Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2120
Egy stációt majdnem kifelejtettem. A pákai szőlőhegyen a közben egyik méterről a másikra megjelenő köd felső határán találtunk még ép, fogyasztásra alkalmas paradicsomot.
A hegy alatt az elhullott magokból kelt kis napraforgók teljes épségben.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2119
Kíváncsiak voltunk, mit jelent a gyakorlatban, ha az iklódbördőcei omsz állomás eddig -1 fokos minimumhőmérsékletet regisztrált.
Annyit, hogy az egész faluban nem láttunk semminemű fagynak semmilyen nyomát. Ezek a képek a patakparthoz legközelebb eső ház udvaráról készültek.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2118
Nagyon kellemes meglepetés ért bennünket a kiscsehi völgyben. Ebben az Isten által fagyzugnak teremtett helynek a legmélyebb pontján lévő ház udvarában gyönyörű trombiták nyílnak még. A patak partján a zsenge, zöld szőlőlevél is teljesen ép.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2117
Előzmény: ninovarga (2116)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2116
Reménykedtünk, hogy az idő szűkössége ellenére is sikerül még vargányára találnunk az erdőben. Végigrohantunk egy szakaszon és ha az őszi nyárnak köszönhetően a csigák nem lennének annyira aktívak, mint ahogy arról ez a nagy kalap árulkodik, akkor egy hatalmas vargányával lettünk volna gazdagabbak, de így csak egy megrágott kalapunk lett, ami azonban meteorológiai és klimatológiai szempontból ugyanolyan érvényes. Még nagyon szép őzlábgombák vannak mindenfelé.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2115
Ma Flooval végrehajtottuk a tegnap kilátásba helyezett évadbúcsúztató kirándulást. Ezzel a beszámolóval szeretném érzékeltetni, milyen indikátorokat figyelünk mi az egyes évszakokban előforduló, a növényekre meghatározó hatást gyakorló időjárási események érzékelésére. A klímát és a mikroklímákat igyekszünk ilyen tapasztalatok alapján megítélni.
Letenyéről indulva Kistolmácson át Bázakerettyére, majd onnan Budafapuszta érintésével Kiscsehin , Dömeföldén, Kányaváron keresztül a pákai szőlőhegyig mentünk. Onnan Iklódbördőcén és Lentiszombathelyen áthaladva Lenti volt a következő állomás. Lentiből Rédics felé haladtunk, majd onnan fölugrottunk a Tenke-hegyre. A hegyről vissza Lenti, majd Lovászin keresztül vissza Letenyére. Szándékosan haladtunk végig a dombvidék belső völgyein, hogy láthassuk, látható-e fagy nyoma a legérzékenyebb nyári növényeken. Csak ámultunk-bámultunk, hogy a legnagyobb fagyzugokként nyilvántartott helyeken sem volt érzékelhető semmilyen fagyhatás semmilyen lágyszárú kényes növényen sem. Olyan fantasztikus virágorgia van, mintha nem november közepét léptük volna át, hanem legföljebb októberben lennénk.
Nagyon nagy kíváncsisággal szemléltük meg a bázakerettyei babot, lévén, hogy ez az egyik legfagyérzékenyebb növény. Fagyás nyoma ezen sem volt, amint sejtettük is előre, dombon lévén.
A hatalmas babérmeggy még Floo mellett sem törpül el (inkább fordítva). Ebből a dísznövényből az országban nagyon sok elfagyott Magyarországon a harmadik évezred első éveinek kemény telein. Itt a kerettyei dombon egyáltalán nem károsodott.
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2114

Szia atifoci !

Marcali az pont útbaesik Lenti és Letenye felé:) szóval majd jól meglátogatlak egyszer!

