Sajnos nem szabadna fullra beépíteni a falakat, legalábbis a külső falat. Talán emlékszel régebben, hogy bizonyos beépített szekrények lábazatánál kerek lyukacskák voltak kivágva. Hasznos.
Barátaink teljes ruhatára penészedett be így, nagyon figyeljétek.
25°C levegő páratartalma ~73%RH. 24°C levegő páratartalma ~78%RH. 23°C levegő páratartalma ~83%RH.
K.K.
ps: Kivitelezési hiba ... ha a falak száradásának nem kivárása az Ő hibája akkor van keresni való. De szerintem ez nép betegség ... max 2 év és kiszárad, ha gyorsítod vagy küzdesz a Te döntésed.
Tegnap este válaszoltam, csak x@rakodott az index...
A páratartalom mérő igazából egy időjárásjelző állomás, ami a külső-belső hőmérsékletet és a párát is méri. Viszont a kivitelező mérője alacsonyabbat mutatott, az ővé csak jobb, nem?
Szóval, be fogom csomagolni az egységet valami nedvesbe, de szerintem jól mér, legalábbis mutat különbségeket.
Azonban mi lehet (ha nem a párás levegő) az oka a szekrény mögötti penésznek, hogyan lehet bebizonyítani, hogy a kivitelező a hibás, hogyan lehet elkerülni, hogy kialakuljon?
Az igaz, hogy a bútoros teljesen a falra építette a bútort, azon sajnos változtatni nagyon kicsit és azt is nagyon nehezen lehet. Tegnap vettem egy infrás hőmérőt, és az a sarok (padlótól a plafonig) átlagosan kb. 2 fokkal hűvösebb (20 fok vs. 22 fok)...
Megvettük tegnap a Hanno nevű csodát, és este felkutattuk a penészt. érdekes, hogy csak a konyhabútor hátlapja penészes, a fal még csak nem is nedves. Legalább is nem láthatóan:
Ahol penészes lett a hátlap, azon az oldalon van az edényszárító, talán hátracsurgott a víz? Belülről a szekrényt csak áttöröltem Hanno- s szivaccsal, remélem az is elég lesz neki.
Ami még érdekes, és erre tippem sincsen, hogy miért: a padló i penészes volt a tűzhely mögött:
22°C és 50%RH és kicsapódik a víz az ablakon? Ennél az érték +10°C fokban szerintem egy sima üveglapra sem csapódik ki. Vagy lehet felétek most nem +10°C van vagy nem jó a páratartalom mérésed.
Ha hajszálas akkor egy nedves de csepegő ruhába csomagold be 10 percre, és ha 100%RH-t mutat akkor be kell állítani egy vékony csavarhúzóval.
Új építésű lakás, elkészülte (ősz) után 7 hónapig full fűtésen száradt, majd beköltöztünk márciusban. Sajnos a hálószobát kénytelenek voltunk teljesen beépíteni, ami azt jelenti, hogy a négy fal közül hármat érint a beépítés, ebből egy fal külső.
A páratartalommérő folyamatosan 56% körül mért, a hőfok 20 C körül. Az ablakok folyamatosan nedvesedtek, törölgettük, valamint reggel-este szellőztetés. Az éves felülvizsgálatnál jeleztük a problémát, amire a válasz az volt, hogy túl meleg van bent, kint meg hideg, ezért ez így normális. Akkor ők is megmérték, az értékek 22 C és 50%.
Hétvégén fura szagot éreztünk, ezért kicsit jobban megnéztük a szekrény. Penész volt a fiókok hátsó (fal felőli) részén. Kénytelenek voltunk az egész egységet szétbontani (2,62 cm magas beépített szekrény), és meglepődve (?) láttuk, hogy a sarokban kb. 50 cm szélesen és teljes magasságban penészes a fal. Gyorsan lemostuk D.m.st.s 5x-szel, azóta szárítjuk. Azt az infót kaptam, hogy a Knauf-nak van jó penészölője, de amikor reggel bementem a festéküzletbe, akkor ott csak Trilak-os cuccok voltak. A lemosót nem ajánlották megvételre, mondván fölösleges, ha már lejött a penész, abban is csak olyan anyag van, mint a D.m.st.s-ban, viszont vettel penészgátló festéket (mivel a fal természetesen diszperzites festékkel volt festve).
