Keresés

Részletes keresés

syrius Creative Commons License 2001.07.13 0 0 256
Az új üstököst (valahol a Pegazus és a Halak közt) látta valaki? Már elmenőben van, de 3,5 magnitudója van. A gagyi távcsövekkel nem érdemes bajlódni, mert az ócska állvány és az optika csak bosszankodást okoz. Kis tanítványaim is befürödtek, még jó, hogy én vittem egy stabilabbat, még a SZU-ban gyártottat. A Space.com-on szép képek vannak a MArsról, amik az együttálláskor készültek.
Más: Érdekes lehetne, ha a Föld-Hold páros is teljesen kötött rendszer lenne, mondjuk 24 órás napokkal. A Holdnak persze sokkal közelebb kéne lenni, viszont szépen változna a fázisa egy éjszaka alatt. A "peches" földtekéről meg rendszeres zarándoklatok indulnának a megtekintésére. Egyébként a gyerekek kérdezték, van-e a Holdnak holdja. Mondtam, hogy volt több is, a Hold expedíciók alatt, meg biztos befogott néhány "követ", de mi az ismert legnagyobb?
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.07.09 0 0 255
Jól emlékszel, a kötött keringés végeredményben az árapály-erôk miatt áll be, hogy mennyi idô alatt, az elsôsorban a gravitációs potenciáltól függ.
A Pluto-Charon páros pl. ún. teljesen kötött rendszer, azaz mindig ugyanazt az oldalukat mutatják egymás felé.
Előzmény: CoX (254)
CoX Creative Commons License 2001.07.09 0 0 254
Sziasztok!

Egy kis surgos segitseg kene. Egy baratommal beszelgettunk arrol, hogy a hold miert mindig ugyanazt az oldalat mutatja.
En emlekeztem valamire a tanulmanyaimbol, de nem vagyok biztos a dolgomban, volt valami az arapallyal asszem, hogy az arapaly miatt a Fold es a Hold is lasult es a hold mar teljesen megallt. Meg hogy a Hold tavolodik a Foldtol.

Na erre a folyamatra vagyok kivancsi erthetoen leirva, esetleg korulbluli adatokkal.

A forumon is jo a valasz de jobb lenne ha a wigo@freemail.hu -ra tudnatok kuldeni

Elore is koszonom.

csakb Creative Commons License 2001.07.02 0 0 253
Vagy:

http://www.extra.hu/itbooks/hazai/hasznalt.html

csakb

Előzmény: éfdgkldéjg (252)
éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.06.22 0 0 252
Ha nem ragaszkodsz a Meade-hez, akkor szerintem Kürti Úr (Gellért hegyi csillagvizsgáló) művei nem rosszak, főleg ha rendelsz külhonből bele nagy tükröt meg kollimátort - de okulárt mindenképp szerezni kell hozzá valami kibelezett mikroszkópból. Olcsó és csillagászni jó. Szerintem itthon ez a legolcsóbb nem import Bp-i hely. A stabilitása és a mechanikája nekem tökéletes.
Előzmény: moonshadow (244)
éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.06.22 0 0 251
Amúgy most a Marsot kell nézni, jó nagy távcsővel, 10-15 évente látszik így. Most jó felhős, de a műholdkép bíztatásra ad okot. Szóval ma este nem érdemes netezni! Akinek nincsen távcsöve menjen a Polarisba!
(A Polaris Csillagvizsgalo az Obudai Muvelodesi Kozpont Baratsag Szabadido-parkjanak teruleten, a III. ker. Laborc u. 2/C. szam alatt talalhato. Megkozelitheto az 1-es villamos vegallomasatol.) - itt minden kérdésedre választ kapsz...

Én szerintem a Bajcsy Zs. úton ha mesz, ott van 1 bolt, ahol Nikon 7x50-eset árulnak 41 ezer forintért. Ha nincsen távcsöved és a szemmel már megismerted az égboltot, akkor ez a lépés a következő. Alacsony legyen a nagyítás, mert a csillag amúgyis pontszerű lesz és hogy ne remegjen annyira. Viszont legyen nagy a szeme, ezért jó az 50-es. Így jóval több objektumot látsz: ez a nagyobb fényerő ami fontosabb mint a nagyítás. A Carena és egyéb olcsóbb vacakok helyett azért érdemes Nikont és társait venni, mert jóval jobb az optikája (ebbe most nem mennék bele). A nagyobb távcsöveknek gátat szab a körülményes méret (ami kicsi, az egy autó ára) és _FŐLEG_ a (városi) fényszennyezés) és nem utolsó sorban egy árkategóriával feljebb vannak. A Porst-féle égbelátóknak meg ne dőlj be, a leggjobban jársz egy 7x50-es binokulárissal, amit esetleg kiránduláskor is tudsz használni.
Ha mákod van és sokat akarsz nyügölődni, a Gellért hegyi csillagvizsgálóban épp lehet, hogy találsz valamit magadnak. Esetleg mcse

