Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2001.04.17 0 0 160
Nem akartam hinni a szememnek, de már láttam lisztharmatos leveleket, virágokat a fáimon, azonnal odalőttem, más károsító még nem mutatkozott. Gyönyörűen virágoznak az almafák, a fagy nem bántotta őket.
barnetto Creative Commons License 2001.04.16 0 0 159
Kedves Chess, köszi a választ!
2 hete kis területen kipróbáltam, tényleg rosszul van a pittypang tőle, és más gyom is, aminek nem tudom a nevét. Úgy fogom használni, hogy a veszélyeztetett növényeket kartonnal elkerítem.
Kimerítő válaszodból nem tudom miféle "értékek" lehetnek, amiket összehasonlítasz, de nagyon érdekelne.
Előzmény: Chess (157)
pireisz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 158
Olvastam az Íriszeknél, hogy valami bogár támadta meg a növényeket. Mostanában többször is előfordul, hogy furcsa helyen jelennek meg bogarak. Például régebben sosem láttam a paradicsomban kukacokat. Vagy a paprikában. Nem tudom, hogy ez a vegyszerek miatti leromlás miatt van így vagy eleve fertőzött a mag, illetve a növény. Hogyan lehetne ellene védekezni?
Chess Creative Commons License 2001.04.12 0 0 157
A DMA LD50-es értéke 1 000, a Bi 58-é 600 körüli. A Pirimor 360 talán.
Ilyen oldalról nem annyira veszélyes, inkább ha mellémegy
hasznos növényeidre vagy nincs elégg kimosva utána a permetezőgéped
akkor okozhat gondot. Kellő gondossággal jó gyomirtószer fűfélék
közül a kétszikű gyomokra.
Előzmény: barnetto (156)
barnetto Creative Commons License 2001.04.10 0 0 156
Lehet, hogy DMA. Igen, nagyüzemi, ezt mondták. Tavaly a Kertészeti kiállításon vettem. Agresszív: ez mit jelent? A gyomokra vagy féljek inkább én is és hagyjam?
Előzmény: Chess (155)
Chess Creative Commons License 2001.04.09 0 0 155
Talán DMA-6 ? Hormonhatású, meglehetősen agresszív szer, tipikus nagyüzemi.
Elvileg effélét nem vásárolhattál volna, csak szakmérnöki engedélyszámmal, igazolvánnyal. :-)
Hormonszerek levélen hatnak elsődlegesen és a növénynek mozgásban kell lenni hozzá, mert fejlődési zavart okoz. Ősszel, különösen késő ősszel a növények már nem növekedéssel foglalkoznak, tehát a szernek nincs hol beavatkoznia, tavasszal start időben eredményesebbnek kell lennie. Kétszikű gyomok ellen hat, most még jó lehet. De ha már virágoznak a gyomok, generatív fázisba kerülenek, azaz nem nőnek hanem virágoznak akkor kisebb az érzékenységük.
Előzmény: barnetto (154)
barnetto Creative Commons License 2001.04.06 0 0 154
Szia Chess!
Úgy látom otthon vagy a növényvédelemben. Tavaly vettem egy gyomírtót, vmi DPA ???szám. Azt mondták, hogy ezt a gabonákhoz használják és jó lesz nekem fűre. Kipróbáltam tavaly, igaz csak ősszel, semmit nem ért a fejlett, erős gyomoknak. Most tavasszal egy darabon újra próbálkozom vele, hátha. Ismered ezt a szert, tapasztalat? Főleg pittypang és lóhere? ellen kéne használnia.
Előzmény: Chess (153)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 153
A tafrina nagyon fajtafüggő, pl. néhány kopaszbarack félénél nagy igyekezettel sem lehet teljes sikert elérni, míg más fajtáknál valóban elegendő lehet egy egyszerűbb szer.
Előzmény: onobody (149)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 152
A tafrina ellen amíg kevés levél van nagyon jó hatású a Bravo, majd ahogy növekszik a levélfelület Score -val érdemes permetezni. Felszívódó szer, kicsit utánanyúl a fertőzésnek, habár a tűzoltás sose olyan eredményes mint a megelőzés. Tafrina 14 C-os napi középig tud fertőzni, ha van csapadék vagy nagy harmatok.
Monilia ellen Topas 100 EC OK , kb. 5 % virágnyílásnál majd 8 nappal később sziromhulláskor kell a 2.. Ez többnyire elegendő. A monilia bibén fertőz ezért jobbak a felszívódó szerek.
A Topas később OK a lisztharmatok ellem szőlő, alma, dísznövények egy részénél. A Score pedig alma és körtevarasodás ellen használható még.
A honlapomon több info is van róluk. http://www.extra.hu/nvedelem
Előzmény: bd (148)
borzimorzi Creative Commons License 2001.04.06 0 0 151
Kedves Barnetto, Onobody, Frint és Minden Topiclakó!
Hogy itt milyen rendes népek vannak! Egész megkönnyebbültem, hogy azért vannak rokonlelkek is a világban, mert az egész családom rajtam röhög, amiért úgy üldözöm ezeket a kis fekete muslincajellegű képződményeket, mintha legalábbis az életem függne tőle, hogy mindet ki tudom-e irtani. (Hát, ha az életem nem is, de a jókedvem biztosan.)
Köszönöm a tanácsokat. A nikotinlé főzőcskézése azért nem játszik, mert allergiás vagyok a nikotinra, pl. ha huzamosabb ideig szagolok dohányfüstöt, könnyen gégegyulladást kapok.
Viszont a sütögetést kipróbálom! Most hétvégén úgyis almáspite lesz műsoron, úgyhogy a maradékhőn olyan autodafét rendezek a dögöknek, hogy még!
Hm. Lehet, hogy szadista hajlamaim is vannak?! :))
Csók Mindenkinek és köszönet!
b
bd Creative Commons License 2001.04.06 0 0 150
148-ban már kérdeztem:
Kérem szépen írjátok meg, a felszívódó szerrel a növény milyen állapotában érdemes permetezni?
Gondolom, levél kell hozzá.
bd
onobody Creative Commons License 2001.04.04 0 0 149
Szia bd!
Tafrinás levélfodrosodára , a Fundasol-t ajánlom
nálam bevált, az első tüneteknél szoktam permetezni
vele , többször általában nem is kell.

