Keresés

Részletes keresés

Rusek Creative Commons License 2018.09.01 0 0 23386

Köszönöm. Igen, tudom, hogy hol a helye a noah-nak a szőlők között, dehát a csalág is, én is szeretjük nagyon, mit tegyek...? :-)

Előzmény: van_Persil (23385)
van_Persil Creative Commons License 2018.09.01 0 1 23385

A szürkebarát (pinot gris), a pinot blanc és a pinot noir genetikailag ugyanaz a fajta, csak rügymutációval (így hívják ezt a jelenséget a biológusok) megváltozott a bogyó színe. Elöfordulhat, hogy nálad is ez történt a világ legsilányabb, leginkább megvetendö fajtájával.

Előzmény: Rusek (23382)
Rusek Creative Commons License 2018.09.01 0 0 23384

Köszönöm a tippet, Otellóm és Izabellám van, jól ismerem őket, azokra nem hasonlít, sokkal nagyobbak a bogyói.

Egy idős bácsi kertjéből származik a szülője, így azt sem hiszem, hogy neki évtizedekkel ezelőtt japán importra lett volna lehetősége.

Viszont erre a Concord-ra nagyon hasonlít..., lehet hogy az lesz, nem tudom ez mennyire elterjedt Magyarországon... ? Mindenesetre köszönöm mégegyszer a hozzászólást.

 

 

Előzmény: bombaba (23383)
bombaba Creative Commons License 2018.09.01 0 0 23383

Bocs, én nem vagyok szakember, de nekünk régen csak direkttermő szőlőlugasunk volt, Othello és Izabella szőlőkből. Mindkettő kék.
A leírásuk - sok más színes amerikai és jaoán direkttermővel együtt: 

https://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/szolo.html

Előzmény: Rusek (23382)
Rusek Creative Commons License 2018.09.01 0 0 23382

Kedves Fórumozók!

 

2 noah-téma:

 

Segítségre lenne szükségem egy fajta beazonosításához. Nem tudom, létezik-e "kék noah", da ha igen, akkor nekem ilyenem van, sokat járok-kelek az országban szőlő-kedvelő ismerőseimnél, nem láttam még ilyet. A lényeg, hogy ennek a szőlőnek mindene (levél, vitorla, szár, bogyók íze, bogyóhéj, érési idő...stb.) pont olyan, mint a noah-é, három különbséggel: egyrészt, hogy a bogyók kékek, másrészt, hogy mind a bogyók, mind a fürtök sokkal nagyobbak (akár 400-550 g). Minden jel arra utal, hogy direkttermőről van szó, de eddig semmilyen fajtaleírásban nem találtam említést a kék noah létezéséről, sem olyan szőlőről, aminek a leírása illene az enyémre... Bármilyen tapasztalatnak, ötletnek nagyon örülnék!

 

A másik érdekesség, hogy pár éve szaporítottam néhány (kb. 20) noah-t sima vesszőről, tavaly és idén el is kezdtek szépen teremni, és mit ad Isten: az egyiken kék bogyójú fürtök teremnek!!!! Létezhet ilyesmi? Van valakinek hasonló tapasztalata? Hallottam már a virágok (dáliák, kardvirágok) esetében ún. elfajzásról, amikor pl. egy sárga virágot beültetünk egy csomó piros közé és az adott egyed, hasonulva a környezetéhez, színt vált, de nem tudom ennek lehet-e köze az én noah-m kikéküléséhez...?

 

Köszönet előre is minden értelmes hozzászólásért.... Üdv.

bombaba Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23381

Értem, köszönöm.

Előzmény: van_Persil (23379)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23380

Meghívó Keszthelyre fajtabemutatóra (és borkóstolóra):

https://www.facebook.com/events/230775974288140/

van_Persil Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23379

Nem, a lakott fészek leverése, ami kint van a természetben. Csak megtermékenyített nöstények telelnek át, a többi elpusztul.

Előzmény: bombaba (23375)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23378

Mindig megcsodálom,nagyon szép rovar. Csak ne szúrna olyan nagyot!

Előzmény: van_Persil (23374)
CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23377

Az biztos, hogy nem probléma. Azt a fészket nem használják még egyszer, az új anya új fészket épít.

