Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2083
Örömmel érzékelem, hogy 48 órás olaszországi távollétem alatt milyen örvendetes dolgok történtek: kedves új társakkal gazdagodtunk és ismét fölbukkantak kedves régiek is. Elnézést kérek, hogy a nekem címzett kérdésekkel várakoztatnom kell a kérdezőket, de most is elég sok elfoglaltságom van, így csak be-bekukkantok és apránként válaszolok majd mindenkinek.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2082
Helyes az információ, ami szerint az európai szilvafajták porozhatják a japánszilvákat. Egyetlen probléma van ezzel: a nemesebb európai szilvák között nincsenek olyan korai virágzásúak, mint a japánszilvafajták többsége. A mirabolánok (kivadulva is tenyésző és dísznövényként is használt, többségében piroslevelű vadszilvák) azonban jellemzően egyidőben virágoznak a japánszilvákkal. Ezért egy több japánszilvából álló kerti állomány közé tanácsos ültetni mirabolánt, azért is, mert eltérő fajták esetén sem biztos, hogy azok kölcsönösen megfelelnek egymás porzójaként. Az Angeleno-nak egyébként jó porzója a TC. Sun, ami viszont öntermékeny.
Olaszországban, az ültetvényekben a japánszilvák közé ültetett mirabolánokat használnak porzóként. Ezeket, a kizárólag erre a szerepre szánt növényeket elvirágzás után azonnal drasztikusan megmetszik, erősen megcsonkítva a koronájukat, hogy az év folyamán minél nagyobb számú, következő évben bőven virágzó vesszőt feljesszenek, kihasználva azon tulajdonságukat, hogy az éves vesszők sűrűn berakódnak virágrügyekkel.
Előzmény: Törölt nick (2063)
aiol19 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2081
Azért most ebben az esetben kérlek, ne kerülgessen idegbaj, láthatod, mennyire érdekli a témánk az előttem szóló rendkívül szimpatikus urat! Tisztában vagyok vele, hogy más topikokban, fórumokon van egy ilyen szokás(?) beidegződés(?) hogy nem veszik jó néven a hosszú hozzászólásokat, bár ennek értelmét magam sem látom.
Előzmény: Floo2 (2080)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2080
Naja, amikor odaírják a szöveg végére hogy "Bocs a hosszért", akkor az idegbaj kerülget!
Ha bocsánatot kér érte, akkor ne irja le, ha meg leirja, ne kérjen érte bocsánatot!
Amit meg nem lehet rövidebben leirni, azért megint nincs értelme bocsánatot kérni!
Előzmény: aiol19 (2078)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2079

Floo2!

Dunaújváros a cél . Ha Pécs felől mész Bp felé akkor a 6sz. főút 67-es kilóméter táblánál kell balra fordúlni, letérni a főldútra és vagy 2km-et kell haladni rajta. Majd megkérdezem hogy van -e neve az utcénak, házszámok nincsenek csak helyrajzi számokkal jelőlok a telkeket !

