Az általam emlitett Zsámbék környékén élő több éves kivik SAJNOS mind a hárman fiuk . A faiskolában becsapták a vásárlót 2010 tavaszán meggyőződtem róla Ezért nem teremnek.Adtam a tulajnak egy leányt tavasszal ,és remélem hogy ha meg nő teremni is fog .Szeretném egy másik szarvas hibára felhívni a figyelmet,a faiskolában azt a tanácsot adták hogy a fiut és a lányt egymás mellé kell ültetni .Igy összetekeredett a három példány kibogozhatatlan dzsumbuj lett és fojtogatják egymást a növények .A tőtávolság ideális esetben szerintem legalább 1,5 -2 méter .
Egy kis beszámoló szőrös kiwi (Hayward és Tomuri) dugványozásról.
Január 22-én raktam le ezeket a dugványokat, Incit-K-ba mártva. A csövek alján steril tőzeg-perlit keverék, fölötte tiszta perlit van. Természetesen általában műanyag fóliával le vannak takarva, a pár naponta alkalmazott, gombásodás elleni szárításkor fotóztam.
Eddig a pontig, hogy szépen megindulnak a dugványok, szinte mindig eljutunk. A kérdés az, hogy továbblépni sikerül-e, azaz lesznek-e újabb kb. 3 hét múlva gyökereik is.
A vas- és magnéziumhiány között szerintem az a legfeltűnőbb különbség (általában), hogy vashiánynál a régebbi levelek zöldek, az újak sárgák, magnéziumhiánynál meg a jelenség a régebbi leveleknél jelentkezik erősebben, az újaknál kevésbé.
Ez kb. a "Moszkvában Volvókat osztogatnak" kezdetű szakállas viccel egyenértékű. Vagy az infó írója, vagy te néztél be valamit nagyon.
Talajt savanyíthatsz tőzeg, fenyőtű stb. talajba forgatásával, ecetsavas, citromsavas, esetleg foszforsavas belocsolással.
A magnézium NEM savanyít talajt. DE használhatsz magnéziumot, és használhat is a növényednek, csak a talaja nem lesz savanyúbb, de magnéziumban gazdagabb.
Ami itt nagyon bekavarodott, hogy a savanyú talajt kedvelő növényeknek gyakran van magnéziumhiánya, ha semleges, vagy pláne ha meszes talajon vannak, mivel a meszes (kalciumban gazdag) talajból nem tudják felvenni a magnéziumot. Ilyenkor segíthet a keserűsós tápoldatozás: ezzel megszüntethető a magnéziumhiány, és ha más baja már nincs a növénynek, meg tud maradni a számára kedvezőtlen (nem savanyú) talajon is.
Pár oldallal előrébb olvastam, hogy ha savanyítani szeretném a kivi (esetleg más növény: pl. liliomfa) földjét, akkor használjak magnéziumot (pl. keserűsóként) a vegetációs időben. + azt is, hogy a vas és magnéziumhiány tünetei eléggé hasonlítanak, nem mindig lehet biztosan elkülöníteni egymástól.
Még milyen más lehetőség van a talaj savanyítására?
December közepén vettem a Cserkerttől kiviket. Az akciós Hayward, Tomuri pár külön cserépben érkezett. A jelölés rendben volt. Rendeltem még két pár mini kivit is ezek már páronként egy cserépben voltak és a jelölés is hiányos. Gyanús, hogy az egyik pár nem az, amit kértem, de biztosat nem tudok. Majd kiderül. A csomagolás hullámpapír és nejlon zsák, épségben ideértek. Gyorsan, egy héten belül leszállították. Először rendeltem tőlük, még csak ennyi a tapasztalat.
Van valakinek tapasztalata Cserkert-es kivikkel? Megbízható szaporítóanyag beszerzési forrás? Egy cserépben termős és porzós növényt más helyen nem tartják szerencsésnek, egyértelműen meg van jelölve, melyik-melyik? Szeretnék megpróbálkozni a mikroszaporításukkal, ezért aggódom ennyire.
Tud valaki segíteni, honnan szerezhetnék sárga húsú kivit (A. chinensis Hort16A, A. chinensis Hinabelle vagy Sorreli vagy Jintao)? Ha lehet, valami hazai kertészet vagy kereskedés lenne jó. A terebess. hu-n ezt a 3 fajtáját említik, ezekből érdemes megpróbálni valamelyiket itt nálunk, a mi klímánkon?
Köszönöm szépen a vállaszodat azért csak egy kiwit vettem mert porzosom az van már három éve és ahoz vettem párnak egy hayvard termőst.a vesszöimet meg eggyenlőre hagyom az üvegben aztán majdcsak lessz belőle valami ha meg nem azsem baj mert már van a kertben egy párban piros kiwim meg most meglett az egy pár sima kiwim is mostmár csak a csodát kell várnom hogy elöbb utobb teremjen valameik legalább 1db kicsi kiwit
Milyen fajta kivit vettél? Mivel egy db-ról írsz, úgy sejtem, önporzósról van szó. Nem a legjobb választás, sajnos.
A vízben levő hajtásoddal cselekedj belátásod szerint, nemigen van esélye a megmaradásnak. A 364. hsz-ben elolvashatod, a 'nagyok' miként csinálják a dugványozást.