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2111
Azon a Marcalira jellemző 135-140-es szinthez képest jó 80-100 méterrel is magasabb szintek vannak, ami azt jelenti, hogy nagyon jó adottságai vannak.
Előzmény: Törölt nick (2108)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2109
A mai kivinéző látogatásomon Linka néni környezete a muraszemenyei fagyzugban még a nyarat idézte. Úgy szerettem volna a "trombitafái" méretét érzékeltetni, hogy kértem, álljon alájuk. De hiába mondtam neki, hogy a képek olyan helyen fognak megjelenni, ahol a fotogeneitás kritériumai alapvetően különböznek a szokványosaktól, nem vállalta.
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2108
Ha Marcali központjából a Balaton felé mész a " falu " végétől visszafelé 2-300 m-re a műútról rá lehet látni a domboldalra ,keleti lejtő ,a szintkülönbséggel megfogtál ,hülyeséget nem akarok írni saccolni meg...de majd megkérdezem olyan ismerőstől akinek ez a szakterülete /bár annak tudatában hogy jó 20 éve én is tanultam geodéziát Barcson a vízügyiben ... mentségemre legyen szólva egy percet se dolgoztam a tanult szakmámban .Képet raknék ,de nem tudom hogyan csináljak kisebbet az eredetiből hogy fel is férjen.
Előzmény: ninovarga (2106)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2107
Jav:: kérdőjellel értendő
Előzmény: ninovarga (2106)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2106
Marcalitól milyen irányban van ez a szőlőhegy és hány méteres szintkülönbséget jelent a síkhoz/völgyhöz képest.
Előzmény: Törölt nick (2104)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2105
Amíg egy késztetés az építés, és nem a rombolás irányába visz, addig hiba nincs.
Előzmény: Törölt nick (2104)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2104
Hát a gyönyörű az túlzás,sajnos annyi időt nem tudok ráfordítani amennyit szeretnék és a szakértelmem is messze van kívánatostól , arra meg még nem is gondolok ,hogy mi lesz ha ez mind termő fa lesz ...de nekem,ha jön az ősz ültetni kell,ha jön a tavasz ültetni kell ,ha elérhető egy új fajta,ha kihajt egy szemzésem ültetni,ültetni kell.
Előzmény: ninovarga (2089)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2103
Az az érzésem, hogy pillanatok alatt sokat izmosodott ez a fórum, ráadásul úgy, hogy a térkép egy kicsit délnyugatra billent.
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2102
Hát igen ,azt szinte mindegyik körtéhez ajánlják.Akartam egy képet felrakni a nasiról-igaz tavaszi-,de nem tudom hogyan csináljak belőle kisebb képet mint az eredeti fénykép,mert így meg nem fér fel.
Előzmény: szaguaro (2101)
szaguaro Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2101
A Vilmos is jó porzó.
Előzmény: Törölt nick (2100)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2100
Nekem csak egy nasim van, az idén termett először de...de csak európai körték vannak a környékén.
Előzmény: szaguaro (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2099
Szuper ! Már nem éltem hiába,tavasszal amint lehet jelentkezek !Köszi ! Miért nem ebbe a topicba próbálkoztam eddig ?
Előzmény: szaguaro (2096)
szaguaro Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2098
Mit vársz a ,,csodálatos mandarinoktól"? Én űgy 15 éve összevesztem egy gödöllői nagytudásű proffal, aki szerint Mo.-on nem lehet kivit, stb. termeszteni. Mondtam neki, hogy csak az a baj, hogy nem volt hozzá használati utasítás, vagy nem tudták elolvasni. A nasik is kiválóan- mit kiválóan, rengeteget- teremnek, csak 2 fajtát kell ültetni. 3 éves oltvány már terem. Ninovargának is oltottam egy duo fát, talán 1-2 év műlva tesz fel képet. A múgy én egy exportra termelő hazai holland faiskolából hoztam ,,kamionról leesett" oltógallyat ugy 12 éve.
Előzmény: Törölt nick (2093)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2097
Szia Béla ! Szóval ... beteges gyüjtögető vagyok,sőt gyógyíthatatlan.Jelenet tavaly ősszel : Én:Kivágtam egy fát !
Asszony /negatív szereplő/:Jó ! enyhe mosoly
Én:...de vettem 12-őt !
Asszony:nyögés na nem olyan majd megszólal Minek ?!
Én :Na akkor én most indulok a kocsmába egyik kezemben cigi,a másikban kávé,karöltve egy k....val, azsebembe egy kis kábszer a másikban a lovi-szelvényeim !
Asszony:sóhaj,lemondó legyintés ,el
/függöny/.
Egyébként Marcaliban lakom /Balaton DNY-i csücskétől kb 15 km lefelé/Terület:770 nszögöl "hegy" + édesanyám kertjének fáiés egyebei.Mellesleg most ősszel csak 3 fát vettem,hát... ez elég vérszegény.Remélem a tesó el tud menni az ....GYDKF faiskolájába ahonnan már vannak fáim ée küld néhányat az igényeltekből.Ha már egyszer a többi faiskolának hiába írtam....mert vágyaim még lennének.

