Ha az alant tárgyalt dzsihadista témák miatt kétség támadt a szívedben, kissé túl reagáltad a dolgot. Véleményem szerint semmivel sem leszel bizonytalanabb helyzetben, mint mondjuk Albániában. Kár lenne lemondanod egy jónak ígérkező kirándulásról, néhány szélsőséges, szakállas vallási fanatikus miatt. Egyébként tudomásom szerint, a vidék ahova utazni szándékozol, etnikailag sem kedvező az ilyen elemek megtelepedésének. Tehát, kalandra fel!
Nagyon régen jártam erre, most viszont segítségeteket szeretném kérni!
A nyár elején újra Bosznia-Hercegovinába készülünk, tavaly óta örök szerelembe estünk kis-nagy Lánykámmal (14 éves) az országgal, így már tavaly eldőlt újra Trebinje, újra BiH!! :)
Idén 2 napra Sarajevoban száálunk meg és még két napot tervezek Foca környékén egy rafting kempingben megszállni, de a lentebb írtak, ( szélsőséges elemekről) kicsit elbizonytalanítottak. Kérdésem annyi, egy anyuka a kisnagy Lányával, mennyire vagyon biztonságban, ha szeretne mondjuk túrázni a Trnovacko Jezerohoz ??? Vagy nézegessem képen és maradjak nyugton?
Tavaly közel 3000 km-t autóztunk egészen Albániáig, még oda is átmentem megkerülni a Skodrai tavat, kalandvágyból, mehetnékből nincs hiány, de hülyeséget nem csinálok!
Tegnap voltunk szervezett úttal Szarajevóban és a Skakavac-vízesésnél. Bródnak mentünk, a határon nem volt senki, a bosnyák oldalon meg sem nézték az útlevelet, ezért gyorsan átjutottunk. A város nagyon szép, jól fejlődik. A Skakavac-vízesésnél viszont jó 10 cm hó esett, ami eléggé meglepett, többen nem úgy voltunk öltözve, hogy hóban tapossunk, de azért jó volt a kirándulás.
Mi nyáron megyünk Boszniába, a "messze ár alatti ár" tényleg érdekelne, várom az ajánlatot, küldheted direktbe is. Tavalyi info: 1 EUR=2 BAM (így számoltak a boltban, a benzinkútnál, a szálláson)
Miként gondolja ezt Mujo, a bosnyák viccek hőse? Beáll Mujo a benzinkúthoz, odamegy hozzá a kutas. " - Super, Diesel? kérdi. Wasser, mondja Mujo. Néz a német kutas egy nagyot, nincs mit tenni, megtölti a tankot vízzel. Mujo kivesz a zsebéből egy kis üveget, elővesz belőle egy tablettát, bedobja a tankba és elhúz. Nagyot néz a kutas. Másnap ugyanez a jelenet. Víz bele a tankba, tabletta bele és elhúz. Harmadik napon újra tankol a Mujo, ekkor odalép hozzá egy elegáns öltönyös nyakkendős úr és közli vele, hogy ő az ESSO képviselője, egymillió eurót ajánl fel a tablettákért. " Három millió- mondja Mujo különben nincs üzlet. Nincs mit tenni leperkálja a három milliót, Mujo odaadja a tablettákat, beül az autóba és elhúz. Megszólal a mellette ülő barátja Hasso: De nagy marha vagy te Mujo, odaadtad neki a tablettákat, most hogyan autózunk ezután.? Egyszerü- mondja Mujo- mint eddig is, gázzal!
Arra kérlek, hogy ha van egy kis időd és energiád, lapozz vissza ezen a fórumon, Horvátország Eus csatlakozásának időpontjához, ott elég sokat foglalkoztunk ezekről a határátkelőkről. Abban az időben én részletesen írtam, a teljesség igénye nélkül ezekről, különös tekintettel, Bosznia nyugati és északi átkelőiről. Hihetetlen mennyiségű átkelőt módosítottak, minősítettek vissza regionálissá, különösen az általad megjelölt helyen, Livno térségében. Megéri, mert közeleg a nyár. Nyakunkon az utazások és útvonalak tervezésének időpontja.
Olvasgatom itt a határátkelővel kapcsolatos híreket, véleményeket, és hozzátenném, hogy 2013 nyarán mi nagyon befürödtünk a Livno (r416a) - Sinj (219) közötti szakasszal , térkép szerint (Freytag&Berndt) ez nemzetközi határátkelő volt akkor, a bosnyák határőr visszaküldött, hogy az csak helyieknek szól. A bosnyák rész elég szerpentines és már az gyanús volt, hogy épp útépítés zajlott és rajtunk kívül a madár se (persze olyan figyelmeztető tábla még véletlen se volt kitéve jó bosnyák szokás szerint, hogy útlezárás/útépítés). A határ a tetőn volt, azt pedig a mai napig nem tudom, hogy végül megépült-e az a rész, megvolt-e már az átadás és hogy nemzetközi státuszt kapott-e.
