Engem meg az erdekelne baromira (es meg is kerdeztem de senki nem valaszolt), hogy TE pl minek nevezned a vega somloit? Ami kinezetre pont ugyanolyan, izre is megteveszto, csak eppen nem allati eredetu. Miert kellene ennek egy kulon nevet adni? A rozskenyeret szabad kenyernek nevezni? Pedig nem buza! Sot hajdinabol is van kenyer, ami meg csak nem is gabonafele. Ez tipikusan a kakan csomo veszett keresese, nincs problema, csinaljunk!
Amiről én írtam az nem függ össze a vegasággal. Mindössze azért írtam le, mert érdekes volt a reakciótok pl. a "somlóira" vonatkoztatva és érdekelt a miértje. Amilyen válaszokat leírtatok, az nekem ezt mutatta. Az a mondat, hogy "ez marketing" na az a lehető legrosszabb volt:-)
Viszont hidd el nekem, hogy az én életemben is volt olyan döntésem, ami a te szóahsználatoddal élve "társadalmi következményekkel" járt.
Ez alapján mertem leírni az álláspontomat.
Jól látod, én nem akarok teljes mértékben vega lenni, azt is leírtam, hogy hozzám amúgy is a lakto-ovo irányzat áll közel.
Szerintem kicsit eltulzod ennek a kérdésenek a jelentőségét...
Furcsa nekem, hogy tényleg azt hiszed, hogy ebben érhető tetten a saját magunk elfogadásának hiánya??
Én pedig továbbra is azt mondom (nem csak neked), hogy légy vega aztán választ kapsz a kérdésedre saját magadtól... Bár gondolom ANNYIRA nem vagy kiváncsi a válaszra ;))
Azok a disznok azert szulettek meg, hogy valaki majd levagja oket. Az alternativajuk nem az oroszlan, hanem a nem let.
Amikor en meghivtam a vegan kollegamat, megkerdeztem mit eszik es mit nem. Es azt foztem neki, amit megeszik. Vagy nem hivom meg. Altalaban megkerdezem a vendegeimtol mit NEM esznek meg es en is kozolnem a vendeglatommal, hogy en mit NEM szeretnek latni a tanyeromon. Pl a parom nem eszik belsoseget, ezt el szoktuk mondani. Nem hiszem, hogy ez az udvariatlansag kategoria lenne.
Mi?
Én továbbra is azt kérdezem, hogyha bennetek rendben van ez a dolog mindenestül, és ti elfogadtátok önmagatokat, akkor minek a szemfényvesztés a nevekkel kifelé?
Kinek és mit akartok ezzel bizonygatni? Miért kell a nagymamának teszem azt "somlóit" rakni az asztalára, miért nem lehet neki XY galuskáját?
Ismét félreértettél. Amit írtam azt most a vegaságra vonatkoztatva írtam le, de ez az egész alapjaiban igaz minden másra is. Nem tapasztaltam meg a vegaságot illetően, de megtapasztaltam más dolgokra vonatkoztatva trásadalmi következményekkel együtt.
Írok egy teljesen más típusú példát, hátha így könnyebb megérteni. Van egy ismerősöm, akit rettenetesen zavar, hogy őt jó kislánynak tartják, aki soha nem szól két szót, mindig kedves és aranyos. Bezzeg a sógornője milyen határozott, mert az mindenkit elküld a fenébe, és megmondja a magáét. Én erre azt mondtam neki, hogy egyrészt a sógornője nem határozott hanem inkább bunkó. A határozott embernek nem az az ismérve, hogy mindenkit elküld a fenébe, és a képébe mondja másnak a véleményét. A másik, hogy miért zavarja az őt belül, hogy ő nem ilyen, miért akar megfelelni másoknak, miért gondolja, hogy az a fajta viselkedés, amit a sógornője tesz, az a követendő.
