Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2009.08.30 0 0 4763
Hat akkor ez meg eros altalanositas, hogy ap ortugalok es az arcukon latszo saudade mert ugye vannak aki a parton elnek es halaszhattak anno, de igen jelentos mennyisegu portugal nem eppen el a tengerpart vagy egyeb viztomeg kozeleben, akkor nekik pl honnan? :) Valamint akad europaban jponehany tradicionalisan hasonloan halasz nemzet, nekik meg miert nem? :)
Előzmény: AstroMAN (4758)
Ácsi Milán Creative Commons License 2009.08.30 0 0 4762
Mariza tényleg szuper - az ember hallgatja és egyből ott van Portugáliában... Hát ez is egyfajta elvágyódás...)
Előzmény: AstroMAN (4759)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.30 0 0 4761

Elvágyódáshoz még, ezt ismeritek?

http://www.youtube.com/watch?v=SsSD_0EOQ1c&feature=related

(a darabot is nagyon érdemes megnézni meg DVD-n, a saudade -től szól magyar értelmezésben)

Előzmény: AstroMAN (4759)
AstroMAN Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4759
Ha teheted , menj el egy koncertjére is! Gyönyörű hangja van, egészen varázslatos hangulatot tud teremteni.....
Előzmény: Maggancs (4757)
AstroMAN Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4758
ugyan nem hozzám intézted a kérdést, de annyiban egy hajóban evezünk Quilla-val, hogy az én párom is portugál. Ez a saudade dolog ez az emberek arcán jól látszik szerintem (persze a fővárosban a nagy forgatagban ez nem ennyire észrevehető, inkább vidéken, vagy olyan tradicionális városokban, mint pl Nazaré). Régen az volt, hogy a férfiak elmentek halászni, és az össze-vissza barkácsolt ladikok közül nem mindegyik tért vissza. Ez is némi frusztrációval töltötte meg a hétköznapokat. Alapvetően kicsit szomorkásak, melankolikusak. A párom azt mondja, hogy a portugálok szemei szomorkásak, és pl külföldön ő ebből jól levágja hogy ki portugál...hát nem tudom...Ha fado-t hallgattok, akkor abban szintén tetten érhető a saudade...
Előzmény: cassian (4751)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4757
nagyon sokat hallgatok most egy Marizia nevű énekesnőt, az szerintem saudade, legalábbis minden dalban benne van a szó
quilla Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4755

Hat hallani en is hallottam mar errol, meg azt is mondjak, hogy erre mas nepnek nincs is szava. nos... szigoruan szerintem ez egy eros koltoi tulzas, en ezt az elvagyodas erzest soha senkin nem tapasztaltam meg :) Vagyis igen, a macskainkra sozktukmondani, mikor ulnek az erkelyajto elott es ki akarnak menni :) De az enyim parom (tenyleg portugal) kifejezetten egyhelyben marados, nem egy kalandor tipus (persze nem is tipikus latin, bar genjeiben teljesen az). Szoval en nem nagyon tudtam soha tetten erni senkin semmi hasonlot a gyakorlati eletben.

Ha kicsit 'magasabbra' emeljuk az ertelmet ennek, akkor meg oke, hajos nep (volt) a portugal es nemelyek kalandvagybol elegge bejartak az oceanokat. Hat ha miattuk az osszes portugal rendelkezhet ilyennel, akkor van mindenk biztos :)

engem mar az is meglep, hogy neha hallom, a portugal hajos nep, aztan sehol nincsenek pl olimpiai es egyeb vitorlasversenyeken pl, de vizes sportokban sem allnak elen. na de mondjuk a magyar is lora termett allitolag, es hat ez is erosen megkerdojelezheto a mai magyarorszag tulnyomo lakossagara nezve :DD

peliatan Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4754

Az Neked nagyon jó, de amikor felszállsz mutasd meg a címet a vezetőnek, hogy hol akarsz leszállni, nagyon segítőkészek - tapasztalatom szerint -,

A 790-es pedig a saroktól indul és le visz a Praca do Comerciohoz, de ha megnézted a képeket amiről írtam akkor tudod hol szállsz le.