Nagyon új látogató vagyok itt és segitséget szeretnék kérni
Oktober végén rendeltem egy kivi tövett nagyíon szép növényt kaptam kb 1,50 cm est
aminek az egyik ágát kicsomagolásnáll kicsit megtörtem majd gondoltam egyett és a letört ágat feldaraboltam kb 20cm es darabokra és befötes üvegben egy hüvös ablakba állitottam mostanra ott tartunk hogy a vizben lévö része egy kicsit megrepedezett és fehéres részei lettek de nem gyökérzett viszont elkezdett rügyett hozni és már a levelek is kezdenek kifejlődni nemtudom most mit csináljak vele várjak még kifejlődik a gyökere teljesen vagy igy rakjam földbe minden megoldés érdekelne nagyon szeretném ha megmaradnának
Nem tudok semmit a nevezett gombáról. Ez is csak egy tipp volt többek között, a gyomirtószerrel együtt. A neten magyarul olvasható anyagok szerint nálunk nincs betegsége, kártevője.
Egy kicsit régebbi téma: neked bombaba ha jól tudom volt dolgod a gyűrűs tuskógomba álnévre hallgató gyilkos gombával, tudsz róla többet azóta pl: hogyan lehet kiírtani?
A few.hu-val kapcsolatban csak rosszat hallottam, pl.: több hónap is lehet a csomag megérkezése, utolérhetetlen az admin stb.. van egy saját fóruma ami tele van panaszos hozzászólásokkal és reklamációkkal. Én is próbáltam rendelni, de még csak a pénzt utaltam el a magok meg még sehol..igaz még csak két hete:)).
Köszi a tippeket, sajnos még nem tartok ültetvényi méretnél, inkább a gyors növekedése és a jó tulajdonságai vonzók a Brunoban ezért szeretnék egy kicsit kisérletezni vele. Na meg persze nem gondoltam hogy lehet itthon is valakinek.
Ha meg mindenképpen Brunora akarsz oltani, kérj magot itthon valakitől. A többi kiwis topikon (Fagytűrő déligyümölcsök, Nálunk is termő új gyümölcsök) vannak Bruno tulajdonosok. Ha jól emlékszem Grifinek is az van.
De sztem felesleges ennyi pénzt kiadni rá, mikor itthon kaphatsz már 375-1000 ft között porzós kivit, (pár hsz-szel lejjebb a hely) amit alanynak használhatsz, bár nem tudom, minek.
Itthon leginkább az egyedülálló porzós tövek átoltásánál szükséges oltani. Vagy vehetsz a few.hu-n is magokat. Vagy vegyél egy gyümit, szedd ki a magját és vesd el.
Hacsak nem ültetvényt akarsz csinálni, mert akkor elég sok növényt kellene venni.
Nincs itt semmi féle félre értés, ha a profik így csinálják akkor mi miért adjuk alább? Találtam sebtibe' egy NZ magküldő oldalt ahol egy marékkal küldenek$26.20-ért. Mer' új vagyok ezért előreutalás és +vmi 40% rátartás a tengeren túli Airmail-ra. Téged érdekel? Kb. még időben ideérne az idei szezonra.
Dugványozás: Az alvó állapotban szedett hajtások alját éles késsel újravágjuk 3 erős rügyet hagyva, majd gyökereztető hormonba mártjuk. Rügy alatti körülvágás elősegítheti a gyökerezést az A. deliciosa and A.chinensis esetén. Steril talajba dugjuk 2 rüggyel a talajfelszín alatt. Hűvös helyen tartjuk, ezzel lassítva a rügyezést. Talpmeleg 20-22 fok, 16 órás nappal és árnyék elősegíti a gyökérfejlődést. Az A. deliciosa és A. chinensis 3-4 hónap alatt gyökerezik. Egyenkénti edénybeültetés steril talajba, középhatóidejű táppal. Oltás: Leginkább A. deliciosa ‘Bruno’ alanyt használnak Új-Zélandon, mert jól csírázik és erőteljesen nő. Már 6 hónappal a vetés után oltható. Ideálisan az alany átmérője 10 mm, az oltócsap szintén. Számos oltási technika használható, nagy számú oltványnál a hasítékoltás a legmegfelelőbb. Műanyag vagy gumiszalaggal rögzítik, műanyag zacskót húznak a tetejére vagy párás helyre teszik a kiszáradás megelőzésére. A rögzítőanyagot eltávolítják, amikor az oltás láthatóan sikeres. Magvetés: A magokat légmentes tartályban 4 fokon tároljuk. Csíráztatás előtt kezeljük gombaölőszerrel, majd mossuk le vízzel. Rakjuk a magokat itatóspapir-rétegek közé, nedvesítsük meg vízzel vagy gombaölőszeres oldattal és tegyük nylonzacskóba, és légmentesen zárjuk be. 24-28 napi tartsuk 4 fokon, a következő 10-14 napon pedig váltakozó hőmérsékleten: 16 óra 4 fokon, 8 óra 24 fokon. Steril közegbe vessük max 3 mm mélyre, ne hagyjuk kiszáradni, permetezzük vízzel és takarjuk le nylonnal, tartsuk 20-25 fokon. 10-14 nap alatt csírázik. Cserepezzük egyenként, ha már van 2 rendes levele.
Na akkor jól tájékoztatott az eladó... Bár Olaszországban vettem, kicsit törni az english a néni... :-), vagy az is lehet, hogy nem nagyon akart magyarázkodni, gondolta jó lesz az a vándornak :-)
Akkor pedig direkt jó, hogy beszereztem a porzóját.
Avarral takartam. illetve egy kis földdel, a hajtások egy részét is megpróbálom fehér geotextiliával csak vékonyan, majd a tavasz igazolja a döntés helyességét, vagy sem...