Én is valahogy így gondolom, és tartok attol, hogy a hasára csap és azt mondja 25000Ft lesz de csak azért mert egész nap keresgette az ide tartozó törvényt,rendelkezéseket.
Én szerintem ha jegyzői engedélyt kérnék Vácott aranymosásra, kissé hülyének néznének. Szerintem nem kell semmilyen engedély, amíg nem napi 50 köbmétert mosol át. (Jó elvileg kéne, de mégis ki fogja/akarja/tudná ezt betartatni). Szerintem még a hatóságok sem tudnak arról hogy engedély kellene ehhez, de még arról se, hogy Mo-n mosnak még páran aranyat.
Előkotortam a lomtárból az öreg rozsdás szérkémet. Mondjatok róla szakvéleményt. Aranyat nem nagyon látott még. Használni sem tudom rendesen, mert nincs gyakorlatom. Csak olvastam a témával kapcsolatban.
Kicsit balesetveszélyes is mert hegyes, éles az eleje. Használható valamire? Vagy kidobjam? Lapátpróbára még jó lehet, vagy csak hólapátnak? Akkor kell neki nyelet csinálni. ;-)
2 levél jött tőled, mind kettőre válaszoltam. Az utolsó levél 2009.08.04. 14 órakor érkezett. Arra Válaszoltam.
Most letöltöttem a leveleket, de nem jött meg a válasz. Át van irányítva a levélcímem, előfordul, hogy boklászik pár órát mire megérkezik, vagy valami hiba történt...vagy várja a cenzort valahol...érdekes.
Küldök egy levelet a yahoo-s címemről oda megérkeznek a leveleim.
Szia Uldin! Látom már elolvastad a topicot. Válaszoltam neked, példáúl kérdeztelek a túrádról is de nem tudom megkaptad-e a levelet. Röfögöt elérni elég nehéz. Sajnos valószínűleg ritkán van internetközelben.
Szép homokpadok. Az persze más kérdés hogy aranyföveny van e alattuk? A duzzasztógátak előtt nagyon sok hordalék lerakódik,így az arany egy része is. Azért érdemes lenne körülnézni.
Érdeklődve olvasgattam a hozzászólásaidat az aranycsapdás aranyászatról.
Biztos jól ismered a környéket. Érdekelne, hogy a Kerkán, Murán használják-e a csapdás, vagy mosópados módszert, ott is mosnak aranyat?
A Dráván kb. 16db erőművet, duzzasztót telepítettek, ezek között van csúcsra járatott duzzasztó is, ennek az eredménye, hogy nyáron szépen látszik a part mentén a napi vízmozgás. A folyó sodrása hazánk területén lelassul, pontosabban Őrtilos és Bélavár között nagyobb az esése a medernek. Ami kedvező lehet az aranyföveny kialakulásához.
Merre tevékenykedsz?
Én valamikor a 95-98 között eveztem a Murán-Dráván. Amúgy tiszai gyerek vagyok. Volt, hogy a Kerkáról indultunk Lentiből a Kerkán-Murán-Dráván Drávaszbolcsig. Szép kis túra volt anno. Eleinte minden nagyon szép és jó volt, akkoriban nyitották meg a határsávot, örültünk, hogy hajókázhatunk a folyókon. Csak jót tudok mondani, nagyon kedves emberek élnek a Dráva menti falvakban. Őrtilosban nyuszi pörköltet ettem, aztán egy másik helyen vaddisznó pörkölttel kínáltak meg, volt egy hely ahol birka főtt a bográcsban kint a vízparton. Minden faluban nagyon kedves emberekkel találkoztunk. Aztán 1-2 év elteltével minden megváltozott, töménytelen turista lepte el a Drávát, a falvakban már annyira nem örültek a túrásoknak, mert szó szerint teleszarták a vízpartot, szemeteltek stb.. konfliktusok alakultak ki a falubeliek és a túrázók között. Aztán a határőrség is kezdte szigorúbban venni a dolgokat, szinte órára pontosan meghatározták hol tartózkodhat a csoport, aztán a nemzeti parktól is engedélyt kellet kérni az ott tartózkodáshoz, nem csak a helyőrségektől. És a folyó is tele volt vizitúrásokkal, nekem úgy már nem tetszett a dolog, elveszítette a varázsát. A Szigetközbe mentem utána evickélni.
