Keresés

Részletes keresés

optika.hu Creative Commons License 2001.06.18 0 0 808
A DOTÉn találták ki, a PRK utáni haze elkerülésére. Egy enzim,, ami segít kitakarítani a szaruhártyát. Tele volt vele a múlt héten a sajtó. Most már nincs.
Előzmény: Nőgyógyász (807)
Nőgyógyász Creative Commons License 2001.06.17 0 0 807
Valamiről lemaradtam ... milyen új szemcseppre gondolsz?
Előzmény: optika.hu (806)
optika.hu Creative Commons License 2001.06.14 0 0 806
Csodálkozom, hogy senki sem írogat az új szemcseppről. Pedig a sajtó hogy felfújta!
(és milyen ökörséget kérdezgettek a riporterek...)
SZem Creative Commons License 2001.06.12 0 0 805
Azt tényleg olvastam, de a kép nem akart bejönni. Rákettyintttem, és simán bejött a Duna TV kezdőlapja.
Viszont a Duna.hu-n megkeresve a címet most megtaláltam.
http://klub.dunatv.hu/index.php?page=308
Ezt kell beírni hozzá. Aranyos.
Előzmény: Pitzu (804)
Pitzu Creative Commons License 2001.06.12 0 0 804
Na igen, eléggé a végén volt. Lehet, hogy addig már nem olvastad el:

"Hegedüs Ramón pályázatának célja egy olyan modellezési eljárás kifejlesztése volt, mellyel az excimer lézerek által előidézett fotoablációs folyamat lényegi részét, az anyag eltávozását a megmunkált felületről, illetve a felület változásait képes három dimenzióban leképezni."

És még ott van a kép is. Elég ijesztő.

Előzmény: SZem (803)
SZem Creative Commons License 2001.06.11 0 0 803
Biztos, hogy erre gondoltál? Én nem találtam semmit.
Előzmény: Pitzu (801)
Pitzu Creative Commons License 2001.06.11 0 0 802
itt egy másik érdekes cikk.
Pitzu Creative Commons License 2001.06.11 0 0 801
A Duna TV-n láttam egy érdekes riportot. Elrettentésül nézzétek meg ezt:

http://klub.dunatv.hu/index.php?page=305

A gyengébb idegzetűek inkább ne...

Pitzu Creative Commons License 2001.06.11 0 0 800
Kedves antibolsevik!

Ez a radiális keratotómiára és a LASIK-ra igaz szerintem. Nekem PRK műtétem volt másfél éve, és azóta is kempózok. Bár talán nem kapok annyi ütést fejre, mint egy boxoló...

Előzmény: antibolsevik (796)
optika.hu Creative Commons License 2001.06.03 0 0 799
Stimmel, erről volt szó.
Előzmény: Törölt nick (797)
Nőgyógyász Creative Commons License 2001.06.02 0 0 798
Az OptikMed új tájékoztató anyagában már csak a sasszem kezelésről esik szó, a korábbi "sima" PRK-t csak összehasonlítás szintjén emlegetik.
Előzmény: szemdoktor (772)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.02 0 0 797
optika.hu,

Nemrég hallottam, hogy a szaruhártya implantátumok az USA-ban már az alkalmazás stádiumában vannak, sőt az eljárás 1999 óta FDA és FAA engedéllyel rendelkezik. Igy néz ki:

Az eredmények igen jók, 79%-ban 20/20 vagy annál jobb. Nagy hátránya, hogy csak -1 és -3 D között alkalmazható, max. 1 D astigmia. Emiatt jelenleg nem vetélytársa a lézernek. Nagy előnye, hogy reverzibilis.

http://www.americaneye.com/intacs.html

Előzmény: optika.hu (765)
antibolsevik Creative Commons License 2001.05.31 0 0 796
Sajnos nem erek ra elolvasni most mind a ~700 levelet, pedig erdekel a mutet.
Azt hallottam valahol, hogy a mutet utan elfelejthetem a kuzdosportokat. Igaz ez? Konretan a boxra gondolok.
Örülnek, ha valaki, aki ismeri a Szilagyi Erzsebet fasori klinikat, egy-ket szoban megirna a tapasztalatait. Mit csinaltak vele, jol sikerult/nem jol stb.
THX
Brinkley Creative Commons License 2001.05.31 0 0 795
Kedves Pasa!

