A DOTÉn találták ki, a PRK utáni haze elkerülésére. Egy enzim,, ami segít kitakarítani a szaruhártyát. Tele volt vele a múlt héten a sajtó. Most már nincs.
Azt tényleg olvastam, de a kép nem akart bejönni. Rákettyintttem, és simán bejött a Duna TV kezdőlapja.
Viszont a Duna.hu-n megkeresve a címet most megtaláltam.
http://klub.dunatv.hu/index.php?page=308
Ezt kell beírni hozzá. Aranyos.
Na igen, eléggé a végén volt. Lehet, hogy addig már nem olvastad el:
"Hegedüs Ramón pályázatának célja egy olyan modellezési eljárás kifejlesztése volt, mellyel az excimer lézerek által előidézett fotoablációs folyamat lényegi részét, az anyag eltávozását a megmunkált felületről, illetve a felület változásait képes három dimenzióban leképezni."
Ez a radiális keratotómiára és a LASIK-ra igaz szerintem. Nekem PRK műtétem volt másfél éve, és azóta is kempózok. Bár talán nem kapok annyi ütést fejre, mint egy boxoló...
Nemrég hallottam, hogy a szaruhártya implantátumok az USA-ban már az alkalmazás stádiumában vannak, sőt az eljárás 1999 óta FDA és FAA engedéllyel rendelkezik. Igy néz ki:
Az eredmények igen jók, 79%-ban 20/20 vagy annál jobb. Nagy hátránya, hogy csak -1 és -3 D között alkalmazható, max. 1 D astigmia. Emiatt jelenleg nem vetélytársa a lézernek. Nagy előnye, hogy reverzibilis.
Sajnos nem erek ra elolvasni most mind a ~700 levelet, pedig erdekel a mutet.
Azt hallottam valahol, hogy a mutet utan elfelejthetem a kuzdosportokat. Igaz ez? Konretan a boxra gondolok.
Örülnek, ha valaki, aki ismeri a Szilagyi Erzsebet fasori klinikat, egy-ket szoban megirna a tapasztalatait. Mit csinaltak vele, jol sikerult/nem jol stb.
THX
Igyekeztem mindent nagyjából pontosan leírni, azt hiszem, nem maradt ki semmi, tényleg úgy érzem, hogy a lehetoségeimhez mérten mindent megteszek a szemem "karbantartására". Talán egy dolgot felejtettem ki: még tavaly voltam a helyi SZTK-ban, a szemészeten is, miután visszajöttem Németországból a kötohártyagyulladás után, és az ottani orvosno azt közölte, hogy igenis a mutétnek van köze a panaszokhoz, és csöpögtessek valami szaruhártya-hámosító cseppet amit o felír receptre. Ezt persze nem tettem meg, hanem ezután mentem el másnap ismét a szemklinikára és ekkor végezték ezt a bizonyos részletesebbnek nevezheto vizsgálatot.
Azt egyébként nem mondták a vizsgálatokon, hogy pontosan mit néznek, az általad mondott dolgokat nem is említették, mint lehetoséget. Ezeket (pl. betokozódott idegentestet) egyébként ki lehet ilyen megvilágítással/megfestéssel mutatni?
En is azt mondanam a leiras alapjan, hogy semmi koze a mutethez, es legikabb allergiara hasonlit. (Persze lehet hogy elhallgatsz valami fontos tenyezot, mint a kaveivos viccben. :))
>létezik egyébként az, hogy az ember egyik szeme allergiás, a másik nem
Az allergia szervezet-szintu dolog, nem az egyik vagy masik szemhez kotodik (vagy mas tunetek eseten fuljarathoz, orrhoz, borhoz stb). Igy ez is elkepzelheto.
A masik amit erdemes megnezni maga a beteg szem, nincs-e ott valami mechanikai zavaro dolog, mint befordult szemhej, belogo szempilla, regen belement idegentest eltokolodva, szukult konnycsatorna. De feltetelezem hogy a szamos vizgalaton ezeket mar mind reg kizartak.
