Keresés

Részletes keresés

csakb Creative Commons License 2002.02.23 0 0 436
Rozsika (Rozsa Ferenc, Proxima), vagy az Unioptik lesz a te baratod. L. tavcso.fw.hu, a hazai gyartok kornyeken.

csakb

Előzmény: moonshadow (432)
csakb Creative Commons License 2002.02.23 0 0 435
Sokan dicserik Almasiekat (Unioptik Bt.). Ok Bp-en laknak, de erdemes elugrani oda aluminiomoztatni. A cimuket/tel.szamot megtalalod a tavcso.freeweb.hu oldalon a hazai gyartok listajanal. De ha jol latom, hozzad kozelebb lakik (Bajan) Egri Jozsef, aki tavcsotukroket is arul. Hatha o tud egy hozzad kozelebbi ceget.

csakb

Előzmény: BBazsi (433)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.22 0 0 434
Szuper, köszi a linket.
Előzmény: csakb (430)
BBazsi Creative Commons License 2002.02.21 0 0 433
Kedves csakb! Nemleges választ is elfogadok: Hol alumíniumoztassak (ritka szép szó) szeeerinted?
moonshadow Creative Commons License 2002.02.21 0 0 432
Hali :)

Nincs valakinek ötlete arról, hogy honnan lehet vásárolni billenőtüröt?
Végre van egy ccd kamerám, és meg kellene oldani hozzá a fényútváltást, hogy okulárral is lehessen álligatni a cuccot.

rosenkrantz Creative Commons License 2002.02.20 0 0 431
Köszi, sajnos ma (meg még holnap is) eléggé borult az égbolt, de az Alfa csak fönn marad amíg ki nem derül...
csakb Creative Commons License 2002.02.20 0 0 430
BBazsi: Mindenkepp erdemes eszlelni a V838 Mon-t (es mas valtozokat is :) ), mert hatha tortenik meg vele valami.

rosenkrantz: link: Heavens-Above. Ma lathato lesz Bp-rol. 18:09:55-kor kel NY-ENY-on, 18:14:10-kor delel a Cetben 12 fok magasan, kb. 25 fokkal a Mars alatt, majd 18:18:25-kor mar el is tunik. 2-3 magni fenyes lesz.

csakb

rosenkrantz Creative Commons License 2002.02.20 0 0 429
Szóval ez kicsit off, de nem tudja valaki, hogy az Alpha űrállomás mikor látható Pestről? (szabad szemmel, vagy 5 cm átmérőjű távcsővel). Köszi, link is jó.
BBazsi Creative Commons License 2002.02.20 0 0 428
Csak vicceltem ám, tegnap nagyon jó, front utáni idő volt, gyönyörűen látszottak a Mon kis csillagai is, az M35-öt és az M42-t meg lehetett nyalni... -fél óráig :(, mire hazaértem, beborult. Talán majd ma.
Előzmény: BBazsi (427)
BBazsi Creative Commons License 2002.02.18 0 0 427
Kösz, majd megpróbálom, ha egyáltalán látszik még a nyugati égen, mire kiderül az idő. (Mit akarsz, akkor érdekes, ha hirtelen halványodik, mert ugye hátha visszatér később, ha úgy gondolja, vagy ha eloszlik a por. :)
Előzmény: Dr. Lecter (426)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 426
V848 Mon 8 mg alá ment, és az infravörös spektrumok szerint prüszkölt egy porfelhôt maga köré, úgyhogy várhatóan gyorsan halványodni fog.
Előzmény: BBazsi (423)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 425
Uránia akromát!
Egyet fizet, kettôt lát!
Előzmény: BBazsi (424)
BBazsi Creative Commons License 2002.02.18 0 0 424
>"A latomezo gorbulete gyk. elhanyagolhato, a gombi es szini elteres minimalis. A LM-je 40-50 fok korul van."

