Átmeneti holtszezon van, de senki ne feledkezzen el a programozott védekezésről(alma, körte, káposztafélék,paradicsom), mert komoly zűröket tud okozni néhány gombabetegség, és rovarkártevő!
Sziasztok!
Seregély ellen már bevált, remélem rigók ellen is jó.
Egy fémlap mindkét oldalára fényes bevonatot teszel (alufólia), 'S' alakra hajlítod és felszereled egy hosszú rúdra, hogy a szél forgatni tudja. Ezután a fa mellé állítod.
A folyamatos villogást nem nagyon szeretik.
Markó
Gitáros,gomba a rozsda.A szereknél nem vagyok szagember,ezért csak azt mondom,hogy a Rubigant használjuk most,esetleg a Dithan M-45-t,de pontosan utánna kéne nézni,jó-e konkrétan a rozsdára,a tárkonyra,meddig nem eheted a tárkonyt stb.Van a Saprol,Antracol,Cinebstb.Tozatu
Zalában, Villányban, és általában a szőlőskertekben a karbidágyú volt sokáig a "leghatékonyabb" megoldás, emléxem gyerekkoromban rengeteget dorrogtattunk - hogy a seregélyek elmentek-e??? Ez talán nem is volt akkor fontos...
Ezt a zacskós-zörgős-színes módszert galamb kontra cukorborsó vonatkozásában használom, mérsékelt sikerrel. A hálós módszeré a jövő, most már egész olcsón lehet Nelton(?) hálókat venni, de hogy egy 8m-es Germersdorfi fát hogy lehet vele betakarni?
Hosszu töprengés után én is felkötöztem a
szines zacsikat a fára , és lássanak csodát
bevált.
Baromi ronda , de müködik!
A tesco szatyor , és az itt nálunk a sarkon
müködő bolt zacskoja vált be leginkább.
Ugy hiszem , az a lényeg hogy jó zörgős nejlon
legyen.
Helló! A rigók ellen nemigen van épeszű védekezés. Azt olvastam, hogy a krókuszokat is megtámadják az rigók. Én magam láttam, hogy a kis tarpatulipánjaimmal mit műveltek. Nem maradt belőlük semmi. A könyv azt ajánlotta, hogy vékony fonalat feszítsünk a növény fölé és az megzavarja a madarakat. Gondolom fánál valamiféle háló lenne jó. Állítólag nem okoznak a madarak annyi kárt, mint amennyi hasznot csinálnak. Persze, ha az embernek egy szem cseresznyefája van és az is most kezd három szem cseresznyét nevelni, és azt is a madarak eszik meg, rendkívül bosszantó. A szomszédom karókon nylonzacskókat akasztgatott ki a kertbe, amit folyton ráz a szél, borzasztóan név ki és azt hiszem egy idő után a madarakat nem izgatja.
Lehetséges tennivalók:
1. Hamarabb leszedni a gyümölcsöt, mint a rigók.
2. Madarak szolíd meggyőzésével próbálkozni.
3. Cifrákat káromkodni.
4. Madárijesztő, karbidágyú, SCUD rakéta.
5. Ugyanezt kívánni az ilyen tanácsot adó embernek. :)
A probléma klasszikus növényvédelmi úton nem oldható meg. Hál' istennek, mifelénk a madárkár nem jellemző, hirtelen én sem tudnék mit tenni.
Szerbusztok!
Eddig csak olvasgattam a kertfórumot, de most problémám akadt. Vettem egy kertet, jönnek a gondok...
Cseresznyefámat lelegelték a madarak, mielőtt beérett volna, most meg már az egyik meggyfámnak is annyi. A rigó röptében csípi le róla a meggyet, állati ügyes. Lehet vmit tenni ellene, vagy hagyjam a fenébe az egészet?
Szia,Éva!Oregoniak ,valami lawsoniana,(könyv nélkül nem megy)Eddig olyan szépen meg voltak,fenyőkérget tettem a tövükre,locsoltam,sőt savanyú virágvarázzsal is öntözgettem.Tényleg meszes a talaj mifelénk.Még a kutyák is tiszteletben tartották őket.Gondolod,hogy kampec dolorez?Azért reménykedek a gombába,mert valaki írta,hogy kis feketeképletekkel köszönt be egy újfajta betegség.Szerinted lehet tenni valamit?Köszi:Tozatu
Tozatu, milyen hamisciprusod van? Van köztük olyan fajta, amelyik a mészre érzékeny, s ha a gyökerük eléri a meszes talajréteget, hirtelen sárgulni kezdenek. Minden előzmény nélkül.
Vezérelv:preventív védekezés!!!
Gomba: Sumilex, v. Cuproxat, v. Champion, v. Mikal
Baktérium: Kasumin
Mozgókák: Bi-58, v. Karate, v. Sherpa
Ezt a hármat keverem a gépben+Lombtrágya minden alkalommal. A palánta megeredése után kezdem a permetezéseket, és 2 hetenként ismétlem. Hideg eső után azonnal, olyankor lehetőleg felszívódó szerekkel. Száraz meleg nyáron 4 kezelés elég, idei év 8(!!!) is kevés lehet.
