblázattal és nélkülözhetetlen képletekkel és leírással, persze a távcsövek készítésével is alaposan foglalkozik. 632 oldalon
Akkor 1971-ben, ez a könyv a Gorkij könyvesboltban a Váci utca elején 42,50 Ft-be került.
Előzmény: Charlie Firpo (163)
Mijafranc Creative Commons License 2000.12.12 0 0 164
Hali !

Létezik újabb kiadása, az évszámra ugyan nem emlékszem de valamikor a hetvenes években jelent meg.Ezt most már csak antikváriumokban, jó esetben is kb 1könyv/év gyakorisággal tűnik fel.
Könyvtárakban (általában) kézikönyvként lehet megtalálni.
Magyar nyelvű magasszintű összefoglaló mű pl. a Csillagászat c. könyv. Ezt elég sokan írták (Marik M.,Érdi B. Bérczi Sz), '89.-ben jelent meg,csak az baj, hogy erre is a fentiek jellemzőek..
Most, a könyvesboltokban kaphatóak többségében jóminőségű szép fotók között kevés infó van jó drágán..............

Előzmény: Charlie Firpo (163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!