Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.18 0 0 778
A program szerintem is nagyon ígéretes, az újabb lézerekbe már default be is építik a wavefront technológia támogatását, bár úgy tudom, hogy az USA-ban pl. még nem lett hivatalosan engedélyezve.

Egyébként egyetértek, hiába alakítják ki szuperpontosan a szaruhártya felületét a kezelés során, ha az a gyógyulási folyamat közben akár kis mértékben is módosul, máris megváltozik a törési pontosság. Úgy tudom, hogy ebből a szempontból jobb a lasik módszer, mivel a felületi réteghez képest (PRK), a belső réteg kevésbé változik (vissza) a gyógyulási folyamat során. Emiatt is javasolják nagyobb dioptriák kezelésére a lasikot.

Előzmény: SZem (776)
Pitzu Creative Commons License 2001.05.18 0 0 777
A múltkoriban említettem azt a riportot a Deltában. Nagy Zoltán már ott is említette a sasszem programot. Ez nem az a szaruhártya-feltérképező gép, ami az Optik-Med-ben is van?

Illetve a fókuszban volt az a srác, akinek olyan fénytörési hibája volt, hogy semmilyen szemüveggel nem lehetett korrigálni, valami 10%-os látása volt. Aztán Sopronban megműtötték ezzel a szaruhártya-feltérképezős módszerrel, és lett neki valami 80-90%-os.

SZem Creative Commons License 2001.05.18 0 0 776
Az átlagember a tapasztalatom szeint inkább 120%-ot lát(na). A feltételes mód azért van, mert ehhez szükség volna a korrekcióra, amit viszont sokan nem viselnek. Ezért van az átlag 80% körül, de ami a képességet illeti, bőven 100% fölötti. Így a sasszem programnak éppen van keresnivalója. Csakhogy úgy tudom, a műtét utáni kezelés, ami a pontos beállást szabályozza, nagyobb hibaszázalékú, így nem tudom, mennyit fog érni az állat pontos vizsgálat és lézerezés. Ez egy kicsit olyan, mint faültetésnél lézerrel, GPS-szel króm-nikkel szuperélezett lapáttal gödröt előállítani. A fa úgyis ferde lesz, mert kézzel állítom bele. :))
Meglátjuk.
Előzmény: Törölt nick (775)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.18 0 0 775
Szerencsés vagy, az átlagember "csak" 100%-ot lát. Amúgy a cornea lézeres korrekciója szerintem is teljesen biztonságos eljárás.

A wavefront-ra visszatérve, ez az eljárás a szem magasabbrendű fénytörési rendellenességeinek a diagnosztizálására lett kitalálva, amelyeket az elülső- és hátsó szemcsarnok, a szemlencse, az üvegtest és a szaruhártya hoznak létre. Ezek ismeretében pontosabban kivitelezhető a lézeres korrekció.

Itt egy érdekes cikk a témával kapcsolatban, angolul pdf-ben:

http://www.cs.berkeley.edu/optical/SPIE99/SPIE99_CoherenceArea.pdf

Előzmény: schgy (774)
schgy Creative Commons License 2001.05.18 0 0 774
Ha a 120%-nak az a definíciója, amit lent olvastam ( a 42-vel kezdődő tábla ...), akkor a saját szemem ilyenre romlott. Ugyanis 41 éves vagyok, és látom, hogy rosszabbul látok, mint régebben, de az ott emlegetett sort, amit 125%-nak definiáltatok, még mindig tisztán látom.
Amúgy az első feleségem apját műtötték ilyennel Moszkvában a Fjodorovéknál. Neki bejött a "rulett" is, mert a műtét előtt az olvasáshoz kézi nagyítót is használt olvasáshoz, utána kb. egy fél év múlva meg a szemüvege is elég volt. 78 évesen végezték rajta a műtétet.
Azóta érdekel a dolog.
schgy
Előzmény: Törölt nick (773)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.18 0 0 773
szemdoktor, én úgy tudom, hogy a wavefront egy diagnosztikai eljárás, amellyel az eddiginél pontosabban határozhatók meg a szem fénytörési hibái. Az átlagosnál jobb, 100% feletti látásélesség pedig főleg veleszületett adottságoktól függ (szemideg érzékenység, pupillanagyság, stb), ami a szaruhártya felületének módosításával egyes esetekben javítható.

Kizártnak tartom azonban, hogy bárkinek lehetne (teljesen egészséges szem esetén) 200%-os, vagy akár 120% feletti látásélessége.

