Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 644

Mielőtt teljesen félre vinnéd az éppen kezdő tájékozódókat, tedd már meg, hogy összevetéshez csak azonos vasat azonos szoftweres támogatással bíróakat ajánlgatsz bármelyik forásból. Csúsztatással bármiről bármit bebeszélhetsz.

http://www.biopowered.co.uk/w/images/6/6b/N2006P_PID_Installation_&_Wiring.pdf

Most ez a termosztát viszi a füsthőfok vezérlést, helyette lesz az Arduino a logolási és több I/O lehetőséggel, áz ár figyelembe vételével.

http://www.amazon.com/Digital-Display-Temperature-Controller-Great/dp/B002PIM3R8

Előzmény: Vargham (640)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 643

Arduino: 1.5.8 (Windows 7), Board: "Arduino Pro or Pro Mini, ATmega328 (5V, 16 MHz)"

Sketch uses 1 108 bytes (3%) of program storage space. Maximum is 30 720 bytes.
Global variables use 11 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2 037 bytes for local variables. Maximum is 2 048 bytes.
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x01
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x01
Hiba a feltöltés során. A hiba elhárítása a http://www.arduino.cc/en/Guide/ oldalon a Troubleshooting#upload alatt került leírásra.

This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences.

A fenti hiba története:

a Pro Mini Atmega 328 alaplapra felforrasztottam a 16 MHz-es qvarcot ( 6, 7, lábak) az usb konverterrel összedugva az Arduino IDE ezt a hibát jelezte.

Miután nincs sok idő kínlódni a hibakeresgéléssel, a kuka és kalapács emlegetése után újra lehúzva az oldható érintkezéseket és visszadugva hibátlanul ment a program hello world fordítása és feltöltése.

A végleges összeszerelésnél kerülöm a dugdosós verziót.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 642

https://arduino-info.wikispaces.com/Brick-Temperature-DS18B20

100 m távolságra lehet a szenzor az arduino alaplaptól.

Ez 3 vezetékes fővonal, arra csatlakoznak egyedi címmel az egyes szenzorok.

Nekem 4 vezetékes I2C hálózat van DS1624 szenzorokkal, ~ 20 m távolságról pc-re.

Minél nagyobb kijelzővel szeretnéd, annál többe lesz a kiépítés.

Azt, hogy milyen rendszer legyen az elején kell eldöntened, minden együtt adja a stabil, kezelhető kiépítést.

Előzmény: kerezsijoc (636)
kerezsijoc Creative Commons License 2015.01.23 0 0 641

nekem ez a felállási is megfelel, ha tudja amit lentebb írtam.

Már csak annyi kell, hogy pontosan mit és mennyit kell belőle vennem.

és a sok adatot hogyan jeleníti meg 1x-re vagy van valami léptető?

Amire még nem kaptam választ, hogy a szenzorok nálam a kütyütől elég távol vannak van ami 20-25 méterre is ezt hogy lehet megoldani(hosszabbítható e a kábel)

Előzmény: Vargham (640)
Vargham Creative Commons License 2015.01.23 0 0 640

Korábban már linkeltem az ST Discovery board-ot. 6500 ft, van rajta touch LCD, és az MCU alapból tudja az ethernetet, csak egy csatlakozó kell hozzá. :-) A gyártó pedig adja hozzá a szoftvert. De van hozzá sok tutorial és library is.

Természetesen senkit sem akarok lebeszélni arról, hogy 8 bites AVR-re tegyen LCD-t, meg ethernetet. Azzal is össze lehet hozni. :-) Csak Arduino alapon drágább, macerásabb, és kevésbé stabil.

Érdemes nézegetni a gyártók fejlesztői kártyáit. Általában jóval olcsóbbak (szeretnének mindenkit rászoktatni a sajátjukra), mint a külső gyártók cuccai.

Például az Arduino kompatibilis Atmel xplained mini is fele, harmada, mint egy Arduno UNO vagy Leonardo, ráadásul nem kínai vacak, hanem a mikrokontroller gyártójának saját (minőségbiztosított) terméke.

Előzmény: kerezsijoc (636)
Vargham Creative Commons License 2015.01.23 0 0 639

Igen, úgy.