Néztél te már (hajdani) urániás orthoba? :)))

Előzmény: csakb (422)
BBazsi Creative Commons License 2002.02.18 0 0 423
Sziasztok!
Sajna csak most bukkantam a topicra.
Nekem a Guide 6.0 van meg és ugyan lusta voltam végigolvasni a topicot, de mintha ez kimaradt volna a planet.-programok felsorolásából. Egyébként van(nak) már újabb verzió(k) is, de szerintem a 6.0 is szuper! (Teljes Hipparcos-anyag, szimulációk, 14-15-ös hmg stb.) Kár, hogy kb. 700 Mb.

csakb! Hol áll most a V838 Mon? Ha ez a trutyi eltűnik a fejünk felől, érdemes még próbálkozni vele?
Ja, és nem tudsz véletlenül egy helyet itt a déli legelőkön, ahol lehetne segédtükröt alumíniumozni (esetleg ezüstöztetni)? (Bács-megyei vagyok.)

gyuribá! Szerintem is gyanús a Jup.-Szat. „mozgófénykép”, túl változatlan a háttér.

csakb Creative Commons License 2002.02.15 0 0 422
orthoszkópikus okulárokat hirdetni. Pontosan mik ezek?

Az orthoszkopikus okularnak nagyon jo kepe van, es raadasul viszonylag olcso. Egy haromtagu, ragasztott targylencsebol es egy sikdomboru mezolencsebol all. A latomezo gorbulete gyk. elhanyagolhato, a gombi es szini elteres minimalis. A LM-je 40-50 fok korul van.
A Plossl az orthoszkopikushoz hasonlo, de nagyobb a latomezeje (dragabb is).

Erdemes beszerezni ilyen oklikat, mert tenyleg jo kepet adnak.

csakb

Előzmény: gyuribá (413)
eRCé Creative Commons License 2002.02.15 0 0 421
Köszi a segitséget srácok. Közben szereztem egy Távcső világát. Jó régi kiadás de használhatónak tűnik. :-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 420
Sziasztok!

Egyik kedvenc helyem itt található.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (405)
Pithecus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 419
Szia eRCé! ... ha már itt (sz)Ámítástechnikával foglalkozunk, addig is míg a könyvet megveszed:

http://www.mek.iif.hu/ - kereshető katalógus - csillagászat. (egy-két töltögetnivaló, pl. Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak.)

MoonPhase, kis "élő" Hold ikont rak a tálcára, keress rá, már nem emlékszem honnan töltöttem le.

SkyMap Pro, dejó demó csillagtérkép, kezdőnek is használható. (persze mindenki másra esküszik :-) )

Jóég+Jóholdat! Pithecus

Előzmény: eRCé (414)
csakb Creative Commons License 2002.02.13 0 0 418
Valami amatőrcsillagász-HOWTO létezik?

Igen. Amatorcsillagaszok kezikonyve. Kabe mostanaban kerul a konyvesboltokba az uj kiadas.

csakb

Előzmény: eRCé (414)
h-alga Creative Commons License 2002.02.13 0 0 417
10 queue! (tenkjú)
Köszönöm!
Előzmény: pert1 (416)
pert1 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 416
Pl. a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján van egy Csillagászati jelenségnaptár

http://www.mcse.hu/evkonyv/jelenseg/

az adatok más időpontra menüpontra kell kattintani

Előzmény: h-alga (415)
h-alga Creative Commons License 2002.02.13 0 0 415
Hi!
Segítségre lenne szükségem:
A Neten hol találhatom, hogy ez évben Bp-en mikor kel és nyugszik a Nap és a Hold, és utóbbi milyen fázisban van?
Köszönöm!
HAlga
eRCé Creative Commons License 2002.02.12 0 0 414
Sziasztok,

Elég régóta érdekel a csillagászat, és végre elhatároztam, hogy bele kéne magam ásni. Tudnátok abban segiteni, hogy is álljak neki? Abszolút láma vagyok, szal szerintetek mi az amit mindenképen el kéne olvasni? Valami amatőrcsillagász-HOWTO létezik? (Ahonnan lehetne rá alapozni) Szóval jól jönne némi tanács. Kösz előre is.

eRCé

gyuribá Creative Commons License 2002.02.08 0 0 413
Hali,

Több helyen látok orthoszkópikus okulárokat hirdetni. Pontosan mik ezek?