Előzmény: Béla1007 (2088)
szaguaro Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2096
A nevüket nem tudom, ilyen szinten nem érdekelt a dolog. 2 nyáron érő van, sárga ill. piros termésű, meg egy szept.- okt.-ben érő, pogácsa formájú, fekete. A mostani ültetést már nem ajánlom, fagyok jönnek, és én egyébként is a tavaszi ültetés híve vagyok. Nem kell minden fagyos nap után körbetaposni. Tavasszal küldj emilt a hozso27t-online.hu cimre, és elintézzük, amit kértél. Sztem a neveket is tudni fogjuk. Az illetrő rendszeresen jár hozzám metszés környékén oltógallyakért.
Előzmény: Törölt nick (2072)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2095
Húúúú, ne is folytasd, mert ha még én is csatlakozom és értékelni kezdem a sok magyar "szagember" teljesítményét, akkor tényleg bekövetkezik az amit egyszer írtam, miszerint, ha a gyanútlan böngésző idetéved, azt gondolja, hogy itt "A tizenkét dühös ember" megy folytatásokban.
Előzmény: Törölt nick (2093)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2094
A vegetáció tekintetében a miénkhez nagyon hasonló a helyzet. Rengeteg leszedetlen káki a rajta virító narancssárga gyümölcsökkel, levél nélkül, mint ahogy a fügék is, de azok természetesen gyümölcs nélkül. A kivik leszüretelve, zöld, kissé sárguló levelekkel. Velence és Padova környékén minden víz alatt a rengeteg esőtől.
Előzmény: Béla1007 (2091)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2093
Köszönöm a választ:szóval a faiskolással úgy jártam ,mint Mátyás király az egyszeri lánnyal.Igaz ,hogy jó az európai de olyan fát nem tud adni amelyik tényleg jó lenne.A faiskolásokkal amúgy is gondom van:pl ha hoz önmeddő fajtát miért nem hoz hozzá porzófajtát? Miért olyan nehézkes egy -egy új fajtához hozzájutni? Miért nem lehet korszerűbb alanyon lévő fákat kapni mint pl almából az M9 amelyen előbb fordul termőre , kisebb a helyigénye és minden munka a földről végezhető ?Visszatérve a japánszilvára :túl sokat nem akartam ebből ültetni,de az Angeleno környékére szívessebben ültetnék másik japánt,ha...ha tudnék szerezni.Tehát a kérdés ,hol vagy te T.C Sun ami az enyém akarsz lenni ?!Rengeteg külföldi honlapot végigböngésztem ill.letöltöttem /faiskolák,kutatóintézetek/ -nem csak nyugati,hanem pl cseh ,lengyel-és elkeserítően gyenge a választékunk.Újdonságok itthol ?Körtéből a nashit leszámolva Packham's Triumph a "legújabb",hány éve is...Igaz ,hogy ne legye kennyire kritikus meggyből,cseresznyéből és talán kajsziból jól állunk.
Előzmény: ninovarga (2082)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2092
A Fétel apát egy sajátos viselkedésű körtefajta.
A körték között olyan különleges módon reagál az egyes termőrészek hormonális állapotára, ami a káki fokozott vegetatív-generatív antagonista reakcióira emlékeztet. Tapasztalat szerint nem elegendő, hogy sok virágrügy differenciálódjon és bő virágzás legyen, mert megfigyeléseim szerint a nagyon vegetatív ágakon meddő virágok vannak. A termékeny virágok mind a rövid nyársakon, vagy kevésbé fejlett hajtásokon vannak. Ebből következik, hogy a Fétel-nek még annál is kevésbé felel meg ültetvényben, vagy intenzív metszéssel törpefának nevelt növény esetében a nagy növekedési erélyt indukáló vadalany, mint a másik fajták esetében. (A másikaknál sem előnyös a fokozott vegetáció jeleként megjelenő vízhajtásképzési hajlam.) A Fétel esetében azonban egyenesen a termőképesség rovására megy. Ezért fontos, hogy ez a fajta valami jó törpésítő alanyon legyen, a metszésével pedig nagyon óvatosan kell bánni, elkerülve, hogy túl erős vegetációt hívjunk elő nála.
Előzmény: aiol19 (2078)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2091

Ninovarga!

Mi a helyzet talján földön ??

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2090
HJ-nek válaszként: ezek mind olyan végleges méretet elérő fák, hogy a 4 m a legkevesebb, amekkora távolságot hagyni kell köztük. Két jujubát lehet egymástól esetleg 3-3,5 m-re is tenni.
Előzmény: H.J (2068)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2089
Gratulálok. Ez egy gyönyörű gyűjtemény!
Sok faj, sok fajtával képviselve.
Előzmény: Törölt nick (2087)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2088

Szia atifoci !

Akkor üdv a pályán :))

Szóval beteges gyűjtögető vagy vagy csak sok földed van ?? Megsértődni nem ér mert én beteges gyűjtő vagyok  :)))

Hol laksz vagy hol van az ültetvényed ?? 120 fa az nem kispálya és ez még minden bizonnyal nőni fog !!!

Üdv

Béla

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!