Most találtam erre a jó kis témára, türelmesen át is olvastam az összes hozzászólást, és gondoltam közzéteszem a saját történetemet. Engem két éve mutöttek meg (SOTE I. szemklinika), -6 ill. -4.5 dioptriát korrigáltak. A mutét jól sikerült, a bal szememmel (ezen volt a kevesebb dioptria) azóta tökéletesen látok, a jobbal (ezen volt 0.5 cilinder is) majdnem tökéletesen, ami azt jelenti, hogy a táblát például végig tudom olvasni, de érezheto bizonyos különbség a másik szememhez képest, foként mesterséges megvilágításnál (talán ez lehet az a bizonyos tompalátás, amirol egy szemorvos asztaltársunk tett említést korábban). A mutét után borzasztóan vigyáztam, minden korlátozást abszolút betartottam; bevallom oszintén kissé meg is lepodtem, amikor egyik-másik asztaltárs arról írt, hogy nem vette komolyan a szemcsepp csöpögtetését, meg már 6-7 nap után számítógéppel dolgozott... Szóval sokáig nem volt semmi probléma, aztán tavaly tavasszal a jobb szemem külso oldala elkezdett erosen pirosodni. Persze nagyon megijedtem, hogy ahogy mondani szokták, be van gyulladva. Mentem is kontrollra, mondtam, hogy mi a helyzet, azt válaszolták, hogy ez nem gyulladás, csak "néhány teltebb kötohártyaér", ami lehet pl. huzattól, légkondicionálástól, allergiától is. Ja, és persze mondták, hogy ennek a mutéthez semmi köze nincsen. Azt javasolták, csepegtessek Visine szemcseppet (3-4x 1-et naponta), meg javasolták mukönny (Viscosa) használatát. Meg is nyugodtam, de a dolog csak nem akart igazából alábbhagyni, sot, a nyáron egyszer tényleg kötohártyagyulladást kaptam, ráadásul külföldön, Németországban, úgyhogy mehettem ott szemorvoshoz (aki érdekes módon magyar származású volt, kicsi a világ...). O adott valami gentamicin-tartalmú szemcseppet, ami helyre is hozta a dolgot kb. egy hónapra, aztán kezdodött az egész elölrol, úgyhogy mentem megint a szemklinikára. Ezúttal nagyon alaposan megnézték, különféle fényekkel világították, megfestették stb., de megint csak ugyanazt tudták mondani: néhány teltebb kötohártyaér, nincs köze a mutéthez, csepegtessek mukönnyet és Visine-t. Ez már a nyár végén volt, és oszre érdekes módon nagyjából elmúltak a problémák, úgyhogy a januári kontrollon nem is volt különösebb gond, de aztán úgy március vége felé újból elojött a dolog, és azóta tart is kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ez azt jelenti, hogy amikor reggelente felkelek, akkor a jobb szemem külso oldala, valamint a szem sarka (szemzug? kötohártyazsák?) kissé, vagy nagyon piros. Visine hatására ez aztán valamennyire vagy teljesen elmúlik, mire a munkahelyemre érek, nagyjából rendben szokott lenni, és általában késo délután, vagy estefelé jelentkezik újra, egyébként olyan halvány-rózsaszín árnyalatú. Sokáig azt hittem, hogy a számítógéptol van, ti. programozó vagyok, kb. napi nettó 6 órát ülök a gép elott (monitorszuro, MON-X szemüveg, óránként szünetet tartok, meg csepegtetem közben a mukönnyet), de van úgy, hogy minden különösebb átmenet nélkül elojön, pl. egyszeruen fekszem a szobában az ágyamon és x órakor még rendben van, x+2 órakor pedig már be van pirosodva. Amit még felvetettek lehetoségként, az valamilyen allergia (pl. virágpor), erre utalhat az, hogy tavasszal, nyáron fokozódnak a panaszok, viszont tavaly osszel munkaalkalmassági vizsgálat keretében jártam allergológusnál és nem talált semmit (létezik egyébként az, hogy az ember egyik szeme allergiás, a másik nem?). Fájni nem fáj, könnyezni sem könnyezik, általában nem is szoktam érezni, mikor pirosodik be. A bal szemem meg tökéletesen rendben van. Júliusban lesz a kétéves kontroll, ott majd ismét megpróbálom felvetni a dolgot, mert valami oka biztosan kell legyen. A mutétre visszatérve, többször aláhúzták a kontrollokon, hogy ennek semmi köze a mutéthez, de az is tény, hogy korábban nem voltak ilyen jellegu panaszaim.
Én meg esténként, folyton le akartam tenni az ágy mellé :-) Ez logikusabb, mert ha reggel felébredve látok, akkor nem keresgélek szemcsit, este viszont fura, hogy az ágyban fekszem, és még mindig látok :-)
Hat en a mutetem utan eleg sokaig nyukaltam a (nem letezo) szemüvegem utan. Foleg reggelente, es honapokig azt almodtam, hogy ujra szemuveges vagyok :-(
De egy ev utan elmult :-)
Megéri természetesen.
Nekem holnap lesz a negyedik és az ötödik műtétem.
Törzsvendég vagyok már a klinikán.
Az az élmény, hogy reggel amikor felébredsz és kinyitod a szemedet és egyből LÁTSZ, nem kell szemüveg vagy kontaktlencse vacakok után nyulkálni, megér szemenként 80000 Ft-t.
Azt mondjuk nem értem, hogy ez miért minősül esztétikai műtétnek.
Az ember nem azért műtteti meg a szemét mert ronda, hanem mert nem lát vele jól.