Én nem akarlak és nem is akartalak benneteket meggyőzni sem a húsevés örömeiről, sem a vegaság rossz részéről. Semmiféle ellenérzés nincsen bennem ezzel kapcsolatosan. Csak azt gondolom, akárcsak ennél a lánynál, hogy a külvilág véleménye és hozzáállása a dolgokhoz nem lehet befolyásoló tényező akkor, ha bennem belül rendben vannak a dolgok. Ha én belül jónak és helyesnek érzem, amit teszek, amilyen vagyok, ha elfogadtam teljes mértékbe ezt a saját részemnek, akkor nem érdekel, hogy jó kislánynak hívnak, és az sem, hogy a rokonaimnak nem tetszik az az étel, amit én eszem. Eszembe sem jutna semmilyen formában becsapni őket az elnevezésekkel, sem azért, hogy megkönnyítsem nekik a dolgot, sem más okból.
Te ezt honnan tudod Saul?? Még nem vagy Pál ;))
Jobb igy szakáll nélkül...
Azota sokat gondolokodtam a Négeres storyn... Persze nem jutottam semmire :))
Tényleg több út vezet, ahány ember, annyi út. Aztán vannak utak, amik egymáshoz közelebb mennek, ezeket határolják körbe különböző vallási meghatározásokkal. Mindenki hisz vmiben, ha más nem, abban, hogy nem hisz semmiben.
De mindig légy kételkedő... és mindenre keress magyrázatot Köszönöm a tanácsot:))
Ezért vagyok vega...
De hadd ne töltsem az egész életemet kétségek között, ha valamiről már bizonyosságom van.
Csak éppen az az elmélete, hogy a mennyországhoz több út vezet - ha van egyáltalán mennyország? Ez betonstabilnak elméletnek hangzik:)) A vallás mint önmaghatározás? Legyen...:))
És mi van akkor, ha valaki meghallgatván több vallási elméletet úgy dönt, hogy ezeknek nincsen jelentősége, mert mindegyik valami féle önmeghatározás semmi más? És ugyanakkor nem ateista? Csak éppen az az elmélete, hogy a mennyországhoz több út vezet - ha van egyáltalán mennyország? (De ezt ne is folytassuk elnézést az off-ért mert ez már tébnyleg a vall. fil. fórumba tartozik...)
Járj az általad helyesnék vélt úton. De mindig légy kételkedő... és mindenre keress magyrázatot...
Elnézést, most látom, hogy a hasonlataim nem egészen helytállóak, hiszen pl a homoszexalitás genetikailag kódolt, meg a balkezesség is... csak éppen nem jutott hirtelen jobb az eszembe.
De tényleg nem tudom, hogy mit hozzak fel egál-példaként, ami szokás ill ízlés kérdése... illetve a szabad döntés kérdése...
No akkor ezzel nincs gond, mivel félreértetted a szellemi szint kifejezést. A szellemi szint alatt a spirituális aspektust értettem.
Amit te elméletnek hivsz, az nekem magyarázat, olyan dolgokra amit érzek, de esetleg nem tudok szavakba foglalni. Lehet hogy te feleslegesnek tartod, de másnak ez a prakszis mögötti teoria. És ezért fontos. Mint régebben irtam, a vegaság mögött mindig áll egyfajta filozófia, szellemiség, nem létezik önállóan... Ez a fura a nyugati embernek.
Figyuzz, én soha nem itéltem el a vegaságot, nem itéltem el a homoszexualitást és nem itéltem el semmit ami a "normális" emberek számára nem érthető, ugyanúgy mint ahogy nem itélhetem el a balkezességet sem! Én mindig csak azt itélem el, ha valaki valami módon azt akarja nekem bemesélni, hogy az ő életvitele valami módon fensőbbrendűbb mint az enyém. No ezzel van a bajom egyedül. És emiatt kaptam fel a vizet erre a "szellemi szint"-re.
MIndenki éljen úgy, ahogyan az számára a szabadságot jelenti - egészen addig, míg ez bárki másnak a szabadságérzetét sérti.
Olyan sok ember van aki a zöldséget, gyümölcsöt sokkal jobban szeretei mint a húst... alapjáratban, hiszen nekem is vannak gyerekeim, az egyik mindig is jobban szerette a növényi eredetű táplálékot mint a másik, és a férjem is jobban szeret egy almát hersegtetni a foga közt mint egy véres bifszteket (mint én pl...) hát hol itt a probléma? Legyen a piacon sok zöldség meg gyümölcs, meg hús, aztán majd eldönti mindenki mit szeretne. Ha a piacon sok finom vega kaja lesz, mások is átszoknak (bár azt kétlem, hogy a "csak vega" koszt nagy sikert aratna, de a lakto vega biztosan),aztán egyre többember ismeri meg a más ízeket is.
