Keresés

Részletes keresés

syrius Creative Commons License 2002.03.25 0 0 496
Ez talán a legjobban használható:
To find Comet Ikeya-Zhang, look in the western sky shortly after sunset and locate the planet Mars -- that will be a red point of light about 18 degrees up from the horizon. (An outspread hand at arm's length covers about 15 degrees, so Mars is a bit higher than one hand-span.)

To the right of Mars are two bright stars in a nearly vertical line. The comet is at the same height as Mars, to the right of the two bright stars about as far again as the distance from Mars to the stars. Observers should be able to see the comet's bright, star-like nucleus surrounded by a fuzzy cloud of dust and gas called the coma. The comet's tail streaks points nearly straight up from the horizon.

A másfél magnitudónak mi a forrása?

Előzmény: kaviat (495)
kaviat Creative Commons License 2002.03.25 0 0 495
mikor hol lehet most észlelni? [még napnyugta után? mennyivel?]

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: BBazsi (492)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.24 0 0 494
_Közelítőleg_ jöhetett "arról bentről", nyílván lehet egész elnyúlt pályája is. Olyan is lehet, hogy valamikor tényleg a Nap irányában látszik. Nem ezért röhögtem.
Ha geometriailag végiggondolod azt a feladatot, hogy "Egy adott pontra (ez lesz a Föld) illesszünk egy kúpszelet-görbét úgy, hogy az adott pontban a görbe érintője megadott irányú legyen és a fókuszpontja egy másik adott pont (ez lesz a Nap) legyen", akkor kiderül, hogy a feladat megoldható bármilyen megadott irány esetén, egyetlenegyet kivéve.
Pontosabban szólva abban az esetben a kúpszelet egyenessé fajul és tartalmazza a fókuszpontot, de ennek a visszafordítása a gyakorlatba azt jelentené, hogy a kisbolygónak át kellene mennie a Napon. A hír komolyságát nem akarom vitatni, de a pongyola fogalmazás azért késztetett röhögésre, mert eltalálták az egyetlen irányt, ahonnan nem jöhet.
Előzmény: BBazsi (491)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 493
Ja, hát igen. :((
Előzmény: Törölt nick (488)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 492
Hallottátok? Az Ikeya-Zhang valamiféle kitörést produkált, várhatóan 1.5 mg-s lesz a jövő héten (???).
BBazsi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 491
"Központi csillagunk ragyogásába beleolvadva lehetetlen volt a felfedezése". Ez tényleg baromságnak hangzik.

Miért? A SOHO űrszonda előtt csak halvány sejtéseink lehettek, mennyi „láthatatlan” üstökös-mag közelíti meg a Napot, mivel ezek a „kis” égitestek csak a Nap közvetlen közelében válnak aktívvá. Ha a kérdéses objektum üstökös-mag volt, nem pedig kisbolygó, (amely tárgyi tévedés minimum „elvárható” egy újságcikktől…), akkor Petyus is csak helyeselhet, miszerint a „Nap felől jött”.

Azért kíváncsi lennék már csakb véleményére is.

Előzmény: Gonosz Gumi (487)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 490
Szerintem a Hubble-t nyugodtan kihagyhatnánk a történetből, egyrészt minden perce be van táblázva és nem is keresgélésre találták ki (látómezeje teljesen alkalmatlan lenne erre a célra), másrészt meg -úgy tudom- nem is fordulhat egy meglehetősen nagy szögtávolságon belül a Nap felé, mert tönkremennének a műszerei. Ha a hír az USÁ-ból ered, akkor minden tiszta: a Mars Pathfinder (jól írom?) óta a művelt amerikai nép csak a Hubble-ról hallott, így egy cikk komolyságát bizonyítandó bele kell venni a hírbe. Ugyanez így szólt volna 20 éve: „…még a Pioneer-űrszonda sem vehette volna észre…” :)))))
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 489
Megvárjuk Petyust.
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 488
Bocs, "másmilyen" halottakra gondoltam.
Előzmény: BBazsi (486)
Gonosz Gumi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 487
Hát igen, hozzávetőleg a Nap irányából szerintem is jöhetett, miért ne? Petyus elmagyarázhatná, mi a gondja. Az észlelés ez esetben sem lett volna könnyű (mivel a Földről csak napnyugta/kelte előtt/után közvetlenül lehetett volna észlelni, ha egyáltalán). A Hubble viszont észlelhette volna.

