Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
:)))
(Rád nem tudok haragudni, különben a múltkor honeggerileg Courage-dzsel kevertelek öszve :))
annyira titkos az info, hogy a neten rá lehet bukkanni?
Egy neppernek? Most én vagyok naív, vagy Te? :o))
Ja, és a "földsúroló" a csillagászatban elég megtévesztô fogalom lehet: egymillió km-en belüli az már földsúroló, még akkor is, ha kétszer messzebb van, mint a Hold.
Barátom nem ezt a kifejezést használta, én is csak azért, hogy TI is megértsétek. ;-PPP
Tudom, ez rossz vicc volt, de ugye nem hiszitek, hogy - legalább is a Tunguzka óta- nincs reális veszélye mindennek? (És ugye nem hiszed, kedves Dr. úr, hogy mindenféle kacsának bedőlök?)
Ja, és a "földsúroló" a csillagászatban elég megtévesztô fogalom lehet: egymillió km-en belüli az már földsúroló, még akkor is, ha kétszer messzebb van, mint a Hold.
Olvastatok a most felfedezett -még igen távoli, de már aktív- tökösről? 1994-ben ér ide -illetve napközelbe-, és kb. 1 mg-s majdani fényességet jósolnak neki!
Más: múlt hétvégén, baráti társaságban 1 újságíró barátom említette, hogy egy nepper ismerőse a neten rábukkant egy -állítólagosan- eltitkolt infora egy tavaly decemberi földsúroló kisbolygóról (?) vagy üstökös-magról (?), amely hajszál híján betett a Földnek, de legalábbis a fejlettebb élővilágnak. (Hajrá baktériumok!)
Tudom, hogy az Armageddon-típusú filmek szültek anno hasonló kacsákat, de a barátom szerint megbízható az információ. Hallottatok erről valamit?
Március 10-én lelőttük az Ikeya-Zhangot a piszkéstetői Schmidt távcsővel.
Ha érdekel valakit, itt meg tudja nézni a mozaikot.
A kép paraméterei: Konkoly Obsz., Piszkéstető, 60/90/180 Schmidt + Photometrics AT200 CCD, 12 db 60-90 mp-es, szűrő nélküli exp. Fejétől a farkáig 3 fok, farkától a fejéig 180 ívperc.
Szabadszemmel a szürkületi égen kábé 30 ívperces csóvát tudtam odasejteni, 7x50-es binoklival 3 fokot. Szóval egész jó a tökös, de jöhetne már egy fényesebb, szebb. Pl. mégegy Hyakutake kaliberű tökinek nagyon örülnék. Meg is írom a Mikulás bácsinak, vagy a Jézuskának, hogy hozzon egyet.
Akad köztetek fizikus, fizika tanár, csillagász, mérnök-fizikus, geofizikus, esetleg villamosmérnök vagy meterológus hallgató, akinek még nincs diplomamunka témája? Ha igen, akkor a te vagy a KFFO embere, azaz KFKI RMKI Kozmikus Fizikai Főosztálya diplomunkásokat keres. (A honlap egy kicsit Chokito-szerű, nem kell meglepődni.) Ha nem érdekel a téma, de tudsz postolni a BME, vagy a JATE, vagy a Miskolci Egyetem newsgroupjaiba, akkor is írj.
Üdvözlettel:
MoDS
U.I.: Lenne egy kérdésem is: ki mennyit tud a Főosztályról és a magyar űrkutatásról?
Április közepéig egyre jobban megfigyelhető, most hétvégén pontosan nyugati irányban látszik (a Vénusz is ott megy le), kb. egy órával a Nap után. A Heavens Above-ról igen pontosan azonosítható a helye, de a space.com és a skyandtelescope oldal is jó infokat ad. Most 4,5 magnitudós és 3,6-ig megy fel, szóval kis kézi távcsővel már látható. (Az én szabadszemem erre már kevés, de tiszta ég, szórt fény nélkül már elég a láthatáshoz)
StarryNight használók segítsetek!
Be akartam írni az üstökös paramétereit a
New Orbiting Object-be (SKY menü)
de nem akaródzik neki felbukkanni a megadott helyen. Ki tudja miért?
Az adatok a Heavens Above-ról vannak:
Distance from Sun: 0.5286 AU
Perihelion: 0.5072 AU
(18-Mar-2002)
Aphelion: 114.86 AU
Period: 438.1 years
Eccentricity: 0.991207
Inclination to ecliptic: 28.111°
Longitude of ascending node: 93.416°
Argument of perihelion: 34.578°
Szóval mit ronthattam el? Esetleg tudtok-e olyan oldalt, ahol a két soros (NASA two line) adatok letölthetők?
Köszi: Syrius, aki csak távolról gyönyörködne az új üstökösben. Egyébként ma nem láttam, de eléggé ködös volt a horizont, még a Mars is alig pislákolt, pedig az sokkal feljebb van.
Kabe 40 oldallal kibovult. Pl. az asztrofotos es a CCD-s fejezeteket Furesz Gabor osszeolvasztotta es atirta. Meg ilyesmi. Most epp nincs a kezemben, hogy konkretumokat mondjak.
Ja, es uj kep van a cimlapon... :)
hogyan kell kiszámolni a ccd kamera+távcső kombinációval elérhető felbontásokat
sin(fi) ~= d/f,
ahol fi a szogfelbontas (radianban), d a pixelmeret, f a tavcso fokusztavolsaga. Igazabol a szinuszra nincs is szukseg, mert kis szogekrol van szo. Persze ez elmeleti felbontas, es szokas meg 2-vel megszorozni a mintavetelezesi elv miatt.
Az elerheto felbontast elsosorban a legkori turbulencia (seeing) befolyasolja. Szephazankban az 1-2" mar jonak mondhato, 0."5 koruli seeingnek mar nagyon orulunk.
Érdekelne, hogy valaki próbált-e már webkamerával távcsöves képeket csinálni. Lehet-e egyáltalán?
Nagyon gondolkodom egy ilyen kamera vételén a PC mellé. Ha már van, akkor meg még jobb lenne erre is használni. CCD-nek CCD, egyes modellekkel pedig nem gond a hosszú exponálás sem.
Onnan jutott eszembe, hogy a Bresser oldalán láttam egy "elektronikus okulár" nevű ketyerét, az olcsóbb webkamerákban alkalmazott CMOS érzékelovel.
Megjelent az Amatorcsillagaszok kezikonyvenek masodik, javitott es bovitett kiadasa! 540 oldalon 1999 HUF-ert gyakorlatilag minden amatorcsillagaszati temat reszletesen ismertet. Egyelore 700 peldany ment ki a nagyobb konyvesboltokba. Szerintem nagyon jo konyv, erdemes beszerezni.