A mikrokontroller pedig a perifériák (szenzorok, szelepek) kezelésével foglalkozik.

Előzmény: teglascs (638)
teglascs Creative Commons License 2015.01.23 0 0 638

Sajnos én nem értek ezekhez, de ez nagyon érdekesen hangzik!

Ezt a megoldást úgy kell elképzelni, hogy egy ilyen érzékelő/vezérlő rendszer (maradjunk példaként egy fűtési adatgyűjtő, esetleg beavatkozó rendszernél) központja lehetne egy mobiltelefon vagy akár egy olcsó tablet?

Előzmény: Vargham (597)
kerezsijoc Creative Commons License 2015.01.23 0 0 637
kerezsijoc Creative Commons License 2015.01.23 0 0 636

szia!

Bocs, hogy ide jöttem (tüzes) segítségért, de ahogy olvasgatom Ti, ill. Te eléggé benne vagy(tok) a dolgokban.

Most teljesen összeállítottam, hogy mire lenne szükségem.

Annyi lenne az igényem, hogy folyamatosan monitorozza a hőmérsékleteket:

-kazán ki -belépő víz hőmérséklet (2db) 0-100C
-pufferer alja teteje (4db) 0-100C

-hmv alja teteje(2db) 0-100C

-fűtés előre visszatérő (2db) 0-100C

-füstgáz hőcserélő belépő kilépő füst hőfok (2db) 0-600C

- külső hőmérséklet (1db) -30 - 50C

Ezeknek az adatait szeretném én kiíratni egy kijelzőre,amit be tudok építeni a kazán műszerfalába (atmos  dc32s)és LAN-on el tudjam érni.+ ha megoldható van egy nas szerverem és oda monitorozná az adatokat.

Ja milyen messziről lehet odavinni az adatokat, mert nekem a hmv-m kb20-22mre van a kazántól, a pufik 5-6m

kijelzőnek ezt néztem, igaz elég borsos árú!

http://www.aliexpress.com/item/7-0-inch-800x480-TFT-LCD-Screen-Touch-Panel-PCB-Board-Driver-IC-SSD1963-For-Arduino/32261977015.html

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Törölt nick (635)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 635
Előzmény: Törölt nick (634)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 634

Az I2C csatlakozásúakhoz nem kell letakarni az alaplapot.

http://www.dx.com/p/arduino-iic-i2c-serial-3-2-lcd-2004-module-display-138611#.VMF5g9KG-TU

Ezek a változatok lefedik az alaplapot:

http://www.ebay.com/itm/SainSmart-3-2-TFT-LCD-Screen-SD-Card-Slot-TFT-Shield-Kit-For-Arduino-Due-/351009121696?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51b9c625a0

Viszont a lap mellé helyezve a shielddel az lcd-t, és összekötve a megfelelö lábakat nem.

Előzmény: Amperszag (629)
vfp Creative Commons License 2015.01.22 0 0 633

Meg lehet csinálni, akár egy potméterrel és egy nyomógombbal is, vagy egy rotary-val.

Itt egy példa videoval és leírással. Az oldal közepétől érdekes.

http://tronixstuff.com/2010/06/06/getting-started-with-arduino-chapter-nine/

https://www.youtube.com/watch?v=WjNxYqAha4Y

Előzmény: Törölt nick (631)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 632

Ezt a panelt nagyon nem ajánlom. Ez "papir" hordozórétegű, kifejezetten szinte csak egyszer használatos darab. nehéz épen megúszni egy kiforrasztást.

Akkor már érdemesebb lyukgalvános FR4-es (üvegszálas) hordozórétegű próbapanelt venni. Igaz az ára a duplája, cserébe nem anyázol annyit, amikor leforrasztasz valamit, és leesik az összes forrszem, és kezdheted újra építeni. Sokkal jobban használhatóak.

Persze ah csak egyszer akarod összeforrasztani arra tökéletes, és ha ügyes vagy kibírja ez is.

Előzmény: vfp (623)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 631

http://www.coagula.org/content/pages/tutorial-manage-menu-and-lcd-display-arduino

Az lcd képernyőn megjelenített menüre gondoltam, amiben nyomógombokkal lehet lépkedni, változtatni.

