Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 1603

nálunk már elállt az eső, de a sár nagy

kanálról később teszek fel képet

igazi zöldséges ebéd volt nálunk, zöldbab leves, rántott cukkini- köretnek egyszerű saláta pariból, ubiból, paprikából

ebéd után kitettem a napra egy újabb üveg kovászolni való ubit, holnaptól már melegebb lesz rá

még a tzatzikit kellene megcsinálni és az uborkás rész mára lezárva

közben unaloműzőnek szedtem padlizsánt, picit meglepődtem, szép érettek,bár nem valami óriási termései vannak, hát ez ilyen fajta, sok kicsi sokra megy alapon végül is a 2 vödörnyi padlizsán bő 5 kg lett, így most kb. 10-15 perc múlva kiszedjük a sütőből és ebből bizony padlizsán krém lesz ma

a tegnap este is jól zárult, némi meggylé készítéssel, 38 db 3 decis üveget táraztam be a dunsztolóba, így 168 üvegnél járunk ebben az évben, szerintem ennyi elég is , bár ki tudja....

holnap még szedünk egy kis meggyet, de abból likőrt készítünk, hú de fincsi is....

szóval van tennivaló

Előzmény: Törölt nick (1602)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 1602

Köszönöm szépen!

Hát egyenlőre az eső az úr...

De talán már holnap.

Még arra kérnélek meg, hogy egy képet feltehetnél a slambuc készítő kanaladról!

Csak hogy el tudjam képzelni, milyen is az.

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (1601)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 1601

slambuc részletesebb receptje következik

ahogy mondtam már ókrumpliból és lehetőleg házi lebbencstésztából, mi 10 tojásosat készítünk, de szerintem ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen

majd az arányokat figyeld, ne a mennyiséget, bár nem tudom mekkora a bogrács, én a 8 literesbe így pakoltam

 

1 kg lebbencs tészta

2,4 kg krumpli

0,5 kg fehér sós szalonna( ha nem elég zsíros, teszel bele zsírt még főzés közben, érzik az, ha nem csúszik)

só,

1 fej hagyma egészben

1 ceruza csípős paprika

ennyi

sok sikert

ja és nem árt ezt viszonylag józan állapotban, nekem nem mindig sikerül ezt betartani :)

valahol van a slambucfőzésemről kép is, ha megtalálom majd felteszem, de ez nem 100%

 

lehetőleg koviubi menjen mellé

én amikor elsőre készítettem egyszer sem tudtam megforgatni, és általában sokszor nem sikerült

ma már azt mondhatom, hogy lassan megtanulom, mondom lassan :)

Előzmény: Törölt nick (1599)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1600

Egy kis segítség :

Ha dödöllét készítesz akkor a liszt+ krumpli+só összedolgozásához a kézi robotgép 2 dagasztó karját használd .......én már nem török el több fakanalat.

 

Más: Ma leszedtem az első zöldbab terméseket két fajta volt:

 

  A jobb  oldalinak  a GW a forgalmazója  "Bokorbab" nevű

 

a bal oldali Kertimag forgalmazásában a "Kapitány" fajta. Ez jóval kiadósabb amint látszódik.

egyszerre lettek vetve május 7-én......keltek  14-én.

 

Valakik írták, hogy letermés után lekaszálta a zöldbabját és újra kihajtott. Vajon ez ezekre a fajtákra is igaz lehet?

 

meg is csináltam rakott zöldbabnak  (a sajtot holnap kapja  a tetejére )  csak egy kicsit elszámoltam a mennyiségeket ezért 2 edény kellett .......na legaláb 3 napig nyugtom lesz :)))

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1599

Megköszönném!

Előzmény: Törölt nick (1598)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1598

ha gondolod, akkor leírom holnap az arányokat, mennyi szalonna, krumpli és tészta szükséges

Előzmény: Törölt nick (1593)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1597

:-) :-) Kipróbáljuk, hátha....

Előzmény: TINTUS (1596)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1596

" kabakmars "   ??

Előzmény: Törölt nick (1593)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1595

Amikor még panellakásba laktam a szomszédom csinált ilyent a PANELBA gázon valamilyen fazékba. Úgy is jó volt.

 

Például a krumplistésztát vagy túrós csuszát kész állapotba én is át-át keverve meg szoktam pirítani a sütőbe tepsibe . Én így szeretem.

Előzmény: Törölt nick (1589)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1594

tavaly vendégségben megkértek, hogy főzzek egy slambucot, de nem volt kanaluk hozzá, egy sima fakanállal csináltam szenvedés volt, de minden megoldható :)

Előzmény: Törölt nick (1593)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1593

Hát én slambucot sosem tudtam készíteni, de most hogy leírtad, ha egy kicsit jobb lesz az idő, a hétvégén

ki is próbáljuk a családdal a bográcsban.  Ha jól sikerül és izlik mindenkinek, akkor maj megemlítem hogy Kentaur-bácsi receptje

alapján van (forgatókanalam sajnos nincs, de majd egy nagy fakanállal próbálkozom...)