A dolog egyébként függ a talaj állapotától, a mikroklímától, a fajta érzékenységétől, és még valamitől...ha ezt tudnám, nem nézne ki így :((( a paprikám. De bizakodom. A kertemben lévő 1200 tő (!) az bíztató.
Bizony ez is igaz,bár a múltkor permetezés helyett azt néztük,hogyan kebelezi be a katica a tetvet,még a száját is megnyalta.Most a hamisciprusok miatt aggódom,mert hirtelen kisárgult a közepük,pedig gomba ellen permeteztük már 2x.A gombának nincs természetes ellensége?Tozatu
Én sajna nem. Úgylátszik a természetes lustaságomból is lehet előnyöket varázsolni.:-) Ugyanis olyan későn ültettem ki a palántákat, hogy nálam a paprika még csak most virágzik.
nomira, azok az apró foltok nem apró lyukak? Mert ez a cseresznyelégy kártétele. Először közvetlenül a fővirágzás után kell permetezni, majd amikor a kicsi, zöld termések megjelentek, majd az érés előtt. Szerek: Zolone,Chinetrin pl.
barnetto, az Actellic jó a kullancsok ellen és a lisztecskéket is pusztítja. Ez üvegházi kártevő és a lakásban szokott még jelentkezni. Fehér,repül, a levelek fonákán van és sokan vannak.
Tudom, hogy már elkéstem vele, de jövőre biztosan jó lesz, ha tudom, hogy hogyan lehet védekezni a cseresznyelégy - remélem így hívják- ellen . és mitől van az, hogy most amikor már kezd leérni a cseresznyém apró barna foltok jelennek meg a szemeken és ott kezd el romlani. Azt ismerem amikor pl. a fél cseresznye rohadni kezd, de ez a pöttyös változatot nem.
Nem tudom, másutt mi a helyzet, mifelénk(Dél-Békés) a sok eső és hűvös idő hatására rég nem látott baktériumos-gombás fertőzés érte a paprikát. Rengeteg permetezés árán néz ki úgy-ahogy az állomány, bár biztos a termésveszteség.
Ti is tapasztaltatok hasonlót???
Barnetto,azért ne járd le a lábad,mert most felkapott ez a szer,de sok jó másik is van,akár könyv nélkül is kapható.Chess is javasolt korábban másikat.Tozatu
Általában bemegyek a boltba és kérek, de utoljára nem kaptam mert elfogyott, hogy mikor lesz legközelebb azt nem tudták megmondani, mert nem volt a nagykerben sem.
Ebben a hamu dologban lehet valami! Mi a hátsókertben felégettük a térdig erő, legyomírtózott gazt, amit ezután beforgattattunk a talajba. Persze közben szállt mindefelé a hamu. És lásd, eltűntek a tetvek. De csak a hátsó kertből :-( A fák alsó ágai egy kicsit megsínylették a dolgot, de nem volt válaszátsuk.
Ma akartam venni Actarát, hogy felkészüljek az eső utáni invázióra, de nem adtak, igaz nem is volt nekik. Vissza kell menni abba a gazdaboltba, ahol nem kérnek engedélyt. Ti hogy juttok hozzá?(lehet, hogy ott nem lesz)
Újabban sok kullancsot látok. Nem a teljesen feketét, hanem a barna potrohúakat. Azt hallottam, hogy ezt "őzkullancs"-nak hívják, emberbe nem megy. Az "Actellic" nevű szert ajánlották ellene. Ismeritek?
Sziasztok!
A fahamus szórást jótanácsnak szántam, látva, hogy sokan vagytok, akinek problémája van ezzel.
Annak örülnék, ha nektek sem kellene hosszasan bajlódni ezzel a kellemetlenséggel.
Nem kell a leveleket fonákján beszórni, így is működik. Én már régóta használom ezt a módszert, és nem csak rövid időre működik, hanem általában egy idényre elég. A tetvek már akkor elkezdenek lepotyogni amikor szórom, és 1-2 nap alatt teljesen eltűnnek. Nem bírják a lúgot. Sőt ugyanez a módszer beválik krumplibogarak ellen is. Nyilván a kisebb növényeket egyszerűbb kezelni vele. Ha erre magától nem jön rá valaki akkor ez a tanács amúgy sem neki szól.
Nagyjából sejtem, hogy mi a hatása a hamu szórásnak. Ugye anno mostak is hamulúggal? Csak miután a tetvek a levelek fonákján szeretnek tartózkodni elég macerás lenne a szorogatás, porzó gépet pedig utoljára a nyagyi padlásán láttam jó 10 éve, lapáttal pedig... d:-)
Egyébként nem mérgelődök csak bosszant az ilyen stilü hozzászólás. Ja és a cserit nem kell hamuzni, igaz nálam mást se, mert két hete beszórtam mindent Actarával és tetű az nincs egy darab se. :-D