Üdv Onobody

Előzmény: bd (148)
bd Creative Commons License 2001.04.04 0 0 148
Idetaláltam, sziasztok, rögtön kérdek.
Őszibarack tafrina, meggy szilva őszi monilia ellen
márciusban Champion volt (asszem kontakt),
kéne felszívódó is, mert szerintem a fákban benne van a fertőzés, mit és mikor javasoltok?
bd
Chess Creative Commons License 2001.04.01 0 0 147
Bocs a kései válaszért, de volt némi géphalál meg operációs rendzser váltás stb..
A Basudin 600 EW is szerves foszforsavészter és jó a retekbolhára is. III . kategóriás.
Több országban beöntözve használják káposztalégy ellen.
Bolhára egyébbként jó az Actara is, ügyes kis anyag az. Levéltetűre, tripszekre, liszteskékre és általában bogárkártevőkre hatásos. Burgonyabogár ellen is OK. Az LD50-es ugyanakkor 5000.
Előzmény: Frint (138)
Riza Creative Commons License 2001.03.31 0 0 146
Köszönet! Sütök, főzök!
Előzmény: Frint (145)
Frint Creative Commons License 2001.03.26 0 0 145
Kedves borzimorzi, én sem akarok kimaradni a tanácsadásból... A szabványos nikotinlé készítést valahol a rovatban már leírtuk(leírtuk?), de ha az sem használ, akkor főzzed meg a földet !!!
Ez az első pillanatra abszurdnak tűnő tanács sok problémát megold, a kaktusztermesztők a megmondhatói, hogy a sterilizált föld milyen előnyöket nyújt. Szóval:
ver1.: növényt talajból ki, talajt tepsibe be, és 100 fok körüli hőmérsékleten 20 perc. A hatás frenetikus.(paradicsom palánta ideális talaja)
ver2.: lobogó forró vízzel nyakig beöntözni a talajt. ( növényt ajánlatos itt is parkolóba tenni :) (mozgókáknak annyi !)
ver3.: talajt lyukacsos tálba tenni, és forró gőz fölött "megpárolni", mint a brokkolit.(kaktuszosok módszere)