Igen, én is ugy gondolom hoyg nem értjük egymást, de ennek semmi köze a szellemi szintünkhöz...
Egyszerüen mint már sokszor irtam hiányzik a közös élményalap. Megérted a vegákat ha te is vega leszel. Addig csak elképzeléseid lehetnek és elvárásaid. És ilyen csalódásaid.
Én tudom milyen husevőnek lenni,mert voltam és azt is tudom milyen vegának lenni, meert vagyok. Igy tudok képet alkotni. Ugy gondolom hogy a véleményem megalapozott, nem pedig hallomáson alapul.
Sajnálom, hogy nem fekszik neked a stilusom és nem felelek meg az elvárásaidnak. Igaz nem is probáltam tul erősen :))
Azt viszont fontosnak tartom, hogy ne a vegaságot itéld el, ha én nem tetszem.
Üdv
Adept
Ui: Az előbbihez visszatérve : kérdezz meg egy sok éve vegát, hogy szivesen enne-e hust? És hogy mit gondol erről?
Alapvető ellentét köztünk az, hogy te mereven ahhoz ragaszkodsz, hogy a hús feltétlenül árt.
Még kis mennyiségben is.
Én meg ezt nem hiszem, hiszen már 56 évet megéltem masszív húsevéssel. Még Petike tanait is túlszárnyalva, én kifejezetten húsevő vagyok. És - bár így a cyber világban imádok vitatkozni - ha akarsz utánam nézhetsz, de alapjában véve nagyon is békés jószág vagyok. Sőt, nagyon is harcos tagja az állatvédelmi törvényeknek. Ugyanakkor sajnos be kell látni, hogy valami módon minden állatnak meg kell halnia, és nem tudom mi a jobb: elkábítva nyakon taglózva lenni, avagy az oroszlán elől menekülve halálfélelemben futni... ezen lehet vitatkozni.
Tudod a vegák azt mondják: csak zöldésget!
A nem begák meg azt mondják: mindent!
Ha egy nem vegát egy vega meghív, akkor a nem vega azt mondja: de fincsi ételeket tudsz csinálni zöldségből!
De ha egy nem vega meghív egy vegát az állandóan azt kérdezi: ban ebben tojás? Van ebben tej?
Hát valószinűleg a te szellemi szinted alatt avgyok, mert még így sem értem, de engedd meg, hogy idemásoljak egy beyírást egy babanetes fórumról, ami szomra a "szimpatikus" vegákat illeti... vagyis én valahogy így képzelem el őket:
"liesel (liesel)
Elküldve 2001 Október 07 vasárnap - 12h 39:
--------------------------------------------------------------------------------
Sziasztok!
Félve bár, de hozzászólok én is. Remélem nem az lesz itt is, ami az otthonszülés topikban. Ugye nem? Szóval én vegetáriánus vagyok. Régóta. kb. 15 éve. Ahogy fejlődött a személyiségem, ahogy nagyobb rálátásom lett a világra, úgy változtt, hogy mi okból, és úgy változott a "húsevőkről" alkotott véleményem is. Mára letisztult. Én egészségesebbnek tartom a nem húsevést. És humánusabbnak is, mivel az állattartó telepeken tényleg sokszor "állattalan" körülmények vannak. De mivel elvárom, hogy engem ne kényszerítsen senki sem húsevésre, ezért én sem foglalkozom vele, hogy ki mit eszik. Ha valaki húst eszik, nem rohanom le jótanácsokkal, hogy meggyőzzem. De elvárom, hogy engem se zaklasson senki és győzködjön a vegetarianus étkezés veszélyeiről. Utánajártam és ált. sokkal többet és mélyebben tudok a témáról, mint akik sokszor nekiállnak tanácsokat osztogatni. Mellesleg számomra eddig bevált alapelvem, hogy tanácsot annak érdemes adni, aki kéri. Igyekszünk egészségesen táplálkozni, de ez nem jelenti azt, hogy abszolút csak egészségest, mindössze odafigyelek. pl. nem adok cukrot, csokit a gyerekeknek, de nincs tiltva, ha valahol megkínálják őket. Egyszerűen csak mi nem szoktunk. Ill. ráadásul cukrot néha teszek a sütikhez. Húst is eszünk néha, ha kívánjuk. Bár több éve nem kívántam. Viszont, ha ennénk, akkor csak falusitól, piacon vett csirkét, és nem nagyüzemit vennék.