A cikk 1ébként nem ezt állítja, tessék: "Központi csillagunk ragyogásába beleolvadva lehetetlen volt a felfedezése". Ez tényleg baromságnak hangzik. Esetleg lehetett a pályájának egy olyan szakasza, amikor pont a Nap irányában látszott.

Előzmény: BBazsi (485)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 486
Úgy tudom, senki sem halt meg -akkor. (Vannak sztorik bizonyos utólagos radioaktív sugárzásról, amire persze az ufológusok rögtön lecsaptak, miszerint űrhajó lehetett.)
Másik variáció: és ha egy órával előbb az óceánba csapódik? (Egy jó kis szökőár betett volna Japánnak, de lehet, hogy az egész nyugati partnak Amerikában...)
Előzmény: Törölt nick (482)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.23 0 0 485
Gondolom, a "Nap irányából jött" csak közelítőleg értendő, biztos hattyas sem arra gondolt, hogy a Napból jött az az izé! (Akkor legalább a Nap-észlelők észrevették volna... :)))
Előzmény: Gonosz Gumi (484)
Gonosz Gumi Creative Commons License 2002.03.23 0 0 484
Gondolom, végtelen sok van. Ha a Földet és a Napot összekötjük, az az egyenes viszont az ekliptika síkján fekszik.
Előzmény: Törölt nick (483)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 483
Nincs másik sík, amelyik keresztezi az ekliptikát?
Előzmény: Gonosz Gumi (481)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 482
Érdekes felvetés. Nagyon nagyot kavart volna az biztos. Mások haltak volna meg.
Előzmény: BBazsi (479)
Gonosz Gumi Creative Commons License 2002.03.23 0 0 481
Ha a Nap irányából jött felénk, akkor pont az ekliptikán jött.
Előzmény: Törölt nick (480)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 480
Nem kell mindennek az ekliptikán repülni.
Előzmény: PETYUS (478)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.23 0 0 479
Szépek a planik, mindig is a kedvenceim voltak. Gondolom a csillagszegény fotók Hubble-képek (vagy mindegyik?).
Kozmikus katasztrófa-ügyben nincs jobb ötletem, mint a hollywoodi forgatókönyvíróknak, de szerintem is struccpolitika legyinteni a veszélyre. Sokszor elgondolkoztam azon, mi lett volna, ha a Tunguz-meteor Leningrádba csapódik be (ti. a forradalom előtt!), mert, mint tudjuk, egyazon a szélességen történt a dolog. (Valszeg nagyban átíródott volna a 20.sz.-i történelem.) (Jó, jó, történelmi szükségszerűségek, meg minden, de lehet, hogy az orosz népnek esze ágában sem lett volna a cár-atyuskától eltévelyegni a „nehéz napokban”.)

Willie 468-ra reagálva: lehet, hogy én is erről hallottam az ominózus beszélgetésben, csak már torzult információként jutott el hozzám a decemberi időpont és a kisbolygó is „megnőtt” időközben…

Petyus! Igen, elképzelhető a dolog, nézz meg egy összesítő ábrát a kisbolygók (nem üstökösök!) pályájáról, némelyik igen elnyúlt!

Előzmény: Törölt nick (475)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.23 0 0 478
Égimechanikailag, bolygópályailag.
Előzmény: Törölt nick (477)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 477
Miért?
Előzmény: PETYUS (476)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.23 0 0 476
>... a Nap irányából száguldott bolygónk felé ...

:-)))
Ez marhajóóóó!

Előzmény: Törölt nick (474)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 475
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 474
Kozmikus katasztrófa fenyegetett a nőnapon

A városok letarolására képes aszteroidát már csak földközelsége után fedezték fel. Ismét elgondolkodtató példát láthatunk arra, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a kozmikus katasztrófáknak, s mennyire esélytelenek lennénk bizonyos helyzetekben.

Az utólag 2002 EM7 jelzéssel ellátott kisbolygó a Nap irányából száguldott bolygónk felé. Központi csillagunk ragyogásába beleolvadva lehetetlen volt a felfedezése, még a Föld körül keringő Hubble-űrtávcső sem lett volna képes észlelni. Létezéséről így csak négy nappal azután szereztünk tudomást, hogy március 8-án körülbelül 480 ezer kilométeres távolságban elhúzott mellettünk. Kozmikus léptékkel mérve ez igen kis távolságnak számít, mivel csupán a Föld-Hold távolság 1,2-szerese.