Előzmény: szemdoktor (768)
szemdoktor Creative Commons License 2001.05.18 0 0 772
Bocs Beebite, tényleg volt már róla szó. A Szemklinikán és az Optikmedben dolgozó Nagy Zoltán dr. valóban tartott előadást a sasszem kezelés elméletéről, de maga a kezelés eddig itthon nem volt elérhető. Eddig úgy tudtam, hogy ez egy olyan méregdrága csúcstechnika, amit ide senki sem fog a közeljövőben behozni. Mostantól állítólag elérhető lesz, az egyik magánklinika megvásárolta az összes ehhez szükséges berendezést, szombaton okosabb leszek a tájékoztatójukon. Hát meglátjuk. Megigérem, részletesen beszámolok róla.
Macika, hiányolom a hozzászolásodat. :)
Beebite Creative Commons License 2001.05.17 0 0 771
most akkor nem irom be, hogy erről is volt már szó, méghozzá nem is régen. a % jelre pl érdemes rákeresni.
b.
Előzmény: Glück (770)
Glück Creative Commons License 2001.05.17 0 0 770
Elnézést!
Milyen az a 200%-os látás?
A 100 %-os az, amikor nem kell semmi korrekció?
Hogy van ez?
Beebite Creative Commons License 2001.05.17 0 0 769
Igaz nem sok, de a 719.s hozzászólásban bekopizott cikkben szó van a sasszem buliról.
Egyébként bazi egyszerű a dolot eldönteni (mármint hogy miről volt szó... le kell kérni az összes hozzászólást (tehát nem az alap 40-t , és a böngésző keresőjével pl a sas szóra rákeresni.

Na.

Bee

szemdoktor Creative Commons License 2001.05.17 0 0 768
Isti-i-nek: A Sasszem kezelésről eddig nem volt szó ebben a topicban. /bocs Beebite/ Tituláltunk ugyan éleslátást sasszemüségnek, de az egy minőségileg más dolog, amiről olvastál. A módszerről én sem tudok túl sokat, de most szombaton lesz egy előadás-sorozat az egyik magánklinikán a témában, meghallgatom, utána írok a részletekről. Elöljáróban csak annyit, hogy egy teljesen új vizsgálóeljárás létezik, amely a szem legapróbb fénytörési hibáit is képes kiszűrni. Ennek alapján végzik a kezeléseket, amivel állítólag 200 %-os látást lehet elérni. Én még ilyet nem láttam, csak olvastam róla, nagyon kiváncsi vagyok. A nyugati szaksajtó tele van vele, hullámfront kezelés /wavefront/ néven az interneten is megtaláljátok. Ha a dolog nálulunk is működni fog, akkor ez nagyobb változás lesz, mint amit a lézer hozott az orosz gyémántszikés kezeléshez képest.
Beebite Creative Commons License 2001.05.16 0 0 767
Olvass vissza, nemrégiben volt erről szó.
Előzmény: ist_i (766)
ist_i Creative Commons License 2001.05.16 0 0 766
Sziasztok!
Egy rövid kérdésem lenne, ha valaki tudna esetleg válaszolni. -3 ill. -3,25 a két szemem és a barátom példájából bátorságot merítve úgy döntöttem, hogy "meglézereztetem" a szemeimet. Azt olvastam vmelyik sport lapban ha jól emlékszem, hogy nálunk elsőként, működik egy lézer amivel a SAS SZEMÉHEZ hasonló látás érhető el. SASSZEMKEZELÉS néven írtak róla. Tud erről valaki valamit?
(Már kértem egy tájékoztatót, ha megjön majd én is beszámolok róla).
Köszi. István
optika.hu Creative Commons License 2001.04.27 0 0 765
A szaruhártyába ültethető gyűrű ígéretesnek tűnt éppen amiatt, hogy ki lehet venni, ha nem stimmel. De csak rövidlátóknak jó, és még mindig sokat kínlódnak vele. Valahogy lelassult a kutatás. (lehet, hogy zsákutca)
A gél jó lehet. Mostanában a nanotechnológiában nagyot fejlődtek. Lehet, hogy arra lesz szükség a gél alakjának szabályozásához. Erősen kísérleti fázisban van.
Előzmény: Törölt nick (764)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.27 0 0 764
Egy amerikai site-on olvastam az új reverzibilis módszerekről régebben. Nagyjából arról volt szó, hogy mivel a szem nagyjából 65 dioptriás fénytörésének 2/3-a a corneára esik, ha ezt alakváltozásra bírják, fénytörése akár 10-15 D-vel megváltoztatható. A szaruhártyába beültethető gyűrő ill. a cornea stromába injektált gél segítségével érik el a törésváltozást. Persze ezek a módszerek még kezdeti fázisban vannak és így első hallásra elég brutális beavatkozásnak tűnnek, de az alkalmazott technológia és a módszertan fejlődésével ígéretes alternatívát nyújthatnak. Esetleg valaki más többet hallott róla.
Előzmény: Beebite (760)
Beebite Creative Commons License 2001.04.27 0 0 763
a reverzibilis látáshiba korrekciókra gondoltam
azt hittem ez egyértelmű
Előzmény: Bőrsárkány (762)
Bőrsárkány Creative Commons License 2001.04.26 0 0 762
Nekem az Optiknál magyaráztál el ezeket az infókat már az első vizsgálatnál:-)
Előzmény: Beebite (760)
optika.hu Creative Commons License 2001.04.26 0 0 761
Micsoda pezsgés lett itt!

