off: ha eccer vérbeli vagyok, akkor minek tanítasz? :))))) vagy ha nem vérbeli kekec, akkor vérbeli mi? :)))))
de most komolyan..nem hiszem, hogy ti a szemműtét előtt nem vettetek figyelembe mindent, nem jártatok utána, nem kekeckedtetek ennyit..ez normális, nem? Vagy csak nálam ölt kóros méreteket? :)
igen, majdnem annyi..:(((( az Optik-Mednél most néztem, 85 rongy szemenként plusz 5000 a vizsgálat...vagy részletfizuban 32500 + 11 * 5900
egyébként én is nagyon óckodom tőle, de mindenki rábeszél itt. :))) én meg csak kekeckedek, mert nincs sok tartalékszemem..:)
olvasd végig a topikot, sok hasznos info van benne. :)
gratulálok 2. hozzászólásod alkalmából. :) érdemes volt ezért egy külön nicket regisztráltatni? :)
egyébként ha soha senki nem keresne csomót a kákán, hót unalmas lenne minden topik. :)))
ez a 0 hibaszázalék csak azért olyan fura nekem, mert az orvostudománynak tudtommal egy ága sincs, ahol ne követtek volna már el műhibát, akiármilyen fejlett és korszerű az eljárás...
És azért itt sem minden a lézeren múlik, (amiről elfogadnám, hogy nem hibázik) mert az előzetes vizsgálatokat ugye emberek végzik, és előfordulhat, hogy valami elkerüli a figyelmüket... (az orvos is ember, néha ballábbal kel... :)))
Lehet, hogy nagyon szkeptikus vagyok és pesszimista, de nekem is csak két szemem van, és milliószor is meggondolom, minek vetem alá magam...
a csak szemüveg hordása 2 hétig egyébként nekem a sport miatt tényleg gondot jelent, de persze ha elszánom magam, nem ez fog megakadályozni... viszont mi van azokkal, akik (mint már írta valaki a topikban régebben) nem tudnak télleg szemüveget hordani, csak lencsét?
Egyébként ez az előtte 2*2 hét lencse nélkül (vizsgálat + műtétnél), utána egy hét javasolt pihenés... ez az akár 5 hét kiesés már elég nagy visszamaradás bármiben... :(
1. Nekem tök hihető, mert mivel a műtét előtt iszonyú alapos vizsgálat van, valszeg nem kockáztatnak kétes kimenetelű eseteket. Így hát - ahogy mondani szokták: ártani nem árt. :))
2.A szemüveget is feltalálták már, nem? Svsz minden lencsésnek van szemüvege is. Amúgy ez nagyon fotnos, hiszen némileg módosíthatja a vizsgálat eredményét is.
4. Garancia semmire sincs. Viszont nagyon nem mindegy, hogy mihez képest romlik _még_ a szem. Biztosat persze senki nem tud mondani, mivel ez már "ha a nagymamámnak áramszedője lett volna..."kategória. :))
na böngészgetem ezt az Optik-Med oldalt....
1."Klinikánkon az eddigi több ezer kezelés közül egyetlen egy esetben sem fordult elő, hogy valakinek rontottunk volna a látásán..."
ez nektek hihető? nem reklámszöveg csak? :)
2. "Lágy kontaktlencsét a vizsgálat (és a kezelés) előtt 8-10 napig ne viseljenek." (kemény lencsénél 2 hétig)
ehhez no comment; aki kontaktlencsés, az addig ne menjen ki az utcára, vagy szerezzen vakvezető kutyust? :)))
3. 1 dioptriás eltérésnél nem javasolják a lézeres korrekciót
nekem -1,5-re nem tudom, hogy megéri-e...és nem nehezebb korrigálni egy kis dioptriás szemet, mint egy nagyot? :) bár ez hülyeség, a lézernek gondolom mindegy, csak be kell állítani...:)
4." A lézerkezelés elért eredménye végleges, a látás nem romlik vissza."
Én tavaly októberben hallottam az Optik-medről. Megnéztem a honlapjukat, ezek után nem is maradt, amit megkérdezhettem volna. Nagyon jó szájbarágós...