Igyekeztem mindent nagyjából pontosan leírni, azt hiszem, nem maradt ki semmi, tényleg úgy érzem, hogy a lehetoségeimhez mérten mindent megteszek a szemem "karbantartására". Talán egy dolgot felejtettem ki: még tavaly voltam a helyi SZTK-ban, a szemészeten is, miután visszajöttem Németországból a kötohártyagyulladás után, és az ottani orvosno azt közölte, hogy igenis a mutétnek van köze a panaszokhoz, és csöpögtessek valami szaruhártya-hámosító cseppet amit o felír receptre. Ezt persze nem tettem meg, hanem ezután mentem el másnap ismét a szemklinikára és ekkor végezték ezt a bizonyos részletesebbnek nevezheto vizsgálatot.

Azt egyébként nem mondták a vizsgálatokon, hogy pontosan mit néznek, az általad mondott dolgokat nem is említették, mint lehetoséget. Ezeket (pl. betokozódott idegentestet) egyébként ki lehet ilyen megvilágítással/megfestéssel mutatni?

A kávéivós viccet nem ismerem, elmesélhetnéd.

Előzmény: pasa_ (794)
pasa_ Creative Commons License 2001.05.31 0 0 794
En is azt mondanam a leiras alapjan, hogy semmi koze a mutethez, es legikabb allergiara hasonlit. (Persze lehet hogy elhallgatsz valami fontos tenyezot, mint a kaveivos viccben. :))

>létezik egyébként az, hogy az ember egyik szeme allergiás, a másik nem

Az allergia szervezet-szintu dolog, nem az egyik vagy masik szemhez kotodik (vagy mas tunetek eseten fuljarathoz, orrhoz, borhoz stb). Igy ez is elkepzelheto.

A masik amit erdemes megnezni maga a beteg szem, nincs-e ott valami mechanikai zavaro dolog, mint befordult szemhej, belogo szempilla, regen belement idegentest eltokolodva, szukult konnycsatorna. De feltetelezem hogy a szamos vizgalaton ezeket mar mind reg kizartak.

Pasa

Előzmény: Brinkley (793)
Brinkley Creative Commons License 2001.05.31 0 0 793
Üdvözlöm a tisztelt asztaltársakat!

Most találtam erre a jó kis témára, türelmesen át is olvastam az összes hozzászólást, és gondoltam közzéteszem a saját történetemet. Engem két éve mutöttek meg (SOTE I. szemklinika), -6 ill. -4.5 dioptriát korrigáltak. A mutét jól sikerült, a bal szememmel (ezen volt a kevesebb dioptria) azóta tökéletesen látok, a jobbal (ezen volt 0.5 cilinder is) majdnem tökéletesen, ami azt jelenti, hogy a táblát például végig tudom olvasni, de érezheto bizonyos különbség a másik szememhez képest, foként mesterséges megvilágításnál (talán ez lehet az a bizonyos tompalátás, amirol egy szemorvos asztaltársunk tett említést korábban). A mutét után borzasztóan vigyáztam, minden korlátozást abszolút betartottam; bevallom oszintén kissé meg is lepodtem, amikor egyik-másik asztaltárs arról írt, hogy nem vette komolyan a szemcsepp csöpögtetését, meg már 6-7 nap után számítógéppel dolgozott... Szóval sokáig nem volt semmi probléma, aztán tavaly tavasszal a jobb szemem külso oldala elkezdett erosen pirosodni. Persze nagyon megijedtem, hogy ahogy mondani szokták, be van gyulladva. Mentem is kontrollra, mondtam, hogy mi a helyzet, azt válaszolták, hogy ez nem gyulladás, csak "néhány teltebb kötohártyaér", ami lehet pl. huzattól, légkondicionálástól, allergiától is. Ja, és persze mondták, hogy ennek a mutéthez semmi köze nincsen. Azt javasolták, csepegtessek Visine szemcseppet (3-4x 1-et naponta), meg javasolták mukönny (Viscosa) használatát. Meg is nyugodtam, de a dolog csak nem akart igazából alábbhagyni, sot, a nyáron egyszer tényleg kötohártyagyulladást kaptam, ráadásul külföldön, Németországban, úgyhogy mehettem ott szemorvoshoz (aki érdekes módon magyar származású volt, kicsi a világ...). O adott valami gentamicin-tartalmú szemcseppet, ami helyre is hozta a dolgot kb. egy hónapra, aztán kezdodött az egész elölrol, úgyhogy mentem megint a szemklinikára. Ezúttal nagyon alaposan megnézték, különféle fényekkel világították, megfestették stb., de megint csak ugyanazt tudták mondani: néhány teltebb kötohártyaér, nincs köze a mutéthez, csepegtessek mukönnyet és Visine-t. Ez már a nyár végén volt, és oszre érdekes módon nagyjából elmúltak a problémák, úgyhogy a januári kontrollon nem is volt különösebb gond, de aztán úgy március vége felé újból elojött a dolog, és azóta tart is kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ez azt jelenti, hogy amikor reggelente felkelek, akkor a jobb szemem külso oldala, valamint a szem sarka (szemzug? kötohártyazsák?) kissé, vagy nagyon piros. Visine hatására ez aztán valamennyire vagy teljesen elmúlik, mire a munkahelyemre érek, nagyjából rendben szokott lenni, és általában késo délután, vagy estefelé jelentkezik újra, egyébként olyan halvány-rózsaszín árnyalatú. Sokáig azt hittem, hogy a számítógéptol van, ti. programozó vagyok, kb. napi nettó 6 órát ülök a gép elott (monitorszuro, MON-X szemüveg, óránként szünetet tartok, meg csepegtetem közben a mukönnyet), de van úgy, hogy minden különösebb átmenet nélkül elojön, pl. egyszeruen fekszem a szobában az ágyamon és x órakor még rendben van, x+2 órakor pedig már be van pirosodva. Amit még felvetettek lehetoségként, az valamilyen allergia (pl. virágpor), erre utalhat az, hogy tavasszal, nyáron fokozódnak a panaszok, viszont tavaly osszel munkaalkalmassági vizsgálat keretében jártam allergológusnál és nem talált semmit (létezik egyébként az, hogy az ember egyik szeme allergiás, a másik nem?). Fájni nem fáj, könnyezni sem könnyezik, általában nem is szoktam érezni, mikor pirosodik be. A bal szemem meg tökéletesen rendben van. Júliusban lesz a kétéves kontroll, ott majd ismét megpróbálom felvetni a dolgot, mert valami oka biztosan kell legyen. A mutétre visszatérve, többször aláhúzták a kontrollokon, hogy ennek semmi köze a mutéthez, de az is tény, hogy korábban nem voltak ilyen jellegu panaszaim.