Sorban én is hozzászólnék.
Először a látásélesség: hülyén hangzik a 110%, de amikor kitalálták a látásélesség mérését, 1.0 (vagyis 100%) volt a max azoknál, akiket teszteltek. Ez gyönyörűen összevág azzal, hogy két, egy szögperc látószög alatt látszó pontot meg tud különböztetni egymástól az a szem, amelyiknek a látásélessége 1.0 Így lett ez 100%. Nos, ennél sokkal jobb szemek is vannak, de már nem lehet a mértékegységet megváltoztatni.

A kancsalságjavító műtét a szemizmokat nyújtja. Nem nagy kaland, de borzalmasan néz ki a szem a műtét után. Ez csak látvány, nem veszélyes. Viszont előfordulhat kettős látás a műtét után, ez attól függ, milyen volt előzőleg a kétszemes együttműködés.

Az optikushölgyről: a kolléga lehet, hogy tényleg félti az üzletét, de ez óriási baklövés. A szemműtétek nem jelentenek konkurenciát egy optikusnak. Egyrészt igen sok esetben kiegészítő korrekcióra szükség van, ezt ugye az optikus készíti, másrészt a szemklinikák együttesen sem műtöttek annyi szemet, amennyit a szemüvegipar megérezne. Egyébként meg a szemüveg öltöztet. Csak azok szerint nem, akinek MUSZÁJ hordani. És, ha a történet igaz, akkor inkább RK (vagyis orosz rulett) lehetett a ludas. Na igen, azzal sok baj volt.

Nőgyógyásznak: a fogorvos is azt mondja, nem fog fájni. Na igen! Neki...:D (meg gondolom, a nőgyógyász is azt mondja, de én még sosem voltam nála:)

Beebite Creative Commons License 2001.04.26 0 0 760
Reficul: Mesélj még, nagyon érdekes! Hol kaptad az infókat? Publikus? :))
Bee
Előzmény: Törölt nick (758)
Nőgyógyász Creative Commons License 2001.04.26 0 0 759
Idézet a cikkből:

Mivel vágás, vagy szúrás a szemen nem történik, a műtét után nem maradnak hegek.
...
A műtét kezdésekor a szaruhártya hámrétegét -érzéstelenítés mellett- el kell távolítani a műtéti területről.

Amennyit láttam és éreztem ebből, az alapján gyakorlatilag lekaparják a szaruhártya felszínét. Ok, nem vágás, nem szúrás, de azért egy kicsit több annál, mint amit vártam.

Előzmény: optika.hu (753)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.26 0 0 758
Kedves ahimsa,

Elég hihetetlen az optikushölgy által előadott történet. Ha a srácnak 3D-s szemüvege volt, akkor átlagos szaruhártya vastagságot véve alapul, nagyjából 5-6%-al (ami 30 mikrométer körül van) vékonyították el a corneát. Lasik esetén a microkeratom bemetszése miatt az instabil réteg durván 30%-os, de mivel valszeg néhány évvel ezelőtti beavatkozásról van szó, ennek kisebb az esélye. Vedd hozzá azt is, hogy a szaruhártya vastagságának az átlag körüli ingadozása 100-150 mikrométer. Kevesebb mint 10%-os vastagságcsökkenés esetén nem nevezhető jelentősnek a cornea és a szem stabilitásának a csökkenése. Ha mégis kifolyt a szeme, akkor az minden bizonnyal egyébként is bekövetkezett volna.

És persze azt is vegyük figyelembe, hogy a történet előadója ellenérdekelt üzletileg ebben a dologban. A kontaktlencse különben szintén sok szövődményt okozhat, ezek együttes hatása sem veszélytelen hosszú távon.

Aki pedig nem bízik a lézerben, két új reverzibilis(!) technológia körvonalazódik jelenleg a korrigálható látáshibák megoldására, amelyek ha igazán kiforrottak lesznek, ami a microtechnológia fejlődésének ismeretében egyáltalán nem kizárt, még több embernek biztosíthatják majd a 100%-os visus lehetőségét segédeszköz nélkül.