Ez a külső kapcsolat nélküli értékadás, ha jól gondolom, teszi termosztáttá a programot.

Előzmény: vfp (625)
Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 630

Simán megoldható, kis türelmet, összehozom a korábban linkelt 3,2"-os kijelzőre.

A DS18B20 soros, gyakorlatilag 40 méter (CAT5) kábellel áthidalható köztes erősítés nélkül is. Azt, hogy hány elemet lehet felfűzni, meg kell nézni a leírásban, de elvileg 10-nél biztos többet.

Előzmény: Amperszag (627)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 629

Veszek én Due-t is ha az kell, de nem tudom milyen kijelző jó hozzá. Millió félét lehet kapni és teljes a káosz.

Vagy elég annyi, hogy "for Arduino" ?

Előzmény: Törölt nick (620)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 628

Kinőttem már abból hogy ingyen akarjak valamit. Megvennék én ilyet boltban is csakhogy nincs, illetve ami van az jóval többet tud annál amire nekem szükségem van és annyit nem akarok áldozni rá.

Előzmény: Prof (618)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.22 0 0 627

Csináltam gyorsan CorelDrawban egy rajzot mit is szeretnék:

Ez 5 db DS18B20-as bemenet lenne és 1 db "K" hőelem vagy nekem jó a 0...10V is.

"Mindösszesen" az a célom hogy ezt a felületet lássam a lakásban.

Aztán ha valahogy sikerülne összehozni akkor cifráznám alarm kimenetekkel és talán logolással de ez egyenlőre nekem nem fontos. Az viszont felmerült bennem, hogy van-e olyan valami soros izé ami összegyűjti a pincében az érzékelők jelét és csak egy éren vagy érpáron küldi fel az adatokat hogy ne kelljen millió eret felhoznom a pincéből.

Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 626

Megoldás: pontmulti próbanyák, hüvelysor és némi kábelezés.

A kábelrögzítéshez meg sorkapocs (beforrasztható), a többi csak tetriszezés és forrasztás kérdése.

Előzmény: Törölt nick (622)
vfp Creative Commons License 2015.01.22 0 0 625

Mire gondoltál?

"A nyomógombos LCD-k programozásra is használhatók, vagy csak a képernyő beállításra?"

Előzmény: Törölt nick (624)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 624

Van ez a tipus és most vettem a 3 ponton összekötött verziót is.

Az lesz, hogy a termetes relé modul megy távtartóval a forrasztási oldalra, a másik oldalra egymás mellé a 3 modul anya érinkezővel rádugva a forrasztós panelra forrasztott tűkre.

A tűket összekötöm a forrasztási pontokon, ha nem érnek el + légvezetékkel.

A nyomógombos LCD-k programozásra is használhatók, vagy csak a képernyő beállításra?

Előzmény: vfp (623)
vfp Creative Commons License 2015.01.22 0 0 623
Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 622

Az adott feladatra még elég hardwert, vagy elegendő tartalékkal rendelkezőt válasszunk a kérdés, ha még nem is tudjuk mit akarunk, a válasz mindegy.

No, a lényeg: össze kellene állítani egy termosztátot a füsthőfok vezérlésére.

Van hozzá max6675 bredboard, tűs érintkezőkkel az alkatrészekkel megegyező oldalon.

Van egy pro mini alaplap kétoldalon beforrasztható érintkezőkkel apa-anya kivitel.

Van 2 relés modul, tűs érintkezőkkel az alkatrészekkel megegyező oldalon.

Cél a darabok minél hozzáférhetőbb elhelyzése lehetőleg minél kisebb térben.

Cél az oldható érintkezések minimalizálása a későbbi érintkezési hibák elkerülésére.

Az érintkezőkre dugott vezetékes összekötők tényleg hobby kategória, de az elemes rendszer miatt az egy nyákra forrasztott alkatrészekről le kell mondani.

Szóval most forgatom a lapokat, hogyan lenne a legjobb kialakítás.