ZedIzDead Creative Commons License 2001.05.31 0 0 792
Én meg esténként, folyton le akartam tenni az ágy mellé :-) Ez logikusabb, mert ha reggel felébredve látok, akkor nem keresgélek szemcsit, este viszont fura, hogy az ágyban fekszem, és még mindig látok :-)

[ZedIzDead]

Előzmény: Dr.W.Gy. (791)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2001.05.31 0 0 791
Hat en a mutetem utan eleg sokaig nyukaltam a (nem letezo) szemüvegem utan. Foleg reggelente, es honapokig azt almodtam, hogy ujra szemuveges vagyok :-(
De egy ev utan elmult :-)
Előzmény: Akitlosz (788)
Macika Creative Commons License 2001.05.31 0 0 790
?????
SZem Creative Commons License 2001.05.30 0 0 789
Jól értettem: a NEGYEDIK és az ÖTÖDIK?
Akitlosz Creative Commons License 2001.05.30 0 0 788
Megéri természetesen.
Nekem holnap lesz a negyedik és az ötödik műtétem.
Törzsvendég vagyok már a klinikán.
Az az élmény, hogy reggel amikor felébredsz és kinyitod a szemedet és egyből LÁTSZ, nem kell szemüveg vagy kontaktlencse vacakok után nyulkálni, megér szemenként 80000 Ft-t.
Azt mondjuk nem értem, hogy ez miért minősül esztétikai műtétnek.
Az ember nem azért műtteti meg a szemét mert ronda, hanem mert nem lát vele jól.
szedike Creative Commons License 2001.05.29 0 0 787
Kedves SZem!
Köszönöm válaszod!Az első pár oldal elolvasása utáni napon több időm volt, és elolvastam szinte az egészet, így már én is sokkal többet tudok.Bocs, hogy kissé gyorsabban járt a kezem, mint a szemem.
Előzmény: SZem (786)
SZem Creative Commons License 2001.05.29 0 0 786
Kedves szedike!
Szerintem eddig azért nem írt senki választ neked, mert itt lentebb már mindenki leírta a tapasztalatait. Mit szeretnél még tudni?
Előzmény: szedike (785)
szedike Creative Commons License 2001.05.23 0 0 785
Üdv Mindenkinek! Érdeklődéssel olvastam az alábbi sorokat. Rövidlátó vagyok, mostanában sokat foglalkoztat a lézeres szemműtét. Nagyon nehezen szánom el magam még egy vizsgálatra is (tudom hogy ez elég butaság).Az előbbiekben láttam, hogy néhányan már átestetek ilyen kezelésen, kérlek mondjátok el egy-két tapasztalatotokat!
Köszönöm: szedike
szemdoktor Creative Commons License 2001.05.21 0 0 784
hORK-nak: Gyakorlatilag mindegy, a 23 jobb, mert fiatalabb vagy... :)

Gotfroa: Sajnos nem, a keratoconus abszolut kontraindikáció a lézeres kezelések szempontjából.