 

A feleségem csak sima krumplistésztát szokott csinálni, amit "grenadírmars"-nak mondunk a gyerekek előtt.

Amíg krumplistésztának hívtuk, alig akarták megenni, egyszer kitaláltuk hogy grenadírmars, akkor alig várták,

és jól meg is ették...

Hát ilyenek ezek a mai fiatalok.

A tökfőzeléknek is ki kellene találni valami szép csengésű elegáns nevet, akkor talán még azt is megennék....

 

 

Előzmény: Törölt nick (1589)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1592

hát ezt mondom én is, irány a múzeum :)

Előzmény: h.apci (1590)
tp329 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1591

Köszi!

Jöhet a kép a kanálról! :-)))

És az lenne jó, ha neduddgi is (meg mások is) megírná az ő változatát, de nem a tiéd ellen, hanem mellette, a változatosság gyönyörködtet alapon és lehet véleményt mondani, de nem kell leszólni senkinek senkit és semmit.

Addig megyek krumplit válogatni! :-)

 

kicsi off,  úgy látom, az a baj, hogy az ilyen "mindenki" ért hozzá (pl. bogrács, halászlé, instant kakakó....) témáknál nem képesek az emebrek a sok egyéni megoldást párhuzamosan kezelni, mindig van 1-2 fő, aki személyeskedő, sértő hangsúllyal odamond a másiknak, ezt itt kerüljük el, ha lehet! Úgy is mindeki tudja, hogy a saját megoldása az egyedüli üdvözítő, hagyjunk meg mindenkit ebben a hitében!

 

Előzmény: Törölt nick (1589)
h.apci Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1590

Kéretik a bográcsommal nem viccelődni, ugyanis soha nem lehessen tudni... Nemrég hirdettem meg egy ősrégi fényképezőgépet, s ki jelentkezett érte... ... a hajdani német gyártó múzeuma. Megegyeztünk, s így múzeumba kerül a gépem. :)

Előzmény: Törölt nick (1585)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1589

tegnap sikerült megideologizálni miért is illik ebbe a topicba a slambuc elkészítése, és milyen igaz

a krumpli saját, a lebbencstésztát mi csináltuk saját tojásból( na nem abból)  a szalonna korábban szintén az udvarunkban szaladgált, csak akkor még volt 4 lába stb. stb.

ha jól sejtem lesz egy-két vélemény, ami erősen eltér majd az általam leírtaktól, de ez végül is nem probléma

maga a kérdés sem egyszerű, keverednek a fogalmak, slambuc, öhöm, öreglebbencs

ebbe bele se mennék

egy biztos, hogy mi így készítjük már vagy 40 éve, és a hortobágyi pásztorok is hasonlóan( mármint korábban is)

szóval slambucot csak vasbográcsban lehet készíteni, de ezt már tegnap is írtam, ui. maga a technológia nem is tenne mást lehetővé, lehet nyilván zománcosban is csak az nem slambuc

és kell hozzá egy speciális kanál, a slambucfőző kanál, enélkül felesleges elkezdeni az egészet( ha ezzel kapcsolatosan lesz kérdés, akkor majd a kanálról csinálok képet, ilyet nem lehet boltban vásárolni, hanem a mesterember elkészíti, na nem magamra gondoltam)

szerintem a az én kanalam idősebb, mint én, szóval nem egy mai darab

a bográcsot vagy 3 éve vettem 8 literes, és csak slambuc főzésére használom, bár ez nem kell, hogy kötelezően így legyen

ez a méret éppen jó, ezt még megbírom 1 kézzel forgatni, mármint a benne lévő ételt...bár így is másnap a csuklóm

az étel végtelenül egyszerű, sós fehér szalonna apróra kockázva, kisütve, bele az apróra vágott( esetleg karikázott) ókrumpli, ez lényeges, nem új burgonyából készítjük, némi só, dobok bele egy fej hagymát, egy ceruzapaprikát, és nem is kell több fűszer, és némi víz amikor a burgonya megpuhult, akkor a lebbencstésztát apróra tördelve a krumpli tetejére rakjuk, nem keverjük még össze semmiképpen, némi víz, hogy a tésztát ellepje, és megfőzzük a tésztát, közben vigyázzunk nagyon ne ragadjon le bár a slambucnál ez nem baj, hiszen a lepirult, pirosas része a legfinomabb, amit ugye a speciális kanalunkkal tudunk felkaparni

amikor úgy látjuk a tészta megpuhult, kanalunkkal összekeverjük, jól felkaparva az alját, és az oldalát is erősen megkaparjuk a bográcsnak, aztán lehet próbálkozni a megfordítással, ha nem elég zsíros, vagy sok még a víz, akkor nem fordul meg a bográcsban, akkor csak rázogatjuk még egy ideig, de aztán eljön a forgatás ideje, és a legenda szerint ezt 32-szer kell megtenni, kapunk egy gombócot, ami szép pirosasra pirult, aztán megesszük pl. koviubival, na ennyi

de jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne:)................