Előzmény: ahimsa (757)
ahimsa Creative Commons License 2001.04.26 0 0 757
Egy évvel ezelőtt én is szerettem volna megcsináltatni ezt a műtétet. Pár éve kontaktlencsét hordok, gondoltam, mégiscsak kényelmesebb lenne anélkül. De az optikus hölgy, mikor a véleményét kérdeztem a lézeres beavatkozásokról, elmesélte egy betege panaszát. Huszonéves fiúról van szó, akinek a három dioptriás rövidlátását hozták egyébként tökéletesen rendbe, majd - rá egy évre - focimeccs közben az illetőt fejen találta a labda. Nem hiszitek el: ahogy a későbbi zárójelentése tanúsítja, olyan szinten elvékonyodott a szaruhártyája a műtét következtében, hogy szó szerint kifolyt a szeme. Az optimistábbak mondhatják erre azt, hogy ja-ja, de a másik szemével tökéletesen lát, én azért még azt a felet sem kockáztatnám. Pláne egy esetleges 10-12 órás repülőút és az azzal járó légnyomás, vagy nőknél adott esetben szülés során...
Előzmény: InfraRED (756)
InfraRED Creative Commons License 2001.04.26 0 0 756
van valakinek tapasztalata v. infoja a kancsalsag-kikuszobolo mutetekkel kapcsolatban?

hogy nez ki ez, mennyi a felepules? mik a lehetseges mellekhatasok?

Macika Creative Commons License 2001.04.26 0 0 755
Ez úgy működik, hogy van az 1,00 sor, alatta meg a 1,25 sor. ha az 1,00 sort simán el tudod olvasni, az 1,25-ösből meg legalább kettőt magabiztosan, akkor mondják 110%-osnak a szemet.
Előzmény: Tivadar (754)
Tivadar Creative Commons License 2001.04.26 0 0 754
Sziasztok!
Egy rövid kérdés. Hol mérik ezt a 110 - 125% -os látást?
Előzmény: Cameron (751)
optika.hu Creative Commons License 2001.04.24 0 0 753
Hmmmm... A technika ördöge!
Szóval kattintsatok: IDE!
Előzmény: optika.hu (752)
optika.hu Creative Commons License 2001.04.24 0 0 752
Sziasztok! Készült egy rövid cikk a lézeres műtétekről. Egy kis adalék a sok okossághoz, ami itt a topicban olvasható. Használjátok egészséggel!
Cameron Creative Commons License 2001.04.23 0 0 751
Két héttel ezelőtt voltam a kétéves kontrollvizsgálaton. A doktornő közölte velem, hogy mind a két szemem tökéletes. Ez nem is lepett meg, mert a műtét óta semmi panaszom nem volt. Romlást is csak egy minimálisan érzékeltem amikor 125 %-ról 110 %-ra csökkent a látásélességem az első fél évben. Ezt a 110 %-ot azóta is tartom. Úgyhogy átlagosnak nem mondhatom magam, de van egy ismerősöm, akinek én ajánlottam. Ő egy kicsit jobban megjárta, mert a műtét után egy évvel fixálódott csak a szeme. Addig mindenféle panaszai voltak. Mint például kettőslátás, az egyik szeme zavaróan gyengébb volt, stb. Már másfél éve az ő műtétjének is, de már úgy néz ki, hogy az ő szeme is rendbejött. Nemrég volt ő is kontrollon és mindkét szeme 100 %-os. Ezt csak azért meséltem el, mert akkor sem szabad elkeseredni, ha az első fél év alatt még nem javul 100 %-ra. Neki egy év kellett, de sikerült.
Macika Creative Commons License 2001.04.22 0 0 750
Azt tudom javasolni a feleségednek, hogy ő is üljön ide a géphez és együtt olvassátok el ezt a topicot elölről végig. Nagyon sok jó dolgot leírtak itt a topictársak, arról nem beszélve, hogy van nekünk egy saját szemdokink is. :c))

Ha a nejed szeme alkalmas a beavatkozásra, akkor szerintem ne habozzatok.
Ma voltam az 1 éves kontrollon, mindkét szemem 110%-os.

Igazán e beavatkozást azok tudják értékelni, akik átélték azt a katarzis-szerű örömet, amit az újra tökéletes látás jelent.

Előzmény: KAti (748)
optika.hu Creative Commons License 2001.04.20 0 0 749
Szia Attila!
Én nem vagyok műtétpárti - gondolom, észrevetted lenteb - viszont nem is ellenzem. És nem vagyok szemüveges. De azt hiszem, szívesen viselném, ha kellene. Vagy megműttetném a szemem.
Nos, a szemüvegesekkel, akiket láttál a képen, alighanem az a helyzet, hogy 40 éven felül vannak. Ilyenkor az olvasáshoz szemüveg kell annak is, aki sosem viselt. Például egy bifokális.
Bifokális műtétet - egyelőre - nem lehet csinálni, úgyhogy valószínűleg ez az oka, hogy szemüvegben voltak. Egyébként én ismerek olyan szemorvost, aki a Fjodorov féle orosz rulettet is kipróbálta. (neki sem sikerült)
Előzmény: KAti (748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!