Szóval februárban megműtettem a szememet.
Ezután júniusban hallottam a Focus-medical-ról, s az altavizsla segítségével találtam erre a topicra. Csak ezután hallottam (olvastam) a többi lehetőségről.
Szóval úgy választottam az optik-medet, hogy más lehetőségről nem is tudtam. De ha most kellene választanom, most is az optik-medet választanám.
Nézd meg a honlapot, lehet, hogy neked sem marad kérdésed. Ajánlom figyelmedbe a részletfizetést és az előtakarékosságot.
Engem szikével is, lézerrel is műtöttek. Amikor felszabdaltattam magam, még nemigen lehetett hallani a lézerről, A 7,5 dioptriát pedig egy lépésben nem lehetett levenni.
Egy kicsit jobban visszaolvasom a topicot és jelentkezem.
Addig is a megériről az a véleményem, ha belátjuk, hogy egy alternatíváról van szó (szemüveg, kontaktlencse)és nem arról, hogy csodát tudnak tenni, sokat könnyíthet életünkön.
A szemüveggel szemben a mozgásszabadságot, perifériás látást kapsz. A kontaktlencsével szemben, hogy ez már állandó, elmarad a kontaktlencsével járó rengeteg macera, de főleg, hogy nem érzékeny annyira a poros szennyző levegőre, nem esik ki >> vizisportok!
Nálam egyértelmű és egyenlőre megoldatlan probléma az éjszakai vezetés. Az katasztrófális kamikaze szakaszokkal tarkított, a reflexiók miatt.
Azért-ez utóbbira akkor sem hívták fel a figyelmemet, amikor rákérdeztem, milyen hatással lehet a vezetésre a műtét. (Ezt az orosz módszerre értem, a halmozás miatt a lézert nem tudom önmagában értelmezni.)
Toleranciával kezelve a kapott eredményt összességében nem bántam meg, most is vállalnám. De ha van választás feltétlen a lézert.
"de mindenki lesz egyszer presbyop (vagyis akinek ovasószemüveg kell)"
jujj, ez tuti? :((( én aszittem, nekem sosem fog kelleni, mert közelre jól láttam mindig; fél méterről kiszúrtam a felém lavírozó bacilusokat, meg minden..:))))
Szóval ennyire siralmas, hogy mindenkinek fog kelleni? nincs kivétel? :(
off:jajj, most méé rontod el az üzletemet? Ide jövök viszályt szítani, ahogy illik, erre itten nem vesznek komolyan...;)))))
még offabb: kikérem magamnak...hát szoktak a férfiak viszályt szítani? :))))
on: egyébként engem annyira nem zavar a szemüveg, (max. csak szteppeléskor, mert akkor csúszkál lefele, meg ha ugrálok itt métereseket, akkor ő is elvégzi a kis 5centis ugrásait az orromon, olyankor majd szívrohamot kapok, és hiába veszem szorosabbra, akkor meg feltöri a nózimat...szal jobb a kontaktlencse :))) de az, hogy szürkületben a jobb szememmel rosszabbul látok, az már jobban zavar. Néha, amikor kinyitom a szemem a sötétben, vagy hirtelen leoltom a lámpát, akkor olyan kényelmetlen érzésem van, mintha megvakultam volna, pár másodpercig, amíg hozzászokok nagyjából...De akármennyit meresztgetem a szemem, mindig érezni, hogy a jobbal rosszabbul látok... :((( Kár, hogy ezen nem lehet segíteni...Ha lehetne korrigálni ezt is egy szuszra a lézerrel, akkor valszeg jobban pedáloznék a műtétért...
=^..^=
Nem is igaz, hogy bérenc vagyok :))
Engem nem is lehetne műteni. Csak érdekel a téma, de sem mellette, sem ellene nem vagyok. Ez olyan, mint az abortusztéma. Soha sem fog érinteni, mégis számít.
