Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Annak egyébként mi a lényege, hogy ideiglenes (narancssárga) papírra nyomtatták a megváltozott 11-es és 23-as menetrendeket? Nagyobb változások is lesznek áprilistól?
Gondolom figyelemfelhívásból lett ilyen színe. Hamarosan úgyis le kell cserélni az összes menetrendet!
Tegnap a Kishatár utca végénél (a balkanyar előtt) szembe jött velem egy 42Y :D
Én úgy tudtam, már nem közlekedik :)
Apropó, most hogy csak a 42/42A közlekedik a Piac utcán, a volt Centrum megállónál kirakták A0 méretben a menetrendjét.
Ez szép és jó, de ironikus, hogy más megállókban olvashatatlan, bolhaf*sznyi menetrendeket tesznek ki.
Annak egyébként mi a lényege, hogy ideiglenes (narancssárga) papírra nyomtatták a megváltozott 11-es és 23-as menetrendeket? Nagyobb változások is lesznek áprilistól?
Nem ártana, pont tegnap mutatkozott meg, mi van akkor, ha a 2-es nem tud közlekedni.
Most, hogy nincs alternatíva a Piac utcán, el kellene gondolkodni, jó-e ez így. Legalább a 10-es családot vissza kellene rakni.
A karambollal kapcsolatban: látszik, hogy ez volt az első - szerintem a DKV-t teljesen felkészületlenül érte ez az eset: káosz, az villamosok össze vissza jártak, a Doberdón a kitérőről elfeledkeztek...
A villamos-vezetőket meg kellene tanítani a mikrofon használatára - miután a mikrofonokat használhatóvá téve beállították!
Tegnap két alkalommal utaztam a debreceni 2-es villamoson.
Az első utam idegre-menően lassú volt: a lámpák, a váltók, a sétáló övezet nagyon visszafogja a villamost. A villamosvezető sem tett semmit a gyorsaságért, mert olyan nehezen nyitotta-zárta az ajtókat, hogy az már egy meccsen is az időhúzás kategóriája!
Amúgy maguk a kocsik nagyon jól néznek ki, szokatlanul kényelmesek. A villamos csengője nagyon diszkrét, egy autóban ülve nem igen hallható!
A második utamon kifogtam egy "menő" profit, aki nagyon érezte a járgányt, kihasználta a gyorsulását, és az ajtókkal is zsonglőrként bánt.
Az utóbbi meggyőzött arról, hogy a sok rosszul programozott lámpa mellett van a járművezetőnek is "sara" az elképesztő csiga-tempóban.
A közös szakasz meg tragédia, mérhetetlenül szánalmas lötyögés 400 Ft-s (járművön vett) jegy ár mellett!
Tegnap jártam az Attila térnél. A Szent Anna felől óriási sor volt, mert:
- balra nem lehetett bekanyarodni, mert 1 sáv van ugye, ott meg feltorlódtak az Árpád tér irányába haladók.
- A Keletterv felől az okosok ottragadtak a kereszteződés közepén, nem tudtak továbbmenni, így keresztbe, akik a hídra akartak feljutni, azok sem tudtak. Mert a lámpánál csak annyit kell nézni, hogy "ződ!", de az, hogy kimenni a kereszteződésből nem lehet, mert ott a sor vége, az nem számít ugye!
Köszönöm. A következő kérdés, hétvégén trolipótló vagy aggregátoros troli lesz kint szerintetek ? Amúgy ahogy ma elnéztem az 5-ösön volt busz a többin aggregátoros trolik jártak jobbára
Mikroszkopikus szinten, 1 max 2-3 közel eső csomópontban Vissim, hálózati azaz makroszkopikus szinten Vissum.
Hosszabb periódusidő alkalmazása bonyolult nagy méretű és nagyforgalmú kereszteződésekben javasolt azt szokták mondani tervező mérnökök, hogy kis csomópont kb 60 (s), közepesen nagy 75 (s) nagyobb 90 (s) 120 csak ritkán.
