Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2158
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2157
Íme az általam valaha látott, legkésőbben érő csonthéjas gyümölcs: elhoztam Nektek a lovászi "télibarackot".
Floo2 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2151
:))
Az ősz folyamán itt téptem a hajam, hogy nappal beborul, éjjel kiderül, számolatlanul fordult elő, hogy éjjel olyan csillagos ég volt, hogy majdnem elértem a csillagokat, nappalra meg beborult, igy éjjel hideg volt a derült ég miatt, nappal meg a felhők miatt, és ez ugye pont szerencse kérdése!
Mégsem fagyott!
Mert melegebb levegő volt felettünk!
Amikor meg beállt a köd vagy hochnebel, szintén a melegebb levegő miatt, akkor meg azért nem fagyott!
Ez most térségi különbség volt!

Pl. holnap reggelre, mivel hideg levegő lesz felettünk, nem lesz köd, így bepótolja az eddigi fagyokat!
Előzmény: Törölt nick (2149)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2147
Tizenhárom.
Most, szüret és lombhullás után fényképeztem a sziluettjét, hogy bemutassam a kialakítását és a szürettel járó "előmetszés" utáni őszi állapotát.
Előzmény: Törölt nick (2144)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2146
Furcsa lett volna, ha a hochnebel alatt lefagyott volna minden, ez igaz!
DE ha azt nézed, hogy Győrben már volt -3, Szegeden -3, Pakson -3, Homokszentgyörgyön -3, Bátaapátiban -3, Baján -2, Békésmegyében -3-ak, Debrecen -2 (radiációs minimum -10, és ezt azzal az információval kell kezelni, hogy a debreceni állomás múlt év május 2-án megmutatta, amikor a fagyok centrumában +1 fokban milliárdos károk keletkeztek, hogy milyen helyen is fekszik), Nyírlugos -5, Pécs-Pogány +0,6 fok (!), Kakucs -3, Felcsút -3.....akkor már máshogy fest a dolog!
Én az idén még nem láttam deret!
A trombitavirág -1 fokon sérül, a bab -0,5 fokon megbarnul (a babon ha jól megnézed, virágok is vannak, ráadásul talajon van, ami ugye azt feltételezi, hogy ott a talajon sem volt fagy), a napraforgó sem éppen az a növény, ami bírja a fagyot!
A fagyzugokban sem láttunk kárt, és a dombokon sem!
Előzmény: Törölt nick (2135)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2145
Nem lebeszélni akarlak de én a tavaszt vagy a nyárt javaslom akkor van látnivaló.
Előzmény: Béla1007 (2114)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2144
Az állam koppanása szerintem odáig hallatszott.Ezt hány éves fa tudja ? Van róla kép ?
Előzmény: ninovarga (2141)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2143
Na jó a kép ment ,de a szöveg...szóval az . a birtok alsó része,2. nashi tavasszal,3. részlet a körtesorból.
Előzmény: Törölt nick (2142)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2142
Köszi,meg is próbálok néhányat felrakni,igaz ezek méh tavasziak.V.mikor "lekapom" a kákit és a kiviket /hát a formájukat ne nézzétek ,a metszését gyökeresen kell átalakítanom./Ja igen, élő kiviről kb 1 km-re DNY-ra van tudomásom ,hát ennek a pollenje nem sokat segíthet rajtam.A kákimon az idén kb 90 termés volt /a tesó állítása szerint a harmadát /? / szedte le saját részre ebből kalkuláltam./ A legnagyobb 23-25 dkg konyhamérleggel mérve.Na szóval a képek:birtok alsó felenashi tavasszalrészlet a körtesorból
Előzmény: Törölt nick (2112)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2141
Egyetlen káki termése "raktárban" a barátok és ismerősök jó része "követeléseinek" kielégítése és egy jó adag lopás miatti termésveszteség után. Az érés jelei túl gyorsan és túl egységesen jelentkeznek rajtuk. Nem tudom meddig lesznek tárolhatók, de úgy látszik, kevésbé hosszan, mint más években.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2140
Előzmény: Béla1007 (2137)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2139
Egyre többen tesznek ilyet. Éppen Kiscsehi kezd volt paksi nyugdíjasokkal betelepülni. Meglátták és annyira megszerették, hogy életük hátralévő részét itt akarják leélni. Ahogy egy ilyen másik faluba áttelepült mondta, "szoktatni akarják magukat a mennyországhoz."
Előzmény: Béla1007 (2137)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2138
Abban bíztunk, hogy az utolsó éjszaka "szétlövést" csinál már a különböző terepek közt, de a fagyzugok -1 fokával ez nem következett be. Így csak azt konstatálhattuk, hogy semmilyen fagykár nincs a lágyszárú növényeknél, még a legeslegkitettebb helyeken sem. Ez a nap állt többé-kevésbé rendelkezésünkre (még így is haza kellett rohanni). A módszert akartuk csak bemutatni, azt a részletekre irányuló kutakodást a természetben, amit tulajdonképpen egész évben folytatunk és amelynek minden részletét hosszadalmas lenne leírni, csak ízelítőt szerettünk volna belőle adni. Természetesen ez kiegészül az év folyamán rengeteg saját magunk által végzett hőméréssel és nagyon sok más megfigyeléssel.
Előzmény: Törölt nick (2135)
Béla1007 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2137

Ninovarga !!