És örülök, ha valaki olyant ír, hogy jól lát, és elégedett, és drukkolok, ha valaki még homályos. Én ismerek olyant, akinek nem százas, de nem boldogtalan, mert nem nyolcas, hanem mittudomén, kettes szemcsója van. Hát, nem mindegy. Én megvagyok szemüveg nélkül is, mégsem mondom, hogy minek az. Meg vagyok vele békülve, nem utálom. Érdekelt, hogy lehetne kiváltani, próbáltam kontaktlencsét is, aztán a műtét is szóba jött, kiderült, hogy nem lehet. De ez még azelőtt volt, hogy a topicra leltem. De úgy látom, jó itt írogatni, és azt mondom, ne veszekedjünk. Jól végigolvasva úgy néz ki, CICA sem komolyan gondolta ezt az ingyenreklám témát.
off:
Nőgyógyász! Ha te nem vagy orvos, vigyázz! Lehet, hogy CICA nem is nő!!!
jujj, a ma műtöttől majd kérdezd meg a részleteket.. :) ill. nem is most, hanem ha túl van a kezdeti borzalmakon, és beállt a szeme.. :))) kíváncsi vagyok, mert télleg csak nagyobb dioptriákról hallottam eddig...
A tájékoztató szerint 1 dioptria felett mútenek. Előttem egy srácnak -1,5 dioptriája volt, ha minden igaz, ma mútötték :) Szerintem lapozgasd egy kicsit az érintett cégek honlapját, ilyenekről elég részletesen írnak. Vagy hívd fel őket, és kérdezd meg. Bővebb tájékoztatót is kérhetsz, postafordultával küldik.
Bemutatkozom: én vagyok a konkurrencia.
Ugyanis optikus vagyok. És mégis nyugodt vagyok. Igaz, hogy akit megműtenek valamelyik lézersebészeti centrumban, elveszett paciensnek tűnik, de mindenki lesz egyszer presbyop (vagyis akinek ovasószemüveg kell), úgyhogy a biznisz nem megy tönkre :))) Viszont a szemműtét egy alternatíva a szemüveg és a kontaktlencse mellett. És az az optikus, aki nem "rövidlátó" belátja, hogy nem szidni kell a szemműtéteket (bár az orosz rulettről azért nekem is van egy véleményem), hanem a pacienst fel kell világosítani, nem hülyeségekkel teletömni. Sajna, hogy például az optika.hu honlapon, ahol amúgy rengeteg jópofa dolog olvasható az optika témájában, gyakorlatilag semmit sem lehet találni, a látásjavító szemműtétekről.
Hú, bocs, nagyon hosszú voltam... :)
egyébként én attól féltem, hogy azért nem javasolják majd, merthogy annyira nem rossz a szemem és ilyen viszonylag kis dioptriánál nem szokás....Vagy műtenek 1-2 dioptriás szemet is? Én anno nagyon régen megkérdeztem valahol, és azt mondták, hogy nem érdemes, és csak 4 dioptria felett javasolják..de ez már télleg nagyon régen volt, általános végén vagy gimi legelején...
Hmmm ... egy kontrollvizsgálatot javasolnék Neked ;-))))))))))
... lehet valami extra oka ilyen esetben, ami miatt nem javasolják a műtétet?
Igen, pl. ha a szaruhártyád túl vékony.
Engem is vizsgáltak rendszeresen 7 éves korom óta (most 30 vagyok), de szemnyomást, szaruhártya vastagságot, szemlencse állapotot pupillatágítás mellett sosem néztek, csak most a lézer előtt.
Az utolsó kérdésedre nem tudom a választ ... nem vagyok szemész, igazából még nőgyógyász sem ;-)))
vizsgálatra járok rendszeresen, ugye ingyér van a kontroll, ahol az ember veszi a lencsét.. :) azt mondták, hogy nem látszik, hogy 9 éve lencsét hordok, meg hogy nagyon szép a szemem... mármint a szaruhártya...:))) mert ugye felváltva hordtam a szemüveggel mindig, meg itthon csak szemüveget hordtam... sima kissé rövidlátó szemem van, fél dioptria az eltérés a kettő között, 10 év alatt az egyik negyed dioptriát romlott, de ez is már beállt... szembetegségem sem volt sosem, kivéve egy enyhe kötőhártyagyuszit 6 évvel ezelőtt.. lehet valami extra oka ilyen esetben, ami miatt nem javasolják a műtétet?
