Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2317
Nem olvastam, hanem az ültetvény tulajdonosával én voltam Firenzében Turchetti profnál azokért az oltóvesszőkért, amelyekkel az első oltványokat oltották a kiültetett magoncokba. Már írtam itt korábban erről a témáról, nem véletlenül tettem föl képeket gesztenyékről időről-időre és újítottam mindig föl a gesztenye témát.
Előzmény: Papa360 (2316)
Papa360 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2316

Az évszakok szempontjából az első kép sikerült a legjobban.

 

Olvastál a csácsi gesztenye telepítésről?

Előzmény: ninovarga (2315)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2315
Váál-toz-nak az éév-sza-kok...
Előzmény: Floo2 (2314)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2314
:))
Ninovarga fején volt a káki, Papa tette oda, és én voltam a Tel Vilmos, én lőttem le a kákit :))
Senki sem sérült meg :)
Csak a káki, de azt megettük utána!
Előzmény: Béla1007 (2313)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2313

Sziasztok !!

Uborka szezon van ??

Tegnap hézem a híradóban hogy valaki nyillal támadott Becsehelyen meg valakit !!

Ejnye hát ha már leérett a káki TelVilmosot játszik mindenki a környéken.

Lehetséges gyanúsítottak :Ninovarga. Floo2,Papa360 csak akikiet én ismerek:))

Viccet férre: Van pár tő kivim még az őszi fityeházi kiránduláskor hoztam haza bent vannak fütetlen de zárt melléképületben és zöld levéllel pompáznak biztosan remek téltüréssel vannak megálldva.

Üdv

Béla

Floo2 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2312
Szivesen a képeket, majd nyáron folytatjuk, sőt, ha errefelé jársz, akkor körbenézhetsz a fügebirodalomban :))
Ha meg mi járunk Feléd, mi nézünk körbe Nálad :)

Nagyon finom lekvár van belőle, még mi is csak az elején vagyunk a fügelekvárfőzés tudományának!
Ahány főzés volt, annyiféle lekvár lett, állaguk ízük színük mind-mind különbözött!
Ki kell tapasztalni, de palacsintával mind nagyon finom :)
Előzmény: Törölt nick (2309)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2311
Azt hiszem, a télutálatoddal itt nem vagy egyedül. Itt az elejétől a végéig mindenki azért aggódik, hogy ne jöjjön a növényeinket károsító, vagy elpusztító hideg. Ez most egy aggodalommentes időszak, a tavaszias hőmérsékletekkel. Ez a tél még akár tetszhet is nekünk, a havassal ellentétben, amire a legtöbben azt mondják, hogy milyen szép. Nekünk (és növényeinknek) a legnagyobb ellenségünk.
A fügét aszaljuk, lekvárt főzünk belőle és természetesen nyersen fogyasztjuk. Nagyon sok a madarak martalékává válik és sok kárba is vész.
Igen, a fényképezés és a horgászat is végigkísérte az életemet, bár korábban inkább filmeztem.
Előzmény: Törölt nick (2309)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2310
A fényképezés is hobbid ?
Előzmény: ninovarga (2307)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2309
A képek szépek,de a telet mindenféle formában utálom.Főleg amióta "vezető" állásban vagyok./Egy postakocsit vezetgetek több kevesebb sikerrel/.Én szeretnék téli álmot aludni vagy melegebb éghajlaton lenni...annélkül hogy odaküldenek...Mellesleg kösz neked és Floonak a fajatbemutatót.Azt még nem is kérdeztem,hogy vmilyen formában-az aszaláson kívül-is feldolgozzátok a fügét?Nálunk még akkora mennyiség sosem volt ,hogy nyersen el ne fogyott volna...hiába,na szaporodik a család fügekedvelő létszáma.
Előzmény: ninovarga (2307)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2308
ÉS A TÉLLEL DACOLÓK...
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2307
DECEMBER
ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2306
Ez hozzád képest akkora, mint Te a nagy fákhoz képest. Pedig ez már nagy szó!
Előzmény: Floo2 (2305)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2305
Ja és a kis piros.....amit sajna nem tudtunk megkóstolni, mert ellopták....