Az lenne a kérdésem, hogy elegendő már csak a festéket felkenjem, vagy mégis kellene valamilyen "szakszerűbb" lemosás?
Ugyancsak kérdezem, hogy ha ezzel végeztem és kiszáradt (vajon mennyi idő az?), vissza kell rakjam a bútort, mi lesz azután??? Jön x idő múlva újra?
Hogyan lehetne (lehet egyáltalán?) kideríteni, hogy mi okozta ezt (még vizes lakás, fűtés hiánya, vagy vízesedés valahonnan (földszinti lakás)?
Azt hiszem beszerzek egy infrás hőmérőt, hogy megmérjem a fal hőmérsékletét...
Szinte bárhol lehet kapni, nagyobb barkácsüzletekben (Baumax, OBI, Praktiker, Brico, stb) biztos van. A legelterjedtebb a Hanna nevű spricnis cucc. Zöld flakonja van.
Most jöttem rá, mi lehet az a szösz-szerű penész. Nálam ez mindig erős szellőztetés után jelent meg , simán letöröltem, elszineződést nem okozott. Erre azt mondta a kőműves, hogy izzad a fal.
Ja, és második évben nyoma sem volt.
Első évben : fűteni, szellőztetni, majd fűteni és szellőzetni, és így tovább.
Köszi! Az oké, hogy vizes a fal, csak nem szerettem volna eljutni a penészig, ezért felváltva melegítem ventillátorral az említett sarkokat. Ez mindig jó volt, de persze csak a felületet szárítja, ki nem szárad tőle a fal.
Ha a hajszámlas a jó, akkor inkább annak higgyünk? Ha az a jó, akkor tényleg be kell szereznünk valami páramentesítőt. :(
Az új építésűek -főleg ha késő ősszel fejezték be- még az első télig nem száradnak ki, így "természetesnek" mondható a páralecsapódás-penészedés a sarkoknál.
A konyhabútor mögött akkor is penészedhet, ha belső falon van, mert a téglafalban rengeteg építési nedvesség vár még eltávozásra.
A páratartalommérők nem a legpontosabb műszerek, inkább tájékoztató jelleggel mutatnak valamit. Kivéve azt a típust, amelyik hajat tartalmaz, azok pontosak, de az áruk is jóval magasabb.
Írtam már itt, hogy vizesedik két helyiség külső falaknál lévő sarka a vadi új, sajnos szigetelt házunkban....az egyikben a hétvégén amolyan szösz- szerű penészt fedeztem fel. Nem olyat, mint amiről ti szoktatok írni, zöld meg fekete, hanem fehér és amolyan sűrű pókháló- szerű.
Jelent ez valami mást mint nálatok? :)
Mostanában megint magasabb a páratartalom, sokszor 70% fölött van. (kértünk kölcsön másik páramérőt, egy hajszálasat, az állandóan hororr értékeket mutat, 80-90% körülit).
Ja, és bekövetkezett, amit valaki már írt nekem (talán egy másik fórumban), hogy a konyhaszekrény mögött, ami külső falon van, talán vizes a fal, és a szekrény is bepenészedik...Ma szétkapjuk, leölöm a penészt, talán leszedjük a hátsó részt is, és úgy hagyjuk.
Hello mindenki! Nálunk is 80% körül volt a páratartalom az új építésű, jól szigetelt házban. Így nem mertünk parkettázni, nehogy felpúposodjon. Elkezdtünk páramentesíteni. A szellőztetés nem volt elég. Eleinte minden nap ment a gép (néhány hétig), utána 2-3 naponta. Szerencsére a penészesedésig mi nem jutattunk el és a parketta is OK. Nem folyik a víz az ablakon. J Most h nálunk már jó a páratartalom, kiadó a páramentesítő gép, ha érdekel titeket (normál árammal működik, személyautóba is befér. 22l a napi névleges kapacitása. 120m2-es lakásra/házra is jó, az itteni légköbmétert egyszerre tudja páramentesíteni (külső ablak, ajtó becsuk, belsők kinyit).
http://www.expressz.hu/showAdvertPrint.do?aid=3389186&cid=260&rid=1
csak a fal penészedik, kő van lerakva, és ritkán egy-két fúgacsík is.... a falban lévő vízszigeteésről nem tudok semmit, 50 éves ház, passz, hogy anno mit tettek bele, én nem bontottam meg...de belülről érezhető, hogy nedves a fal....mondjuk ez lehet a páralecsapódástól is... sőt ott is foltosodik, ahol nincs bútor.....
sajnos nem tudom a falaktól jobban elhúzni a bútorokat....
a napi 4-5, az pont ilyen nagy átszellőztetés..
kívülről nem látszik vizesedés a falakon....
a konvektor nem a legszerencsésebb, de most ez van, egyenlőre marad is....valóban van hőmérsékletkülönbség a helységek között, nem lehet egységes hőérzetűre befűteni a házat....