ja, még annyi van, hogy a jobb szememmel szürkületben rosszabbul látok, olyan farkasvakság-szerűen... de azt mondta a szemész a múltkor, hogy ezt felesleges kivizsgáltatni, de elmehetek, ha akarok valahova, ahol megvizsgálják, de úgysem tudnak rajta segíteni... ezen esetleg segíthet a szemműtét?
ez nekem még mindig elég magas, lehet, hogy én vagyok a buta hozzá, kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy müxik...mármint vizuálisan. :) érzéstelenítik a szemet és ráraknak valami maszkot, vagy hogy van ez? Valamelyikőtöknél alkalmazták ezt?
Az általunk használt AESCULAP MEDITEC készülék a szem kezelés
közbeni akaratlan elmozdulását is megakadályozza.
A szintén szabadalmaztatott, és így csak az AESCULAP MEDITEC lézereknél
alkalmazott eljárás során egy speciális maszk óvja a szemet az
elmozdulástól. Ennek köszönhetően nincs szükség bonyolult és így
hibalehetőséget hordozó, a szem elmozdulását videókamerával követő
rendszerek beiktatására a kezelésbe.
sajnos egyik cég bérence sem vagyok, mert akkor nem szenvednék sem kontaktlencsével, sem szemüveggel, hanem már jó pár éve túlestem volna a műtéten, és valszeg itt villognék vele, hogy nekem milyen jó, és mindenki jöjjön műttetni magát hozzánk...Valszeg csinálnék gyorsan 10 login nevet is, hogy hihetőbb legyen. :))
de sajna egyelőre csak tájékozódom, de még odáig nem jutottam el, hogy vizsgálatokra menjek, lévén, hogy nem tudnám kifizetni a műtétet, addig meg minek..:((( inkább okulok a mások tapasztalataiból, hátha egyszer lesz annyi pénzem, hogy nekivágjak. Bár nem hiszem, hogy egyáltalán érdemes, mert az egyik szemem -1,5 a másik -2; szóval nem megyek neki a lámpaoszlopnak okuláré nélkül sem.
egyébként ha meg itt bárki bérenc, az úgysem fogja bevallani. :)))) de az már sokat mutat, ki támad rá az emberre, ha ilyet feltételez. :) leszűrtem a leszűrendőket. :))))
Ja, még egy apróság, ami nekem sokat jelent: az Optikmednél azzal a mikrovákuumos gyűrűvel rögzítik a szemet, a Focusnál viszont kamera figyel, és leállítja a lézert, ha elmozdul a szem.
Én félek attól, hogy saját elhatározásból nem tudnék közel egy percig mozdulatlan szemmel bámulni a plafonra. Meg azt mondják, hogy a lézer egy mikron körüli pontossággal dolgozik ... ki az, aki úgy tud nézni, hogy közben egy mikront sem rezdül meg a szeme? :)
Nos, jártam vizsgálaton az Optikmednél, pont egy éve meg a Focusnál, a harmadik esélyes, a Lasik szemklinika meg sajnálatos módon még a vizsgálat előtt kiesett a küzdelemből.
Focus:
Messze van. A vizsgálat díját előre kérik. Időben érkezem, kb. 15 percet várnom kell. Sokan vannak. A vizsgálatok egy nagyobb helységben folynak, műszerek körbe-körbe, páciensek szintén, személyzet kedves, de vizsgálat közben semmit nem tudok meg, a részeredményeket nem közlik, csak a lapomra írnak fel mindent. A kérdéseimre viszont korrektül választ kapok.
Éppen műtéti nap van, a műtő és a vizsgáló egy folyosóról nyílik, látom, ahogy jön ki a kezelésről a páciens, érzem azt a szagot, ami az elpárolgott szaruhártya lehet.
Vizsgálat végén az orvos elmond mindent, kérdésekre részletesen válaszol, de ez is a nagy helységben történik, közben másik 3-4 pácienst vizsgálnak -> nem nevezném nyugodt körülményeknek, magánklinikától nem ezt vártam.