Üdv

BÉla

aiol19 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2078
A Fétel apát metszésével kapcsolatban szintén tud majd segíteni Ninovarga. Ha jól emlékszem, talán Concorde is van az ültetvényen, de majd ezzel kapcsolatban is pontosítani fog. Ha van energiád, szívesen vennénk, ha felsorolnád a birtokodban lévő fajtáidat, különösen a 19 alma és a japánszilvák érdekelnének! Nagy szerencséd van az önporzós kivivel, mert a legtöbben porzós növényeket kaptak ilyen néven. De az azért látszik, hogy még ekkora szerencsével sem az igazi a dolog. A különböző méretű termésekből arra következtetek, hogy elégtelen megporzás állhat a háttérben. Azaz vagy nem termel elegendő pollent a saját kivid, vagy pedig a környéken valahol fellelhető porzós példány, ebben az esetben valójában termő kivivel rendelkezel, csak távol van a porzó. Nem hiszem, hogy a virágzáskori rossz idő lenne a hibás. Sokat beszéltünk itt a füge túlélését is befolyásoló klímatényezőkről: a legfontosabb, vagy az egyetlen tényező, hogy -15 -16 fok körüli kritikus értéket lehetőleg ne érjen el a léghőmérséklet. Mivel ekkora hideg nálunk nyugalomban lévő rendkívül hideg légtömeg és derült ég mellett fordul elő, ezért ilyenkor (de bármely derült, szélcsendes éjszakán) a kisugárzási inverziós jelenség lép fel, a felszínközeli néhány száz méteres légrétegen belül a legnehezebb, leghidegebb levegő megkeresi magának a legalacsonyabb tereppontokat a domborzattól függően. Így olyan pontokat is találhatunk a megfelelő magasságban, megfelelő domborzat mellett, ahol ezt a kritikus értéket akár évtizedekig nem lépi át a hőmérő higanyszála. Ezen kívül még a hőszennyezett nagyvárosok és a fűtött épületek falainak közelsége mérsékli az ilyen esetekben előforduló lehűlést. Azért írom mindezt le, hogy világossá váljon, az északi széltől való védelem nem befolyásolja a füge téltűrését. A fal mellé ültetés azért előnyös, mert egyrészt egy fűtött fal plusz hőt ad le éppen a kritikus, szélcsendes, hideg időszakban, de a fűtetlen fal is leadja a nappal tárolt hőt, másrészt pedig flaszterfelületként szolgál, visszaveri a fényt (a déli tájolásnak ehhez van köze), ezáltal a tenyészidőszakban biztosíthat magasabb hőösszeget. Itt nincsenek terjedelmi korlátok, pláne, ha ilyen hasznos dolgok kerülnek szóba! Sokan tartanak attól, nehogy hosszú legyen a hozzászólásuk, ezt nem egészen értem. Itt szerintem nincs ilyen elvárás.
Előzmény: Törölt nick (2077)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2077
Köszönöm a gyors reagálást.A két leírt körtét ismerem leírásokból ill.a termésüket láttam de nem vettem.Fétel apátot talán szereznék is bár a termőképességéről nem sok jót olvastam.Conference-t viszont valószínüleg nem veszek,mert sikerült " utódához " hozzájutni két éve egy tárnoki kertészetből:ez a Concorde .még nem termett .Ugyaninnen van Eldorado és Jeanne D'Arc.Egyelőre talán nem sorolom fel a fajtáimat,annyit esetleg:almából 19 fajta,körte 13 ,őszib+nektarin 14,kajszi 8,szilva+japán 5,meggy 7,cseresznye 5+dió ,mogyoró,gesztenye,málna/piros,fekete,sárga/6-vmikor pirosból 10fajat is volt mert málnáztunk.Veszek is ,meg próbálok szemezni is.A fügék közül 2 fajtát úgy kaptam évekkel ezelőtt ismerősöktől:az 1.nyári termése hatalmas amásod/é az idén harmad is/normál.sajnos a bogárkák is nagyon szeretik.A2.kissebb hosszukás,barna,kevesebbet terem igaz ez nincs védett helyen.A harmadik még csak dugvány ,idei szerzemény ...hátnem loptam csak szereztem.Az anyanövénye nincs É-ról védve ,de hatalmas,a termése lapos,pogácsa alakú.A kivim több mint 10 éves,3 éve van rajta termés/előtte virág se nagyon volt,de ez a rossz metszés következménye valószínű.Az utóbbi néhány évben már rengeteg virág volt rajta,de ahhoz képest elég kevés termés.Igaz virágzáskor többször volt rossz idő.A termés mérete a cseresznyétől atyúktojásig.A kákim is kb 10 éves de már túlélt egy infarktust.3 éve született újjá,az idén kb 90 db termés volt rajta.A fajtáját nem tudom ,a helyi faiskolástól kuncsorogtam anno.Az ővé azóta+halt.Bár a hagyományos fajtákból arégiek közül is szedegetek össze,de elsősorban az újdonságok éerdekelnek,főleg látva a neten a külföldi faiskolák,kutatóintézetek fajtaválasztékát.Itthon meg...az idén 5 faiskolásnak írtam /+ válaszboríték/ahonnan olyan őszib.,szilva,alma fajtákat akartam beszerezni ami nálunk nem elterjedt,de válaszra se méltattak...na mára talán ennyi mert férfi létemre hajlamos vagyok bő lére engedni a mondanivalómat.Egyelőre tehát üdv.
Előzmény: aiol19 (2076)
aiol19 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2076
Kedves Atifoci!