Kérdeztem mikor mész, de még mindig nem tudom? 

Előzmény: Törölt nick (4747)
cassian Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4751

Kedves Qilla,

most, hogy Portugáliából hazajöttünk ( nagyon jó élményekkel ) nagyon kiváncsi lennék, hogy milyen is az a "portugál életérzés" a saudade? Tényleg létezik ilyen, vagy csak afféle útikalauzos túlzás, ami a hétköznapi életben nem igazán érhető nyomon. ( Ha jól tudom a te férjed portugál és évek óta kint élsz )

cassian Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4750

Köszönök én is mindenkinek minden információt, nagyon szép nyaralásunk volt a kislányommal.

A 44-es busz végállomása a Cais de Sodre ahol nagyon sok másik buszra , villamosra és   a városkörnyéki vasútra is fel lehet szállni. Mindjárt a reptér        érkező oldala előtt van a megállója. Le kell inteni , ha fel akarsz szállni. Végig megy az egész belvároson, még városnéző busznak is jó!

Maggancs Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4749
ne is mondd, én úgy szerettem, hogy a medencék is hidegebbek mint az itt megszokott, állandóan egy finnel élményfürdőztünk a szállodai kb 20 fokosban :) és azóta kellemetlenül melegnek érzem némelyi itthoni uszodát. Nekem sem tud elég hideg lenni egy víz újabban.
Előzmény: AstroMAN (4744)
lacoste28 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4748
KOSZONOM MINDENKINEK!!
Előzmény: Törölt nick (4742)
wekerlei Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4746

Tökéletes, azonos az izlésünk!

Lisszabontól délre a Costa Caparica ugyan nagyon impozáns, de strandolásra alig alkalmas. A Tjóia-i félszigetet (Setuballal szemben) most feljesztették fel az "okos" portugálok a turisztikai magasfokra. Iszonyatos nagy összegeket fektettek be és szerintem iszonyatosan nagyot fognak bukni azon. Tovább délre Comporta, Carvalhal és Melides végtelen homokos strandjai tényleg egyedülállóak Európában. Pinheiro da Cruz és Melides között egy kis bekötöút vezet a "piros sziklákhoz" (Camping van kiírva). Azoknak ajánlanám, akik a nappal, a tengerrel és a homokos parttal egyedül szeretnének lenni annélkül, hogy zavarná öket bárki. Tovább menje Santo Andrét említeném meg. Ipari jellegü település egy nagy olajfinomítóval, de a strandja szép. Sinestöl délre az elömüvel szemben le kell térni a föútról. Onnan Porto Covóig a változatos part mentén halad a kanyargós út. Sok helyen érdemes megállni és fürdeni menni. Porto Covó uután Vila Nova de Milfontesbe vezet az út. Festöi fekvésü városka, de a fürdéssel vigyázni kell, mert a veszélyes örvények évröl-évre áldozatot követelnek.

Előzmény: Törölt nick (4742)
peliatan Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4745
Helyesbítek: Lisszabonban a 790-es jelzésű jármű TROLIBUSZ !
Előzmény: peliatan (4612)
AstroMAN Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4744
Én most jöttem haza Vila Real de Santo Antonio-bol (Algarve), és ott elég kellemes volt a víz, kb 23-25 fok. Északabbra pl Lisszabon környékén értelem szerűen hidegebb, kb 18 fok ,de engem tavaly októberben ez sem állított meg, bementem úszni simán :)
Előzmény: Maggancs (4736)
Septimus Severus Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4743
Trója félszigeten Setubal mellett.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4742

Megpróbáltuk összeszedni néhányan, hogy milyen partok és strandok vannak az országban. Az ízlések természetesen különbözőek. Nekem legjobban Zambujera do Mar és Porto Covo közötti szakasz tetszik.