Ha nem a talajból jönnek, akkor kontakt+felszívódó rovarölőszer kombináció lehet a nyerő. (A túl magas páratartalom / mikroklíma/ is vonzza a mozgókákat.) Frint
Előzmény: borzimorzi (141)
onobody Creative Commons License 2001.03.22 0 0 144
Szia Borzimorzi!
Szerintem probáld ki ellene az ACTARA-t ,
levéltetvek ellen kiválo.

Éva Szerint:
"Az Actara úgy is hatásos, ha beöntözzük vele a növény földjét. Amikor ez egyszerűbb, így is lehet használni."

Persze ha már a legendásan büdös fecske sem használt , lehet , hogy ez sem fog. :)

Üdv onobody

barnetto Creative Commons License 2001.03.22 0 0 143
Szia Borzimorzi!
Nem feketék és kis légyszerűek? Mert akkor a föld volt fertőzött. Nekem volt ilyen, rovarirtóval sikerült megritkítani, bár némelyik növény nem örült a szernek. Az Éva azt javasolta, hogy hagyjam kiszáradni a földet, akkor elpusztulnak, így is volt, de öntözés után újra előjöttek/kikeltek.
pireisz Creative Commons License 2001.03.22 0 0 142
Helló Endru! Az a növény biztos vírusos. Ha nem tudja senki. Én én díszpaprikám is az volt, de nem tudták megmondani, hogy mi baja, csak ajánlgatták a permetezőszert, ami nem javított rajta. Ezt sajnos azt hiszem ki kell dobni.
Előzmény: endru (140)
borzimorzi Creative Commons License 2001.03.22 0 0 141
Kedves Topiclakók!
Csak a fűszernövényeknél olvastalak Benneteket eddig, ott nagyon tetszettetek. Elnézéseteket kérem, amiért nem olvastam végig ezt az egész topicot, de egész meg vagyok zavarodva. Ha volt már a probléma, kérlek, utasítsatok csak helyre! A gyönyörű szobanövénykéim, a cserépbe ültetett hagymáskáim és még a fűszernövényeim körül is valami apró muslincaféle kezd repdesni a lakásban. A fene se érti, de még nyíllevélen és a futókám cserepén is fogtam ilyen dögöt, pedig azok igazán ellenállóak. Icipici gyerekborostyánjaim is vannak vegyesen, nagyon féltem őket.
Lehet, hogy nem elég félévente megpermeteznem az egész népséget Biosect-tel? Az elvben jó a póklárvák, az atkák és az üvegházi molytetűk ellen is. Két hete lemostam mindet, kaptak permetet is, és mégis :(
Állítólag a tripszek megdöglenek a nikotintól, ezért némi ősöreg Fecske cigarettából szerzett dohányt kaptak a cserepes zöldek mind, tövenként pár csipetet. Reméltem, a nikotintól megkeseredik a kártevők szája íze és eltakarodnak a növényeimtől. De nem... Mit csináljak? Vegyek valami más permetet? Mit?
Segítségeteket előre is hálásan köszönöm.
borzimorz
endru Creative Commons License 2001.03.21 0 0 140