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1588

Ok. Szerintem ezt a bogrács témát már eléggé kifejtettük....

Előzmény: beetee (1587)
beetee Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1587

És olyan nincs, amibe ne lehetne leégetni ételt.  :))

 

(csak van amelyikből könnyebb utána kikaparni, van amelyikből nehezebb...)

Előzmény: beetee (1586)
beetee Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1586

Nálunk vannak a családban rézbográcsok. Sajnos nem az enyémek, de néha-néha el szoktam kérni.

Elég régiek, jó patinásak. Jó benne főzni és ennyi.

Szerintem tök mindegy egyébként, hogy milyen a bogrács (mondjuk az alut nem próbálnám...), ha valaki megszokja, bármelyikbe tud jókat főzni. Arra a pár órás főzési időre meg nem nem fog annyi réz kioldódni, hogy zavarjon. Mint írtam is, rézbográcsban meg nem tárolunk főzés után ételt.

 

És vörös. A sárgát nehezebb lemezként alakítani, nem is szivatták magukat régen sem a készítők.

De itt is szinte az összes vörös...

Előzmény: Törölt nick (1572)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1585

hát kérem igazad van, a kis bográcsod már-már ikonisztikus jelentőséggel bír, az Indiana Jones következő részét róla forgatják

" Indiana Jones és az alubogrács kalandjai" címmel

 a német birodalom legrettegettebb kémei próbálják megszerezni a bográcsot, ami méretei miatt éppen elfér Indi szütyőjében, a történetbe bele keveredik még egy szépséges szőke szakács nő is, akiről kiderül, hogy szintén német kém, de a végén csattan az ostor, mármint Indié és a bogrács múzeumba kerül, de előtte még főztek benne egy jó paprikás krumplit

Előzmény: h.apci (1578)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1584

Szerintem a gyomoknak is megvan a maga funkciójuk.

Én általában még május-júniusban nagyon  tisztán és gyommentesen tartom a kertet. Ekkor még muszály is, különben a gyom elnyomhatja teljesen

az ép hogy kibúvó  kultúrnövényt.

De már így július felé kezdenek meg- megjelenni a gyomok, én meg egyre ritkábban írtom....

De őszig ha egy kicsit elgyomosodik az nem olyan nagy baj, mert a termések szépen beérnek, és a talajbaktériumok is jóllakhatnak a gyomok lebomló

gyökereivel,(szerves anyaggal) ergo van talajélet (humusz), és nem merül ki a föld.

Ahol egy növényi szál sincs a földben, ott milyen talajélet van?

Ez az én filozófiám, és azért is jó, mert így kevesebbet kell gyomot írtani, és dolgozni...

 

Nem is használok sem trágyát sem műtrágyát. A vetésforgóra azért próbálok ügyelni.

 

Csak a veteményeskert fórumon meg ne tudják...

Ott ez a taktika biztosan vihart kavarna....

 

Előzmény: CBNora (1581)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1583

Gratulálok a pályafutásodhoz.

Akkor valamelyest rokon lelkek vagyunk, vagy legalábbis hasonló a karmánk.

Én polipropilén gyárban dolgozom, és -bár próbáltam csupán szakmai érdeklődésből az elméleti (anyagismereti, morfológiai, amorf/kristályos arány és egyéb) ismereteimet

is fejleszteni, de valójában a technológián dolgozom, és az üzemeltetési, műveleti, kezelési folyamatokban van nagyobb tapasztalatom.

Én még csak 38 éves vagyok.

De nem akarom a fórumtársakat ide nem vágó témával untatni.....

Előzmény: Rhéman (1582)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1582

Hát én úgy 50 éve kaptam a TTK-n a diplomámat. A legtöbbet műanyag előállítás, és feldolgozás területén dolgoztam.

 

A kert szórakozás. 

Előzmény: Törölt nick (1580)
CBNora Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1581

No, ha én is raknék fel képeket, más lenne a véleményed.

Az enyém most csak azért valamivel kevésbé gyomos, mint máskor, mert bizonyos gyomfajok idén eltűntek, valószínűleg szikleveles korban lelegelték a csigák, a sárgrépával együtt.

Raknék föl képet a gyomtengerről is, csak ahhoz objektívet kellene cserélnem a fényképezőgépen, ahhoz viszont lusta vagyok, és munka közben koszos kézzel nem is célszerű.