Igen, és a gyerekek egészségesek. Max. egy évben egyszer nátha, 1-2 nap. Antibiotikumot még sose kaptak, és orrszívót sem láttak még. Nincs is. Vérkép rendben, és a várandósságok alatt (három fiam van) meg máskor sem voltam vérszegény. Gyerekkoromat folyamatos légúti megbetegedésekkel töltöttem, amik drasztikusan csökkentek, amikor abbahagytam a húsevést. Mostanra pedig elmúlt teljesen, az allergiám is. Pedig azelőtt elég volt ránéznem a parlagfűre. Szóval nekünk bevált. De mindenkinek joga van azt enni, amit akar.
További jó étvágyat mindenkinek!
Üdv,
Liesel "
A szar talán tényleg túlzás, de te, ha meg vagy győződve arról, hogy vmi árt neked, csinálod akár egy picit is? Vagy, ha meg vagy győződve arról, hogy vminek a létrejöttéhez mások szenvedése kell, fogod használni, ha nem muszáj? És itt meggyőződés alatt nem arra gondolok, hogy tudom, a koffein árt, de azért iszom a kávét, hanem arra, hogy tudom, a tűz meleg, és csak akkor nyúlok bele, ha semmilyen mód sincs az elkerülésére (mondjuk ég a ház, és a kijutáshoz a tűzön át vezet az út).
Van akinek létszükséglete a hús, nem fogom kényszeríteni, hogy ne egyen, de engem se kényszerítsenek húsevésre, még udvariasságból se. A másik igazán megértheti udvariasságból, hogy nem eszem húst, és nem sértő szándékből utasítom vissza konyhaművészetének legujjab remekét. A kérdésnek nem az a párja, hogy megeszem a vegák kajáját húsevőként, hanem, hogy ne egyek húsevőként húst egy hónapig, vagy egy évig.
Már elnézést, de azért az időnkénti ritka hsfelvételt összehasonlítani a cigivel, a kábitószerrel, sőt a szarral... kikérem magamnak!
És ha így állsz hozzá, akkor anekem a szellemi szinttel is bajom akad... gondolkodj el ezen.
A partin lévő kislány (nem kislány, legalább huszonöt éves, de lehet több), nagyon aranyos és helyes, de iszonyatosan sovány, csont és bőr.
Egy kifejezetten húsevő srác van vele, és nagyon szerelmesek egymásba...
Fizikai szinten nincs baj egy kis hussal, sok olyan vega van aki évente fogyaszt valamicsként.
A gond lelki szellemi szinten van. Itt már nem megengedett egy morzsa sem.
Tudod ez olyan mint a cigi vagy a kábszer... A "csak egy kicsit"-elv itt nem érvényes. Vagy olyan mint a szex. "csak egy kicsit a hegyét rakom be". Vagy csinálod vagy nem...
Ha valamiról belátod hogy szar, akkor nem fogsz belőle enni... Te ennél kicsi szart?? Nem valószinű...
Az utolsó eszemfuttatásod szerint te csak áldozatból eszed a hust, nehogy tulszaporodjanak szegény disznok??
A party-n lévő vega kislány nem haldoklik még a különböző hiánybetegségektől??:))))
Megint olyanról beszélünk, amit nem tapasztaltál meg... Irhatsz az önáltatásról, önelfogadásról, meg arról hogy hogy kéne hogy viselkedjenek veled a rokonok. De ezt akkor tudod megtenni hitelesen, ha tul vagy több év vegaságon és az azzal járó "társadalmi" következményeken...
A többi csak feltevés...
Tudod, hogy egy felmérés szerint a vegák a legnagyobb hátráltató erőnek a környezetük és az orvosok ellenséges hozzáállását jelölték meg??
Szerintem a kajanevek is a két tábor közeledését segitik...
Amugy szeritem is faszakodás, addig amig nem tapasztaltad meg a saját börödön...