Szép kirándulást csináltatok Floo2-vel, fantasztikus képekkel illusztrálva a zalai -dombság rejtett kincseit. Ha bezár a dunaferr leköltözöm az Örség-Göcsej vonalába :))

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2134
Talán azért speciális, mert az egy-kettő aránylik a háromezer mínusz egy-kettőhöz.
A dombok oldaláról nézve viszont a háromezer mínusz egy-kettő aránylik az egy-kettőhöz.
Előzmény: Floo2 (2133)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2133
Szerintem nem speciális!
Az elmúlt 3 000 évben volt azért egy-kettő ilyen is :)))
Előzmény: ninovarga (2132)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2132
Lehet, hogy az idei évben a mi térségünkben értékelhetetlen lesz a paprikalegtovábbépenmaradási verseny, mivel, ahol nem szedték ki, a legnagyobb fagyzugokban is ép paprikák vannak a mai napig és lehet, hogy az első általános fagy már egy, a dombokat is érintő nagy lehűléssel érkezik. Speciális év!
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2131
Azt még talán hozzá lehetne tenni, hogy ezzel szemben a legnagyobb félrevezetést a köztudatot fertőző sztereotípiák és a hivatalos mérőállomási adatok végzik.
Előzmény: Floo2 (2130)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2130
A debreceni -10 fok radiációs minimum bizony csúnyán hangzik!

Amiért fontosak ezek a klimavizsgálatok a növényeken, az az, hogy amennyiben bárki betéved a fórumba, jó módszert lát arra az esetre, ha bármiféle, korlátozottan téltűrő, vagy valamelyik klimaelemre értékeny növényt szerete ültetni, akkor milyen elvek és módszerek alapján válassza ki az adott országrészben a területet!
Egy ilyen megfigyeléssorozattal centiméterre ki lehet szúrni azt a helyet, ahol az adott növény legjobban fogja érezni magát, és ahol a legtöbb örömünk lesz benne!
Előzmény: ninovarga (2129)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2129
Hogy az úgynevezett radiációs minimumokról már ne is beszéljünk...
Előzmény: Floo2 (2128)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2128
Tényleg döbbenet volt látni ezt a virágpompát!
Főleg ilyen éjszakák után....

Előzmény: ninovarga (2126)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2127
Úgy gondolom, meglepő eredményt adna, ha minden egyes meteorológiai mérőállomás körzetében ilyen bioszféra expedíciót indítanánk és megnéznénk, hogy az illető térségben mit is jelentenek a valóságban az állomáson mért hőmérsékleti értékek.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2126
Ez volt az idei nyár utolsó előtti napja Délnyugat-Zalában.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2125
Lovásziban beugrottunk azért gyorsan az egyik volt iskolatársamékhoz, akik most érő (még a Natalinánál és a lenti baracknál is későbbi) őszibarackot ígért. De mivel a felesége éppen akkor volt a szőlőhegyen a friss barackokért, sajnos nem tudtuk megvárni, de kértük, hogy tegyék félre, így remélem, hogy a napokban hozzájutunk és be is tudom itt mutatni. Az ő udvaruk is még a nyarat idézi. Természetesen, ő már egy "bekivizett" ember.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2124
Hazafelé jövet szerettünk volna még vargányát szedni a hegy tetején lévő erdőben, de sajnos telefonhívást kaptunk, hogy sürgősen haza kell mennünk. A kocsiból egy pillanatra kiszállva az út széléhez közel nyári galambgombákat találtunk és ereje teljében lévő őzlábat. Tudtuk, hogy sürgős elfoglaltságunk biztos vargányaélménytől foszt meg bennünket.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2123
A Tenkén minden várakozást felülmúló viszonyok fogadtak bennünket. Már felfelé haladva meleg lett(!) a kocsiban. Kiszállva tényleg nyár fogadott bennünket. Nem merem ideírni, hogy milyen hőmérsékletet becsültünk. (Sajnos nem vittünk hőmérőt.) Az egyetlen csalódás azzal ért bennünket, hogy ennek a parcellának a gondos gazdája napok óta "téliesíti" a birtokot és az elmondása szerint néhány napja még paradicsomszezon közepét idéző konyhakertjének felszámolásán már túl van (rengeteg paradicsomot és paprikát betárolva), virágoskertjének felszámolásán pedig éppen ottlétünkkor szorgoskodott. Csak néhány fűszerpaprikát hagyott a téli napokra.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2122
Rédicsen egy csárda előtt, az út mentén van ez a többedik évét kiültetve töltő pálma. Floo leguggolt, hogy ezúttal ne törpítse az élményt.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2121
Lentiben, a Kerka partján is nyári vegetációs viszonyok vannak még.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2120
Egy stációt majdnem kifelejtettem. A pákai szőlőhegyen a közben egyik méterről a másikra megjelenő köd felső határán találtunk még ép, fogyasztásra alkalmas paradicsomot.
A hegy alatt az elhullott magokból kelt kis napraforgók teljes épségben.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2119
Kíváncsiak voltunk, mit jelent a gyakorlatban, ha az iklódbördőcei omsz állomás eddig -1 fokos minimumhőmérsékletet regisztrált.
Annyit, hogy az egész faluban nem láttunk semminemű fagynak semmilyen nyomát. Ezek a képek a patakparthoz legközelebb eső ház udvaráról készültek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!