Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Köszi az ötletet, valami ilyesmire gondoltam én is.
Ráadásul az a cső ami tartja a keresőt, a főtávcsőhőz van rögzítve két csavarral, de nagyon gyenge a konstrukció, még ott is mozog :-)
Mindegy, kezdésnek ez is megteszi.
A probléma az, hogy a 3 tüske ugyan fog, de a cső-darabka, ami magába foglalja a keresőt, a másik végén lötyög, és így az irány állandóan elmozdul. Ez a negyedik fix pont pedig igencsak hiányzik :(
Fixáld beékelt papírdarabbal/celluxxal, hogy ne lötyögjön hátul, utána állítsd be az irányt a tüskékkel.
Sziasztok!
Vettem egy Hamma távcsővet 45000Ft-ért.
A kétszerezővel 450× a nagyítás.
A legnagyobb problémám az, hogy a kereső távcsővet nem tudom pontosan a főtávcsővel egybehangolni, mindig elmászik.
Nem tudom, lehet, hogy nem volt egy nagy vétel?
Gondoltam megosztom veletek a tavcső ajándékozási élményimet, ha már ilyen kedvesen probáltatok segíteni karácsony előtt. Szóval végül a Telescopiumban vettem egy Telesinta 114/900-as Newton reflektort. Úgy tűnik, hogy jó döntés volt, a barátomnak nagyon tetszik (mellesleg kiderült, hogy gyerekkorában járt csillagaszati tanfolyamra és némi tudásanyaga maradt is, úgyhogy egyből összerakta és a fél éjszakét az erkélyen töltötte.)
Ami nem igazan tetszett, hogy csak egy 4 oldalas összeszerelési útmutatót adtak a távcsőhöz, ennél egy kicsit többet vártam volna, hiszen nem volt valami olcsó szerkezet. Viszont az interneten találtunk további anyagokat róla, amitől megnyugodtunk (egy kanadai site-on, ők is nagy mennyiségben importálják ezeket a távcsöveket).
Nekem az elején a látvány egy kis csalódást okozott, pont az törtent, amit csakb korábban írt:
"Amikor először néz az ember távcsőbe, általában csalódik a látványban. Nem a színes-szagos asztrofotók világát látja az okulárban, hanem valami alvány pacát, vagy egy légköri tubulencia által elmosott, ide-oda ugráló bolygókorongot."
Azonban később belelkesedtem, amikor megláttam a Szaturnusz gyűrűjét, a Jupiter sávjait, szabad szemmel nem látható csillaghalmazokat. Tényleg gyönyörű még ilyen kicsiben is. Pedig Budapest közepéről néztük, amitől mindenki óva intett. Biztosan még nagyobb élmény lesz, ha kimegyünk vele városon kívűlre.
Szóval jól sikerült a karácsony és azóta is lelkesen tanulunk, próbálkozunk és gyönyörködünk (csak ne lenne már ilyen hideg) .
Én spec. elég messze lakom Bp-tôl, de akik a Polarisban "laknak", azokhoz bátran fordulhatsz tanácsért! Jó részüket ismerem, biztos szívesen segítenek.
Már csak azt kellene tudnom, mennyire jó vagy éppen gyenge az objektív, mennyire érdemes ezt a szerelést fejleszteni...
Mostanában szoktatok Ti/vagy valakik (többen) feltűnni a Polarisbam pl (most láttam a weblapon, hogy előfordult több saját szerkó felállítva a teraszon), ahol lehetne valani fogalmam erről?
A H az a Huygens-típusnak a jele, ez a legegyszerűbb fajta okulár, persze abból is van különféle minôségű. Gáznak nem gáz, csak jó, ha az ember tisztában van a korlátaival. Nem érdemes sokat spórolni rajta (úgy értem egy jó objektív mellé nem érdemes gyenge oklit venni), ahogy a mondás is tartja: az okulár a távcsöved fele!
Nna, mínusz akárhányban kimentem egy kicsit távcsövezni, láttam pár száp meteort. Mik voltak ezek? Jupiter-Szaturnusztól kicsit "lejjebb" DNY irányban húztak el.
Más
Mennyi lehet egy jobb fajta kb 120-200x szemlencse? Nem feltétlenül márka érdekel, jó optikai minőség "csúcsmárka" nélkül is jó.
Telescopium áraktól spontán hanyattvágtam magam.
Mennyivel jobb egy nem H-s? A Hama szett, amit vettem ezekből áll (H20, H12).
Találtam egy angol site-ot és iszonyatosan gyalázza ezeket az okulárokat. A 60mm-s refraktorral 3xBarlow nélkül (35x és 55x) nekem kimondottan tetszenek (igaz jobbat még nem is láttam).
A tubust valószínűleg le fogom cserélni.
20-as gázkéménycsőből van most de a spirális köpeny miatt nem a legjobb viszont könnyű.