Előzmény: fiatalsag (250)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.22 0 0 250
Joestet!
Segítségüket szeretném kérni!
A gimnáziumi mintegy félévnyi csillagászat (inkább az "elméletet" tanultuk) nagyon megkedveltette velem a témát. 1-2 könyvet elolvastam, stb..
Most szeretnék venni egy távcsövet, erre 30-40 ezer forintom van. maaximum 50. Ha tudnának ajánlani valamit, illetve , hogy hol beszerezhető, az jó lenne. Vagy azt, hogy érdemes-e egy ekkora beruházás. Segítségüket előre is köszönom.
Szepalmokat!
MacFly Creative Commons License 2001.06.21 0 0 249
engem erdekelne, meg masokat is akik meg nem jutottak esetleg ide, ezert lehetne publikalni is itt akar. vagy nem olyan 1xu?
Előzmény: moonshadow (244)
Poggyász Creative Commons License 2001.06.21 0 0 248
Sziasztok,
Látom másnak is megnyerte a tetszését a Starry Night Backyard. A Starry Night Pro-t sajnos én sem tudtam megszerezni, ezért arra gondoltam hogy összeállhatnánk és rendelhetnénk egy példányt. Tízegynéhány érdeklődő esetén már csak 3000 Ft körüli összegre lehet számítani. Érdekel ez valakit?
MoDS Creative Commons License 2001.06.21 0 0 247
Pontosabban ma 9:38-kor (NYISZ) lesz a nyari napfordulo. :(
Előzmény: MoDS (246)
MoDS Creative Commons License 2001.06.21 0 0 246
Holnap lesz az ev leghosszabb napja. Meg veget sem ert a vizsgaidoszakom es mar is csokken a napok hossza. :(((((((

MoDS

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.06.20 0 0 245
Ha valaki lesni akarja a távolból a jún. 21-i afrikai napfogyatkozást, itt egy linkgyűjtemény webkamerákról, egyebekrôl:

2001 Total Solar Eclipse Webcasts

moonshadow Creative Commons License 2001.06.17 0 0 244
Na sikerült feltérképeznem hogy honnan lehetséges és érdemes vásárolni csillagászati távcsöveket, állványt, miegymást. Ha valakit érdekel, írjon.
Előzmény: moonshadow (243)
moonshadow Creative Commons License 2001.06.10 0 0 243
Sziasztok.

Lécci írjatok már címeket, hogy hol lehet hazánkban beszerezni csillagászati távcső alkatrészeket, tükör, állvány, okulár.
Telescopiumot akár ki is hagyhatnátok, az kissé nagyon drága.
Ausztriából mennyi vám terhelheti az így behozott eszközöket?

éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.06.08 0 0 242
hi,

a theconnection NPR rádióban beszélgetés van realaudio-ban a "mindennapra egy csillag"-os könyv szerzőjével (új könyvvel jelent meg) az egyik vendég, a másik a S&T szerkesztő.

Kosh nagykövet Creative Commons License 2001.06.06 0 0 241
egy 70/700-as refraktorral, barrow 3x-al kb mekkora területét tölti ki a látómezőnek a vénusz, jupiter, szaturnusz, mars? Van valahol kép esetleg, hogy különböző nagyítással mekkorának látszanak az "égi tünemények"?
Alter Ego Creative Commons License 2001.05.21 0 0 240
Köszi a tippeket! A topikba belepislantottam, jónak ígérkezik :-)

Ć

Előzmény: jee_c (239)
jee_c Creative Commons License 2001.05.18 0 0 239
Hello,

nezz at a VILÁGEGYETEM - kezdőknek topikba. Ott errol egesz sokat irtunk mar, es figyelmedbe ajanlom a Google linkgyujtemenyet a fekete lyukakrol - ott sok erdekes infot talalsz ezekrol a kepzodmenyekrol.

jee

Előzmény: Alter Ego (237)
Alter Ego Creative Commons License 2001.05.18 0 0 238
Most találtam egy féreglyuk topikot, esetleg abban találok valami infót. De ha valaki tud válaszolni a kérdésemre itt is, akkor azt megköszönöm.