Itt lehet válogatni:  Praias de Portugal   :)

Előzmény: lacoste28 (4731)
neomedia Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4741
Azert vannak ilyen strandok is:

Előzmény: Maggancs (4739)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4740
eliaras volt, nem ugy kell ejteni, algarve-ot akartam
Előzmény: Maggancs (4739)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4739
Szinte minden elgarve-i strand ilyen, ezek több helyen készültek:
Előzmény: Maggancs (4736)
quilla Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4738
Nemreg voltunk ott, mi bizony korbementunk es nem volt leszallitas fenn sem, raadasul nem azert mert turistakent nem ertettuk, nalunk ugyanis kvazi csak en nem vagyok benszulott :)
Előzmény: neomedia (4735)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4737
megengedik a vezetok a fennmaradast.
Előzmény: neomedia (4735)
Maggancs Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4736

Izles dolga, hogy erdemes-e lemenni. Szerintem nagyon, en imadom.

Algarve olyan, hogy nagyon szep a taj, homokos a part. Van olyan resz, ahol voros a homok, van ahol meg soderes, es egy kis reszen zoldes algas a viz. Egyes részeken meg (nyugaton) szinte egyáltalán nem lehet fürödni, sziklás és szeles, de ez csak egy kis csücsök és gyönyörű, pár kilométerrel messzebb már van strandolási lehetőség.

Furdeni nem lehet a vizben, de lubickolni igen. Mivel Atlanti, nagyon hideg, szerintem ilyenkor mar 17-18 lehet. Gyerekekkel en nagyon szeretem és bátram ajánlom mindenkinek, mert sokat tudnak homokozni es nem olyan mint a foldkozi, hogy az ember retteg ha nem latja oket egy masodpercig, mert itt ugysem mennek bele :)

Ami még jellemzp, nagyon figyelnek a WC tisztaságra, a szabad strandokon is (óránként takarítanak) és szinte mindenütt van bérelhető nyugágy, napernyő meg ivohely. napernyőt bérelni 10-12 eur, de kis boltokban ennyiert sajatot is lehet venni,igy ha tobb napra mentek egyszerubb venni egyet. Korabban nagy volt a bunoze, en most ugy lattam erre is nagyon figyelnek, mindenutt homokjaros rendorok cirkaltak.

Mindjárt kicsinyítek néhány képet kedvcsinalonak.

(lisszabonhoz közeli részen is van jó strand, pár hsz-szel lentebb írnak is róla. Én próbáltam mindkettőt és nagyon Algarve párti vagyok).

neomedia Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4735
Ha kiulsz a teraszokra, minden dragabb.
28-as nem megy korbe, vegallomasoknal le kell szallni es ujra felszallni.
http://www.carris.pt/en/interactive-map/e028_all
Előzmény: Törölt nick (4719)
wekerlei Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4734

Konkrétan Te mit értessz a "legszebb" alatt?

lacoste28 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4732

Koszonom!!

Mar le is foglaltam ennel a hotelnel: Vip Executive Villa Rica Portugal

Errol hallott valaki valamit??

Előzmény: wekerlei (4729)
lacoste28 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4731
Melyik a legszebb tengerpartja Portugalianak??Erdemes lemenni delre Algavre-be,v hogy is irjak?? :)
quilla Creative Commons License 2009.08.25 0 0 4730

En ugyan nem vagyok egy nagy (sot semmilyen) borszakerto, de mi az, hogy muskatli szolo? Emlekeim szerint a muskatli az egy virag... a muskotaly meg a szolo, nem? Vagy nagyon alulmuvelt lennek? :)))

mondjuk a moscatel ha az lett igy forditva az viszont fix, hogy muskotaly magyarul!!!

Előzmény: wekerlei (4728)
wekerlei Creative Commons License 2009.08.25 0 0 4729

Legutóbb a Dinostia panzióban szálltam meg. Központi helyen van, biztonságos, de egyszerü. Viszonylag olcsó.

http://www.pensaodinastia.com/

Előzmény: lacoste28 (4695)
wekerlei Creative Commons License 2009.08.25 0 0 4728

És ne felejtsük el a Madeira bort (ami a portóihoz hasonló) és a Moscatel-t (elsösorban Setubál környékén ismert édes likörbor muskátli szölöböl).

Nagyon kellemes meglepetés volt nekem a Pico sziget bora, amelyet ugyan még Oroszországba is exportáltak, de amely a portugál szárazföldön sajnos ritkán kapható.   

Előzmény: AstroMAN (4708)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!