Kedves Megyesi Éva
Néhány különleges szobanövényem beteg. Elvittem még szaktanácsadásra, ahol széttárták a kezüket. Mikroszkóppal megnézve sem találtak kártevőt, gombát. Permeteztem sokmindennel eredménytelenül. A leveleken 1-2 mm-es hólyagocskák vannak. Mint laikus, arra gondolok, hogy baktériumos fertőzése van. Van-e permetezőszer ismeretlen baktérium ellen?
Ha tudsz ajánlani szabadforgalmút, nem baj ha méreg, a szabadban fogok permetezni, van gyakorlatom kerti permetezésben.
Köszönöm András
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.03.21 0 0 139
A Hibiscusnál jó az Actara, nálam még a lisztecskéket is levitte, igaz kemény és hosszú menet volt.
Előzmény: Riza (136)
Frint Creative Commons License 2001.03.19 0 0 138
Köszi a jótanácsot, ahogy beköszönt a szélcsend lefújon a kertet Stomp-al. Talán a hagymalegyekkel is +birkózom, de mi legyen a retekbolhával??? Érdekes, hogy fólia alatt nem támadnak! Kint viszont ahogy kibúvik a levél, már el is tüntetik. Nem lehetne vmilyen jól transzlokálódó rovarölő csávázószert bevetni? Néztem a könyvemet(Növényvédő szerek és termésn...)de csak egy szerves foszforsavésztert láttam, II. kategóriában. Ötlet? köszi:Frint
Előzmény: Chess (126)
onobody Creative Commons License 2001.03.18 0 0 137
Hát bizony érdemes elővigyázatosnak lenni.
Persze lehet , hogy valoban ártalmatlan , ahogy
a szomszéd mondta.
Büdös a kén szokott lenni , és akkor tényleg
veszélytelen , tavasszal szoktak vele permetezni.
A kisgyereket mindenképpen be kell vinni a
házba , ha permeteznek.
Kérdezd meg pontosan mit használ ,mert lehet hogy
több napig nem lehet a kertben heverészni.
Ha nagyon fuj a szél kérd meg , hogy ne most
csinálja , mert nagyon szétterül a permet.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (135)
Riza Creative Commons License 2001.03.17 0 0 136
Szia Éva!
Hibiszkuszok szenvednek tetvességben.
Előzmény: Megyesi Éva (130)
miszisz Creative Commons License 2001.03.16 0 0 134
Kedves onobody, ez az ami én is csináltam, ( bocs anno szodabikarbonat irtam) Amitől a létszám rendesen meg is fogyatkozott, de nem tünt el teljesen. No és nem tudom most leszedjem e a virág földről, vagy locsolgassam bele szépen? Nem fog ez ártani a növénynek?
Előzmény: onobody (133)
onobody Creative Commons License 2001.03.16 0 0 133
Szorj nekik egy kis sütőport.
Behurcolják a a bolyba , aztán néhány
nap alatt elpusztulnak.

Üdv onobody

Előzmény: miszisz (132)
miszisz Creative Commons License 2001.03.16 0 0 132
Segitség!

A hangyák megtámadták a dracénámat!

Ez nem tulzás! Elösször az ajtón keresztül bemásztak szépen sorba, de nem tovább mint az ajtótól kb 80 cm-re lévő dracénáig. Estéről reggelre ellepték és teljesen feltúrták a földjét. Kaptak egy kis szodabikarbónát, ami egy időre csökkentette a népességüket,( bár nem hiszem hogy a földnek jót tenne), de másnap reggelre ismét tele volt az egész. Azóta kinnt van a teraszon. Három napig birta hogy ne legyenek rajta ismét hangyák, de most megint találtam.
Ki tud erre magyarázatot?
Mit tegyek?
Elég ha átültetem és uj földet adok neki?
Biztos vagyok hogy a földjében van valami amit szeretnek a kis dögök, mert magán a növényen nincsenek!
Ki tud segiteni?

Riza Creative Commons License 2001.03.13 0 0 131
Kösz! Próbálkozom.
Előzmény: Megyesi Éva (129)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.03.13 0 0 130
Egyébként milyen szobanövényekkel van baj?
Előzmény: Riza (127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!