Javaslatuk: PRK-hoz túl magas a dioptria, LASIK-re épp ideális. Egyszerre egy szem, a másik min. 1 hónap elteltével műthető, de ha belevágok, félúton nem hagyhatom abba, az agy nem bír 3 dioptriánál nagyobb különbséget feldolgozni. Szövődményekről,. veszélyekről egy szó sem esik, csak azt mondják el, hogy igyekeznek optimális eredményt elérni. Időpontot adni nem tudnak, mivel havi 1-2szer van LASIK műtét, és még nem tudják, hogy mikor lesz a következő. Ha érdekel, akkor regisztrálnak, és felhívnak, ha megvan az időpont. Ja, és semmi leletet, írásos eredményt nem kapok, minden papír marad náluk. Általános tájékoztató persze van, de azt sem osztogatják maguktól, hanem úgy kell rálelni a bejárat és a szódavízautomata között.
Optik-Med:
Közel van. A vizsgálat végén kell csak fizetni. Időben érkezem, a regisztráció után épp hogy leülök, már hívnak is be. Nincs tömeg, de páran mindig vannak a váróban. Több kicsi helység, egyszerre egy páciens van benn. Személyzet kedves, mindent mondanak maguktól, hogy éppen mit néznek, és mit látnak. Pár olyan dolgot is észrevesznek, amiről eddig nem is tudtam. Kérdésekre is korrektül válaszolnak.
Kezelés aznap nincs, meg a vizsgáló és a műtő nem is egy szinten vannak, így nincs közvetlen élményem.
Vizsgálat végén részletes tájékoztatást kapok arról, hogy mire van esélyem, mi az, ami biztos, mi az, ami csak várható esetleg. Közben bejön a tulajdonos is, beszélgetünk egy kicsit, megkérdezi, hogy mint informatikusnak mi a véleményem a nyomtatott és a szóbeli tájékoztatásról. Nem úgy néz ki, mint aki csak udvariasságból kérdezi, de ha mégis, akkor is jól esett :)
Nem említik egy szóval sem, hogy PRK vagy LASIK, csak kezelésről beszélnek végig. Felfedem, hogy eléggé jártas vagyok a témában, és egy éve LASIK-et javasoltak a Focusnál. Erre részletesen elmondja, hogy mi a különbség a PRK és a LASIK között, várható eredményekben, szövődményekben, kockázatban stb. Valamint megtudom, hogy klinikai körülmények között végeznek ők is LASIK-et, meg hogy elég vastag a szaruhártyám, s bár most kifejezetten PRK alkalmasságra néztek meg, azért LASIK-re is alkalmas volnék. Kifejezetten kerüli, hogy bármit is javasoljon, látszik, hogy csak részletes tájékoztatást kapok, a döntésbe semmilyen módon nem akarnak beleszólni.
A vizsgálat eredménye: PRK-ra alkalmas, akár egyszerre is a két szemem. Lehet, hogy tökéletes lesz, de van esélyem 1-2 dioptriára is, mert -10D környékén már általában védekezni szokott a szervezet, vissza akarja növeszteni azt, amit ők leszednek. Szemcseppel lehet gátolni, néha még vissza is fordítani, de ez teljesen egyéni, előre meg nem jósolható. Ha marad valami, akkor fél év elteltével valószínűleg tehetek rá kontaktlencsét, vagy egy év elteltével újabb kontrollvizsgálat alapján valószínűleg újra mehet a PRK,.és akkor már azt az 1-2 dioptriát pontosan el tudják tüntetni.
Kifelé menet eldöntöm, hogy inkább maradjon egy kevés, és esetleg második felvonás vagy lencse vagy vékony szemüveg legyen belőle, mint hogy LASIK után esetleg szaruhártya átültetésre várjak. Szerdán megyek hozzájuk PRK-ra :)
Ja, és az összes vizsgálati eredményt megkaptam papíron, kinyomtatva, aláírva. Nagyon kulturált megoldás.