Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.04 0 0 2337
És ez a feje tetejére állt helyzet már huzamosabb időn keresztül tart, Olaszország síkvidéki területein már többször havazott az elmúlt időszakban...
Előzmény: ninovarga (2336)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.04 0 0 2336
Monte Carlo is legföljebb Moszkvával versenyezhet, Kievvel már nem:

Monte Carlo, Monaco
Clear 4°
Előzmény: ninovarga (2335)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.04 0 0 2335
Sőt, sőt, sőt:

Kyiv, Kyiv City, Ukraine
Mostly Cloudy 9°
Előzmény: ninovarga (2334)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.04 0 0 2334
Sőt, sőt:

Nizza Monferrato, Asti, Piedmont, Italy (closest location: Asti, ITA)
Clear -2°
Előzmény: ninovarga (2333)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.04 0 0 2333
Sőt, ma reggel még érdekesebb:

Turin, Piedmont, Italy
Clear -2°

Moscow, Moscow City, Russia
Rain 4°
Előzmény: ninovarga (2332)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2332
Turin, ITA Add this to your cities
Current conditions (as of 10:20 PM)
°F | °C
Clear
0°C
Feels like: -2°C

Bolzano (province), Trentino-Alto Adige, Italy (closest location: Merano, ITA)
Mostly Cloudy -2°

Moscow, Moscow City, Russia
Showers 5°

Kommentár nélkül.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2331
Timon Béla könyvébe is belekerült? Joggal. Tényleg nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező fajta. Az én egyetlen fámról szaporíthatsz belőle magadnak. Nagyon érdekesek lehetnek még az általam sokszor bemutatott extra-késői fajták. A késői érésnél is fontosabb tulajdonságuk a korlátlannak mutatkozó ellenállóképességük.
Előzmény: Törölt nick (2329)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2330
Mint írtad Érden laksz,szoktál a GYDKF-nél fákat venni ? A tesó Etyeken lakik ,vele szoktam ott vetetni,de az idén nem volt szerencsém,valószínű későn ment,mert össz 1 ő.barackot tudott venni az általam felírt 8-10 fajtából.
Előzmény: H.J (2328)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2329
Bocs,de a hagyományoson én az alma ,körte,őszi-és kajszi,szilvafajtákat értettem.Mint pl a Maria Marta amelyről a Timon Béla:Őszibarack c.könyvemben írnak néhány bíztató sort.Pár éve ültettem 1-1 berkenye és som"csemetét" ,lehet,hogy nem a legjobb helyre,mert élni élnek,csak valahogy nőni nem akarnak.
Előzmény: ninovarga (2323)
H.J Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2328
Itt Érden tiszta agyag a talaj,mégis megél. Hétvégén lesz időm,megpróbálom megkeresni.
Előzmény: Törölt nick (2327)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2327
Nem lenne rossz ,de kérdéses,hogy a nem neki való talajban nem úgy járna-e mint a z enyém?
Előzmény: H.J (2326)
H.J Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2326
Nálam elég régóta éldegél egy közepes nagyságú termést hozó gesztenyefa. Három éve adtam oda a szomszédomnak egy, fa alatt nőtt csemetét,azóta szép nagy fa lett belőle.Úgy emlékszem láttam alatta még egy gyerkőcöt.Ha lesz időm megnézem és elküldöm ha kell.
Előzmény: Törölt nick (2318)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2324
A minőségre valóban nagy befolyással van az, hogy milyen fajta és milyen állagú fügéből készül. Nem tudom, hogy a receptje mennyire lehetne különböző a többi gyümölcs lekvárjáétól, attól eltekintve, hogy vagy nem kell bele cukor, vagy csak minimális mennyiségű. Mi nem alkalmazunk semmilyen eltérő eljárást.
Évek alatt kiderült, hogy melyik fajta mire alkalmas leginkább.
Az aszaláshoz az általam "zöld fán aszalódó"-nak nevezett esetében nem nagy tudományra van szükség, mert a fán megaszalódik. Legföljebb annyit érdemes tenni vele, hogy az ember időnként lerázza a potyogásra érett, aszalt gyümölcsöket, hogy ne a fa alól kelljen fölszedni őket, földtől szennyesen, sárosan, vagy a hangyák martalékaként. A lerázott gyümölcsöt egy-két napra érdemes még a napra kitenni, hogy jó szárazzá és eltarthatóvá váljon. A többi, még aszalható, de magában már ilyen fokon nem aszalódó fajta esetében ez az utószikkasztás, értelemszerűen, hosszabb időtartamú.
A másodtermések esetében ősszel előfordulhat, hogy az utószikkasztást kis elektromos aszalóval végezzük, több részletben, néhány órán keresztül szárítva egy-egy föltöltésnyi mennyiséget.
Előzmény: sbubu (2319)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2323
Ritkaságnak számít a berkenye. Környékünkön a szőlőhegyeken látható belőle néhány hatalmas példány. Olaszországból hoztunk néhány oltványt belőle. Azt hiszem, van még belőle edényben 1db, lehet, hogy 2. Ha érdekel, ez még elérhető. Akár ki is lehetne ültetni ebben a tavaszias időben.
Floo2 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2322
Mégha rokonságban sincs a szelidgesztenyével, de ez is kivételesen nagy fa :))
Előzmény: Floo2 (2321)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2321
Ez is gesztenye, igaz a másik fajtából, és sajna ezeknek is megvannak számlálva a napjai!
A fa alatt áll egy 10-15 éves kislány!

