" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Szeretnék néhány véleményt részetekről arra vonatkozóan, hogy a térségemet képviselő két hozzám legközelebb eső omsz állomás - 5 fokos minimumot mért, az egész ország adatai közül majdnem a legalacsonyabbakat. Aztán folytatás és részletes elemzés következik.
A szőlőhegyen lassan haladtam és nézelődtem, hogy találok-e még kinnfelejtett paradicsomot, vagy paprikát, vagy fagyra érzékeny virágokat. Ezeket találtam:
Na a szöveg megint nem ment...A termésekből a legnagyobb és az átlag,a kivibokrokból a kerti volt eredetileg a ház előtt,a jelenleg ottlévő ennek a gyökérsarja.Érdekes módon a " gyerek " előbb termett,de a méretükhöz képest egyik sem szakítja szét az istrángot a termőképességben.A ház előtti már nem is fogja,mert anyu hosszan tartó kérés,fenyegetés kombinációja után ki kell írtanom.Tudom hogy ez szentségtörés ebben a topicban,de megértem anyut.V.mi miatt olyan szagot áraszt,hogy-különösen jó időben nem lehet nyitva hagyni az ablakokat..Talán a hegyen próbálkozok ,de akkor már kétlakival.Persze ha tudok megbízható helyről venni...
Dél körül egy gyors Letenye - Öreghegyre tett kiruccanással megpróbáltam pótolni azt, amire a vasárnapi nap még nem adott módot. Indulás előtt a saját házunknál és saját utcánkban csináltam néhány felvételt lágyszárú növényekről a ma éjszakai fagy nyomainak bemutatására.
Ha lett volna kedvem énekelni előadhattam volna a"Deres már a határ " c.nótát max.a varjúnemzetséget riogattam volna vele.De nem volt kedvem énekelni...és hogy ne fázzak az ásáson kívül tényleges meleget is csináltam a kert végében felhalmozódott tavaszi nyesedék elégetésével.Mielőtt haza indultam volna lekaptam a növénykéimet/bár a kivikkel nem nagyon dicsekedhetek/:
Van egy Jozsó nevű kedves topictársunk, akinél fügetémában nagyobbat nem ismerünk. Rengeteg fajtája van, módszeresen foglalkozik azzal, amit Te most felvetettél. Konkrét kérdéssel őt kell megszólítani. Nagy valószínűséggel tud válaszolni, mivel nagyon beleásta magát a témába és igazán megszállott, a szó legnemesebb értelmében.
Mivel roppant mód tetszik az a topic ,az elejétől kezdve olvasgatom,nézegetem hogy le ne maradjak valamiről.Kicsit lassan haladok,de most eljutottam ninovarga 578.-ra a képen egy tál sok fajta fügével.Erről jutott eszembe ,hogy csinált-e már v.melyikőtök v.miféle fajtajismertetőt /akár a kákiról is/ amelyben képekkel,saját tapasztalatokkal mutatná be az egyes fajtákat.Ez segíthetne a további beszerzésekben ill. meglévők beazonosításában .Tavasszal én is szeretném bővíteni a fajtaválasztékot /persze a környéken fellelhetőket csak teljes pompájukban tudom majd minősíteni ,viszont akkor már nem hiszem hogy lehet dugványozni/
Aki szerelmese szülőföldjének, vagy lakóhelyének, hajlamos úgy képzelni, hogy annak a helynek valamilyen abszolút értékben kifejezhető vonzereje van. Ez nem föltétlenül van így, még az ezt erősíteni látszó példák ellenére sem. Petőfi költeményei bizonyítják, hogy ugyanúgy lehet ragaszkodni egy, turisztikai szempontok szerinti pontozás alapján beláthatóan alacsonyabban értékelhető helyhez is. Az identitás meglétéről, gyenge voltáról, vagy annak teljes hiányáról van szó, nyilvánvalóan.
Viccelünk ezzel, de engem tényleg nagyon mélyen elgondolkodtatott, hogyan lehetséges, hogy ennyir idős emberek ilyen szívesen jöjjenek számukra addig teljesen ismeretlen, idegen helyre. Azért is nehezen tudom ezt megérteni, mert nekem a gyerekkorom helyszínétől mindössze 20 km-re elmozdulva is gyötrő nosztalgiám van és irigylem azokat, akiknek megadatott, hogy az egész életüket ugyanabban a környezetben, sőt ugyanabban a házban éljék le, mint például a "télibarack" tulajdonosa, akivel gyerekként sokszor játszottunk együtt ugyanott, ahol még ma is él.
Na ma teljesen lehervadtam.Délelőtt nagy áskálódás közepette.jön a tesó SMS-e,kérdi hogy az 1 azaz egy db fát amit nekem vett elküldje -e vagy majd tavasszal elhozza.Azt hittem rosszul látok.9 fajtát írtam fel neki,ebből 5-re azért számította.De 1...hát azok után hogy a faiskolások érdeklődésemre válaszra se méltattak ,ez az egy fa...elkeserítő.Ilyen sovány ültetési szezonom még nem volt,ezek után az kell hogya szemzéseim közül se hajtson ki egy se.Apropo:a kákit lehet saját magcsemetére szemezni v oltani.A tesó próbaképp vetett és egy ki is kelt.A fügebokraim is szaporodnak,a két tavaszi dugvány él és a szomszédnak tavasszal adott bokor bennszakadt győkereiből is van két sarj.Valami legalábblegyen.Azért leírom ,hogy mik közül szerettem volna venni/ha valaki foglalkozott volna velem/:alma :Fuji-de csak M9-en,Szilva:az új németekből Elena,kKatinka,Haganta,Topend ,kajszi:Kuresia,Őszi+kopasz:Silver Giant,Rome Star,Fayette,Incrocio Pieri,Apolka.Ezeken kívül érdekelne még /Mo-n gondolom talán 100 múlva Kapható/:alma:Rubens,Elise,vm Delbarestivale klón,Junami.körtéből Fertilia Delbard/10éve volt róla cikk a Kertészet Szőlészetben csupa dícséret és hol van...?/Erika,Novembra,Benita,Uta,Dicolor,Verdi .Őszi+kopasz:Big Top,Maria Marta,Glohaven,Royal,Glory,Rich Lady,Elegant Lady Honnan tudnék ezek közül csak egyet is beszerezni ?