Ć

Előzmény: Alter Ego (237)
Alter Ego Creative Commons License 2001.05.18 0 0 237
Mivel ilyen nagy csend honol a topikon, feltennék egy csillagászati kérdést a hozzáértőknek. Azt tudom, hogy 3.x naptömeg felett a csillagok fekete lyukká omolhatnak össze életük végén. A galaxisunk közepén is egy hatalmas fekete lyuk van (legjobb tudomásom szerint). Valahol olvastam is egy méretskálát, hogy mekkora egy átlagos fehér törpe, mekkora egy neutroncsillag, és hogy mekkora egy fekete lyuk. A fekete lyuk átmérője az eseményhorizont nagyságát jelzi, aminek a mérete a tömegétől függ, a "felszín" ezen belül van. A kérdésem: Van valamilyen elméleti-matematikai számítási módszer, amivel az "anyag" átmérőjét, kiterjedését meg lehet határozni? Azért írtam a felszínt és az anyagot idézőjelbe, mert úgy tudom, nem igazán lehet meghatározni, milyen állapotok uralkodnak a lyuk belsejében. Milyen elméletek vannak erről? Ha vannak, miben térnek el egymástól és miben hasonlóak?

Ć

aniTA Creative Commons License 2001.05.09 0 0 236
Sajna nem jött meg a mail, de ott van a jobbik emilcímem is, a másik az döglött...csak nem javíjják ki nekem.
Előzmény: Mijafranc (235)
Mijafranc Creative Commons License 2001.05.04 0 0 235
De csöndben vagytok.

Anita, a mail most ment el.
"A" Kopácsinak hagynék üzenetet, ha erre jár.
Szóval a kisbolygós progi-részlet már életjeleket
mutat, ha kész lesz fel is raknám valahova,csak az a baj, hogyha a pozícióját rajzoltatom, háttérnek a Tycho Input Catalogot használja ami cca 3 millió csillag adatait tartalmazza.Ami mondjuk nem baj, csak ez nálam kb 150 mega helyet foglal el,(plussz az index állományok) amit kicsit körülményes a netre felrakni vagy emilben elküldeni.

Tsarli Creative Commons License 2001.04.19 0 0 234
Silan irta a Féreglyuk topicban 62.alatt.

Van e 30 milliárd fényévre csillag, galax, bármi amiről biztosan tudunk hogy léteik ott?

Olvassatok azokba az oldalakba bele, érdekes vita van ott.

:-)

MacFly Creative Commons License 2001.04.19 0 0 233
nem mondtad mi volt a masik topik cime, lehet, hogy valami UFOs? :)
Előzmény: Tsarli (230)
muallim Creative Commons License 2001.04.18 0 0 232
Én sem hiszem, amig az elemi mozgató rugókat nem ismerjük.
Előzmény: Dr. Lecter (231)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.04.18 0 0 231
tudjuk, hogy 30 milliárd fényévre vannak tőlünk.

ezt vajon honnan?

Előzmény: Tsarli (230)
Tsarli Creative Commons License 2001.04.18 0 0 230
Szasztok!

Lenne egy kérdésem :
Valaki azt írta egy másik topicban :
-Tudjuk, hogy az univerzum kb. 13 milliárd éves, és mégis vannak olyan csillagok, amelyekről tudjuk, hogy 30 milliárd fényévre vannak tőlünk. Még sincs ellentmondás. Gondolkozz rajta, hogy miért.

Na én nem jöttem rá a megoldásra.(Hogy észlelhetünk bármit is felőle?)

Nektek mi a véleményetek?

kuang11 Creative Commons License 2001.04.18 0 0 229
Megkockáztatnám, hogy MCSE tagok (szintén). Vagy mégsem?

kuang11

Előzmény: aniTA (227)
Mijafranc Creative Commons License 2001.04.17 0 0 228
Hello

Mar csak holnap tudok valaszolni a cimedre

hátha...:o)
Jelzem, ez roppant sejtelnesre sikerult :-)))

Előzmény: aniTA (227)
aniTA Creative Commons License 2001.04.16 0 0 227
TaNGó, Mijafranc, kik vagytok?
Magánozzátok már el nekem, hátha...:o)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!