"páratartalomra kapcsoló ventillátor".... ilyet hol lehet kapni?
Csak a fal penészedik, vagy a bútorok alatt a parketta is ? Ha ez utóbbi nem, akkor valószinűleg a fal alulról nedvesedik. Régi fajta ablakoknál nem szokott előfordulni ilyen fokú páralecapódás, ezenkívül a te házad a tégla alappal és tégla lábazattal igen könnyen felviszi a nedvességet a vízszigetelésig. A falban lévő vízszigetelésről tudsz valamit?
napi 4-5 alkalom biztos, de amikor ilyen jó idő van, akkor egy bukóablak egész nap nyitva van.... egyes bútoroknak saját kb 8-10 cm es lábuk van, és így is penészedik mögöttük, sőt alattuk a fugáknál is.... a fürdőben van egy szellőző, ami egy használaton kívüli kéménybe csatlakozik, de a párát nem szünteti meg....gondolkodom, hogy vmi ventilátort beleépítek, hátha az segít.... Ja és a ház talajszinten van, pár éve a felújítás során, 10 cm-es aljzatbeton került be, alá természetesen fólia....
A 2 cm légrés nagyon kevés! Oda a 10 cm sem sok. És érdemes lábakkal megemelni a szekrényeket, hogy legyen alulról is átszellőzése. ersze ez csak egy dolog a sok közül, amivel (részben) segíteni lehet a problémán. Meg kéne szakemberrel is vizsgáltatnod a házat. Biztos, hogy tele van hőhidakkal. Az is biztos, hogy a konvektoros fűtés okozta hőmérésékletkülönbségek is segítik a páralecsapódást és ezáltal a penészedést. Lehet, hogy a falaid alulról is nedvesednek, ezt is meg kéne vizsgálni! Érdemes lenne a mosást egy zárt helyiségbe szeparálni, ahol folyamatos szellőzés van megoldva (pl. valamilyen légbeejtő).
Mit jelent a sok szellőztetés? Naponta hányszor, és mennyi ideig?
A szigetelés nem tökéletes megoldás, ha a falaid alulról is nedvesednek.
Adott egy az 50-es években épült ház, aminek az alapja kb 5 sor tégla, a falazat is tégla, kb 40 cm lehet, rajta kőporos vakolat. Régi, duplanyílású ablakok vannak, a fűtés konvektor. Az a probléma, hogy nagyon penészedik az egész ház, leginkább a bútorok mögött, volt, hogy annyira, hogy fehér penészvirágok jelentek meg...már minden szprét, hypót kipróbáltunk, minden bútor mögött kb 2 cm légrést hagytunk, de a pára igy is rendszeresen az ablakok belső felületén lecsapódik, sőt a járólapon is a faltövek mentén, és nem csak az északi oldalon.... A legújabb, hogy a déli oldalon a plafon sarkai is elkezdtek foltosodni...
Hiába a sok szellőztetés és vegyszeres falkezelés ezek csak tünetmentesítenek, pár nap után újrakezdődik... Mivel kisgyerek van, fűteni és sokat mosni is kell, szóval elég páradús a levegő, ami lecsapódik a hideg falakon, és fekete penészfoltok jelennek meg, sokszor 2-3 hét után összefüggően
A megoldás valszeg a födém és a fal külső hőszigetelése lehetne, csak azt nem tudom, hogy mivel lenne érdemes és valóban megoldaná e a kérdést.
Techno air point(AIR8D-18E) típusú páramentesítő eladó. A készülék 1 éves és kb. 3 hónapot használtam, újszerű állapotbn van. Nálam napi 4-6 liter páravizet gyűjtött össze a frissen vakolt lakásban.