-3-4 körül! Jegyezd meg, merre vannak, és nézd meg őket fagyok után, úgy megtudjuk, mennyit bírnak! Ezért jó indikátorok a növények, mert állomást nem lehet minden budi elé tenni, virágból viszont van bőven :))
:)) Az ősz folyamán itt téptem a hajam, hogy nappal beborul, éjjel kiderül, számolatlanul fordult elő, hogy éjjel olyan csillagos ég volt, hogy majdnem elértem a csillagokat, nappalra meg beborult, igy éjjel hideg volt a derült ég miatt, nappal meg a felhők miatt, és ez ugye pont szerencse kérdése! Mégsem fagyott! Mert melegebb levegő volt felettünk! Amikor meg beállt a köd vagy hochnebel, szintén a melegebb levegő miatt, akkor meg azért nem fagyott! Ez most térségi különbség volt!
Pl. holnap reggelre, mivel hideg levegő lesz felettünk, nem lesz köd, így bepótolja az eddigi fagyokat!
Tizenhárom. Most, szüret és lombhullás után fényképeztem a sziluettjét, hogy bemutassam a kialakítását és a szürettel járó "előmetszés" utáni őszi állapotát.
Furcsa lett volna, ha a hochnebel alatt lefagyott volna minden, ez igaz! DE ha azt nézed, hogy Győrben már volt -3, Szegeden -3, Pakson -3, Homokszentgyörgyön -3, Bátaapátiban -3, Baján -2, Békésmegyében -3-ak, Debrecen -2 (radiációs minimum -10, és ezt azzal az információval kell kezelni, hogy a debreceni állomás múlt év május 2-án megmutatta, amikor a fagyok centrumában +1 fokban milliárdos károk keletkeztek, hogy milyen helyen is fekszik), Nyírlugos -5, Pécs-Pogány +0,6 fok (!), Kakucs -3, Felcsút -3.....akkor már máshogy fest a dolog! Én az idén még nem láttam deret! A trombitavirág -1 fokon sérül, a bab -0,5 fokon megbarnul (a babon ha jól megnézed, virágok is vannak, ráadásul talajon van, ami ugye azt feltételezi, hogy ott a talajon sem volt fagy), a napraforgó sem éppen az a növény, ami bírja a fagyot! A fagyzugokban sem láttunk kárt, és a dombokon sem!
Köszi,meg is próbálok néhányat felrakni,igaz ezek méh tavasziak.V.mikor "lekapom" a kákit és a kiviket /hát a formájukat ne nézzétek ,a metszését gyökeresen kell átalakítanom./Ja igen, élő kiviről kb 1 km-re DNY-ra van tudomásom ,hát ennek a pollenje nem sokat segíthet rajtam.A kákimon az idén kb 90 termés volt /a tesó állítása szerint a harmadát /? / szedte le saját részre ebből kalkuláltam./ A legnagyobb 23-25 dkg konyhamérleggel mérve.Na szóval a képek:
Egyetlen káki termése "raktárban" a barátok és ismerősök jó része "követeléseinek" kielégítése és egy jó adag lopás miatti termésveszteség után. Az érés jelei túl gyorsan és túl egységesen jelentkeznek rajtuk. Nem tudom meddig lesznek tárolhatók, de úgy látszik, kevésbé hosszan, mint más években.
Egyre többen tesznek ilyet. Éppen Kiscsehi kezd volt paksi nyugdíjasokkal betelepülni. Meglátták és annyira megszerették, hogy életük hátralévő részét itt akarják leélni. Ahogy egy ilyen másik faluba áttelepült mondta, "szoktatni akarják magukat a mennyországhoz."
Abban bíztunk, hogy az utolsó éjszaka "szétlövést" csinál már a különböző terepek közt, de a fagyzugok -1 fokával ez nem következett be. Így csak azt konstatálhattuk, hogy semmilyen fagykár nincs a lágyszárú növényeknél, még a legeslegkitettebb helyeken sem. Ez a nap állt többé-kevésbé rendelkezésünkre (még így is haza kellett rohanni). A módszert akartuk csak bemutatni, azt a részletekre irányuló kutakodást a természetben, amit tulajdonképpen egész évben folytatunk és amelynek minden részletét hosszadalmas lenne leírni, csak ízelítőt szerettünk volna belőle adni. Természetesen ez kiegészül az év folyamán rengeteg saját magunk által végzett hőméréssel és nagyon sok más megfigyeléssel.
Szép kirándulást csináltatok Floo2-vel, fantasztikus képekkel illusztrálva a zalai -dombság rejtett kincseit. Ha bezár a dunaferr leköltözöm az Örség-Göcsej vonalába :))