Mint írtam is a fő átkelő az új Bijača GP. Ez nemzetközi. Ettől nem messze, szintén találsz kettőt. Orah GP, és Mali Prolog GP. A GP / granični prelaz/ e két betű jelentősége. E két utóbbi ugyancsak nemzetközi, csak kisebb. Itt figyelned kell, nehogy befürödj. De ha Peljeacra mész, jó a Metković is, persze attól függ, honnan indultál. De ha el szeretnéd kerülni a Neretva deltáját és Neum mögött, illetve felett, van Dui átkelő, de ne menj arra, mert az is csak helyieknek szól. Ha nem beszéled a nyelvet, annyit még megjegyeznék, hogy a kiírások ügyében, amivel szembesülni fogsz a međunarodni, egyenlő a nemzetközivel. Sokakat megtévesztett már ez a sok rövidítés. Jó utat.
Igen, én Gabela átkelőre gondoltam elsőre, de köszönöm a segítségedet! Bijaca felé az út kb. időben annyi mint Metkovic felé és talán rövidebb a várakozási idő is... Amúgy találtam még egy utat: BiH R423, a HR határtól 6218. néven folytatódik - gondolom itt is csak a helyieknek van átkelés. Pénteken megyünk Bosznián át Peljesac irányába, szombaton hazafelé. (Gondolom ez utóbbi a problémásabb.)
Még egy kis információ az említett út kapcsán. Čapljinatól Bijača- ig kb 10 km a távolság. Innen a hídon átmenve kezdődik az újonnan aszfaltozott rész, amit részben kiegyenesítettek néhány kanyar miatt és szélesebbre vették a figurát. Itt, az út végén csatlakozik rá az autóútra, ami Bijača határátkelő felé vezet. Ez utóbbi nemzetközi átkelő és részben a Metković nagy forgalmát igyekszik kivédeni. Ami itt a Neretva túloldalán lévő Gabela átkelőt illeti, csak helyieknek szól. Ez az új út nagyon jól jön annak aki Medjugorjeba igyekszik. A tervek szerint a Metković határátkelőt a jövőben- valószínű a teljes autóútszakasz elkészülte után - átminősítik a teherforgalom számára. És még egy idevonatkozó hír: az elmúlt évben néhány itt található regionális és viszonylag fontos utat más számozásra cseréltek, ami a régi térképeken nem szerepel. Ezért ajánlatos a neten böngészni. Ha megtalálom a cikket ahol erről értekeznek, majd írok róla.
Ez fontos információ - nagyon köszönjük!! Ott is van határ és be/kiléptetés? A helyiek nyilván használhatják, de minket nem küldenek Metkovic felé? Bízom benne, hogy működik majd a dolog, mert eddig Metkovic volt az ideális átlépő az útvonalunkban. Viszont mivel Medjugorje is megálló, lehet hogy erre mennénk...
Örülök, hogy tudtam segíteni, ezzel a kis kerülővel megúszhatod a főszezoni dugókat a határon. Régi tervük volt ez már és magam is meglepődtem ma, mikor olvastam, hogy február végén át is adják a forgalomnak. Sajnos a másik opció, akik délnek tartanak és Neum lenne a cél, nem valósult meg, a Stolac-Neum -i út, erről nem régen csevegtünk itt ezen a fórumon. Jó utat.
Köszönjük az infót! Sokat töprengtem, hogy ezzel az átkeléssel Horvátországba, ki lehet-e kerülni Metkovicot? Mi ugyanis Gradacba megyünk, és már vártunk jó órát a határátlépésre. Szóval, ha felmegyünk az autóútra, Horvátországban le lehet térni Ploce felé?
Aki a nyarat várja és Čapljinától észak felé tart, Trebiat, Zvirović 425-ös úton, annak jó hír, hogy február végéig befejeződik a szakasz rekonstrukciója, le van aszfaltozva és közvetlen rácsatlakozik a Horvátország felé tartó autóútra. Jó utat.
Határátkeléssel kapcsolatban az én észrevételem ( szerb férj, aki BiH állampolgár, magyar rendszámú autó ) egyenlőre minden változatlan, okmányokat odaad, megnéz, gépbe betenni, lepecsétel és visszaad, még annyit sem kérdeztek mostanában, amikor átléptük a határt, hogy merre és miért megyünk ( horvátok felé ) Remélem marad is így... sőt, nem hallottuk, láttuk a határon, hogy a BiH rendszámos autókkal nagyobb felhajtást csinálnának.