Előzmény: tomajiandi (2320)
tomajiandi Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2320
  Felénk hiába nőttek meg ekkorára, halódnak erősen.
sbubu Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2319

Ninovarga!

Tudnál adni valami jó receptet a fügelekvárhoz ? Mi korábban csináltunk úgy megérzésből, de nem aratott nagy sikert. Valahogy mintha talán a zöldes héj íze megváltozna és erőteljesdne a hő hatására és ez adhatta  a nem oly kellemes ízt.

Ha lenne valami finom ötleted, szívesen venném. ...és az aszalást, hogyan csinálod ?

köszi   

Előzmény: ninovarga (2311)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 2318
Hát ez az a gyümölcsfaj amiből valószínűleg saját termést sosem eszek...Kb 5 éve hozattam/!/ egy gesztenye csemetét,volt vagy 30 cm/!!/,mostanra kb80-90 cm-sre sikerült felküzdenie magát.Jó ,tudom a talajigényének valószínűleg nem felel meg a mi környékünk,de nagyon írigylem azokat,akiknek a birtokán egy-egy óriás dió,gesztenye ,stb gyümölcsfa van .Az ilyen "hegynek"/ugye felénk minden birtok "hegy" még akkor is ha tengerszint alatt van/ van igazi hangulata.Más.Ha van időd / ill. a többiekhez is szólok/legyetek szívesek a hagyományos gyümölcsfajtáitokat is leírni,leginkább a nem fehérkönyvesek érdekelnének,de a többi is ami Mo-n nem nagyon beszerezhető.Ez még a másik topicban fellelt Mariamartás hozzászólásod apropóján jutott eszembe/ill.a már általam is vázolt Mo-i beszerzési nehézségek miatt/
Előzmény: ninovarga (2317)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2317
Nem olvastam, hanem az ültetvény tulajdonosával én voltam Firenzében Turchetti profnál azokért az oltóvesszőkért, amelyekkel az első oltványokat oltották a kiültetett magoncokba. Már írtam itt korábban erről a témáról, nem véletlenül tettem föl képeket gesztenyékről időről-időre és újítottam mindig föl a gesztenye témát.
Előzmény: Papa360 (2316)
Papa360 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2316

Az évszakok szempontjából az első kép sikerült a legjobban.

Olvastál a csácsi gesztenye telepítésről?

Előzmény: ninovarga (2315)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2315
Váál-toz-nak az éév-sza-kok...
Előzmény: Floo2 (2314)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2314
:))
Ninovarga fején volt a káki, Papa tette oda, és én voltam a Tel Vilmos, én lőttem le a kákit :))
Senki sem sérült meg :)
Csak a káki, de azt megettük utána!
Előzmény: Béla1007 (2313)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 2313

Sziasztok !!

Uborka szezon van ??

Tegnap hézem a híradóban hogy valaki nyillal támadott Becsehelyen meg valakit !!

Ejnye hát ha már leérett a káki TelVilmosot játszik mindenki a környéken.

Lehetséges gyanúsítottak :Ninovarga. Floo2,Papa360 csak akikiet én ismerek:))

Viccet férre: Van pár tő kivim még az őszi fityeházi kiránduláskor hoztam haza bent vannak fütetlen de zárt melléképületben és zöld levéllel pompáznak biztosan remek téltüréssel vannak megálldva.

Üdv

Béla

Floo2 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2312
Szivesen a képeket, majd nyáron folytatjuk, sőt, ha errefelé jársz, akkor körbenézhetsz a fügebirodalomban :))
Ha meg mi járunk Feléd, mi nézünk körbe Nálad :)

Nagyon finom lekvár van belőle, még mi is csak az elején vagyunk a fügelekvárfőzés tudományának!
Ahány főzés volt, annyiféle lekvár lett, állaguk ízük színük mind-mind különbözött!
Ki kell tapasztalni, de palacsintával mind nagyon finom :)
Előzmény: Törölt nick (2309)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2311
Azt hiszem, a télutálatoddal itt nem vagy egyedül. Itt az elejétől a végéig mindenki azért aggódik, hogy ne jöjjön a növényeinket károsító, vagy elpusztító hideg. Ez most egy aggodalommentes időszak, a tavaszias hőmérsékletekkel. Ez a tél még akár tetszhet is nekünk, a havassal ellentétben, amire a legtöbben azt mondják, hogy milyen szép. Nekünk (és növényeinknek) a legnagyobb ellenségünk.
A fügét aszaljuk, lekvárt főzünk belőle és természetesen nyersen fogyasztjuk. Nagyon sok a madarak martalékává válik és sok kárba is vész.
Igen, a fényképezés és a horgászat is végigkísérte az életemet, bár korábban inkább filmeztem.
Előzmény: Törölt nick (2309)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2310
A fényképezés is hobbid ?
Előzmény: ninovarga (2307)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2309
A képek szépek,de a telet mindenféle formában utálom.Főleg amióta "vezető" állásban vagyok./Egy postakocsit vezetgetek több kevesebb sikerrel/.Én szeretnék téli álmot aludni vagy melegebb éghajlaton lenni...annélkül hogy odaküldenek...Mellesleg kösz neked és Floonak a fajatbemutatót.Azt még nem is kérdeztem,hogy vmilyen formában-az aszaláson kívül-is feldolgozzátok a fügét?Nálunk még akkora mennyiség sosem volt ,hogy nyersen el ne fogyott volna...hiába,na szaporodik a család fügekedvelő létszáma.
Előzmény: ninovarga (2307)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2308
ÉS A TÉLLEL DACOLÓK...
ninovarga Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2307
DECEMBER

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!