Kedves SZem!
Köszönöm válaszod!Az első pár oldal elolvasása utáni napon több időm volt, és elolvastam szinte az egészet, így már én is sokkal többet tudok.Bocs, hogy kissé gyorsabban járt a kezem, mint a szemem.
Üdv Mindenkinek! Érdeklődéssel olvastam az alábbi sorokat. Rövidlátó vagyok, mostanában sokat foglalkoztat a lézeres szemműtét. Nagyon nehezen szánom el magam még egy vizsgálatra is (tudom hogy ez elég butaság).Az előbbiekben láttam, hogy néhányan már átestetek ilyen kezelésen, kérlek mondjátok el egy-két tapasztalatotokat!
Köszönöm: szedike
Hmm ez már egy lépés a cyber-implantátumok felé, a természetesnél többet tudó testrészek kialakítása... izgalmas :-)
Azt hiszem várok néhány évet, és megpróbálkozom egy lézer-műtéttel, addig elpislogok az 1.5 dioptriámmal. Az igazság az hogy kicsit tartok tőle még mindíg, de kezdek megbarátkozni a gondolattal, főleg ha a sasszemre gondolok :)
Tényleg, mennyit számít, hogy az ember 23 évesen vagy mondjuk 30-nál műteti meg a szemét?
Ahogy igértem beszámolok a szombati "sasszem" tájékoztatóról. Megjegyzem, ez volt a legérdekesebb információ, amiről az elmúlt években hallottam.
Az ember látóhártyáján elhelyezkedő érzékelők mérete alapján éppúgy kiszámítható a látóhártya felbontóképessége, mint a fényképezőgép esetén a film ezüsszemcséinek mérete alapján. A számítás eredménye azt mutatja, /ezt eddig is tudtuk/, hogy a látóhártyánk szerint 3.0 -ás, vagy ahogy itt szerepelt 300 %-os látásunknak kellene lenni. Ez azt jelentené, hogy a látótábla alsó sorát nem 5, hanem 15 méterről kellene tudnunk elolvasni.
Miért nincs ez mégis így ? Azért, mert a szemünk nem "tökéletesen csiszolt" lencsékből áll, a fény haladtában picit egyenetlen felszíneken megy át, ezek a pici töréshibák lerontják a képalkotást. Ezeket a kicsi eltéréseket eddig nem tudtuk mérni, nem volt olyan műszer, amely ezeket ki tudja mutatni. Most már van, ez az aberrométer, vagy hullámfront mérő, angolul wavefront analyser. Ez a műszer két dologban tud lényegesen többet mint az eddigi készülékeink: Egyrészt nem csak a pupilla középpontjában, hanem a teljes pupillaátmérőben mér, másrészt nem csak a szaruhárty felszínről, hanem az összes töröközegről /szaruhártya, szemlencse, üvegtest/ pontos információt ad. Ennek birtokában a lézerkezeléssel meg lehet szüntetni ezeket a fénytörési hibákat is. Ehhez egy un. flying spot, /lebegőpontos/ lézer szükséges. A külföldi eredmények tényleg lenyűgözőek, most már csak arra várok, hogy magam is a kezem közé kaparinthassak egy itthon kezelt 2.0-s visusu embert. Azért nem lesz ez 3.0, mert van néhány olyan faktor, amit ezzel az eljárással sem lehet megszüntetni. A cég szokásához híven igen óvatosan nyilatkozott, nem igérik, hogy mindenkiből sast készítenek, de az, hogy a kezelési eredmény, a látásélmény lényegesen jobb, mint a régi eljárásnál, az biztosan kijelenthető.
A legfontosabb: A "sasszem kezelés" semmlyien kockázatnövelő faktort nem jelent, a különbség nem a kezelési eljárásban, hanem a kezelést megelőző mérés pontosságában van.
Ha kérdésetek maradt volna, tegyétek fel bártan, igyekeztem a röviden de érthetően megfogalmazni a lényeget, de magamnak is bővebb magyarázat volt szükséges, hogy jól megértsem.
Úgy tudom nem csak a diagnosztikában jobb, mert a módszer segítségével úgy módosítják a szaruhártya fénytörését, hogy az kijavítsa a szem magasabbrendű fénytörési hibáit. Igy fokozható a szem látásélessége. Az ilyen típusú hibákat eddig lencsékkel nem, vagy alig tudták javítani.
Pedig itt vagyok ám, de csak olvasgatok. Amihez nem értek, abba nem szólok bele. Én leragadtam a saját műtétemnél, azóta nem konzultáltam a Tömő-Bécsi utcai ismerősömmel, csak az egy éves kontrollon, akkor is véletlenül, mert már csak néha jár be az Optikba.
Ez az új fajta dolog csak a diagnosztikájában jobb, mint a PRK?