Tényleg csak kiváncsiságból érdekel, de nem értem ezt a problémát egészen. Mert mondjuk ha én nem szeretem a húst, meg elveim vannak, ettől függetlenül még - ha megkínálnak - elfogyaszthatok némi csekély mennyiséget, vagy ez a csekély mennyiség már mérgetzi a vega szervezet ökonómiáját? Vagy tényleg ennyire az elvekről lenne szó?
Nálunk a lányom épp kerti partit ad, az egyik kislány vega, csináltak zöldségfasírtot grillen, én is megkóstoltam - finom - de tényleg nem értem ezt a hatalmas ellentétet.
Én nem halok bele, ha egy vacsorán nem kapok húst, sőt abba sem, ha semmiféle fehérjeféleséget - mi is jártunk a Krisna völgyben, ettük az ételüket - finom! - de ennyi udvariasság nem várható el a vegágtól sem?
Megmondom, egyszerűen nem értem ezt az egész problémát. A leöljük szegény állatokat elvet nem tudom elfogadni, sajnos az ember a csúcsragadozók felett is áll, ezt el kell fogadni. Ha meg szegény tehénkénet, nyuszikákat pipkéket a sorsukra hagynánk mert mindenki egy csapásra vega lenne, akkor túlszaporodnának az oroszlánok meg más húsevők, mert azzal azért senki ne áltasa magát, hogy mármelyik növényevő állat végelgyengülésben fog kimúlni... ha nem az ember öli le, akkor megöli a héja, a róka, a farkas, a medve, a párduc... miből hol mi akad...
Én maximálisan elfogadom a vegasággal járó körülményeket, de ezt nem kívánom meg pl. anyámtól, aki nagyon toleráns ember, még meg is kóstolja azokat a kajákat, amiket enni szoktam, általában ízlik is neki, de megenni nem hajlandó.
Rokonaim nem mindig tisztelnek meg a számukra idegen dolgok elfogadásával, ők a gyomrukat és a konvenciókat tisztelik.
Ha szeretnék például anyámmal enni, olyan kaját kell találni, ami neki is megfelel. Tehetek én rá nagyívből, magasan és hígan, hogy tetszik-e neki vagy sem, ha én szeretnék vele lenni, akkor nekem kell alkalmazkodnom, ha meg fordított a helyzet akkor meg megkönnyítem a dolgát, amennyire lehet (számára ez az egész jóval nagyobb traumával jár, mint nekem, én csak a Rigó Jancsit sajnálom).
Elfogadom magam, de ha ezzel csak én vagyok így, akkor akár remetének is mehetnék. Társadalomban élünk, és ehhez nem csak magunkat kell elfogadni, hanem másokat is, és ez akár tetszik, akár nem, alkalmazkodással jár (a másik megoldás, hogy király vagyok, oszt mindenki úgy ugrál, ahogy fütyülök).
Ezek a nevek, bár sokak számára nevetségesek (néha nekem is, pl. búzahús), mégis segítenek szalonképesebbé tenni ezt az egész vega dolgot. A nem vega is tudja, hogy vega étteremben nem lát húst, mégis eligazítják a nevek, mi milyen általa ismert ízre hasonlít. Ezek mellett persze vannak original vega kaják is az autentikusaknak.
Én még ÉLEMBEN NEM sütötem piskótát, ez kimaradt az életemből, egyáltalán nem vagyok otthon semmiféle sütikészítésben, tudok csinálni boltban vett piskótaalapból meg puddingporból nagyon finom tortácskákat, meg isteni somlói galuskát ami egyáltalán nem édes csak annyira amennyire az ember éppen a következő adagot kívánja... de azt hallottam, hogy a piskótánál vigyázni kell a sütőnyitogatásra vagy mire...
A gőzzé alakuló víz teszi. A formát segítik stabilizálni a tojás denaturálódó fehérjéi, de ezt a funkciót a megfelelő lisztkeverék is el tudja látni. Az összeesést a túl sok víz okozhatja, mely többlet gőzével már roncsolhatja a kialakuló stabilizáló hálózatot, de lehet egyébb ok is, amiről fogalmam sincs.
Maximálisan egyetértek.
A másik topicon egy vega olvtárs poénosnak tartotta a diós élesztőpástétomot elsütni májkrémes dobozban. Kíváncsi lennék mit szólna egy vega barátom, ha megpróbálnám átvágni... Nekem spec. eszembe sem jutna.