Előzmény: ninovarga (2304)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2304
Kiegészítésként a fügefajtákhoz:
Az idén május közepén készült képek a 13-14 éves fákról:

1. Floo a fekete és a barna füge előtt

2. Floo a jégfüge alatt

2. Floo a zölden aszalódó alatt
Előzmény: Floo2 (2291)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2303
Azt mondanám, hogy "közönséges" Tipo. Persze nem 100%-ig biztos, mert túl nagy különbség nincs egy-egy fajtakörön belül. Jól megkülönböztethető a Rojo, a Costata, a Sharon a sajátos alakjukról, de ezek a gömbölyűek eléggé hasonlítanak egymásra.
Előzmény: sbubu (2302)
sbubu Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2302
mindkettő ugyanaz a fajta, de 2 fáról való(a kisebb gyümölcs egy meggyfa árnyékában lévő fán termett, a nagyobb pedig túlnőtt az őszibaracfán és így ő teljes napot kap).
Előzmény: ninovarga (2301)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2301
Ez egy fáról való, különböző méretű gyümölcs, vagy két külön fa, esetleg eltérő fajta? A nagyobbik az alakja és mérete után nagyon Tipo-gyanús. A kisebbik is lehetne az, amennyiben nem JELLEMZŐEN, hanem csak VÉLETLENÜL egy kisebb példány.
Előzmény: sbubu (2298)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2300
Persze küldhetsz többet is :))
Előzmény: Floo2 (2299)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2299
Nem tudom melyik fajta, de nagyon étvágygerjesztőek!
Ha küldesz belőle egyet, megkóstolom, és majd megmondom melyik fajta :))))
Előzmény: sbubu (2298)
sbubu Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2298

Sziasztok!

D. Kaki

Egy kis segítséget szeretnék kérni a beazonosításban. Annyit tudok róla, hogy pár évvel korábban Bene Laci által Olaszországból behozott fajtáról van szó. Keményen húzós, éretten édes és egész homogén a belseje. Mindkettő ugyanaz a fajta.

Talán Licopesicon?

Köszönettel !

ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2297
Amint arról már többször írtam, tolmácsa és mindenese voltam a 90-es években egy olasz kertészmérnök által alapított, Magyarországon bejegyzett és itt működni igyekvő gyümölcstermesztési szaktanácsadó cégnek. Nincs lelkierőm részleteket leírni annak érzékeltetésére, hogy milyennek tűnik a magyar gyümölcstermesztési szakma és termelői valóság egy ilyen szemüvegen keresztül. Amikor Maurizio barátunk hosszú évek után végleg föladta a reményt az "egy fecske nem csinál nyarat" (főleg ott, ahol azt sem tudják, hogy milyen is lenne a nyár) evidenciájának belátása után, elhatároztam, hogy én azért mégsem adom föl a harcot, mert mindenképpen szükségét éreztem, hogy az Európa vezető gyümölcstermelő nagyhatalmában megszerzett ismereteimet hasznosíthatóvá tegyem azok körében, akik hagyják és puszta oktalanságból nem tiltakoznak ellene. Ezért vagyok hát (többek között) itt.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.28 0 0 2296
Csak ismételni tudom, amit már leírtam: nagyon jól látod a helyzetet, Te vagy az, aki egy félórás magyarázat után Magyarország legtehetségesebb gyümölcstermelőjévé tudna válni.
Sajnos, mint ahogy sokminden másban (szinte mindenben) Magyarország történelme legszégyenletesebb korszakának a túléléséről van szó, amikor ezekről a hiányosságokról beszélünk. A kommunizmus káderpolitikája rendszerint a legbutább és leggerinctelenebb férgeket helyezte vezetői pozícióba a legtöbb helyen. Az igazi kutatók elpücskörésztek a saját kis dolgaikkal, rendszerint valahol a háttérben, elszigetelve, kutatásaik eredménye legtöbbször nem hasznosult az ötéves látszattervek által irányított álgazdaságban. Kialakultak bizonyos termesztési rutinok hagyományos fajtákkal, hagyományos módszerekkel, valódi piac általi megmérettetés és visszajelzés nélkül. Ezek a körülmények kialakítottak bizonyos attitüdöket, annak megfelelően, hogy ki-ki az egzisztencia, a túlélés, fönnmaradás, megtűrtség, vagy a karrier harcosa volt-e. Csupa szubjektív körülmény és a szakmai kritériumoktól távoleső tényező határozta meg az egyének magatartását. Az ilyen történelmi korszakoknak óriási az inerciája. Ki sem merem mondani, milyen hosszú időre becsülöm a kihatását. Nem véletlenül írtam ide ilyen határozott kifejezéseket. Aki rábukkan erre az írásra és ezt olvasva érintve érzi magát netalán, az jobb is, ha innen távol marad. Az egész életem megkeserítői voltak ezek az embernek csak nehezen nevezhető lények. Időnként néhol még mindig kísértenek. Mindig abban reménykedem, hogy egyszer végleg távol maradnak tőlem és nem kell soha többé résztvennem méltatlan konfrontációkban. Múltunk és jelenünk tönkretevői. Miattuk tartunk mindenben ott, ahol tartunk. A gyümölcstermesztésben is, még a 21. században is.
Előzmény: Törölt nick (2295)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.27 0 0 2295
Néhány körtés kép amiről beszéltünk:óriásNemesdédi óriáskörtésóriás2szinténúj körtemellette új telepítés,ami ugyaolyan lesz mint az előzőek,törpeBöhönye elött egy korszerűbb ültetvény.Nemesdéd régi alma-körtetermesztő falu,de az idők szele nem éri el őket.Én ugyan nagyban nem értek hozzá,de szerintem telepítéskor lehet,hogy többe kerül a korszerűbb/sokkal nagyobb oltványszükséglet,támrendszer kiépítése,stb,de ez változik később:nem pazarló növényvédelem,földről végezhető minden munkamenet,minőségileg sokkal szebb,piacosabb termés,sokkal gyorsabb termőrefordulás stb.Szóval nem értem...http://palmai.eu/kertesz/letoltes/Faiskolai%20termeszt%E9s/11_alma_es_kortealanyok.pdf ,na itt találtam még említést a Farold 40-ről magyarul.Ez a kereskedelmi neve a Daygon néven futó OH x F40 hibridnek.Vajon ezek az alanyok / OH x F sorozat/ Magyarországon megtalálhatóak valahol?Hát persze ,valamelyik kutatóintézet v egyetem kertészetében ,de köztermesztésbe kerül-e valaha...Erről az jut az eszembe,hogy a középkorban nem feltétlenül azért voltak tudatlanok az emberek mert nem érdekelte volna őket atudományok vagy mert szegények voltak,sokkal inkább azért mert az olvasni tudó réteg,a papság egyszerűen lehetetlenné tette a tudás megszerzését/nehogy már valaki okosabb legyen náluk vagy esetleg másképp gondolkodjon/Nos ez a szemlélet van szerintem a hazai gyümölcstermesztésben is.
Előzmény: ninovarga (2239)
jozso48 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 2294

Természetesen vannak adataim,de ahhoz kevés,hogy nyilvánosan publikálni lehessen,mint pld a Jeszenszky-Kárpáti páros álltal kiadott fügéről szóló könyvecskében tették kb 10 fajtáról,amelyeket akkor a legjobb hazánkban

fellelhető fajtáknak ítéltek .Ilyenek voltak pld a Keszthelyi barna,Györöki lapos,

Tétényi zöldesssárga,Keszthelyi mézes v. a Zöld óriás stb.Ma sokkal több fajta van

az országban és egyáltalán nem egyszerű ezek beazonosítása.Jelenleg több mint

száz helyről származó fügém van,de a beazonosításuk csak azután lehetséges,

ha mind termőre fordult.Természetesen addig is gyűjtöm a fotokat gyümölcsről,

velőállományról,szinről,ízről stb.Készítettem egy adatlap formátumot,amelyet minden

fajtáról kitöltök,erre írom az adatokat és a számítógépen eltárolom fotókkal együtt.

  Azt hiszem neked nem is erre van szükséged és természetesen a tavasszal amit

ajánlani fogok és arról tudok szaporító anyagot is küldeni,azok már nálam bevállt

és jónak ítélt fajták.Amelyről Floo tett fel neked képeket az is mind nagyon jó fajta,

de van még rengeteg.Az is lényeges milyen céllal tartja valaki,mert vannak fajták,

melyek jóformán csak friss fogyasztásra ajánlottak és kevésbbé jók aszalni,de ez

lehet fordítva v akár mindkét igénynek megfelel.Ha néhány tövet akarsz ültetni,

akkor nyilván célszerű ilyet is ,olyat is.De sok más szempontot is figyelembe kell

venni a minősítésnél,nos ezen dolgozom és ezért igyekszem minden elérhető példányt begyűjteni.PLd termésmennyiség,méret ,fagytűrés és még sorolhatnám.