Gotfroa Creative Commons License 2001.05.20 0 0 783
Szemdokinak:
Ez utóbbi 'dolog' a keratokonuszosokon is segithet? Ha igen, hogyan?
Got
hORK Creative Commons License 2001.05.20 0 0 782
Hmm ez már egy lépés a cyber-implantátumok felé, a természetesnél többet tudó testrészek kialakítása... izgalmas :-)

Azt hiszem várok néhány évet, és megpróbálkozom egy lézer-műtéttel, addig elpislogok az 1.5 dioptriámmal. Az igazság az hogy kicsit tartok tőle még mindíg, de kezdek megbarátkozni a gondolattal, főleg ha a sasszemre gondolok :)
Tényleg, mennyit számít, hogy az ember 23 évesen vagy mondjuk 30-nál műteti meg a szemét?

Előzmény: szemdoktor (781)
szemdoktor Creative Commons License 2001.05.20 0 0 781
Ahogy igértem beszámolok a szombati "sasszem" tájékoztatóról. Megjegyzem, ez volt a legérdekesebb információ, amiről az elmúlt években hallottam.
Az ember látóhártyáján elhelyezkedő érzékelők mérete alapján éppúgy kiszámítható a látóhártya felbontóképessége, mint a fényképezőgép esetén a film ezüsszemcséinek mérete alapján. A számítás eredménye azt mutatja, /ezt eddig is tudtuk/, hogy a látóhártyánk szerint 3.0 -ás, vagy ahogy itt szerepelt 300 %-os látásunknak kellene lenni. Ez azt jelentené, hogy a látótábla alsó sorát nem 5, hanem 15 méterről kellene tudnunk elolvasni.
Miért nincs ez mégis így ? Azért, mert a szemünk nem "tökéletesen csiszolt" lencsékből áll, a fény haladtában picit egyenetlen felszíneken megy át, ezek a pici töréshibák lerontják a képalkotást. Ezeket a kicsi eltéréseket eddig nem tudtuk mérni, nem volt olyan műszer, amely ezeket ki tudja mutatni. Most már van, ez az aberrométer, vagy hullámfront mérő, angolul wavefront analyser. Ez a műszer két dologban tud lényegesen többet mint az eddigi készülékeink: Egyrészt nem csak a pupilla középpontjában, hanem a teljes pupillaátmérőben mér, másrészt nem csak a szaruhárty felszínről, hanem az összes töröközegről /szaruhártya, szemlencse, üvegtest/ pontos információt ad. Ennek birtokában a lézerkezeléssel meg lehet szüntetni ezeket a fénytörési hibákat is. Ehhez egy un. flying spot, /lebegőpontos/ lézer szükséges. A külföldi eredmények tényleg lenyűgözőek, most már csak arra várok, hogy magam is a kezem közé kaparinthassak egy itthon kezelt 2.0-s visusu embert. Azért nem lesz ez 3.0, mert van néhány olyan faktor, amit ezzel az eljárással sem lehet megszüntetni. A cég szokásához híven igen óvatosan nyilatkozott, nem igérik, hogy mindenkiből sast készítenek, de az, hogy a kezelési eredmény, a látásélmény lényegesen jobb, mint a régi eljárásnál, az biztosan kijelenthető.
A legfontosabb: A "sasszem kezelés" semmlyien kockázatnövelő faktort nem jelent, a különbség nem a kezelési eljárásban, hanem a kezelést megelőző mérés pontosságában van.
Ha kérdésetek maradt volna, tegyétek fel bártan, igyekeztem a röviden de érthetően megfogalmazni a lényeget, de magamnak is bővebb magyarázat volt szükséges, hogy jól megértsem.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.20 0 0 780
Úgy tudom nem csak a diagnosztikában jobb, mert a módszer segítségével úgy módosítják a szaruhártya fénytörését, hogy az kijavítsa a szem magasabbrendű fénytörési hibáit. Igy fokozható a szem látásélessége. Az ilyen típusú hibákat eddig lencsékkel nem, vagy alig tudták javítani.

Előzmény: Macika (779)
Macika Creative Commons License 2001.05.19 0 0 779
Pedig itt vagyok ám, de csak olvasgatok. Amihez nem értek, abba nem szólok bele. Én leragadtam a saját műtétemnél, azóta nem konzultáltam a Tömő-Bécsi utcai ismerősömmel, csak az egy éves kontrollon, akkor is véletlenül, mert már csak néha jár be az Optikba.

Ez az új fajta dolog csak a diagnosztikájában jobb, mint a PRK?

Előzmény: szemdoktor (772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!