Előzmény: Törölt nick (1580)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1580

Üdvözöllek komám!

 

Én is vegyész vagyok, igaz nem mérnök, hanem csak általános vegyész technikus.

De tizennyolc és fél éve a vegyiparban dolgozom, a szerves kémiai részen (növényvédőszerek, kémiai intermedierek), egy másik helyen

vérnyomáscsökkentő alapanyag gyártását csináltam. (gyógyszeralapanyag gyártás)

Igaz most már tizenöt éve polimert (műanyagot) állítok elő egy üzemben, így ez irányú tudásom eléggé kiterjedt, de

más területeken már megkopófélben van...

(Mondhatni hogy a műanyaggyártásra specializálódtam....)

 

De ez a speciális tudás a kertből a konyhába fórumon nem jelent előnyt.

 

Viszont kedvenc hobbim a kertészkedés, ami nekem nem csak hobbi, hanem stresszmentes környezet és idegi felüdülés.

És nagyon jó termésátlagokat is érek el, de annyira nem tartom szépen és gyommentesen a kertet, mint pld. a veteményeskert

fórumon, ahol olyan képeket tesznek fel, mintha gyomok nem is léteznének néhol az országban....

Előzmény: Rhéman (1577)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1579

:-)  :-)  :-)

 

Hát ilyen jót vagy tíz éve nem nevettem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: h.apci (1578)
h.apci Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1578

Azt a nemjóját...  Ha ezt az én ütött-kopott, koszos kis alu. bográcsom megtudja, hogy mekkora magas szintű eszmecsere részese lett, s milyen előkelő tudós társaságban, hát talán szóba sem áll velem többet; jó lesz, ha előkapom és szépen kitisztítom, mielőtt megsértődik... :)))

Rhéman Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1577

Tiszta vörösrezet valóban ritkán használnak, de az ötvöző anyagok minőségétől, és mennyiségétől függően beszélhetünk vörös, és sárga rézről. A sárga ridegebb (a zink tartalom miatt), a vörös alakíthatóbb, az ötvöző anyag itt ón.

Például a vízvezeték csövek vörös kategóriába sorolhatók. Bográcsot szerintem vörösből készítenek. Az alumíniumot sem tisztán használják, mert az is puha lenne.

 

Egyébként nem fáradság utánanézni, vegyész lennék. Így valamennyire a szakmám. :)

 

Én vas bográcsot használok. Van minden féle. A sima lemez bográcsot be kell avatni. Egy kis szalonnát kell olvasztani benne, és a zsírt egy kicsit megfüstöltetni. Az öntöttvasnál is fontos a pórusok féltöltése, és nem szabad mosószerrel mosni, mert az bediffundál a pórusokba, és mosószeres ízű lesz az étel. 

Előzmény: Törölt nick (1575)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1576

Ja igen ,és még a wikipédiás oldalról leolvashatjuk, hogy a Cr-Ni-acél (rozsdamentes inox acél

hővezetési együtthatója mindössze 15. w/m.k.

Tehát az összesnél a legalacsonyabb.

Na azért ég abban le minden.

Előzmény: Törölt nick (1575)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1575

Köszönöm hogy valóban érdekeltv a téma, annyira hogy utána is néztél a neten.

 

Annyi megjegyzésem lenne, hogy (írásod igaz), de csak a vörösrézre.

A vörösréz nagyon ritkán alkalmazott anyag. Egyébként a tiszta réz valóban vörösréz.

Az általában használ anyag a sárgaréz, ami a vörösréz és a zink  15-20 %-os ötvözete.

 

Ennek tükrében így módosítom az állításomat:

  Vörösrér hővezetési tényezője:             386 w/m.k

  Alumínium hővezetési tényezője :          210 W/m.k

 Sárgaréz hővezetési tényezője:                85  w/m.k

 Acél és öntöttvas hővezetési tényezője :  46   w/m.k

 Vas hővezetési tényezője:                      81  w/mk

Forrás:

 

http://www.muszeroldal.hu/assistance/hovezetesitenyezo.html

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet-vezet%C3%A9si_t%C3%A9nyez%C5%91

 

Köszönöm türelmed.

Előzmény: Rhéman (1574)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1574

Itt van a fémek néhány tulajdonsága. 

 

Látható, hogy az alumínium rosszabbul vezeti a hőt, mint a réz. Lehet, hogy egyes réz ötvözetekre igaz, amit írsz, de a tiszta fémre nem.

 

Mind az alumínium, mid a réz bizonyos kockázatot jelent a főzésnél. Nevezetesen a savak oldatba viszik a fémet, és az mérgező.

 

Egyébként biztos vagyok benne, hogy nincs az az, akár alu bogrács, amiben én ne tudnám leégetni a kaját. :)

Előzmény: Törölt nick (1572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!