A jelenlegi modern fizika több mint 100 éves. Ma már inkább gátja, mint segítője a tudomány fejlődésnek. Szükség van tehát egy új fizikára. De milyen is lesz ez az új fizika? Erre keressük a választ.
Igazad van. Nagyon sötét lehetek, hogy ezekre az ellentétekre nem jöttem rá, pedig kerestem az ellentétét. Talán azért mert mindig kiterjedésekben gondolkodtam. Nem látom a fától az erdőt.
Az irónőm kérdése az volt, hogy nekünk magyaroknak a kiterjedésekre miért van négy szavunk. Szerinte ez négy dimenziót jelent. Én megtaláltam a mélységet. Én nem érzem kiterjedésnek.Ő nem hitte , hogy az idő a negyedik dimenzió , pedig a mélység fogalma az időhöz vezet. Nem látom ,hogy kiterjedés lenne.
Igen. Ezekkel jelölik a hosszúságot, a szélességet és a magasságot. Együtt pedig a térfogatot. Van olyan térfogat (hely) ami nem érzékelhető dologgal van kitöltve. Semmivel kitöltött hely (szerintem) nincs.
Tegyük fel, hogy a hőmérséklet egy skalármező. Novobátzky szerint a skalármező gradiense megváltoztatja a tömeget. Amikor jó az idő, nagy lesz a téren a tömeg. Amikor hideg van, akkor meg kisebb.
A húrelmélet sokdimenzióiban van egy matematikai trükk. Ha összeadjuk a pozitív számokat végtelenig, az eredmény egy véges negatív szám lesz - bizonyos formula szerint. Chuck Norris majd ellenőrzi - kétszer is -, nekem nem sikerült.
Nézzük meg például a súrlódást. Tudjuk egyrészt, hogy a felületi egyenetlenségek akadnak egymásba. Másrészt viszont erről nem akarunk tudomást venni az egyszerűbb modellben. Ezt a sokaságot statisztikusan kezeljük. Mondhatnák úgy is, hogy ez egy emergens jelenség. Egy rejtett szabadsági fok. (Nem biztos, hogy a felcsavarodott dimenziók töpörödött törpördögök is ilyenek. Az ember többnyire olyan fogalmakban gondolkozik, amivel már találkozott. Hannibal indoklásában is szerepel. Arra vágyik, amit naponta lát - nem koitalálja a vágyakozása tárgyát.)
A jövő fizikája csakis akkor tud beindulni, ha a relativitás eszméjét a sutba dobjuk, és egy olyan elmélettel helyettesítjük, amelyik nem áll ellentétben a valósággal és a logikával.