A tükörfogalalatot csináltattam.
Közben találtam relés kártyát a conrad-ban.
Talán lehetne vezérelni a távcső finommozgató motorokat egy relés kártyáról.
a kezdeti beállás egy referenciacsillagra lenne nehéz, azután egy programmal a csillaghoz képest már lehetne vezérelni.
De ez még csak ötlet
IO kártyák,amik kaphatók itthon azokat valami Conrad prospektusban láttam,néhány éve.
Én amiket használtam azok 64 csatornás kártyák voltak(már nem tudom hány kimeneti illetve bejövö portja volt) és nagyon könnyű a programozásuk.
gyakorlatilag egy portra,egy címre kiírsz egy bitmaszkot és kész.
Barkácsügyileg talán Papp István tudna neked alapos segítséget nyújtani,mivel Dán Andrással ők agyaltak a távcsővezérléssel.
Nálam csak egy régi névjegye van,és meglehet hogy a telefonszám már nem is jó
Papp István
294-2371
Mijafranc:
Tudok a Dán Andris féle mechanikáról, sajnos azonban nincs annyi pénzem rá hogy tudnék ilyet vásárolni. Ha lenne rá akkor vennék egy Meade cuccot ami egyben mindent tud, de így marad a barkács. A reflektorom már készen van nagyjából,
16 os tükör 1000 fókusz. Mechanika is van finommozgatással, egy Soligor gyártmányú. Van hozzá óragépem, valamint nemsokára talán lesz ccd kamerám is. Ebből szeretnék valamit összehozni.
Érdekes az io kártya, eddig még nem hallottam ilyesmiről. Honnan lehet ezt beszerezni, vagy infót szerezni róla?
Kaviat:
Sajnos nincs ilyen ismerősöm, magam pedig még nem fognék hozzá.
A ccd vezető kamera nem is volna szükséges.
Osztott körös távcsővezérlő programom is van, ha érdekel beírom a linket. Ez real time kiszámolja hogy egy adott csillag vagy Messier objektum éppen hol van. Írnék egy vezérlőprogramot ami valahogy a finommozgató motorokal beállítja a tervezett pozícióra a távcsövet, ccd vel meg szedném le a képeket. És ami lényeges, benn a meleg szobában :) Ha már tudnám vezérelni a távcsövemet, akkor semmi nem hiányozna a csillagászathoz. De valahogy a kinn ücsörgés a hidegben nem nekem való...
Dán Andrásék készítenek ilyen mechanikákat
Alant, valahol volt egy link,ott megtalálható az elérési paraméterek.
-Hogyan lehetne pl azt elérni hogy a számítógépemmel felkapcsoljam a villanyt?:)-
1xrű, lehet venni sokcsatornás IO kártyákat PC-hez,elég egyszerű a programozásuk.Bedugod, programot írsz,és két dróttal összekötöd a kártyát valami relével,amivel meg azt kapcsolsz amit akarsz.
van ilyen, ha valaki elekronikuskirály ismerősöd van, akkor össze tud tobni néhány áramkörből egy ilyen vezérlést, csinálni kell egy egyszerü nyákot rá pár cuccot és kész.. hogy külön kapható e készen ilyesmi, nem nagyon hiszem :((
igazából ott kezd izgalmassá válni a dolog, hogy ha valami vezetést is tud egy második CCD-vel, azaz beállitod valamire és folyamatosan követi, mig az igazi CCD-vel csinálod az atom képeket :)) ezt én tovább is álmodtam régebben, mindezt úgy, hogy teljesen automatikusan vezérelhető állvánnyal mondjuk neten keresztűl távolról lehetne programozni és az elkészült képet letölteni a masináról.. [lent van a telken a kütyü, én meg pestről vezérelgetem].. persze ekkor már kell egy kupola, amit szintén távvezérelve nyit ki az ember ha észlelni akar [plusz egy webkamera, amivel meg lehet nézni esik-e épp az eső...].. álmodik a gyomor
Számítógépszoftver pedig szépen menne és utánnaállítaná a mozgást az objektumnak
nem lenne nagy valami, csak olyan műszaki megoldás kéne amivel az egyik soros porton tudnám vezérelni a finommozgató motort.
Van olyan megoldás pc-re amivel lehet folyamatirányítani?
Hogyan lehetne pl azt elérni hogy a számítógépemmel felkapcsoljam a villanyt?:)
Réti Lajos
Szokta árulni a távcső mechanikákat a meteorban is. Nem próbáltam a termékét, de tizedannyiba kerül mint bárhol máshol egy mechanika.
20-40 darab ezresért már kissebb nagyobb mechanikákat lehet nála kapni finommozgatásssal
Azért mert kidobnám a teraszra az állványt, beállítanám hogy mit akarok nézni, és ccd,vel hoznám be a képeket a meleg szobába.
Lusta vagyok ilyen hidegben kinn kuksolni.