igazi zöldséges ebéd volt nálunk, zöldbab leves, rántott cukkini- köretnek egyszerű saláta pariból, ubiból, paprikából
ebéd után kitettem a napra egy újabb üveg kovászolni való ubit, holnaptól már melegebb lesz rá
még a tzatzikit kellene megcsinálni és az uborkás rész mára lezárva
közben unaloműzőnek szedtem padlizsánt, picit meglepődtem, szép érettek,bár nem valami óriási termései vannak, hát ez ilyen fajta, sok kicsi sokra megy alapon végül is a 2 vödörnyi padlizsán bő 5 kg lett, így most kb. 10-15 perc múlva kiszedjük a sütőből és ebből bizony padlizsán krém lesz ma
a tegnap este is jól zárult, némi meggylé készítéssel, 38 db 3 decis üveget táraztam be a dunsztolóba, így 168 üvegnél járunk ebben az évben, szerintem ennyi elég is , bár ki tudja....
holnap még szedünk egy kis meggyet, de abból likőrt készítünk, hú de fincsi is....
Ha dödöllét készítesz akkor a liszt+ krumpli+só összedolgozásához a kézi robotgép 2 dagasztó karját használd .......én már nem török el több fakanalat.
Más: Ma leszedtem az első zöldbab terméseket két fajta volt:
A jobb oldalinak a GW a forgalmazója "Bokorbab" nevű
a bal oldali Kertimag forgalmazásában a "Kapitány" fajta. Ez jóval kiadósabb amint látszódik.
egyszerre lettek vetve május 7-én......keltek 14-én.
Valakik írták, hogy letermés után lekaszálta a zöldbabját és újra kihajtott. Vajon ez ezekre a fajtákra is igaz lehet?
meg is csináltam rakott zöldbabnak (a sajtot holnap kapja a tetejére ) csak egy kicsit elszámoltam a mennyiségeket ezért 2 edény kellett .......na legaláb 3 napig nyugtom lesz :)))
tavaly vendégségben megkértek, hogy főzzek egy slambucot, de nem volt kanaluk hozzá, egy sima fakanállal csináltam szenvedés volt, de minden megoldható :)
És az lenne jó, ha neduddgi is (meg mások is) megírná az ő változatát, de nem a tiéd ellen, hanem mellette, a változatosság gyönyörködtet alapon és lehet véleményt mondani, de nem kell leszólni senkinek senkit és semmit.
Addig megyek krumplit válogatni! :-)
kicsi off, úgy látom, az a baj, hogy az ilyen "mindenki" ért hozzá (pl. bogrács, halászlé, instant kakakó....) témáknál nem képesek az emebrek a sok egyéni megoldást párhuzamosan kezelni, mindig van 1-2 fő, aki személyeskedő, sértő hangsúllyal odamond a másiknak, ezt itt kerüljük el, ha lehet! Úgy is mindeki tudja, hogy a saját megoldása az egyedüli üdvözítő, hagyjunk meg mindenkit ebben a hitében!
Kéretik a bográcsommal nem viccelődni, ugyanis soha nem lehessen tudni... Nemrég hirdettem meg egy ősrégi fényképezőgépet, s ki jelentkezett érte... ... a hajdani német gyártó múzeuma. Megegyeztünk, s így múzeumba kerül a gépem. :)
tegnap sikerült megideologizálni miért is illik ebbe a topicba a slambuc elkészítése, és milyen igaz
a krumpli saját, a lebbencstésztát mi csináltuk saját tojásból( na nem abból) a szalonna korábban szintén az udvarunkban szaladgált, csak akkor még volt 4 lába stb. stb.
ha jól sejtem lesz egy-két vélemény, ami erősen eltér majd az általam leírtaktól, de ez végül is nem probléma
maga a kérdés sem egyszerű, keverednek a fogalmak, slambuc, öhöm, öreglebbencs
ebbe bele se mennék
egy biztos, hogy mi így készítjük már vagy 40 éve, és a hortobágyi pásztorok is hasonlóan( mármint korábban is)
szóval slambucot csak vasbográcsban lehet készíteni, de ezt már tegnap is írtam, ui. maga a technológia nem is tenne mást lehetővé, lehet nyilván zománcosban is csak az nem slambuc
és kell hozzá egy speciális kanál, a slambucfőző kanál, enélkül felesleges elkezdeni az egészet( ha ezzel kapcsolatosan lesz kérdés, akkor majd a kanálról csinálok képet, ilyet nem lehet boltban vásárolni, hanem a mesterember elkészíti, na nem magamra gondoltam)
szerintem a az én kanalam idősebb, mint én, szóval nem egy mai darab
a bográcsot vagy 3 éve vettem 8 literes, és csak slambuc főzésére használom, bár ez nem kell, hogy kötelezően így legyen
ez a méret éppen jó, ezt még megbírom 1 kézzel forgatni, mármint a benne lévő ételt...bár így is másnap a csuklóm
az étel végtelenül egyszerű, sós fehér szalonna apróra kockázva, kisütve, bele az apróra vágott( esetleg karikázott) ókrumpli, ez lényeges, nem új burgonyából készítjük, némi só, dobok bele egy fej hagymát, egy ceruzapaprikát, és nem is kell több fűszer, és némi víz amikor a burgonya megpuhult, akkor a lebbencstésztát apróra tördelve a krumpli tetejére rakjuk, nem keverjük még össze semmiképpen, némi víz, hogy a tésztát ellepje, és megfőzzük a tésztát, közben vigyázzunk nagyon ne ragadjon le bár a slambucnál ez nem baj, hiszen a lepirult, pirosas része a legfinomabb, amit ugye a speciális kanalunkkal tudunk felkaparni
amikor úgy látjuk a tészta megpuhult, kanalunkkal összekeverjük, jól felkaparva az alját, és az oldalát is erősen megkaparjuk a bográcsnak, aztán lehet próbálkozni a megfordítással, ha nem elég zsíros, vagy sok még a víz, akkor nem fordul meg a bográcsban, akkor csak rázogatjuk még egy ideig, de aztán eljön a forgatás ideje, és a legenda szerint ezt 32-szer kell megtenni, kapunk egy gombócot, ami szép pirosasra pirult, aztán megesszük pl. koviubival, na ennyi
de jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne:)................
