Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
De hát Józsi én "visszafordultam" és teljesen egyetértek veled.
Én csupán arra akartam kitérni, hogy abban az esetben, ha sweetie és oroblanco két külön fajta (ami nem igaz), akkor az oroblanco gyümölcsére lettem volna kíváncsi.
Ernő, biztos miattam.De elmentünk egymás mellett.Azt próbáltam leírni,hogy amit Izraelben vagy Magyarországon a kereskedőknél és pld. az Oscar Tintori kertészetben és más helyeken Sweetynek neveznek e fajtát néhol meg 'Oroblanco ' néven ismerik.
A lényeg az ,hogy ha lehámozzuk a márka neveket akkor marad a latin és ez valószínű a grépfrút és pomeló hibridje.de van aki azt tartja,hogy lehet ,hogy pampelmusz hibrid.Itthon boltban kapható a gyümölcs.Ennek gyümölcshéja zöldes színü, ha saját termelés akkor teljes érésben a mellékelt képem szerinti.
A meglévő citromfámról lemetszett ágat elültettem és kihajtott , a kérdésem az hogy a magról vetett citromfa ág is kihajthat vagy csak az ami már termő mert én a piacról vettem és ott azt mondták hogy ez teremni fog de mondani mindent lehet )))
A virágzása azért fura, mert az anyanövénye, amiről a dugvány van, nem így virágzik. Igaz, az terem legalább. Hát majd kiderül, mit akar, mert elég sok virág van rajta, ha ilyen jól fog teremni, akkor maradhat. Ha meg nem, alany lesz belőle.
Ebben nincs semmi szokatlan. Virágozhat egy citrom egyszer, többször, folyamatosan. Függ a citrom fajtájától, tartási körülményeitől, a használt táp összetételétől.
Nemrég leírtam a citrusok virágzásáról a tapasztalataimat.
Az egyszálbelű kb 50 cm-es citrom dugvány amin vegyesen voltak termő és porzó virágok, rengetegen, kötött 4 vagy 5 db gyümölcsöt. Ez volt az első virágzása.
Sziasztok. Tudna nekem valaki tanacsot adni egy MUSA BASJOO gondozasaban? Az internetrol vasaroltam is egyett, amivel nem is volt gond egy ideig. Miutan kiultettem szep napos helyre egy ido utan elkezdett foltosodni a levele es valahogy nem is olyan szep sotetzold hanem inkabb vilagos. Egyepkent szepen novoget, hetente hoz is ujabb es nagyobb leveleket. Meg annyi hogy elegge le van konyulva a levelei. Lehet hogy a keves viztol? Ketnaponta, ha melegebbek vannak naponta locsolom es olyan 20 liter vizet kap egyszerre a BANANFAm ami jelenleg olyan 50 cm magas.
Majd csinalok kepet es feltoltom. Ha van valakinek bananja az is tolthetne fel.
Meg lenne 1 kerdesem. Az elso evben milyen magasnak kene lennie?
Picit visszatérve még a terméketlen-virág kérdésre. A dugvány citromom, aminél tapasztaltam a termő nélküli virágokat most újra tele van bimbókkal (nekem pl. ez is picit fura: márciusban lett rajta egy nagy adag virág, most meg megint? Oké, hogy nem kötött, de akkor is nem kéne szünetet tartania, nagyobbat?). Na, szóval kíváncsi vagyok, most vajon termős virágok lesznek rajta vagy sem.
Nem szárad ki ebben túl hamar a föld és jó a gyökereknek, hogy így "a levegővel érintkeznek" (hisz ez olyan természetellenes, vagy nem?), és öntözéskor nem locsog a víz szanaszét belőle, és elég nagynak tűnnek a lyukak, ültetéskor nem pereg ki belőle a föld ?
Nem kötözködni akarok, hanem komolyan érdekelnek a gyakorlati tapasztalatok!
Csak feketében lehet kapni?Nálam nagyon felmelegedtek nyáron a gyökerek fekete cserépben,már csak barnát meg fehéret használok.A műanyagtól a konyhában is idegenkedek,egy okkal több,hogy a citrusokat is agyagcserépben tartsam.Kitudja mit old ki a savanyú talaj a műanyagból?Minél inkább bió-nak szeretném.
Amelyik nagy ritkán eltörik az meg jó lesz tündérkertnek.
Nekem még csak egy van nagy cserépben,a többi 22cm-es,könnyen pakolom.