Minél nagyobb periódusidő előnye a veszteségidő csökkentése, hiszen egy zölddel sok autó megy át, viszont a várakozási idő az magas, főleg ha pont lekési valaki a zöld jelzést. Viszont ha kevés autó jön egy irányból és hosszú a zöld (pl. 1-2 fázis épp alacsonyabb forgalomnagyságot ad az átlaghoz képest) akkor az kapcitás fölösleg is lehet. 120-as ciklus esetén nagy szórások lehetnek.
Ha mindenhonnan kevés autó jön, akkor gyorsabban lemegy a kör, mindenki hamarabb távozhat, mindenki örül.
Miért lenne gyorsabb? Ugyan úgy a periódusidőt ki kell várni, fix.
Ha sok autó van, akkor későbbi zölddel mész át, de kevesebb ideig tart egy kör, ez nagyjából kiegyenlítődik.
Ez a kisebb hátránya.
Viszont a fölösleges, kis forgalomnagyságú irányok tiltásával a főirányoknak szükséges zöldideje megadható. Tehát a kisebb periódusidő így nem azt jelenti, hogy arányosan csökkented a nagyobb idejűt. Így lehet optimálisan kihasználni a kapacitásokat. A balkanyar tiltás egy statikus módon így segíti a kereszteződési műveletek számának csökkentését, illetve ezáltal gyorsítja a forgalmat, valamint a maszkolt forgalomirányítás szűk keresztmetszeten lehetővé válik. Számos előnye van a rövidebb periódusidőnek. De, ez hálózati szinten fontos, a többi csomópont kapacitását figyelembe kell venni.
Gondoljunk bele Bp-en 90-esek, ennél nagyobb forgalomra. És folyamatos a kiürítés, a balkanyarok pedig el vannak vezetve, ahol lehet.
"A Nagyállomás és az Árpád tér között a 43-as autóbusszal is lehetséges az utazás."
Most nincs tanszünet... munkanap lesz, kíváncsi leszek, mikor kellene honnan fognak szedni trolipótlónak buszt ? Hétvégén még elmegy gondolom, hogy csak diezel trolik járjanak, de csúcsidőben munkanap nem hiszem. Bár gyanítom, hogy dízeles trolikkal fognak majd bohóckodni azért ajánlják a 43-ast, vagy esetleg bérelnek megint a Hajdú Volántól ?
Mikor jobb a hosszabb periódusidő? Mármint ugyanannyi idő alatt ugyanannyit van zöld, csak gyakrabban és rövidebb ideig. Ha feltételezzük, hogy minden irányból ugyanaddig zöld, akkor mindig a periódus negyedében (mínusz tiszta piros) zöld. Ha mindenhonnan kevés autó jön, akkor gyorsabban lemegy a kör, mindenki hamarabb távozhat, mindenki örül. Ha sok autó van, akkor későbbi zölddel mész át, de kevesebb ideig tart egy kör, ez nagyjából kiegyenlítődik. Csak azok szívnak, akik PONT utolsónak mennének át egy hosszú zöld alatt, ők várnak még egy kört. De a többi 25 (a többi irányból) meg hamarabb mehet, nem megéri?
Oké, többször van tiszta piros. Nincs erre valami szimuláció?
Szép narancssárga lett a 11-es menetrendje a megállókban.
Álmosdra egy piros Man jött. A buszvezető már ment volna haza de őt hívták be erre a kanyarra. Ilyenkor nincs tartalékos emberke egy busszal ha lerobban egy busz?
A 90-es periódus a városban mindenhová bőven elég lenne. (Ha nem volt egyértelmű korábbiakban igen, a teljes hálózaton 90-re gondoltam).
120-ra azért van(?!) szükség, hogy mindenhol minden irányba lehessen kanyarodni. Hosszabb periódus több állás idő, nagyobb menetidő gazdaságtalan, adott csomópontokban nagyobb áteresztőképességgel (méretfüggő), kisebb periódusidő gazdaságosabb, forgalom gyorsító, kevesebb állásidejű, de adott kereszteződésekben rövidíti a zöldidőt.
Én úgy gondolom, hogy akkor fogod igazán elrontani a hangolást, ha egy alapvetően 120 mp-es periódusú rendszerben (ez van a városban mindenhol) beleteszel egy-két helyen 75, 90, vagy más periódust. Ez esetben az autóforgalom a váltásnál mindenképpen torlódni fog.