Nálunk vannak a családban rézbográcsok. Sajnos nem az enyémek, de néha-néha el szoktam kérni.
Elég régiek, jó patinásak. Jó benne főzni és ennyi.
Szerintem tök mindegy egyébként, hogy milyen a bogrács (mondjuk az alut nem próbálnám...), ha valaki megszokja, bármelyikbe tud jókat főzni. Arra a pár órás főzési időre meg nem nem fog annyi réz kioldódni, hogy zavarjon. Mint írtam is, rézbográcsban meg nem tárolunk főzés után ételt.
És vörös. A sárgát nehezebb lemezként alakítani, nem is szivatták magukat régen sem a készítők.
hát kérem igazad van, a kis bográcsod már-már ikonisztikus jelentőséggel bír, az Indiana Jones következő részét róla forgatják
" Indiana Jones és az alubogrács kalandjai" címmel
a német birodalom legrettegettebb kémei próbálják megszerezni a bográcsot, ami méretei miatt éppen elfér Indi szütyőjében, a történetbe bele keveredik még egy szépséges szőke szakács nő is, akiről kiderül, hogy szintén német kém, de a végén csattan az ostor, mármint Indié és a bogrács múzeumba kerül, de előtte még főztek benne egy jó paprikás krumplit
Akkor valamelyest rokon lelkek vagyunk, vagy legalábbis hasonló a karmánk.
Én polipropilén gyárban dolgozom, és -bár próbáltam csupán szakmai érdeklődésből az elméleti (anyagismereti, morfológiai, amorf/kristályos arány és egyéb) ismereteimet
is fejleszteni, de valójában a technológián dolgozom, és az üzemeltetési, műveleti, kezelési folyamatokban van nagyobb tapasztalatom.
Én még csak 38 éves vagyok.
De nem akarom a fórumtársakat ide nem vágó témával untatni.....
No, ha én is raknék fel képeket, más lenne a véleményed.
Az enyém most csak azért valamivel kevésbé gyomos, mint máskor, mert bizonyos gyomfajok idén eltűntek, valószínűleg szikleveles korban lelegelték a csigák, a sárgrépával együtt.
Raknék föl képet a gyomtengerről is, csak ahhoz objektívet kellene cserélnem a fényképezőgépen, ahhoz viszont lusta vagyok, és munka közben koszos kézzel nem is célszerű.
Azt a nemjóját... Ha ezt az én ütött-kopott, koszos kis alu. bográcsom megtudja, hogy mekkora magas szintű eszmecsere részese lett, s milyen előkelő tudós társaságban, hát talán szóba sem áll velem többet; jó lesz, ha előkapom és szépen kitisztítom, mielőtt megsértődik... :)))
Tiszta vörösrezet valóban ritkán használnak, de az ötvöző anyagok minőségétől, és mennyiségétől függően beszélhetünk vörös, és sárga rézről. A sárga ridegebb (a zink tartalom miatt), a vörös alakíthatóbb, az ötvöző anyag itt ón.
Például a vízvezeték csövek vörös kategóriába sorolhatók. Bográcsot szerintem vörösből készítenek. Az alumíniumot sem tisztán használják, mert az is puha lenne.
Egyébként nem fáradság utánanézni, vegyész lennék. Így valamennyire a szakmám. :)
Én vas bográcsot használok. Van minden féle. A sima lemez bográcsot be kell avatni. Egy kis szalonnát kell olvasztani benne, és a zsírt egy kicsit megfüstöltetni. Az öntöttvasnál is fontos a pórusok féltöltése, és nem szabad mosószerrel mosni, mert az bediffundál a pórusokba, és mosószeres ízű lesz az étel.