Előzmény: bombaba (23375)
paradisso Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23376

Sziasztok!
Új vagyok szőlőtermesztésben. idén először fogok szüretelni.
Az a kérdésem lenne tudja e valaki hogy milyen fajta szőlőről van szó? 
Ebből van 2 x 20 m lugasra futtatva, ebből lesz a bor. https://postimg.cc/image/5ts7h4jm5/ 
https://postimg.cc/image/5ts7h4jm5/ https://s22.postimg.cc/ck8oqkm7j/IMG_20180831_164435.jpg

 

Van még 2 csemegeszőlő, ezeknek is érdekelne a neve: a pink https://postimg.cc/image/l2i4vaxzh/
és valamilyen muskotály?? (jó édeskés) https://postimg.cc/image/7ll6cg33h/
Köszönöm a segítségeteket előre is! 

bombaba Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23375

Ez mit jelent? A lódarazsak kisajátíthatják a szerszámos faházamat, én meg nemzeti emlékhelyként tiszteljem a fészküket?

Úgy tudom, a hideg beálltával elpusztulnak, addig engedélyeztem az itt tartózkodásukat. Csak ezután akarom leverni a fészket. 

Ez is probléma? 

Előzmény: van_Persil (23374)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23374

(Csak halkan szólok, hogy a lódarázs egyedei nem védettek, de a lódarázs család fészkestül igen.)

Előzmény: bombaba (23370)
bombaba Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23373

Valóban, a fészek csodálatos építmény, én is szerettem volna megőrizni, de legutóbb nem sikerült. Talán majd idén összejön.

Előzmény: CBNora (23372)
CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23372

Apám már irtott ki ablaktokból lódarazsakat, iszonyat büdös lett utána. Ezek után ha befészkeltek, inkább kivártuk, hogy ősszel maguktól elpusztuljanak. Akkor legalább be lehet gyűjteni azt a gyönyörű fészket.

Előzmény: bombaba (23370)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23371

Bevallom nem olvastam,ez volt itthon,iszonyat sok darazsat sikerült vele kiirtani.

Előzmény: bombaba (23370)
bombaba Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23370

Ez a leírása szerint repülő rovarokra nem használható.

De van Protect darázsirtó spray, ami 1-3 m távolságból fújható a fészekre, azonnal hat.

Vagy a Raid spray, kimondottan lódarázs ellen, beltéren:

https://vegyidiszkont.hu/rovarirtok/7058-raid-darazs-es-lodarazs-irto-spray-300ml.html?search_query=raid&results=18.

Előzmény: zsorsz (23369)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.31 0 0 23369

Ez a darazsakra nagyon hatásos,ha a levegőben sikerül elkapni,már le is esik és kész.A lódarazsakat ki tudnád irtani vele,persze,megfelelő védőöltözetben.

 

https://vegyidiszkont.hu/rovarirtok/6913-raid-hangya-es-csotanyirto-spray-400ml.html

Előzmény: bombaba (23359)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.30 0 1 23368

Aztán a sörös flakonból ügyes körteszedőt lehet rittyenteni.

 

 

Előzmény: pintjano (23365)
AmazingGecko Creative Commons License 2018.08.30 -1 0 23367

Csak azért kérdem, mert valaki most árul ilyet Szeged környékén és azt állítja, hogy már teljesen érett. Augusztus végén.

A neten viszont azt írják, hogy októberben érik. Nem ismerem a fajtát és idén minden gyümölcs hamarabb érik pár héttel, de ez akkor is furcsa.

AmazingGecko Creative Commons License 2018.08.30 -1 0 23366

Sziasztok!

 

A Moldova csemegeszőlő most milyen érési állapotban van nálatok?

pintjano Creative Commons License 2018.08.28 0 0 23365

Pár csepp mosogatószer hozzá, hogy a dárázs mindjárt lesüllyedjen--- bár lehet a sör is hasonló ebből a szempontból. Én csak cukros ecetes vizzel próbáltam.

üdv PJ

Előzmény: zsorsz (23363)
syntaxerror Creative Commons License 2018.08.28 0 0 23364

A nehézkes préselés nálam nem szempont, szivattyúval leszedem a színmustot aztán épp csak felrakom a présre, ami lefolyik az még megy hozzá, és ennyiből készül a bor. A többi meg cefrének pálinkához, nagyon finom szőlőpálinka lesz belőle (egész szemek is vannak még benne annyira nincs megpréselve). Szóval akkor pektinbontózni sem fogom.