Nos majd tavasszal még visszatérünk rá.

Előzmény: Törölt nick (2277)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.27 0 0 2293
Igen, valóban így lenne értelmezhető a szűkszavúság miatt, miután azt nem tisztázza, hogy mit ért a változáson. Ha a változás kimerülne a "fanyarból édes, édesből fanyar" logikájával, akkor ez valóban így lenne értelmezhető. De mivel, szerencsére, a Rojo brillante-t ismerem és tudom, hogy beporzás nélkül keményen fanyar, ennek segítségével tudom értelmezni, hogy semmiképp nem egy "édesből fanyarrá" váltásról van szó, tehát a változáson ezek után csakis ízen kívül álló tényezőket érthet. A kétséget abban hagyja fent, hogy "LEHET", hogy a Rojo is megédesedik beporzás hatására, de ennek a tisztázása még hátravan. (Csak akkor honnan tudja, hogy valamilyen formában változik? Ez számomra is kérdés marad.)
Előzmény: sbubu (2292)
sbubu Creative Commons License 2008.11.27 0 0 2292

Köszi atz infókat.

A 3. csoport így már teljesen világos(alapban keményen fanyar gyümölcsű, de idegen beporzással keményen is édes lesz) .

A 4. viszont nem tiszta még nekem. Ugyanis az én logikám szerint a 4. csoportba tartozók alapban keményen édesek, de idegen beporzással keményen fanyarrá válnak/válhatnak. Szóval szerintem itt nem megédesedésről van szó.

"...de nem édesednek meg. Egyedül a Rojo brillante-nál marad fönn a kétség, hogy vajon megédesedik-e, vagy nem (ezért van csillaggal jelölve)...

 

Jól értelmezem a dolgokat?

Előzmény: ninovarga (2284)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 2291
Ez csak így gyorsan összeszedve!

1-2. zölden érő, fán jól aszalódó fajta, bőven terem
3-4. szivarfüge, vastag bőre van, könnyebben tárolható és szállítható, nagyon finom fajta, érdekes utóízzel
5. óriás sárga fajta
6. közepes barna, kényes fajta, finom, de elég romlandó
7. nagy barna, a legelterjedtebb fajta felénk, sajnos fagyérzékeny, első termése óriási méretű, másodtermésének a többitől teljesen eltérő íze van, finom
8-9. közepes lila, nagyon finom, de mérete és állaga miatt könnyen erjed, nehéz tárolni, de az egyik legfinomabb fajta
Így röviden-gyorsan ennyi!
Ejde megjött az étvágyam, csorog a nyálam :))

Előzmény: Törölt nick (2289)
mergez Creative Commons License 2008.11.26 0 0 2290
Ja, semmiség, csak még valamikor október elején élcelődtünk ezen a cikken. Volt benne egy-két furcsa megjegyzés, úgy mint pl. "háromméteresre is terebélyesedhet". :-D
Előzmény: kardhal01 (2287)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.26 0 0 2289
Hát én nem is konkrétan rengeteg képre gondoltam,hanem valami olyasmire,hogy egy-egy kép a termésről ,a levélről,esetleg bokorról illetve egy kis saját szakvélemény,saját tapasztalat.Gondolom akinek sok fajta van nem fejben tárol róluk minden adatot.Én is találtam olyan honlapokat amin rengeteg fügefajta van képpel,leírással/persze nem magyarul ,de a lényeget bármilyen nyelre "lefordítom"/, de engem elsősorban a TI véleményetek érdekel,ill a TI tapasztalatotok/pl TOP10 saját kedvenc amit másoknak is melegen ajánlanék/.szóval ha létezik ilyen szívesen olvasnám,nézném.Na és persze,hogy tavasszal legyen mit kuncsorognom a társaságtól.
Előzmény: Floo2 (2279)
Freddy56 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 2288
A 2240-es hsz.-ban feltett képem nem a cikkben említett két helyet ábrázolja, azaz nem valós a hír, hogy csak két helyen terem a káki.
(szóval nem csak a gyümölcsök, hanem a téves hírek - álhírek - is így terjednek).
Előzmény: kardhal01 (2285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!