A körték közül a hosszúkás a Fetel apát, ezen kívül van még Conference (ezek modern világfajták) és különlegességként rezisztensnek mutatkozó régi olasz parasztkörték. Bővebb segítséget Ninovarga adhat. Nagyon örülök, hogy így tetszik a topic! Éppen ezért volt érdemes létrehozzunk, hogy minden érdeklődő számára értékes információval szolgáljunk, meg hogy közösen tanuljunk! A képfelrakás nem bonyolult, amikor írod a hozzászólást, a nagy üres mező alatt van egy olyan mező, hogy új kép, mellette tallózás, azzal kikeresed a gépedről, mit szeretnél feltölteni, aztán ha feltöltődik, ugyanitt lesz egy olyan gomb, hogy beszúrás, majd ugyanúgy elküldöd a hozzászólást, mint eddig. A 3 fajta fügédet be tudod mutatni, vagy tudod, milyen néven, milyen tulajdonságokkal kaptad/vetted? Az önporzósként vásárolt kivi termett már? És a káki? Milyen "hagyományos" gyümölcsfákkal rendelkezel?
Előzmény: Törölt nick (2074)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2075
:))
Hol van pontosan az a paradicsomos telek?
Megnézném a guglin :)
Előzmény: Béla1007 (2073)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2074
Kedves aiol ! Azt nem tudod véletlenül ,milyen fajták ? Bár nekem is van néhány " délszaki " gyümim /3 fajta füge, 1 káki ,2 tő önporzós kiwi / én elsősorban a hagyományos akra vagyok beállva.Körtéből pl 13 fajtánál tartok,de újdonságot beszerezni ...A Starklnál olvastam arról a Dicolor nevű cseh fajtáról amelyről-és atestvéreiről -már sokat olvastam aneten,igaz nem magyarul.Ahol meg van újdonság van pl őszibarackból,nem vállalják hogy postán elküldjék,én viszont nem szeretnék 2-3 fáért több száz km-ert autókázni.Mellesleg roppantul tetszik ez a topic,bár én egyelőre csak olvasgatom és tanulok.Ráadásul mint kezdő azt sem tudom hogyan lehet képet felrakni/és előőtte átméretezni/
Előzmény: aiol19 (121)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2073

Ma kisebb csoda történt velem :

Elmentem az egyik kolegám telkére és mit látok : virágzik és érik , él a paradicsom:)).

Mondom is rögvest az embernek hogy füge ?? azt mondja jöhet!! Nagy az én lelkesedésem mostan :)) szuper kis domboldalban lévő telek , legközelebb megyek viszek iránytűt és gps-t , felmérem a területet. Már látom hogy lesz neki kivije és datolyaszilvája is :)))

Jöhet a fókusz :))

Üdv

Béla

Törölt nick Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2072
A sajátjaid milyen fajták ? ... és milyen fajták vannak abban a faiskolában ? Érdekel akár tavasszal akár most , de megoldható lenne-e postán ? Kaptam már így gyümölcsfákat és semmi gond nem lett velük .Természetesen úgy gondolom ,hogy előre elküldeném a teljes költséget .Ja igen: neked termett is már ?Egyébként köszi a jelentkezést.
Előzmény: szaguaro (2071)
szaguaro Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2071
Nekem van itthon 3 féle, amit én oltottam. De tudok olyan maszek faiskolát, ahol van vagy 10 fajta, ha érdekel, tavaszra tudok szerezni, 7-800 Ft lehet / db
Előzmény: Törölt nick (2063)
H.J Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2069
Lemaradt.Két jujuba közötti ültetési távolság mennyi lehet?
Előzmény: H.J (2068)
H.J Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2068
Szia Nino.
Lenne egy kérdésem.Mennyi az a legkevesebb ültetési távolság ,amennyit meg kell hagyni a kaki.paw banán,sárga barack között? Nincs már sok hely a kertben,viszont a már meglévő kaki mellé szeretnék még egyet,két paw banánt és van még egy sárgabarack fácskám.
Előzmény: ninovarga (2055)
Freddy56 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2067
Ma voltam vásárolni növényeket.
Amíg ott voltam, többen is betértek, de mindenki valamilyen "haszontalan" (dísz) növényt keresett, ill. vásárolt, én a jelenleg még kevéssé ismert, és egzotikusnak mondottakat.
Egy valaki volt csak, aki rám kérdezett, hogy ezek miféle növények
Remélem pár év múlva már ezek is ismertebbek lesznek, és nem számítanak egzotikusnak.

A mai szerzeményeim:
Jujuba
Asimina triloba
a kákik közül: coccolotina, vaniglia és tipo.