 

Az alkoholt a tavalyiban én 12.5re mértem de ezzel együtt is könnyűnek tűnik a bor :)

Előzmény: van_Persil (23362)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.28 0 0 23363

És ezt ajánlott tavasztól A DARAZSAT IRTANI IRTANI IRTANI!!! Mindenki nyafog hogy sok a darázs,az irtók nem győzik,petpalackból meg pikk-pakk megvan.A tecsoba 270ft egy 1.5l-es sör,azt felhigítom 2l-re +5ek cukor 3ek ecet,10 flakonba elosztva iszonyat darazsat összefog.

Előzmény: bombaba (23359)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23362

"A pektinbontót miért "igényli"?"

A nehézkes préselés miatt.

 

20-as mustfokból könnyü bort hagyomásnyos technikával? Igen a lelágyulás miatt. 20-as mustból már majdnem 13-as bor lesz.

Előzmény: syntaxerror (23360)
jános 55 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23361

Egy olyan évre emlékszem, hogy szeptember második felében szüreteltünk egyéb okok miatt. A cukorfok erős 22 volt. Akkor volt először és az óta sem, hogy alacsony volt a savfok, 5 környéki, de inkább alatta. Pótolni kellett. Alkoholra erős volt a bor, de az íze a lágyulás miatt más volt. A Bianka hajlamos a lágyulásra, figyelni kell a szüret idejét. Barátom augusztus 17 szürettel 18-as Biancát szedett 7,5 savval. Én a hétvégén szedem, kíváncsi vagyok az értékekre. A mai próbamérés szerint 20-as a cukorfok. Biancánál a rothadástól nem kell félni, nem rohad.

Előzmény: Maci_P (23357)
syntaxerror Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23360

Miért ne várjuk meg a 20as mustfokot, a lelágyulás miatt? Nekem van bianca, egy viszonylag vegyes fehér ültetvénynek szerintem legalább a harmada-fele. Tavaly átlagosan 20as mustfokkal szüreteltük és idén is valószínűleg így lesz (bár két héttel korábban), azonnali nagyon gyors feldolgozással, bogyózva és alig-alig préselve. Acéltartályban erjedt spontán, nekem nagyon tetsző könnyű fehér lett belőle, pont jó savakkal. De akkor valószínűleg a többi fajta felhúzza a savtartalmat.

 

A pektinbontót miért "igényli"?

Előzmény: van_Persil (23358)
bombaba Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23359

Jól működik, 2 ujjnyi lötty az üvegben, 2 ujjnyi darázs.

A teteje eredeti bolti darázscsapda, amibe még véletlenül sem ment bele senki-semmi, a műanyag elporlott, csak a teteje maradt, azt raktam egy dunsztosüvegre.

Irdatlan mennyiségű lódarázs  költözött a szerszámos faházamba, a közelébe sem tudok/merek menni.

Előzmény: zsorsz (23315)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23358

Én csak a töppedt/aszúszemes szőlőt áztatom 24-36 órát, az olaszrizlinget igyekszem minél előbb préselni, csak a(z idő)kényszer visz néha rá, hogy 12-16 órát ázzon. Áztatás alatt általában lágyulnak, igaz, hogy ízanyagban gazdagodnak. Egy időben áztattuk a cserszegit és a nektárt is, de én nem ajánlom áztatásra őket, mert kb. martini lesz belőlük (fehérember számára ihatalanul ízgazdag, tömény, bármilyen cukorfokkal (17,5-től 23,5-ig minden volt) szüretelve).

 

A bianca és a zalagyöngye igényli a pektinbontó enzimet, de nem szabadna megvárni amíg 20 fokos lesz, max18,5-tel kéne szüretelni, de mindenképp bogyózva.

Előzmény: Maci_P (23357)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.27 0 0 23357

Leírást olvastam róla korábban, az alapján azt vettem le, hogy reduktívan érdemes erjeszteni, és vigyázni kell, hogy ne érjen túl, mert akkor rossz ízű lesz a bor. A sava lemehet neki eléggé, gondolom főleg túlérésben.

Ezekről van tapasztalat? Nincs telepítése tervben, de kíváncsi vagyok rá.

Az áztatásról nem volt szó a leírásban, de más rezisztens fajtáknál tapasztaltam, áztatás hatására kaphatnak egy erőteljes kesernyés ízt, komolyabbat, mint a hagyományos fajták esetében.

Előzmény: jános 55 (23355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!