A túrákra vittem magammal a szérkémet aranyat nézni, akkoriban kiröhögtek ezért. A kocsmákban érdeklődtem aranyászok után, de senki nem tudott senkiről....
A Maroson kipróbálnám ezt a csapdás módszert. A Maros is jó kanyargós tele zátonnyal, szigettel. Érdekelnek a részletek.
Ha minden jól megy, a jövő héten megyek Vízvárra. Ha ott vagy a közelben, szívesen megnézném a módszeredet, persze csak, ha nem titkos a dolog.
Meséltél az Ormánságról, hogy milyen nagy a szegénység, no azért a Dráva sok embert eltart. Láttam én ott "halászokat" ívási időszakban. 1 éccaka alatt 1mázsa halat szedett ki egy ürge hálóval a Drávából, aztán ott a határ, régen ment a seftelés is. Rég jártam arra, de akkoriban is volt 1-2 "szegény" vagy, hogy mondjam milyen falu a környéken ahova nem tanácsolták hogy bemenjünk.
A vizitúrás fórumról keveredtem ide, Papaver érdeklődött láttunk-e aranyászokat dolgozni a folyók mentén. Megmondom őszintén nem igazán találkoztam aranyászokkal, kivéve azt, amit sörösüvegben árulnak.
Az aranymosás viszont mint szabadidős tevékenység érdekel, természetesen hajókázással horgászattal egybekötve. Valamikor a kilenvenes években volt egy próbálkozásom ez ügyben, eszkábáltam magamnak egy szérkét, amit vittem magammal a vizitúrákra aranyat nézni...
Ha már az aranynál tartunk, a figyelmetekbe ajánlom a következő linket:
Ott szépen látható, hogy őseink mire is használták a sáraranyat. Ékszereket, szakrális tárgyakat készítettek az arnyból, mely a "napnak" megfelelő fém.
Kedvencem: a szaka ékszerekből álló baktriai Oxus kincsekből a szaka griffes karkötő. ie. 180-ból (British Museum)
"szkíta szarvú" szárnyas oroszlánt ábrázoló hajlított gyűrű
Én úgy mosnám az aranyat hogy a rabszolgák hordják a padra a fövenyt és a vizet 24 órában,majd a pár gramm tiszta aranyat felemelem a két kezemmel és természetesen hazaviszem.:S Nem is értem hogy az állam miért nem kativálja a rabokat ilyesmire.Széthajtanám őket és kimosatnám velük a Dunából az egész államadósságot!
Biztosan emlékeztek, hogy nemrég a ...üzletlánc vödrökben árulta a narancsot talán 10 literes. Ebben a vödörben hordtam a rostára a kavicsot (csak gyalásóm volt) és az szerintem kb 15 kilót nyomott és azt mind a két padomnak kötelező elbírni.
Fúria gyanus vagy, te készűlsz valamire. Már majdnem meg van mindened az aranymosáshoz. Kérlek nagyon körűltekintő legyél mert a "mosónők korán halnak".
azért megnézném azt hogy egy nő kánikulában aranyat mos.))))))))))))))))))))
olyan durva katonai lópokrócunk nekünk is volt mert ex hivatásos katona volt.Azt nagyon útáltam(szúrt) így nem is tudom hogy hova tettem,de elő kéne vakarni ha ennyire jó ára van.)
Jól vizsgázott a lelkem, annyi van, hogy a hátsó rész támaszkodik a padra és a hátra kinyúló lábakra azért figyelni kell a téblábolás közben. Szűken 1 gramm lett a zsákmány vasárnap ( a szombati zagy még dobozban van)
Jól néz ki. Sajnos az ideális mosóhelyek nagy része, még víz alatt van. Augusztus,és szeptember lesz az igazán megfelelő. Milyen széles sávban van a fövenylerakódás?