Előzmény: Prof (621)
Prof Creative Commons License 2015.01.22 0 0 621

Az UNO (328P) és a DUE (SAM3X8E) között nem igazán van félúton a Mega2560. A DUE elég más architektúra, 32 bites, számottevően gyorsabb (órajel), mondjuk kifinomultabb darab. A Mega2560 órajele ugyanannyi, az igazi differencia ki/bemenetek száma és a memória (különösen a SRAM). Ha a számítási kapacitás fontos, akkor én már nem a DUE felé mennék, hanem a minap tárgyalt mbed szisztéma felé. Több értelme van, rugalmasabb, mondjuk komolyabb cucc.

Előzmény: Törölt nick (620)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 620

Ez középúton van a DUE felé, elég nagy kapacitású.

A két végletet választottam, a DUE lehet a nagykapacitású, összetettebb feladatokra, egy mini 30 KB meg termosztátnak.

A kód, ami az utóbbira is kell 16 KB, elfér, de nem a legnagyobb, mi lesz ha bővül.

Kb ilyen szempontok miatt választottam, de először be kell szerezni a cuccokat, anélkül nehezebb elképzelni a programozást.

Ha nekem ment, neked is menni fog, a kész kódokkal neki lehet kezdeni, legfeljebb hozzá igazítod a saját kiépítésedhez.

Kérdezni meg mindig lehet.

Előzmény: Amperszag (617)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 619

A harmadik interfész vált be, ezért nem mindegy szerintem a forrás, ez is kínai, csak ök még mindig vannak.

Ezen túl szoftwer függőbb a dolog, a fordhoz az emissziós adatokon túl a többi kiolvasáshoz már egyedi és kompatibilis kell pl. nincs engedélyezve minden az európai modellekhez.

Előzmény: John Zero (616)
Prof Creative Commons License 2015.01.21 0 0 618

Pedig az arduino erről szól.

Vagy pénzért megiratod valakivel, csak az ugye pénz és máris nincs ingyen.

Ez a felállás nem rossz, de kell hozzá egy köztes shield, ami magában 10 dollár plusz posta, mert elmebeteg módon van tervezve, gyakorlatilag ha ez fent van, SEMMI más nem mehet fel, pedig a Mega lábainak csak kb. felét használja.

Leszek később (hétvégén) normálisan is, akkor tudok majd interaktívabb lenni.

Előzmény: Amperszag (617)
Amperszag Creative Commons License 2015.01.21 0 0 617

Szerinted ez megfelelne arra a célra amit szeretnék? Gondolom kellenének még hozzá a hőérzékelőket kezelő modulok.

http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-3-2-inch-TFT-LCD-screen-module-Ultra-HD-320X480-for-Arduino-MEGA-2560/32258931336.html

Többek között nekem még az is magas, hogy mitől lesz 6 hőfok adat a kijelzőn.

Ha nekem ilyen "mz/x:négyzetgyök2-vel a kapcsos zárójelben" kódokat kell írnom akkor abból tuti nem lesz semmi, arra viszont kevés esélyt látok hogy valaki pont olyan programot írt már amilyen nekem kéne ráadásul ugyan arra a hardverre.

Előzmény: Törölt nick (609)
John Zero Creative Commons License 2015.01.21 0 0 616

"Az OBD II interfészek legolcsóbb kínaija"

Valóban, erről én is hallottam. Én is vettem egy Bluetooth OBD II-t, valamennyire működik, de rendes fogyasztást még nem sikerült kinyernem.

Állítólag az OBD II-kel az a baj (ELM327 alapúak), hogy az ELM cégnek volt egy 1.0-s szoftvere, chipje, valami PIC-en futott a szoftver, amiben elfelejtették bekapcsolni a programtár-olvasási védelmet, ezért ezt lemásolták a kínaiak. Viszont az ELM cég később újabb verziókat fejlesztett a szoftverből, már az 1.5-nél tartanak, és sok hibát javítottak, de a kínaiak még mindig az 1.0-s programot árulják (1.5 néven). Önmagában az ELM programozott chip ára kb. 17 USD (kb. 4 ezer Ft).

http://elmelectronics.com/obdic.html

Persze valamire lehet, hogy elég jó az 1.0 is.

Előzmény: Törölt nick (611)
granov Creative Commons License 2015.01.20 0 0 615
Előzmény: Törölt nick (613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!