Most már jöhetne a tavasz, hogy lássam ezeknek a fejlődését!!
Floo2 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2066
Becsehelyen "érik" a gomba, 2 szatyor csiperkét szedtem az egyik útmelletti réten!
Lehet betelefonálok a híradónak :))
Floo2 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2065
Az egy dolog, hogy a média felfújja!

"A zöldség-gyümölcs kereskedőket is meglepte a hír. A standokon ugyanis ilyenkor spanyol vagy olasz málnát lehet csak kapni kilónként 8-9 ezer forintos áron."

De hogy akik ezzel foglalkoznak, azokat is meglepi a hír!?
ÉS főleg hogy az idei enyhe őszre fogják, hát az ösz az ilyen szokott lenni, és málna ilyenkor az évek nagy részében beérik, mint ahogy kivirágzik a gesztenye!
Az meg hogy pont Nyíregyházán...tényleg mindenfelé lehet találni, pl. Egerszegen is érik, 1 hete fényképeztem!
Előzmény: Béla1007 (2064)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2064

Sziasztok !!

Tegnap nézem a híradót és világszenzációként vág mellbe a hír hogy érik a málna Nyíregyházán !! Könyörgöm mindenhol érik a málna ahol adottak a feltételek, nekem is van folytontermő málnám és az is érik meg virágzik!!! Sok növényen a tavasz jelei látszódnak :)) legalább 10ezer érő málnát lehetne most találni az országban. Datolyaszilvás hír még nem volt :(( de majd jövőre :)))

Üdv

Béla

Törölt nick Creative Commons License 2008.11.13 0 0 2063
Sziasztok ! Szeretném megkérdezni hogy tudtok-e valahol japánszílva oltvány beszerzési lehetőséget. Tavaly vettem egy Angeleno fajtát de a helyi faiskolás porzópartnert már nem hozott hozzá...szerinte az európai szilvák is jók.Hát én nem vagyok benne biztos...
Floo2 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 2062
Van káki az Intersparban, 149 ft darabja, Rojo brillante, szép, jó nagy méretű!
Egész ehető, bár kicsit még állnia kéne, 2-t vettem, egyiket most ettem meg, másikat megvárom amíg bepuhul!

A Bakon kapott kiwiket is megkóstoltam, almásládára tettem rá őket néhány hete, a felszabaduló etilén miatt már megértek, nagyon finomak!
ninovarga Creative Commons License 2008.11.13 0 0 2061
Felhőzet alatti klímaegyesítés
ninovarga Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2060
Köszönöm a nevében és elmondom neki, hogy "Principessa Actinidiá"-nak nevezték.
Előzmény: Béla1007 (2059)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2059

Sziasztok!

Akkor gratula az elért eredményekhez a kivi hercegnőnek !!

:)

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2058
Sőt, lelkiállapot!
Előzmény: ninovarga (2057)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2057
Jav.: 'karrierje' ( hja, a felfokozott lelki állapot!)
Előzmény: ninovarga (2056)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2056
A mai szóbeli bemutató után a pályamű értékelői a dobogó második fokára tartották érdemesnek a pályázót és ez az "ezüstérem" automatikusan minősíti őt az országos TDK-n való részvételre.
A kivi intézményi karrireje egyelőre akadálymentes pályán, kisiklás nélkül, töretlenül, sőt diadalmasan!
ninovarga Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2055
A vélemények a tényeken nem változtatnak... de nagyon hasznos, ha hasonlítanak rájuk és káros lehet, ha nagyon nem.
Ha a részletek tengerébe veszünk, hasonló hibát követünk el, mintha nem figyelnénk a leglényegesebb tényezőkre.
Az atipikus adatokat produkáló helyek jó érzékkel nagyon rövid idő alatt kiszűrhetők.
Előzmény: Törölt nick (2050)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2048
Valami poénosat akartam írni, csak már nem forog az agyam :))
Előzmény: Törölt nick (2045)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2047
Amit nem tudunk, hogy mi lenne Ferihegyen, ha nem lenne beton....
Ne is értsünk egyet mindenben!

Pl. meglepő, hogy a pogányi mérő most kelei szél ellenében sem süllyed, érdekes!
De tényleg befelhősödött ott Pécsen, lehet azért nem süllyed!
Lehet nyílt köd van, vagyis közben látszik az ég!
Mármint a felhőktől nem látszik!
Előzmény: Törölt nick (2045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!