Az otthoni Huygens okulárokat szétkaptam, kb ennyi az össz tudásom plusz az, hogy a Plössl sokkal jobb -bár még sajna nem teszteltem ilyet...

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 412
Heló!
Sajna csak annyit értek a CCD-hez, hogy tetszik a kép vagy nem.o)) Kicsit segített F.G. cikke az idei évkönyvben, legalább sejtem hogyan működik.
Jó megérzés, most éppen nem lakom Hattyason, majd egy pár hónap múlva újra.
Ja, nekem Starrym van, nagyon szupi, sajna nincs internet azon a gépen.
Üdv.
Előzmény: csakb (406)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 411
Haho!

Nem akar valaki valtozocsillagokat eszlelni? Jo alkalom a kezdesre a most kitort V838 Mon megfigyelese. Jan. 10-en fedeztek fel (kb. 14 magnirol 10-ig fenyesedett), es nova-gyanus objektumkent katalogizaltak. Februar 2-ig 10 magni kornyeken mocorgott a fenyessege, majd hirtelen egy nap alatt ujabb 3.5 magnit fenyesedett (reszletes hirek a VSNET-en). Sokan arra gondoltak, hogy vegre tobbszaz ev utan megint lesz egy galaktikus szupernovank. Jelenleg ugy nez ki, hogy beallt a fenyessege ugy 7 magni kornyekere, es szupernova helyett "csak" valami pekuliaris novaval van dolgunk. Persze lehet, hogy ujbol erot vesz magan es tovabb fenyesedik. Mindenkeppen jo lenne eszlelni a dogot.

Viszonylag konnyu helyen van a koraesti egbolton. Reszletes keresoterkepek osszehasonlito csillagokkal pl. itt lelhetoek.

A valtozocsillagaszat irant erdeklodoknek erdemes atbongeszniuk az MCSE Valtozocsillag Szakcsoportjanak honlapjat.

Bombaeget mindenkinek! (Itt Szegeden mar napok ota kod van... :((((((((( )

csakb

csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 410
allinkek = a linkek

Előzmény: csakb (409)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 409
Khmm... Szoval allinkek helyesen:

SIMBAD, NED, ADS stb.

- Digitized Sky Survey: DSS.

csakb

Előzmény: csakb (408)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 408
hááát, azért szerintem van egy kicsi...

Plom-plom. Igazan reszletes keresoterkephez valoban nem eleg a skyglobe... De egy - akar fenymasolt - Uranometria majdnem minden vizualice igenyt kielegit (szerintem).

Van a Starry Nighthoz hasonlo ingyenes, linuxos progi, az Xephem. (Ezt csak ugy halkan mondom.)

Ha van internyeteleres, akkor ingyenesen rendelkezesre allnak a csillagaszati adatbazisok:

- hihetetlen mennyisegu info: NED, ADS stb.

- Digitized Sky Survey: DSS.

csakb

Előzmény: Dr. Lecter (407)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.04 0 0 407
Szvsz. a hatekonysagukat tekintve nincs valami boduletesen nagy kulonbseg,

hááát, azért szerintem van egy kicsi...
Nemrég vettem meg a Starry Night Pro-t, szerintem igen izmos cucc. Sajna Meade LX200 hiányában a kukkervezérlést még nem bírtam kipróbálni, többi feature viszont elég ütôs. (hihetetlen mennyiségű infot tud helybôl, plusz felmászik a netre pl. bármelyik HST-felvételért a kb. százezer közül, az ég bármely pontjáról a nagy Digital Sky Survey katalógushoz, stb)

Mondjuk nem távcsô melletti keresônek használnám leginkább, az igaz.

Előzmény: csakb (406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!