Az 2002 EM7 tehát az ún. potenciálisan becsapódó égitestek klasszikus példája, mivel igen kis pályamódosítás esetén is betalálhatna az egyébként valóban óriási céltábla közepébe, vagyis bolygónkba. A 40-80 méter átmérőjű test egy nagyobb város eltüntetésére lenne képes. Bár a becsapódás esélye egy adott földsúroló kisbolygó esetében még mindig igen csekély, a probléma az, hogy igen sok van belőlük, s a geológiai-őslénytani leletek bizonyítják, hogy viszonylag gyakran találkozunk velük (globális hatású katasztrófák átlagosan 100 millió évente fordultak elő a Föld történetében).

Jelenleg a Nap irányából érkező testeket nem tudjuk megfigyelni. Ehhez arra lenne szükség, hogy egy távcsövet például a Merkúr körüli pályára telepítsünk, de ilyen programra még nincs komoly terv. Valószínű azonban, hogy innét is csak a jelenlegi látogatónál nagyobb testeket tudnánk észrevenni.

Becslések szerint körülbelül 1000 olyan potenciálisan becsapódó égitest létezhet, amelynek átmérője meghaladja az 1 kilométert, így globális katasztrófát idézhetne elő bolygónkon. Ezekből eddig mintegy 500 darabot fedeztek fel. A kisebbek számát még becsülni is alig lehet, de minden bizonnyal több százezerre tehető a számuk.

Szerinted tudnánk-e védekezni egy becsapódás ellen, vagy csak a fantasztikus filmekben?

Előzmény: BBazsi (458)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.23 0 0 473
Kiveszed az okulárt, és a szemedet kell látnod a főtükör közepén.
Előzmény: moonshadow (472)
moonshadow Creative Commons License 2002.03.23 0 0 472
Hogyan kell newton távcsövet jusztírozni?
Ki kell venni hozzá a segédtükröt először?
Valami gond lehet a távcsövemmel, tegnap a jupiterre irányozva valóságos bolygórendszert láttam 3 jupiterrel és sok sok kis holdal.
de az is lehet hogy a főtükröt szorítottam le nagyon.
bináris Creative Commons License 2002.03.22 0 0 471
Hallottunk, hallottunk... Állítólag alapító tag volnék. Többel nem biztathatlak.
Előzmény: MoDS (470)
MoDS Creative Commons License 2002.03.22 0 0 470
Sziasztok!

Látom jól elvagytok. Az előző hozzászólásomban azonban a hirdetés mellett feltettem egy kérdést is: mit tudtok a magyar űrkutatásról. Nem véletlenül kérdeztem rá, ui. ex-témavezetőm (és az egész Főosztály) keres doktoranduszt, de nem szivesen jönnek az emberek a KFFO-ra, pedig máshol elég nagy a túljelentkezés. Nem szeret senki űrszondák adataival dolgozni? Senki sem sem szereti a híg plazmákat? Nemrégiben csakb belinkelt egy piszkéstetői képet egy üstökösről, szerintem van olyan érdekes a csóva ill. kóma szerkezetét, vagy a Nap felőli oldalon kialakuló lökéshullámot tanulmányozni. Vagy lehet, hogy nem a témával van a baj, csak rosszul reklámozzák magukat? MCSE tag van a topicban jópár, de hallott valaki MANT-ról?

No, mára ennyit. Remélem rámozdultok.

Üdözlettel:
MoDS

Előzmény: MoDS (451)
Willie Creative Commons License 2002.03.22 0 0 469
Hi csakb!

Jo a kep! Mivel raktatok ossze? Photoshoppal vagy IRAF-fel?
Willie

Előzmény: csakb (454)
Willie Creative Commons License 2002.03.22 0 0 468
Szerintem az info egyaltalan nem volt eltitkolva. En pl. az ujsagban olvastam rola. A gaz az volt, hogy negy nappal azutan vettek eszre, miutan megkozelitette a Foldet azaz, ha veletlenul ut, akkor igencsak meglepodtunk volna. Eleg kozel is jott. Azt hiszem talan a harmadik legkozelebbi talalkozas volt. Egyebkent mereteben a Tunguzkahoz hasonlitottak, azaz valoszinuleg nem okozott volna mindenre kiterjedo vegzetes katasztrofat. Mondjuk ugy fel Mo-ot biztos elvitte volna. Bar lehet, hogy nem ugyanarrol beszelunk.
Willie
Előzmény: BBazsi (458)
BBazsi Creative Commons License 2002.03.22 0 0 467
...- mondta a dinoszaurusz.

(Nem Te! Ő!)
:))

Előzmény: Dr. Lecter (464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!